Hem
Sanna Nygren, forskare och dietist. (Margareta G. Kubista/TT)

Ny studie: IBS behandlas bättre med kost än medicin

En ny studie från Sahlgrenska universitetssjukhuset visar att det är bättre att behandla IBS med kost än med medicin, rapporterar Svenska Dagbladet.

– Med studien kan vi visa att kostbehandling har en central roll i behandlingen av IBS, säger forskaren och dietisten Sanna Nybacka som varit delaktig i studien i ett pressmeddelande.

Behandlingen av irritable bowel syndrome, som ofta innebär magsmärtor, diarré eller förstoppning, har den senaste tiden fokuserat på att undvika mat som innehåller en viss typ av svårsmälta kolhydrater.

bakgrund
 
IBS
Wikipedia (sv)
Irritabel tarm, colon irritabile eller IBS (engelska: irritable bowel syndrome, ’orolig tarm-syndrom’) är en av världens vanligaste sjukdomar som kan ge förstoppning, diarré, besvärande gasbildning och magsmärtor. IBS är vanligare hos kvinnor och var tionde person i Sverige har IBS. Sjukdomen är kronisk och ofta livslång men kan i vissa fall förbättras med tiden. IBS debuterar oftast mellan 20- och 30-årsåldern, men kan börja både tidigare och senare. Vid psykisk stress kan sjukdomen förvärras, likaså kan viss mat försämra tillståndet. Det är dock bara en liten del som söker hjälp för problemen och får en diagnos. Sjukdomens grad av symtom varierar mellan olika personer. IBS har gått under många namn genom tiderna, såsom colon irritabile, tjocktarmskatarr och funktionella tarmbesvär/tarmsjukdom. Det handlar om en funktionell störning och kan alltså inte detekteras genom tester, till exempel blodprov. Orsaken till IBS är inte fastställd, men troligen kan förändringar i tarmfloran utgöra en delförklaring.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen