Bevaka
Utrikesdepartementet

Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) och Fokus chefredaktör Johan Hakelius.  TT/Louise Billgert
Balis tweet om UD-mejlen

Hakelius: ”Förklara hur i helvete du tänkte”

Opinion ”Jag önskar att vi slapp alla dessa ursäkter”, skriver Fokus chefredaktör Johan Hakelius efter att den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali bett om ursäkt för att han spridit en mejlkonversationen mellan Hela Hälsinglands ledarskribent Patrik Oksanen och Utrikesdepartementet.
Hakelius menar att Balis ursäkt mest leder till att vi undviker att tala om den långt viktigare frågan: vilken syn Bali och Nyheter Idags chefredaktör Chang Frick har på Ryssland. Mejlen publiceras inte om man inte har något slags resonemang bakom, skriver Hakelius och efterlyser svar på hur Bali resonerade: ”Förklara hur i helvete du tänkte, Bali.”
SvD:s ledarskribent Tove Lifvendahl lyfter fram Säpos varningar för ryska påverkansoperationer. I kapitlet ”Rysk påverkan på opinionen” i säkerhetspolisens årsbok 2015 konstaterar man Sverige kan utsättas för manipulation och påverkan av en utländsk aktör ”utan att vi för den skull befinner oss i krig”.
Att Nyheter Idag begärde ut mejlen dagen efter att de skickats har av tidningens redaktionschef beskrivits som ”ett märkligt sammanträffande”. Lifvendahl påminner om att just Patrik Oksanen har utsatts för försök som har gått ut på att misskreditera honom som person. Något som började efter att han skrivit artikeln ”Rysslands informationskrig mot Sverige”. ”Ett märkligt sammanträffande” frågar sig Lifvendahl.

19 mar