Stefan Löfven (S) t.v. TT
Förslaget på grundlagsändringar

Ny grundlagsändring på gång efter flopp i riksdagen

Regeringen vill utreda behovet av att inskränka yttrandefriheten så att det blir olagligt att skapa söktjänster där uppgifter om personers brott publiceras för allmänheten. Utredningen ska väga yttrandefriheten mot intresset att skydda enskildas personliga integritet, skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Frågan har redan utretts en gång men när regeringen försökte gå fram med en lagskärpning röstades den ner av riksdagen som krävde att frågan skulle utredas ett varv till.

Läs också:

Toppnyheter

Volodymyr Zelenkij efter att han lagt sin röst i presidentvalet i april. GENYA SAVILOV / AFP
Parlamentsvalet i Ukraina

Analys: Allvar för komikern – blir han folkets tjänare?

Presidenten och den tidigare tv-stjärnan Volodymyr Zelenskijs parti Folkets tjänare fick stort stöd i dagens parlamentsval – nu är frågan om Zelenskij kan bli folkets tjänare, skriver Ole Kristian Strøm i en analys i VG. Den politiska nykomlingen har lovat sina väljare mycket, men hans parti har inte tidigare haft något mandat i parlamentet.

Strøm skriver att Zelenskij nu måste ta krafttag mot korruptionen, som utgör ett stort hinder för närmare ekonomiska och politiska förbindelser med länder i väst.

”När han talade på söndagen lovade Zelenskij att ta bort lagen som gör att landets folkvalda har immunitet. Det bidrar definitivt till korruptionen”, skriver Strøm.

Det står återigen klart att ukrainarnas förtroende för det gamla gardet är över, skriver DN:s Michael Winiarski i en analys.

”Ukrainarna vill se nya, yngre och pragmatiska ansikten som ser framåt och förmår föra landet närmare Europa”, skriver han.

8 min
Zelenskij på valvakan. GENYA SAVILOV / AFP
undefined

Zelenskijs parti noterar bästa resultatet sedan 1991

Ukrainas president Volodymyr Zelenskijs parti Folkets tjänare får 43,9 procent av rösterna i parlamentsvalet, visar den första vallokalsundersökningen enligt AFP. Noteringen är den högsta för något parti i ett parlamentsval sedan Sovjetunionen föll 1991.

I ett första tal efter undersökningen säger Zelenskij att partiets huvudprioritet är att avsluta kriget i landet och att bekämpa korruptionen, enligt AFP.

Det proryska partiet För livet hamnar tvåa med 11,5 procent av rösterna.

Folkets tjänare saknar representation i parlamentet sedan tidigare. Men efter att Zelenskij valdes till president tidigare under våren upplöste han parlamentet och tidigarelade parlamentsvalet.

3 tim
Volodymyr Zelenskij och Svyatoslav Vakarchuk i samband med dagens parlamentsval. TT
undefined

Tv-stjärnan Zelenskij vill samtala med rockstjärnan

Ukrainas president och den tidigare tv-stjärnan Volodymyr Zelenskij vill samtala med det nystartade partiet Rösten om att forma en koalition i parlamentet, skriver Reuters. Partiet startades för två månader sedan och leds av rockstjärnan Svyatoslav Vakarchuk.

Zelenskij gav beskedet i talet han höll efter att en vallokalsundersökning visat att hans parti Folkets tjänare får 43,9 procent av rösterna i parlamentsvalet.

En representant för Rösten säger att partiet är öppet för samarbeten med alla partier som inte stöttas av oligarker. Partiet ser ut att få 6,3 procent av rösterna och tar därmed plats i parlamentet, rapporterar Ekot.

2 tim
Läs mer om Parlamentsvalet i Ukraina
Polisinsats vid brottsplatsen / Mikael Damberg (S).  TT.
Knivvåldet i Göteborg

Damberg om ökade våldet: Måste få polisen att växa

Inrikesminister Mikael Damberg (S) beklagar den senaste veckans händelser i Göteborg – där två unga män knivskurits till döds, skriver Göteborgs-Posten.

Enligt Damberg har knivvåldet ökat i Göteborg i år, även om skjutvapenvåldet minskat.

Justitieminister Morgan Johansson (S) sa tidigare i veckan att regeringen ville skärpa straffen för brott mot knivlagen.

– I Socialdemokraterna är det något vi sagt att vi vill genomföra, men fokus bör ligga på att få polisen att växa, säger Mikael Damberg.

1 tim
Illustrationsbild. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Två dödsfall med knivvåld på kort tid i Göteborg

Den man som skadades i ett knivbråk under natten till lördag i gallerian Nordstan i Göteborg har dött av sina skador uppger polisen. En misstänkt gärningsman har gripits misstänkt för mord på den 19-årige mannen som dog.

Den misstänkte gärningsmannen greps på en spårvagn, rapporterar GP.

Tidigare i veckan rånmördades en 18-årig man på Hisingen i Göteborg. Tre personer har häktats misstänkta för dådet. Det finns ingen känd koppling mellan händelserna.

Idag 06:05
Läs mer om Knivvåldet i Göteborg
Helg Långläsning
Notre Dame.  TT.
Helg Långläsning

Så nära kollaps var Notre-Dame egentligen i våras

Katedralen Notre-Dame i Paris var närmare en kollaps än vad många förstod, skriver New York Times i ett längre reportage som förklarar hur den ikoniska byggnaden räddades från att slukas helt av lågorna.

Det är en berättelse om ett ödesdigert misstag som upptäcktes först efter nära en halvtimme – och om de enorma risker som brandmännen tog för att rädda kyrkan.

– Det fanns en känsla av att något större än livet stod på spel, sa Ariel Weil, borgmästare i Paris fjärde arrondissement.

Läs texten i länken nedan.

Idag 05:04
Stebbins utmärkt på kartan/Illustrationsbild från Alaska. Google Maps/TT
undefined

I Stebbins i Alaska är alla poliser dömda brottslingar

Misshandel, våld i hemmet, fordonsstöld, tafsande, hindrande av åtal, oaktsam körning, rattfylleri och försök till sexuellt övergrepp. Det var inget särskilt imponerande cv som Nimeron Mike lämnade över när han sökte jobb som polis i Alaska.

Men redan samma dag anställdes han i byn Stebbins, skriver Pro Publica i ett långt reportage.

– Jag trodde inte att jag hade en chans att bli polis, säger Nimeron Mike.

Faktum är att samtliga sju poliser i den lilla byn tidigare har dömts för brottsliga handlingar, även polischefen. Det är ett lågstatusyrke med låga löner i Alaska, och när få personer söker jobben banar det väg för tidigare dömda brottslingar att få ta på sig polisuniformen.

Läs hela reportaget via länken nedan.

Idag 05:04
Rodrigo Duterte, Filippinernas president.  Bullit Marquez / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

”Manilas slum förvandlas till ett slagfält i drogkriget”

20 000 personer har dött i Filippinernas krig mot narkotika. Nu höjer en grupp katolska rebeller rösten mot president Rodrigo Duterte.

”Manilas slum har förvandlats till slagfält för Dutertes drogkrig”, skriver The Guardian i ett långt reportage om situationen.

En person som undkommit döden med en hårsmån är mannen som numera går under namnet broder Jun. 30-åringen körde cykelriksha i Manila när han blev bortförd av en polis som låtsades vara passagerare. På polisstationen misshandlades han brutalt och sköts med flera skott.

Nu är han en del av en katolsk grupp som vill stoppa Dutertes räder.

Läs hela reportaget via länken nedan.

Idag 06:50
Läs mer om Helg
Shane Lowry. PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
British Open

Shane Lowry vinner The Open – tar första majorn

Irländaren Shane Lowry vinner oväntat The Open – och tar hem sin första major med hela sex slags marginal, rapporterar flera medier.

Efter att ha gjort tre birdies på de sju första hålen kunde inga konkurrenter längre hota och resten blev en eriksgata för Lowry, skriver SVT.

Med bucklan i handen passade en tårögd Lowry på att tacka sina föräldrar som ”offrade så mycket” för honom som liten.

Alex Norén blev bäste svensk med totalscore −3. Lowry landade på −15.

2 tim
Henrik Stenson.  PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
undefined

Tuff dag för Stenson – knäckte klubban i ilska

Henrik Stenson hade en tuff dag i The Open. Efter att ha tappat flera slag brast till slut tålamodet och han knäckte sin klubba över låret, rapporterar flera medier.

– Jag hoppades på en starkare avslutning. Det svider och gör att vi sjunker i resultatlistan, säger Stenson till Radiosporten.

Henrik Stenson slutade på en 20:e plats på ett under par, medan Alex Norén kom på elfte plats på tre under par. Tävlingen vanns av irländaren Shane Lowry.

35 min
Henrik Stenson. PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
undefined

Stenson har gett upp hopp om vinst: Vi är inte på topp

Henrik Stenson tror inte längre på att det blir en ny seger i British Open. Stenson och Alexander Norén är tillsammans med fyra andra, sex slag under par och delar tolfteplatsen inför sista dagen.

– Jag har hela veckan känt att vi inte är på topp, säger Stenson.

Han har därför gett upp hoppet om upprepa bedriften när han vann hela tävlingen 2016. Nu handlar det i stället om att försöka klättra så högt upp på resultatlistan som möjligt.

– Vi har spelet för att göra en bra tävling och det är det som vi får rikta in oss på.

Sista rundan av British Open inleds klockan 08.32.

Idag 04:47
Läs mer om British Open
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Störningarna i tågtrafiken

Ny prognos: Tågproblemen fortsätter längre än väntat

Tusentals tågresenärer har drabbats av förseningar i helgen efter att en kontaktledning rivits ner mellan Höör och Hässleholm i Skåne under fredagen. Trafikverket tror nu att felet kan vara avhjälpt först på måndagsmorgonen, rapporterar flera medier.

– Allt är åtgärdat och lagat, men anläggningen måste testas, säger Anna-Lena Bergström, presskommunikatör på Trafikverket, till SVT.

I tidigare prognoser beräknades att trafiken skulle rulla på igen under söndagskvällen.

4 tim
Fåglar misstänks ligga bakom tågkaoset. TT
undefined

Fåglar misstänkta bovarna i helgens tågförseningar

Nu har Trafikverket kommit fram till vad som ligger bakom att en kontaktledning revs ned och orsakade en brand i ett ställverk i skånska Sösdala.

– Vi tror oss veta att det är fåglar som har orsakat felet, säger Anna-Lena Bergström, presskommunikatör på Trafikverket, till Ekot.

Tusentals resenärer drabbas av tågproblemen på södra stambanan mellan Stockholm och Malmö som beräknas vara avklarade på söndag kväll, skriver TT.

Igår 12:17
Illustrationsbild. Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Har fastnat i Malmö, Lund och Eslöv senaste veckan”

Tågresenären Olivia Björklund är en av de tusentals resenärer som påverkats av inställda och försenade tåg efter en nedriven kontaktledning i Skåne i fredags.

– Den senaste veckan har jag fastnat i både Malmö, Lund och Eslöv på grund av tågstrul. På vintern vet man ju att det brukar vara problem, men på sommaren borde trafiken funka som den ska, säger hon till SVT Nyheter Skåne.

Trafikverkets senaste prognos är att trafiken ska rulla på igen från klockan fem på måndagsmorgonen.

4 tim
Läs mer om Störningarna i tågtrafiken