Ost kan ha orsakat barns död – utreds i Frankrike
Franska myndigheter utreder om ett barns död kan kopplas till smittad reblochon-ost, skriver flera medier. Farhågan är att dödsfallet kan kopplas till en E coli-infektion.
Sex barn har förts till till sjukhus efter att ha ätit av osten och i går kväll återkallade producenten Chabert sina ostar som en ”förebyggande åtgärd”. Ytterligare åtta barn ingår i de franska myndigheternas utredning av misstänkta fall. Samtliga barn är mellan ett och fem år gamla.
Det har inte släppts några detaljer om barnet som dött.
bakgrund
Reblochon
Wikipedia (sv)
Reblochon är en ost från Savoie. Den tillverkas på komjölk, är lätt pressad och får ett relativt kraftigt skal på vilket tunt vitmögel utvecklas. Smaken är mild med mycket karaktär, inslag av hasselnöt.
Dess historia går tillbaka till 1300-talet. Vid denna tidpunkt betalade bönderna arrende i förhållande till hur mycket mjölk boskapen gav. De dagar markägarna kom för att kontrollera, mjölkades därför korna inte riktigt ordentligt, och bönderna betalade på så sätt lägre arrende. När markägarna gått, mjölkades korna på den sista mjölken, le reblache, vilken är särskilt fet. Det är med denna mjölk som osten Reblochon tillverkas.
Reblochon är även den ost som används när man tillagar tartiflette, den franska potatisgratängen från Savoieområdet.
Wikimedia Commons har media som rör Reblochon.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen