Hem
Illustrationsbild av exoplaneten HAT-P-1, som upptäcktes 2006. (DAVID A. AGUILAR / AP)

Ny studie om hur planeter föds: ”Poetiskt vackert”

Planeter bildas snabbare – och på mer varierande sätt – än vad man tidigare har trott. Det framgår av en ny studie som finländska HBL har tagit del av.

Anders Johansen, professor i astronomi vid Lunds och Köpenhamns universitet, och hans kollegor har med hjälp av modelleringar tidigare kunnat visa att jorden och flera andra planeter i vårt solsystem bildats på endast fem miljoner år, och inte de 30 till 100 miljoner år som man tidigare har trott.

I en ny studie kartläggs 86 planetbildande stjärnor. Resultatet visar på en stor variation i de protoplanetära skivor, skivor med tät gas, som finns runt varje sådan stjärna.

Per-Gunnar Valegård, som lett en grupp forskare som kartlagt 23 stjärnor i stjärnbilden Orion, beskriver processen som ”nästan poetiskt vacker”.

– En del är spiralformade, medan andra är ringformade eller helt asymmetriska, ungefär som om du tar en tallrik och och vrider kanten åt olika håll, säger han till HBL.

bakgrund
 
Protoplanetära skivor
Wikipedia (sv)
En protoplanetär skiva, eller proplyd, är en roterande cirkumstellär skiva med tät gas som omger en mycket ung stjärna, en T-Tauri-stjärna eller Herbig-Ae/Be-stjärna. Den protoplanetära skivan kan anses vara en ackretionsskiva, eftersom materia kan falla ner från de inre delarna av skivan till stjärnans yta. Den processen bör dock inte blandas ihop med ackretionsprocessen som tros bilda själva planeterna. Protoplanetära skivor runt T-Tauri-stjärnor skiljer sig från skivorna som omger den dominerande stjärnan i dubbelstjärnesystem genom storlek och temperatur. Protoplanetära skivor har radier upp emot 1000 AE och är tämligen kalla. Bara deras innersta delar når temperaturer över 1000 K. De är ofta associerade med så kallade Herbig-Haro-objekt och liknande fenomen. Protostjärnor bildas normalt från molekylmoln som huvudsakligen består av molekylärt väte. När en del av ett molekylmoln når en kritisk storlek, massa, eller densitet, börjar den kollapsa av sin egen gravitation. När det kollapsande molnet, kallad en solnebulosa, blir tätare, börjar de slumpmässiga rörelser som fanns hos molekylerna i molnet jämna ut sig och övergå till riktningen för nebulosans nettorörelsemängdsmoment. Lagen om rörelsemängdsmomentets bevarande orsakar en allt snabbare rotation, allt eftersom nebulosan blir mindre. Denna rotation får molnet att platta ut sig, precis som när en pizzabagare plattar ut degen genom att rotera den i luften, och får formen av en skiva. Den inledande kollapsen tar ungefär 100 000 år. Efter denna tid når stjärnan en yttemperatur som liknar en huvudsekvenstjärna och blir synlig. Den är nu en T-Tauri-stjärna. Ackretion av gas på stjärnan fortsätter ytterligare ungefär 10 miljoner år tills att skivan försvinner. De äldsta protoplanetära skivorna som har upptäckts är 25 miljoner år gamla..
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen