Tech

Oneplus backar om 5G-mobil – skyller på språkmiss

Oneplus-vd:n Pete Lau höll nyligen en presentation i samband med chippjättens Qualcomms stora lanseringsevent på Hawaii där det framstod som att Oneplus kommer att bli först med en 5G-telefon i Europa. Men nu backar Oneplus från påståendet och skyller på att det hela varit ett ”missförstånd”. Det säger en talesperson för Oneplus till Engadget.

Det var i presentationsmaterialet som användes vid Laus framträdande som det stod att Oneplus tillsammans med den brittiska operatören EE skulle bli först med en 5G-telefon i Europa, men det ska enligt talespersonen ha handlat om språkförbistring till följd av att den som tog fram materialet inte har engelska som modersmål.

Det man ville kommunicera var att Oneplus blir först med att lansera en telefon med Qualcomms nya Snapdragon 855-chipp.

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Isoleringsavdelningen på Ullevål. Heiko Junge / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Smittad på sjukhus kan ha haft kontakt med över 100

Den anställda vid ögonkliniken på Oslos universitetssjukhus som bekräftats bära på det nya coronaviruset kan ha kommit i kontakt med över hundra personer, rapporterar NRK.

Personen smittades under en resa till norra Italien, kände av symptom under söndagen men var ändå på sitt jobb under måndagen och tisdagen. Sjukhuset arbetar nu med att kontakta alla som kan ha varit i kontakt med den smittade.

– Det är inte en situation vi tycker är särskilt lyckad, säger sjukhusets chef Bjørn Atle Bjørnbeth.

1 tim
Överläkare Torgun Wæhre.  Heiko Junge / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Anställd på norskt sjukhus bekräftat virussmittad

En anställd på Oslos universitetssjukhus Ullevål har bekräftats bära på det nya coronaviruset, rapporterar Aftenposten.

På en presskonferens uppger sjukhusledningen att personen arbetar på ögonavdelningen, och att arbete pågår med att spåra vilka patienter och anställda som kan ha kommit i kontakt med den smittade. Sjukhuset har gått upp i krisläge.

Personen ska inte ha smittats på sjukhuset utan under en resa till Italien. De första symtomen ska ha visat sig i söndags kväll men den smittade var på jobbet måndag och tisdag. Ytterligare fyra anställda har sedan visat symptom.

Driften på sjukhuset i övrigt ska i nuläget inte påverkas.

3 tim
Människor med skyddsmasken i Teheran. Vahid Salemi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: 210 har dött i virussmitta i Iran

210 personer i Iran ska ha dött sedan de smittats av det nya coronaviruset, rapporterar BBC:s persiska redaktion. Om uppgifterna stämmer är det en rejält mycket högre siffra än den senaste officiella dödssiffran som låg på 34 döda, enligt AFP:s rapportering.

De officiella siffrorna i Iran har tidigare kritiserats för att vara opålitliga.

Uppgifterna avfärdades under fredagskvällen av en talesperson för Irans hälsovårdsdepartement.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Illustrationsbild. Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Fyra nya coronafall har bekräftats i Sverige

Fyra nya fall av coronaviruset har bekräftats i Sverige, enligt flera medier. Två av dessa är i Stockholm och ett i Uppsala. Enligt GP har ytterligare ett fall bekräftats i Jönköpings län.

Personen i Uppsala har befunnit sig i Iran och har hemma i Sverige visat sig vara smittad. Det skriver Region Uppsala i ett pressmeddelande.

– Det är en medelålderskvinna, som mår väl, säger Fredrik Sund, verksamhetschef för infektionskliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala till GP.

I Jönköping rör det sig om en man i 50-årsåldern som kommit hem från en resa i norra Italien. Smittskyddsläkare Malin Bengnér säger till Aftonbladet att hans symptom är milda.

4 tim
Anders Tegnell. Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Kan ta emot hundra fall utan att vi har spridning”

Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell säger till DN att antalet insjuknade i Sverige, som nu ligger på 11 personer, inte är avgörande för hur myndigheten agerar.

– Vi kan ta emot flera hundra importfall utan att det innebär att vi har en spridning i Sverige. Vi tar varje år emot ett femtiotal fall av mässling i Sverige och stoppar smittan mot dem, säger han.

Enligt honom är det avgörande om man börjar hitta smittade personer som inte kan spåras tillbaka till personer som varit ute och rest. Tegnell menar att sådant skulle signalera att det sker en spridning i befolkningen och inte mellan enstaka personer.

3 tim
Illustrationsbild. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

SJ-personal tas ur tjänst efter coronasmitta på tåg

SJ har bekräftat att det tåg som en virussmittad man reste med till Göteborg är ett av företagets, enligt GP. Personalen som jobbade ombord på tåget kommer inte att arbeta de närmaste dagarna.

Mannen konstaterades ha smittats av det nya coronaviruset i onsdags, men tåget togs ur trafik först i dag. Det kommer nu att städas extra noga på toaletter och handtag.

SJ har även uppmanat sina anställda som kommit hem från norra Italien att vänta 14 dagar innan man återgår till jobbet.

6 tim
Läs mer om Coronaviruset
Presidentvalet i USA Primärvalen 2020
Illustrationsbild Vita huset.  Omni
Presidentvalet i USA Primärvalen 2020

Lyssna: Allt om USA-valet i Omnis nya podd ”Vägen till Vita huset”

“Vägen till Vita huset” är en helt ny podcast från Omni som tar dig med på resan mot det amerikanska presidentvalet 2020. Varje vecka dyker podden ner i valrörelsens hetaste händelser och tar upp allt från sakpolitik och opinionsmätningar till skandaler och avslöjanden.

– Löftet till lyssnarna är att bjuda på en podd som både är informativ och rolig att lyssna på, säger Henrik Svensson som är poddens producent och programledare.

Den nya podden kommer ut varje fredag hela vägen fram till valet i november. Dagens premiäravsnitt bjuder på allt om Super Tuesday och Michael Bloombergs intåg i valrörelsen – och dessutom en måste-lektion i hur ett presidentval egentligen går till.

– Vägen till Vita huset kommer att upplevas som beroendeframkallande för alla USA-valsnördar, säger Markus Gustafsson, chefredaktör och vd på Omni.

Idag 10:30
Joe Biden. TT
undefined

Biden pumpar in pengar inför supertisdagen

Joe Biden får en ekonomisk knuff i ryggen inför den så kallade supertisdagen den 3 mars, då flera delstater ska rösta, skriver CNBC. En stor grupp som skänker kampanjpengar till Biden – en super-pac – öppnar plånboken för att göra reklam i flera nyckeldelstater. Radio- och internetannonserna ska vända sig till väljare i Alabama och North Carolina.

Gruppens kassör Larry Rasky konstaterar att Biden haft mer framgång senaste veckorna, med ett bättre valresultat och en starkare debattinsats än tidigare.

– Saker och ting börjar kännas bättre för givarna, säger han.

Idag 07:34
Läs mer om Presidentvalet i USA
Valaffischer i Slovakien. VLADIMIR SIMICEK / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Slovakien

Analytiker: Det viktigaste valet i Slovakien på 20 år

För ett år sedan valdes den liberala juristen Zuzana Caputova till Slovakiens president, på en agenda om tolerans och ökat skydd för mänskliga rättigheter och etniska minoriteter.

Under lördagens parlamentsval utmanas den liberala linjen av extremhögern i form av uttalat främlingsfientliga LSNS som vuxit och ser ut att kunna bli vågmästare med runt 10 procent. Kampen mellan liberala och högerextrema ideologier gör valet till det viktigaste i landet på 20 år, säger analytikern Michal Vasecka till al-Jazira.

Han ser Slovakien som sista liberala demokratin i Östeuropa.

– Nu kan vi antingen bekräfta det eller göra som andra länder och falla tillbaka i någon form av auktoritärt styre, säger Vasecka.

2 tim
Valaffischer i Bratislava DAVID W CERNY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kamp mellan extremhöger och liberala i Slovakiens val

Partiet Smer som styrt Slovakien de senaste tolv åren ser ut att kunna tappa stort i morgondagen val. Enligt den senaste stora opinionsundersökningen ser Smer ut att få under 20 procent, medan en löst sammansatt oppositionell allians av center-högerpartier tillsammans får över 46 procent. Alliansen har vunnit stort stöd efter de omfattande protester som bröt ut i landet efter mordet på journalisten Ján Kuciak.

En joker i leken inför valet är emllertid högerextrema LSNS som kan bli vågmästare med runt tio procent av väljarstödet. Partiet driver en mycket hård linje mot etniska minoriteter, framför allt romer som i partiets officiella material beskrivs som ”parasiter”, skriver al-Jazira.

5 tim
Läs mer om Valet i Slovakien

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund