Vaktombyte vid Amalienborg/Valdemar III:s sigill TT/Wikipedia Commons
Utrikes

Ny dansk kung intar listan – 10-åring från 1300-talet

Danska regentlängden har uppdaterats med en ny kung – 10-åriga Valdemar III som regerade mellan 1326 och 1329, rapporterar Jyllandsposten. Tidigare nämndes den unge regentens korta tid på tronen i kapitlet om Christoffer II, som regerade både före och efter Valdemar III.

– För tydlighetens skull har Valdemar III fått en egen plats i regentlängden, uppger en talesperson för danska hovet för Jyllandsposten.

På hovets hemsida beskrivs tioåringen som en ”marionettkung” under Gerhard III av Holstein.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Europa
Desinficering i Moskva. ALEXANDER NEMENOV / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Arbetsfri vecka” – men ingen pratar om epidemi

Under helgen har Ryssland inlett en så kallad arbetsfri vecka som bland annat innebär att samtliga affärer och restauranger i landet stängts. De enda butiker som håller öppet är apotek och livsmedelsbutiker. Planen är att de åter ska öppna om en vecka men ryska myndigheter har i uttalanden börjat antyda att nedstängningarna kan förlängas, rapporterar BBC.

Över 1 000 ryska medborgare har bekräftats vara smittade av det nya coronaviruset men Kremls talespersoner vill inte använda ord som epidemi för att beskriva spridningen.

Dagens Nyheters Rysslandskorrespondent Anna-Lena Laurén skriver hur ekonomen Sergej Guriev och andra ryska akademiker i utlandet riktat hård kritik mot hur landet hanterar virusspridningen och i stället efterlyser hårdare karantänsregler.

2 tim
Pedro Sánchez/bild från veckans toppmöte. TT
undefined

Källor: Splittring i Europa – toppmötet ett av de mest dramatiska i modern tid

Torsdagens EU-toppmöte om coronavirusets spridning var ett av de mest dramatiska toppmötena i modern tid. Den bilden målar flera källor upp för den spanska tidningen El País, som med hjälp av källorna har återskapat de hätska samtalen som ägde rum.

Det var ett mycket splittrat Europa som träffades under en videokonferens. På ena sidan stod Spanien och Italien, som krävde mer långtgående åtgärder. Ytterligare sju länder, däribland Frankrike, stod på deras sida.

Bland kritikerna stod Tysklands Angela Merkel i första ledet. Tidningen skriver att den spanske premiärministern Pedro Sánchez hotade att lämna mötet efter att de presenterade åtgärderna varit otillräckliga och oacceptabla. ”Du har fel”, svarade Merkel, som enligt tidningen blev märkbart irriterad.

6 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Sabuni, Lövin, Löfven, Lööf. Arkivbilder. TT
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Analys: ”Kanske har de fått sitt gemensamma projekt”

När coronakrisen är över kommer det förmodligen under flera år behövas stora stimulanspaket för att ekonomin åter ska få fart, anser Ekot politiske kommentator Tomas Ramberg. Han konstaterar att fokus i den politiska debatten samtidigt kommer att flyttas och att sysselsättning, företagsklimat och ekonomisk fördelning åter blir centrala frågor:

”Kanske har regeringen, Centern och Liberalerna nu fått det gemensamma projekt som en del har efterlyst: att ta Sverige upp ur den ekonomiska kris som coronaviruset har orsakat”, skriver han.

Svenska Dagbladets politiske kommentator Göran Eriksson menar i en analys att Sveriges ”icke-auktoritära” tradition är en förklaring till att åtgärderna för att minska smittspridningen kommit senare och varit mindre drastiska jämfört med andra länder.

”Om Sverige ska stängas ska svenskarna hinna växa in i det nya läget”, skriver han.

13 min
Jennie Nilsson (S). TT
undefined

Minister: Välj svenska varor när ni handlar i butikerna

Opinion Stötta vårt land i denna tid av prövning. Med den uppmaningen inleder landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) sin debattartikel i Aftonbladet.

Hon uppmanar svenskar att välja svenska livsmedel i butikerna, att handla från lokala gårdar och att visa uppskattning över livsmedelsförsörjningen. Enligt Nilsson krävs det nu aktiva beslut från Sveriges konsumenter för att hålla i gång lönsamheten inom livsmedelskedjan.

”Tillsammans bygger vi Sverige starkare”, skriver hon.

Idag 07:08
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Ett virustest i Kina. Wilfredo Lee / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Slumptester i Stockholm igång – kan styra åtgärder

Sedan i torsdags utför Folkhälsomyndigheten slumpvisa tester i Stockholmsområdet för att kartlägga hur utbredd virussmittan är. Det säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Ekot.

Sådana undersökningar kommer på sikt att kunna hjälpa till att styra vilka åtgärder som behövs.

– Framförallt är det väldigt viktigt att veta när man kan sluta med vissa vissa saker och då kommer det här att vara väldigt viktigt att ha med sig, säger Tegnell.

Tidigare i dag meddelades att totalt drygt 3 400 personer i landet konstaterats vara smittade. Mörkertalet antas dock vara stort eftersom i stort sett endast riskgrupper testas.

16 min
Stefan Löfven. MAXIM THORE / BILDBYRÅN
undefined

Löfven: Är inte aktuellt nu, men vi kan inte utesluta att sätta Stockholm i karantän

Det är i nuläget inte aktuellt att sätta Stockholm i karantän, säger statsminister Stefan Löfven (S) till TV4 Nyhetsmorgon.

– Det är inget som diskuteras, men man kan aldrig utesluta det om det skulle bli en väldigt svår situation, säger Löfven i intervjun.

– Det kan komma en sådan situation. Eller andra geografiska områden, fortsätter han.

En sådan bestämmelse skulle vara oerhört svår att efterleva, enligt Löfven. Samtidigt menar han att han har ”full respekt” för det beslut som Finland har fattat, som handlar om att spärra av regionen Nyland där Helsingfors ligger.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska fallen
Rick Bowmer / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Forskare vill masstesta för att rädda svensk ekonomi

Testa alla som är osäkra på om de har covid-19 och som inte kan gå till jobbet eller konsumera olika varor. Den åtgärden skulle kunna vara värd 50 miljarder kronor, skriver ekonomiforskare från flera universitet i en ny rapport enligt SVT.

Forskarna vill att regeringen ska ta hjälp av bolag som tillverkar medicinsk utrustning och snabbt få igång en stor produktion.

Testerna krävs för Sveriges ekonomi att återgå till ”något slags normalläge”, säger nationalekonomen Daniel Spiro till SVT.

– Så att vi inte tvingar folk att vara hemma när de egentligen tagit sig igenom smittan, säger Daniel Spiro, nationalekonom vid Uppsala Universitet.

Idag 08:08
Migrationsverket.  Adam Wrafter/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Migrationsverket pausar delar av sin verksamhet

En anställd på Migrationsverket i Sundbyberg misstänks vara smittad av coronaviruset, rapporterar Expressen. Enligt tidningens uppgifter vårdas personen på sjukhus.

Myndigheten kommer nu att pausa muntliga utredningar i olika asylärenden i två veckor. Även ytterligare åtgärder kommer att utredas, enligt presschef Per Ek.

Myndigheten har tidigare kritiserats både av asylrättsadvokater och personal för att inte ha vidtagit tillräckliga åtgärder.

Igår 21:09
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Röster om viruset
Ministrarna Damberg, Hallengren och Löfven på presskonferens med Folkhälsomyndighetens Johan Carlson. Giesecke. Arkivbilder TT
Coronaviruset Röster om viruset

Epidemiologen: ”Vi har fått lite för stor makt”

Johan Giesecke, tidigare statsepidemiolog och nu rådgivare åt Världshälsoorganisationen (WHO), anser att politikerna låtit hans egen yrkesgrupp fått för stort inflytande under coronakrisen. I en intervju med TT konstaterar han att både de norska och danska folkhälsomyndigheterna avrådde från att skolorna skulle stängas men att regeringarna där gick emot rekommendationerna.

Giesecke menar att den svenska regeringen fattade rätt beslut i just skolstängningsfrågan men att man i övrigt lyssnat för mycket på experterna.

– Jag kan tycka att vi epidemiologer har fått lite för stor makt, säger han till TT.

Li Bennich Björkman, professor i statskunskap vid Uppsala universitet, upplever inte att regeringen övergett makten under coronakrisen.

– Som jag ser det så fungerar det som det alltid har gjort, med en fördelning av makten mellan politiker och myndigheter. Jag tycker att regeringen tar ansvar, säger hon till TT.

40 min
Busshållplats i Gårdsten/Stefan Löfven. TT
undefined

BBC: Svenska livsstilen kan vara räddningen i krisen

Svenskarnas sociala koder kan hjälpa oss att stävja coronakrisen, enligt ett långt reportage från BBC. ”Det är norm att undvika att sitta nära andra i kollektivtrafiken och ovanligt att småprata med främlingar i affärer och på kaféer”, står det bland annat.

Författaren Lola Akinmade Åkerström är en av de intervjuade.

– När det kommer till att hålla avståndet gav svenskarna varandra mängder med fysiskt utrymme redan långt före coronapandemin slog till, säger hon.

Sveriges strategi för att minska virusets spridning har varit ett ämne för diskussion även i andra internationella medier på senaste tiden. I en intervju med TV4 kommenterar statsminister Stefan Löfven debatten:

– Jag tror att vi ska avvakta med utvärderingarna av allt detta tills det är över.

3 tim
Illustrationsbilder från Tyskland och Storbritannien.  TT
undefined

Utländska medier: Svenska strategin är inspirerande – men också experimentell

Sveriges strategi för att minska coronavirusets spridning fortsätter att förundra i internationella medier. I en analys för Bloomberg skriver Lionel Laurent att Sverige är ett av världens friaste länder och att de politiskt oberoende myndigheternas ord väger tungt när de säger att karantän inte krävs. Laurent menar att det är en inspirerande men riskfylld strategi.

”Vissa svenskar verkar mer oroade över att ordningen ska braka samman om skolor stängs. (...) Man har tillit till regeringen, men också till att andra medborgare ska göra det rätta”, skriver han.

I ett reportage i Financial Times i veckan kallas den svenska strategin ”experimentell” och man betonar kritiken från experter som professor Joacim Rocklöv.

Idag 06:09
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittans effekter

Bolund: Ansvarslöst med aktieutdelning i detta läge

Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) gav ett tydligt besked till företag som tar emot stöd från statskassan för permittering av personal i Ekots lördagsintervju: Stoppa aktieutdelningen.

– Det skulle vara direkt ansvarslöst. Om företagen inte skulle lyssna får vi se om vi kan ändra regelverken.

Han poängterar även att det statliga stödet är avsett för företag i kris.

– Om man kan göra utdelningar i miljardklassen då kanske man inte är i en utsatt ekonomisk situation.

Bolund menar också att det finns resurser i statskassan för att både stötta ekonomin i den akuta krisen och för att genomföra nödvändiga satsningar framgent, framförallt tack vare den låga statsskulden.

– Sverige ligger på i storleksordningen 30 procent i statsskuld och det finns i vår omvärld som ligger på betydligt högre nivåer, 120 procent och däröver. Där vill vi inte hamna men vi har marginaler, säger han.

1 tim
Poliser vid Öresundsbron.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Halverade knarkbeslag riskerar leda till fler brott

Antalet narkotikabeslag vid Öresundsbron har halverats efter att Danmark stängt sina gränser i samband med coronakrisen. Det visar statistik från Tullverket som TV4 rapporterar om. När tillgången på narkotika minskar växer efterfrågan och priserna stiger.

Manne Gerell, lektor i kriminologi vid universitetet i Malmö, varnar för att de högre priserna i sin tur kan leda till både konflikter och ökad brottslighet. Missbrukarna kommer att tvingas dra in mer pengar för att finansiera sitt beroende – vilket ofta sker genom att begå nya brott, menar Gerell.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Storbritannien
Boris Johnson. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: ”Viruset drabbar alla samhällsklasser”

Beskedet att Storbritanniens premiärminister testats positivt för coronaviruset visar tydligt hur den pågående pandemin drabbar alla nationer och alla samhällsklasser. Det skriver Tom McTague i The Atlantic.

Han ondgör sig också över att många politiker jämfört kampen mot viruset med ett krig – som till sin natur inte är universella. ”Det här är en medicinsk utmaning som kräver vetenskaplig briljans, kvickt handlande, smart regerande och allmänhetens samarbete”, skriver han.

Boris Johson ska fortsätta regera via länk, men den som verkligen behöver hålla sig frisk för att regeringen ska kunna fortsätta fungera är finansminister Rishi Sunak. Det skriver DN:s Katrine Marçal. På en månad har han blivit något av en landsfader och är enligt henne bättre än Johnson på att hitta ”rätt emotionell ton på presskonferenserna”.

Att folk verkar oroa sig mer för konsekvenserna av en sjuk finansminister ”än en sjuk premiärminister säger något om den nuvarande brittiska regeringen”, skriver hon.

Igår 21:48
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska vården
Illustrationsbilder.  TT.
Coronaviruset Svenska vården

Läkare tvingades köpa overaller på byggvaruhus

Den akuta bristen på skyddsutrustning inom vården har lett till många mer eller mindre kreativa lösningar. Läkaren Jonas Mehra och sjuksköterskan Kremena Skarleva på Södersjukhuset i Stockholm har på eget initiativ beställt målaroveraller från byggvaruhus och regnrockar från nätet, berättar de i ett långt reportage i SvD.

I takt med att vården blivit allt hårdare pressad av alla coronasmittade har vården minskat på skyddsnivån för vårdpersonalen. Jonas Mehra är kritisk.

– De släpper på kriterierna successivt. (...) På den lägst prioriterade avdelningen med stabila coronapatienter går personalen helt utan skydd.

2 tim
Infektionskliniken i Kalmar och Uppsala. TT
undefined

Skyddsutrustningens krav sänkta i landets regioner

Landets regioner har sänkt kraven på den skyddsutrustning som används när covid-19-sjuka patienter vårdas, rapporterar Ekot. Personalen ska nu i princip ha samma utrustning som vid vård av influensasjuka.

Andningsskydd ska användas vid vissa tillfällen, som när man suger en patients luftvägar. Enligt SR misstänker många att det är bristen på utrustning som ligger bakom ändringen.

– Om det är så att det skulle finnas helt obegränsat med skyddsutrustning (...) skulle inte den här diskussionen om ändrade riktlinjer kommit upp, säger sjuksköterskan Mia Lehtonen, som också är förtroendevald för Vårdförbundet.

2 tim
Andningsmasker.  ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Skyddstillverkaren: ”Panik – folk ringer och gråter”

Företaget Mölnlycke Benelux som distribuerar bland annat andningsmasker och skyddsmasker till sjukhus världen över larmar om högt tryck i spåren av coronautbrottet, rapporterar Expressen.

Företaget har ökat sin produktion men enligt vd:n Niclas Holmquist försvåras leveranserna av EU-ländernas nya exportrestriktioner.

– Jag får 15 samtal om dagen från olika sjukhus. Folk ringer och gråter. Det är panik, säger han.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset