Till vänster: Ola Binis föräldrar i Quito, där deras son hålls häktad. Till höger: Ola Binis pappa vid en presskonferens. TT
Fallet Assange

Ola Binis föräldrar kräver att svenska UD agerar

Föräldrarna till Ola Bini, den svensk som häktats i Ecuador anklagad för dataintrång, anklagar Ecuador för lagbrott och kräver att Utrikesdepartementet agerar. Det rapporterar SVT Nyheter.

I ett öppet brev skriver föräldrarna att Ecuador brutit mot flera lagar och mot mänskliga rättigheter i samband med gripandet av sonen. UD säger till SVT att man tagit del av uppgifterna.

– UD står i kontakt med anhöriga och har tagit emot dessa uppgifter som vi ser allvarligt på och följer upp, säger Diana Qudhaib, presskommunikatör på UD:s presstjänst till SVT.

Läs mer

Toppnyheter

EU-valet Petningen av Kristina Winberg
Kristina Winberg. FREDRIK PERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Petningen av Kristina Winberg

SD stryker Winberg inför EU-valet: ”Ingen lojalitet”

Sverigedemokraterna stryker kandidaten Kristina Winberg inför valet till EU-parlamentet, skriver partiet i ett pressmeddelande.

”Hon har givit prov på klandervärt och omdömeslöst uppförande”, skriver partiet.

I pressmeddelande står också att Winberg givits en andra chans och erbjudits en fjärdeplats på listan men att hon ”valt att klippa alla band med partiets valorganisation samtidigt som hon konsekvent har vägrat att samarbeta med partiet i utformningen av valrörelsen”.

Man skriver också att det framkommit belägg för att Winberg ”inte längre känner någon som helst lojalitet med partiet”.

Igår 18:48
Kristina Winberg. Emil Langvad/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Petningen av Kristina Winberg

Winberg: ”Det gör ont att bli anklagad och dömd”

Kristina Winberg kommenterar på Facebook Sverigedemokraternas beslut om att stryka henne från partiets lista inför EU-valet.

”Jag mår av förklarliga anledningar inte jättebra just nu då det gör ont att bli anklagad och dömd utan rätt eller möjlighet att kunna försvara sig. Jag kommer inom kort bemöta de horribla anklagelser som riktats mot mig”, skriver hon bland annat.

Partiet motiverar i ett pressmeddelande beslutet bland annat med att hon inte varit lojal mot partiet och ”agerat i det dolda”.

Igår 20:23
Jenny Madestam. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Petningen av Kristina Winberg

Statsvetare om petningen: Hon är nog politiskt död

Att det just nu går bra i opinionen inför EU-valet kan vara ett av skälen till att Sverigedemokraterna nu stryker sitt fjärdenamn Kristina Winberg. Det säger statsvetaren Jenny Madestam till Expressen.

SD ser ut att kunna få fyra mandat, vilket skulle innebära att Winberg skulle få sitta kvar i EU-parlamentet. Enligt Madestam handlar petningen troligen om att partiet av någon anledning inte vill det.

Hon tror inte att Winberg kommer att få nya uppdrag inom partiet.

– Om man blir bortlyft en vecka före valet från en fjärdeplats så handlar det nog om saker som partiet ogillar. Då är man nog ganska död i ens politiska framtid.

Igår 19:46
Läs mer om EU-valet
EU-valet Svenska valrörelsen
Annie Lööf (C). Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Svenska valrörelsen

Lööf om klimatet: Borde känna pulsen ordentligt

Klimataktivisten Greta Thunberg har uppmanat världen att ha panik över klimatförändringarna. Centerpartiets ledare Annie Lööf håller till viss del med.

– Vi borde känna pulsen ordentligt, för klimatförändringarna sker här och nu, säger Lööf och pekar på att vi redan ser tydliga effekter i form av olika naturkatastrofer.

C vill bland annat skärpa EU:s utsläppsmål, ställa tuffare krav på flygindustrin och göra tågresor enklare. Men partiet vill inte införa en gemensam koldioxidskatt. I stället säger Lööf att C vill skärpa handeln med utsläppsrätter.

Igår 20:51
Malin Björk (V). SVT
EU-valet Svenska valrörelsen

Björk (V): Vi måste sluta anpassa oss till Orbán

Vänsterpartiets toppnamn inför EU-parlamentsvalet, Malin Björk, vill att de länder som vill ta emot flyktingar går samman och hittar en gemensam lösning, och lämnar länder som Polen, Ungern och Italien utanför. Hon påpekar att en majoritet av EU:s länder faktiskt vill ta emot migranter.

– Naturligtvis ska vi sluta anpassa oss till (Viktor) Orbán och (Matteo) Salvini. Är vi 15–20 länder så räcker det väldigt långt, säger Björk.

Björk får också frågor om abort, och säger att hon betraktar abort som en mänsklig rättighet, men att hon ändå inte vill att EU ska lagstifta om abort.

– Jag litar inte tillräckligt på EU:s institutioner om mänskliga rättigheter. I ett annat europeiskt samarbete som verkligen satte människor, klimatet och mänskliga rättigheter förs hade vi kanske kunnat lagstifta, säger Björk.

Igår 18:57
Karin Karlsbro. SVT
EU-valet Svenska valrörelsen

Karlsbro (L): Viktigt att värna klimat och tillväxt

Liberalernas toppnamn inför EU-valet säger att den svenska EU-medlemsavgiften kan behöva höjas men hon vill inte svara på hur mycket.

– Det är en utgift vi kommer att behöva ta över statsbudgeten, men det är också så att saker som att bekämpa brottsligheten tillsammans och trygga EU:s yttre gräns är saker vi behöver göra för att värna Sveriges intressen, sa Karlsbro när hon frågades ut i SVT:s ”Toppkandidaterna”.

Hon fick också prata om koldioxidskatten, som L vill införa i hela EU. Hon sa att det är viktigt att både värna klimatet och tillväxten.

– Finessen med det här förslaget är att det både är bra för klimatet samtidigt som man upprätthåller konkurrenskraften, sa Karlsbro, som dock sa att det är för tidigt att säga vilken nivå skatten ska ligga på.

Igår 19:17
Läs mer om EU-valet

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Emilia Clarke spelar Deanerys Targaryen i ”Game of thrones”. Helen Sloan / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Sista ”Game of thrones”-säsongen

Clarke tar farväl: ”Har upptagit hela mitt hjärta”

”Game of thrones”-skådespelaren Emilia Clarke tar i ett känslofyllt Instagraminlägg farväl till fansen inför sista avsnittet som sänds i natt.

”Drakmoder-kapitlet har upptagit hela mitt vuxna liv. Den här kvinnan har upptagit hela mitt hjärta”, skriver hon om sin karaktär Daenerys Targaryen och fortsätter:

”Game of thrones har format mig som kvinna, skådespelare och människa. Jag önskar bara att min älskade far var här nu och kunde se hur långt vi har flugit”.

Igår 20:21
Daenerys Targaryen i ”Game of thrones”. Helen Sloan / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Sista ”Game of thrones”-säsongen

Sista avsnittet i natt: ”Vi vill att folket ska älska det”

Efter åtta episka år med riddare, sex, död och drakar har ”Game of thrones”-fansen bara 79 minuter kvar att titta på när det sista avsnittet sänds i natt, skriver AFP. Snart kan det alltså stå klart vem som tar över järntronen.

– Vi vill att folket ska älska det. Det spelar roll för oss. Vi har tillbringat elva år med att göra det här, säger Dan Weiss, som regisserat det 73:e och sista avsnittet tillsammans med David Benioff, till Entertainment Weekly.

Igår 19:47
Bran Stark och Jon Snow i ”Game of thrones”. Helen Sloan / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Sista ”Game of thrones”-säsongen

Skådisen om namnlistan: ”Det är absurt och löjligt”

Den namninsamling som skapats i syfte att ändra hela den sista säsongen av ”Game of thrones” är absurd, säger skådespelaren Isaac Hempstead till Hollywood Reporter.

Skådespelaren, som spelar Bran Stark, menar att namninsamlingen är löjlig – trots att den fått över en miljon namnteckningar.

– Jag kan inte ens förstå det. Det är bara löjligt. Det är löjligt att folk tror att de kan kräva ett annat slut bara för att de inte gillar det. Jag har dumt nog tagit det personligt, vilket jag självklart inte borde, säger han.

Igår 15:59
Läs mer om Sista ”Game of thrones”-säsongen
Tyske komikern Jan Böhmermann. Henning Kaiser / TT NYHETSBYRÅN
FPÖ-skandalen i Österrike

Komiker före skandalen: ”I morgon brinner Österrike”

En tysk komiker har vid flera tillfällen antytt saker som tyder på att han känt till ”Ibizia-filmen” där Österrikes vice förbundskansler Heinz-Christian Strache kohandlar med en kvinna som utger sig för att vara rysk för att få hjälp i valet 2017, skriver flera medier.

Provokatören Jan Böhmermann antydde redan i april att han sett inspelningen när han i ett tacktal vid en österrikisk tv-gala sa:

– Jag kan tyvärr inte komma eftersom jag för tillfället är koksad och fulltankad med Red bull. Jag hänger runt med två polare från FPÖ i en rysk oligarkvilla på Ibiza, sa han enligt DN.

Dessutom sa han dagen före skandalen briserade att det ”kan bli så att Österrike brinner i morgon”, skriver tyska Bild.

Igår 19:32
Alexander van der Bellen TT
FPÖ-skandalen i Österrike

Presidenten: Nyvalet ska hållas i september

Nyvalet i Österrike kommer att hållas i september rekommenderar Österrikes president Alexander van der Bellen, rapporterar AFP. Det meddelar förbundskansler Sebastian Kurz vid en pressträff vid lunchtid, skriver TT.

Kurz slår enligt Reuters samtidigt fast att ett nyval inte är något han önskar, men att det är nödvändigt.

Regeringskoalitionen i Österrike har spruckit efter att högerpopulistiska FPÖ:s ledare, vice förbundskansler Heinz-Christian Strache, kommits på med att kohandla med en kvinna som utgav sig för att vara rysk investerare för att få hjälp i valet 2017.

Igår 10:46
Demonstrationer i Wien på lördagen. TT
FPÖ-skandalen i Österrike

Österrikare välkomnar nyval – ”andas ut i dag”

I Wien välkomnar många beskedet om att förbundskansler Sebastian Kurz har föreslagit nyval, rapporterar Sveriges Radio. Människor samlades på lördagskvällen i regeringskvarteret och flera uttryckte glädje över att Österrike nu kan få en nystart.

– Jag tror sanna demokrater i Österrike andades ut i dag, säger läraren Martina.

Koalitionen mellan konservativa ÖVP och högerpopulistiska FPÖ sprack efter att videofilmer spridits där FPÖ:s ledare, Heinz-Christian Strache, kohandlar med en kvinna som utgav sig för att vara rysk investerare. Hon vill ha hjälp mot kontakter – i utbyte skulle Strache få hjälp i valet 2017.

Igår 05:09
Läs mer om FPÖ-skandalen i Österrike