Hem
Den sista bilden som visar Lukasz Urban i livet. STR / TT / NTB Scanpix

Obduktionen: Föraren sköts timmar före attacken

Den polske chauffören Lukasz Urban sköts sannolikt flera timmar innan lastbilsattacken mot en julmarknad i Berlin förra måndagen. Det visar obduktionen, enligt den tyska tidningen Bild.

Skottet ska ha träffat honom i huvudet någon gång mellan klockan 16.30 och 17.30 och lastbilen kördes in i folkmassan runt klockan 20.00. Det finns en möjlighet att Urban fortfarande var vid liv vid den tidpunkten, skriver Bild, men konstaterar samtidigt att han då måste ha förlorat stora mängder blod. Hittills har en av teorierna varit att den polske chauffören kämpat emot i förarhytten och att han därigenom kunnat förhindra att fler människor dödats, skriver Focus.

Den misstänkte gärningsmannen Anis Amri dödades under skottväxling med polis nära Milano, tidigt på fredagsmorgonen. Tolv människor dödades i dådet.

Annons
Annons
Vi strävar alltid efter objektivitet och faktagranskar alltid våra artiklar. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen

Polis varnade för terrorist nio månader före attacken

Kriminalpolisen i den tyska delstaten Nordrhein-Westfalen varnade redan i mars 2016 för att julmarknadsterroristen Anis Amri hade planer på att begå ett attentat, rapporterar Bild am Sonntag. Larmet, nio månader före lastbilsattacken, ska ha framförts i en hemlig skrivelse till det regionala inrikesdepartementet i Düsseldorf. Polisen skrev enligt Bild att det utifrån tillgängliga underrättelser, däribland ett chattutdrag från 2 februari 2016, framstod som troligt att Amri tänkte genomföra ett självmordsdåd. Man föreslog därför att han skulle utvisas från Tyskland, något som aldrig skedde eftersom det ansågs juridiskt omöjligt.

Lagändring ska förhindra nya tyska terrorattentat

Terrorattacken mot en julmarknad i Berlin i december har lett till ökade krav på politiska åtgärder för att förhindra framtida attentat. Nu möts de två största partierna för att diskutera hur personer som utgör säkerhetshot ska kunna spärras in i väntan på utvisning. Partierna vill genomföra en lagändring som möjliggör inlåsning av utländska medborgare som anses utgöra säkerhetshot, rapporterar Der Spiegel. I dag kan en sådan person bara sättas i förvar om det finns en realistisk chans till utvisning, vilket inte var fallet med Anis Amri som misstänks för Berlinattacken, då Tunisien vägrade ta emot honom.
Annons