Illustration av havsnivåhöjningar över tid gjord av Nasa. Nasa
Klimatförändringarna

Ny studie: Havsnivåerna stiger allt snabbare

För varje år stiger havsnivåerna allt snabbare visar en ny forskningsrapport som analyserat satellitbilder från 1993 och framåt. I slutet av det här århundradet kan de ha stigit med 66 centimeter, vilket är tillräckligt för att vara ett allvarligt problem för kuststäder, enligt studien.

– Accelerationen, som drivs på av den ökande smältningen på Grönland och Antarktis kan innebära att den totala havsnivåhöjningen är dubbelt så hög år 2100 som den skulle ha varit om takten varit oförändrad, säger forskaren Steve Nerem, enligt AFP.

Studien publiceras i dag i den ansedda vetenskapliga tidskriften Pnas.

Toppnyheter

Hanif Bali/Gunnar Strömmer. TT.
Debatten om Hanif Bali

Interna kritiken växer – krav på att Bali stoppas

Den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali har upprepade gånger hamnat i blåsväder efter kontroversiella Twitter-inlägg. Nu ökar pressen på ledningen att agera, skriver Expressen som har intervjuat flera såväl anonyma som namngivna partiföreträdare.

Partisekreterare Gunnar Strömmer skriver i en kommentar till tidningen att Hanif Bali är begåvad och driver många viktiga frågor men att han ibland har ”ett destruktivt tonläge”.

”Det är ett problem för både honom och partiet”, skriver Strömmer och berättar att partiet därför har startat ett arbete som ska tydliggöra var gränserna går och vilka konsekvenserna blir om de överträds.

3 tim
Hanif Bali. Arkivbild.  Emma-Sofia Olsson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hanif Bali om kritiken: Tänker inte ändra något

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) svarar i ett mejl till Expressen på kritiken om hans höga tonläge i debatten.

”Jag har svårt att ta ställning till kritik jag inte fått ta del av men hade jag trott på alla halvsanningar och medvetna fultolkningar som jag läser om mig själv i media hade jag också varit kritisk”, skriver han.

Han skriver också att han inte planerar att ändra något bara för att hans meningsmotståndare säljer in en felaktig bild av honom till partikamraterna. Expressen har intervjuat flera moderata företrädare som menar att partiet måste agera mot Hanif Bali efter flera uppmärksammade Twitter-inlägg.

3 tim
Läs mer om Debatten om Hanif Bali