Lena Nitz, ordförande för Polisförbundet.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Om poliserna själva får välja: Slopad mängdrabatt

För att bekämpa gängkriminaliteten behövs fler poliser, samt att mängdrabatten och straffrabatten för yngre slopas. Det svarar poliserna själva i en undersökning gjord av Polisförbundet, rapporterar SVT Nyheter.

Den högst prioriterade åtgärden är slopad mängdrabatt för den som döms för flera brott. 55 procent svarar att de vill ta bort mängdrabatten. 48 procent av medlemmarna svarar att det behövs fler poliser och nästan lika många, 46 procent, anser att straffrabatten för unga måste slopas.

Polisförbundets ordförande Lena Nitz säger att man bör lyssna på professionen och att det inte finns någon ”quick fix”.

Så gjordes undersökningen

Undersökningen har genomförts av Novus på uppdrag av Polisförbundet. 1 677 personer intervjuades under perioden 12–17 september 2019. Frågan som ställdes var ”Vilka fem förslag av nedan är viktigast och bör vara högst prioriterade för att mota gängkriminalitet och den organiserade brottsligheten?”. Källa: Polisförbundet

Toppnyheter

Brexit Storbritanniens framtid
Hans Dahlgren i Agendastudion. SVT
Brexit Storbritanniens framtid

Hans Dahlgren: Sverige vill se en ordnad brexit

Europa och Sverige har ett intresse av att Storbritannien inte lämnar EU utan ett avtal. Det säger Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S) i Agenda.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk kommer att ringa runt till EU:s stats- och regeringschefer för att höra hur de ställer sig till britternas förfrågan om ett framflyttat utträdesdatum. Dahlgren påpekar att det är statsminister Stefan Löfven som kommer att meddela Sveriges hållning men tillägger:

– Vi vill naturligtvis att det ska vara ett ordnat utträde. Vi vill inte att de ska krascha ut ur EU.

2 tim
Brexitmotståndare i London under lördagen. SIMON DAWSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: EU förlänger om inget blir klart i veckan

EU kommer troligen gå med på att skjuta upp brexitdatumet i tre månader, om inte det brittiska parlamentet röstar igenom brexitavtalet veckan som kommer, enligt uppgifter till The Sunday Times.

Unionen är redo att göra en ”mjuk förlängning”, vilket skulle innebära att Storbritannien kan lämna tidigare än i februari om allt är på plats, skriver tidningen.

Enligt uppgifterna kommer EU att följa utvecklingen i det brittiska parlamentet innan man fattar något beslut om förlängning.

3 tim
Dominic Raab (höger) intervjuas i BBC på söndagen. Jeff Overs/BBC / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen: Vi har rösterna för att få igenom avtalet

Om det blir en omröstning om Boris Johnsons brexitavtal kommer det att godkännas av parlamentet. Det säger utrikesminister Dominic Raab till BBC.

– Vi verkar ha tillräckligt med röster för att få igenom det, säger han.

Enligt en analys från Financial Times, som har tittat på röstningsmönster och vad parlamentariker har sagt offentligt, når regeringen precis de 320 röster som krävs för att få igenom avtalet. 320 parlamentsledamöter är för och 315 är emot, enligt tidningens beräkningar.

Idag 14:04
Läs mer om Brexit
ANWAR AMRO / AFP
Krisen i Libanon

Analyser: Libaneserna är hungriga, fattiga och arga

De politiska protesterna i det ekonomiskt krisande Libanon kommer inte som någon överraskning, skriver Independents Beirutkorrespondent Robert Fisk i en analys.

Libanon har aldrig varit ett rikt land, men i takt med att det libanesiska pundet har dykt och matpriserna stigit har tålamodet hos medborgarna tagit slut. Droppen var de föreslagna skattehöjningarna från regeringen.

”Det är inte för att vanligt folk är hungriga – och det är de – utan för att ett orättvist system (ständigt fler skatter, ständigt ökande priser) gör det omöjligt att tjäna ihop till levebrödet trots att man arbetar”, skriver han.

Washington Posts Bassel Salloukh skriver att Libanon är ett land som präglas av klantänkande och religiösa motsättningar, vilket har lett till att det politiska styret har varit skyddat – eftersom folket aldrig kunnat enas.

”Men årtionden av finansiell politik som gynnat de rika har enat demonstranterna”, skriver han.

21 min
Protester i Beirut på söndagen. Hassan Ammar / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Libanons regering halverar sina egna ersättningar

Libanons premiärminister Saad al-Hariri har enats med sina koalitionspartner i regeringen om ett reformpaket som ska få bukt med den ekonomiska krisen, skriver Reuters.

Hundratusentals libaneser har de senaste dagarna demonstrerat mot regeringen som nyligen aviserade skattehöjningar.

I det nya reformpaketet finns inga höjningar av skatter eller avgifter för medborgarna. Däremot ska landets privata banker och centralbank bidra med 3,3 miljarder dollar till budgeten och det politiska ledarskiktets halverade ersättningar.

4 tim
Läs mer om Krisen i Libanon
Illustrationsbild. Marcus Ericsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskt mottagande

”Storstäderna duckar ansvaret för integrationen”

Opinion Poängen med bosättningslagen är att förbättra integrationen när antalet nyanlända som hänvisas till olika kommuner fördelas efter arbetsmarknadsförutsättningar och befolkningsstorlek. Men i stället väljer storstadskommuner att göra absolut minimum under etableringstidens två år, för att sedan skicka vidare personerna och friskriva sig från ansvar, skriver tre S-politiker i SvD Debatt.

I Kramfors kommer 57 personer få försörjningsstöd och samtliga dessa har flyttat dit från Stockholms län. Bara i år har Solna flyttat 14 personer till Kramfors kommun – vilket för Solna kanske är ett effektivt sätt att få till en bra statistik, men som för Kramfors blir en betungande kostnad, skriver debattörerna.

Att flytta kostnaden och ansvaret för integrationen från storstadskommunerna i den här takten är inte hållbart. Effekten av bosättningslagen uteblir om större kommuner, där förutsättningarna för integration och egen försörjning är bättre, skjuter ifrån sig ansvaret, menar de.

1 tim
SFI-studer i Sickla, arkivbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppsala inför tidsgräns på tre år för SFI-studier

Uppsala inför en tidsgräns på tre år för studier i svenska för invandring, rapporterar Upsala Nya Tidning. Förhoppningen är att det ska leda till en attitydförändring.

– Regeln om max tre år skickar signalen att det finns en viss press att bli klar med SFI, säger kommunalrådet Mohamad Hassan (L) till tidningen.

Åtgärden är en del av ett nytt 26-punktsprogram som ska få fler i arbete och minska behovet av socialbidrag.

Den som inte ännu lärt sig svenska på en grundläggande nivå efter tre år ska hänvisas till andra instanser.

Idag 10:54
Läs mer om Svenskt mottagande
Eva Mörk. Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN
M-stämman i Västerås

Nationalekonom kritisk till Moderaternas skattepolitik

På partistämman i Västerås har Moderaterna föreslagit ytterligare ett jobbskatteavdrag, vilket partiet menar är bra för sysselsättningen. Men Eva Mörk, professor i nationalekonomi, säger i SVT:s ”Agenda” att det inte går att vetenskapligt bevisa att avdragen faktiskt påverkat sysselsättningen.

De positiva effekter som noterades när jobbskatteavdragen infördes kan lika gärna bero på försämrad sjukpenning och a-kassa som infördes samtidigt.

– De är så övertygade om att det här är bra. De bryr sig inte om att ta reda på om det verkligen är bra eller inte, säger Eva Mörk om Moderaternas vurm för jobbskatteavdragen.

2 tim
Maria Malmer Stenergard. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

M vill att asylsökande ska utvisas lättare – vid brott som stöld och rattfylla

Moderaterna vill att fler asylsökande och personer med uppehållstillstånd ska utvisas om de begår brott. Asylsökande som begår brott med straffvärde på fängelsenivå ska få avslag och utvisas. Samma ska gälla för personer som fått tillfälligt uppehållstillstånd, enligt stämmans beslut.

Det innebär att brott som stöld och rattfylla ska kunna leda till utvisning, skriver Aftonbladet.

– Vi sänder en tydlig signal. Kommer du till Sverige för att begå brott är du inte välkommen. Begår du brott här ska du utvisas, säger M:s migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard till tidningen.

Enligt henne rör det sig om brott med ett straffvärde på en till två månader.

– Då tycker vi det är rimligt att man utvisas.

Formuleringen gäller utvisning för brott med ”straffvärde på fängelsenivå” vilket innebär att det begångna brottet normalt leder till fängelse, vilket inte är samma sak som att fängelse finns i straffskalan.

Idag 10:40
En kvinna med hijab. Johansen, Carina / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Klart: Moderaterna vill att slöjförbud i skolan utreds

Moderaterna ska verka för att en utredning om slöjförbud i förskola och grundskola ska tillsättas, skriver DN. Beslutet togs på partiets stämma i Västerås och var i linje med partistyrelsens åsikt.

Ett slöjförbud ifrågasattes dock internt i partiet, bland annat av Malmöpolitikern Torbjörn Tegnhammar. Han framhöll att hedersförtrycket inte är begränsat till slöjan, utan att det riktiga förtrycket handlar om att flickor gifts bort mot sin vilja och utsätts för oskuldskontroller.

– Det har väldigt lite att göra med det klädesplagg som kallas för slöja.

Idag 10:10
Läs mer om M-stämman i Västerås
Trumps USA Turkiska offensiven i Syrien
Amerikansk konvoj lämnar Syrien. Baderkhan Ahmad / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Turkiska offensiven i Syrien

Kritik inom militären mot Trump: ”De är rasande”

Ett stort antal amerikanska soldater lämnade under söndagen Hasakah i Syrien, nära gränsen till Irak. Det är det största tillbakadragandet som USA har gjort hittills och markerar slutet för landets militära närvaro i Syrien, skriver CNN.

Omkring 1 000 soldater ska i stället stationeras i västra Irak för att fortsätta bekämpa terrorsekten IS, enligt försvarsminister Mark Esper.

Inom den amerikanska militären finns en stor ilska mot USA:s uppgörelse med Turkiet i torsdags, säger källor till Washington Post. Trumps beslut ses bland soldater som tjänstgör i Syrien som en ”total kapitulation” för Turkiet, säger en person inom Pentagon.

– De är rasande, säger källan.

4 tim
Ras al-Ain i dag. Lefteris Pitarakis / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kurdiska styrkor lämnar gränsstaden Ras al-Ain

Turkiet uppger att kurdiska stridande har dragit sig tillbaka från gränsstaden Ras al-Ain, skriver AFP.

”En kolonn med omkring 55 fordon har kört in i Ras al-Ain och en kolonn med 86 fordon har lämnat staden med riktning Tel Tamer”, skriver Turkiets försvarsdepartement enligt nyhetsbyrån.

En talesperson för den kurdiskledda SDF-alliansen bekräftar uppgifterna.

Ett villkor för vapenvilan är att kurdiska styrkor drar sig tillbaka från områden där Turkiet vill upprätta sin så kallade säkerhetszon.

Idag 14:39
Nancy Pelosi, talman för den amerikanska kongressen. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pelosi diskuterade krisen i Syrien under Jordanienresa

Nancy Pelosi, talman för den amerikanska kongressen och demokratisk kongressledamot, har medverkat i en delegation som rest till Jordanien för att diskutera terrorbekämpning, samarbete och säkerhetsläget i regionen, skriver The New York Times.

– I och med den fördjupade krisen i Syrien efter Turkiets intrång har vår delegation engagerat sig i viktiga diskussioner om vilken påverkan det har på stabiliteten i regionen, flyktingfrågan och hur farlig den här öppningen för IS, Iran och Ryssland är, säger Nancy Pelosi.

På resan medverkade flera toppnamn inom Demokraterna såväl som Mac Thornberry, republikansk ledamot i kongressen.

Idag 10:06
Läs mer om Trumps USA