Arkivbild Oded Balilty / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Flyktingsituationen Flykten till Europa

Över 100 saknas efter att båt förlist på Medelhavet

Över 100 människor saknas efter att en gummibåt förlist utanför Libyens kust, rapporterar Reuters.

Tre personer har hittats levande och berättar att 120 personer gick på båten när de lämnade Libyen i torsdagskväll. Båten hittades av italienska militärflygplan som enligt uppgifter ska ha sett cirka 20 personer ombord.

Toppnyheter

Jonas Sjöstedt (V), Ulf Kristersson (M), Ebba Busch Thor (KD). Arkivbilder. TT
Överenskommelsen

V i samtal med M och KD om att fälla regeringen

V-ledaren Jonas Sjöstedt har kommit överens med Ulf Kristersson (M) och Ebba Busch Thor (KD) om att fälla regeringen om man går fram med ändringarna i arbetsrätten. Det säger Sjöstedt till Expressen efter den utredning som regeringen presenterat under torsdagen som bland annat ger undantag från tuordningsreglerna.

– Ja, de har bekräftat det för mig, att de är redo i sådant fall, säger Sjöstedt.

Sjöstedt sa tidigare under torsdagen att han står fast vid sitt löfte om att fälla regeringen om man lägger ett förslag om förändringar i arbetsrätten.

27 min
Socialdemokraternas Stefan Löfven och Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt. Arkivbild. Erik Mårtensson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Överenskommelsen

Löfven om Sjöstedts hot: Tror han det blir bättre då?

Statsminister Stefan Löfven (S) svarar nu på V-ledaren Jonas Sjöstedts hot om att fälla regeringen om man går fram med ändringar i arbetsrätten.

– Vill han hellre ha en regering ledd av Kristersson med stöd av Sverigedemokraterna? säger Löfven till TT och fortsätter:

– Om han tror att det blir en bättre utveckling av svensk arbetsrätt med en sådan regering, så ska han ju naturligtvis göra det, om det är motivet. Men det måste han själv svara på.

3 min
Jonas Sjöstedt, Stefan Löfven och Annie Lööf.  TT
Överenskommelsen

Sjöstedts hot till Löfven: Redo att fälla regeringen

Vänsterledaren Jonas Sjöstedt säger att hans parti är beredda att fälla regeringen om man lägger ett förslag om förändringar i arbetsrätten, rapporterar Aftonbladet.

– Vi är beredda att väcka misstroende, så mitt bestämda råd till Löfven är, begrav det där djupt i en byrålåda, säger Sjöstedt till tidningen.

I dag stod det klart att regeringen tillsätter en utredning om förändringar i arbetsrätten, vilket går i linje med januariavtalet som regeringen slöt med C och L.

4 tim
Läs mer om Överenskommelsen
Trumps USA Primärvalen 2020
Biden och Trump. TT
Trumps USA Primärvalen 2020

Trumps attack mot Biden: ”Välkommen, sömnige Joe”

Donald Trump har redan inlett attackerna mot Joe Biden, kort efter att den tidigare vicepresidenten meddelat att han siktar på att bli USA:s nästa president.

”Välkommen, sömnige Joe. Jag hoppas bara att du har intelligensen, vilket har varit tveksamt länge, att bedriva en lyckad primärvalskampanj”, skriver Trump på Twitter.

I sin kampanjvideo riktade Biden hård kritik mot Trumps presidentskap.

– Om vi ger Donald Trump åtta år i Vita huset kommer han för alltid och i grunden att ändra det här landets karaktär, sa han.

15 min
Trumps USA Primärvalen 2020

Joe Biden utmanar Trump 2020: ”Allt står på spel”

Den tidigare vicepresidenten Joe Biden ställer upp i det amerikanska presidentvalet 2020. Det är hans tredje försök att nå det högsta ämbetet.

– Det är dags för ett respekterat ledarskap på världsscenen och ett värdigt ledarskap på hemmaplan, säger han i den video där han lanserar sin kandidatur.

76-åringen räknar med stöd från arbetarrörelsen och ses som den aspirant som kanske har bäst chanser att besegra USA:s president Donald Trump.

I videon Biden publicerat går han hårt åt Trump.

– Om vi ger Donald Trump åtta år i Vita huset kommer han för alltid och i grunden att ändra det här landets karaktär, säger Biden och tillägger:

– Allt som har gjort Amerika till Amerika står på spel.

Biden är den 20:e demokraten som hittills meddelat sin presidentkandidatur, skriver CNN.

4 tim
Biden på ett valmöte den 18 april. JOSEPH PREZIOSO / AFP
Trumps USA Primärvalen 2020

Källor: Biden meddelar sin kandidatur på torsdag

Den forne vicepresidenten Joe Biden kommer att meddela sin kandidatur för att bli president på torsdag, uppger källor för flera amerikanska medier.

Biden har bidat sin tid och väntat länge på att kasta sig in i Demokraternas primärvalsrace. Enligt AP har han säkrat stöd från bland andra det största brandmansfacket i USA.

I och med kandidaturen seglar 76-åringen upp som en av favoriterna till att utmana Donald Trump i presidentvalet 2020.

23 apr
Läs mer om Trumps USA
Rysslands president  Vladimir Putin presenterar ett koreanskt svärd för Nordkoreas diktator Kim Jong Un under deras möte i Vladivostok. TT
Nordkoreakrisen

Putin efter mötet: Kim Jong-Un behöver garantier

Rysslands president Vladimir Putin säger sig vara nöjd med mötet med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un i Vladivostok. Enligt Putin var det ett öppet samtal där Nordkoreas ledare pratade om det spända läget på Koreahalvön. Nordkorea är enligt den ryska ledaren redo att nedrusta men Putin betonade att Pyongyang behöver garantier för säkerhet och självständighet.

Putin uppger att han kommer diskutera mötets innehåll med Kina och med USA – det sistnämnda på Kims direkta uppmaning enligt Putin.

Efter mötet kom inga formella överenskommelser.

3 tim
 Vid sidan av samtalen mottogs Kim Jong-Un bland annat med en dansuppvisning. TT
Nordkoreakrisen

Analys: Putin i centrum men begränsat inflytande

Vid mötet med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un satte Vladimir Putin sig själv i geopolitikens centrum. Efteråt sa Putin att han kommer ta samtalen vidare till USA och Kina. Men flera analytiker ifrågasätter Putins verkliga inflytande. Philip Yun, chef för antikärnvapensgruppen Ploughshares utryckte i CNN förvåning över att nedrustning var på agendan eftersom Ryssland egentligen har begränsad påverkan på Nordkorea.

Robert Kelly, professor i internationella relationer vid Sydkoreas Pusan National University, instämmer och säger till CNN att Kim spelar ut Ryssland och USA mot varandra.

Harry Kazianis, chef för Koreastudier vid tankesmedjan Center for the national interest, menar i stället att det är Ryssland som vill spela ut USA och att Kim är hårdare pressad än Putin, även om båda ledarna tyngs av sanktioner mot sina respektive länder. Han skriver i Fox News att det är en möjlighet att Ryssland kommer bryta sanktionerna mot Nordkorea i ett maktspel gentemot USA.

41 min
Putin och Kim. YURI KADOBNOV / AFP
Nordkoreakrisen

Här möts Putin och Kim för samtal i Ryssland

Rysslands president Vladimir Putin är framme i Vladivostok där han för första gången träffar Nordkoreas diktator Kim Jong-Un, rapporterar internationella medier.

Samtalen väntas behandla säkerhetspolitik och de internationella sanktionerna mot Nordkorea. En annan fråga är de nordkoreanska gästarbetarna i Ryssland, skriver AFP. Sanktioner gör att de omkring 10 000 gästarbetarna måste ha lämnat Ryssland vid årsskiftet.

För Nordkorea är export av arbetskraft en av de viktigaste inkomstkällorna eftersom arbetarna skickar hem lönerna till regimen och Pyongyang har därför upprepade gånger uppmanat Ryssland att fortsätta med anställningarna efter att tidsfristen löpt ut.

Idag 04:18
Läs mer om Nordkoreakrisen
Barn från muslimska familjer som sökt skydd i ett flyktingcenter av rädsla för hämndattacker Gemunu Amarasinghe / TT NYHETSBYRÅN
Terrordåden i Sri Lanka

Rädslan för hämnd växer efter terrorism i Sri Lanka: Hundratals muslimer flyr

Muslimer flyr från den lankesiska staden Negombo efter hot om vedergällning, rapporterar The Guardian. Negombo var en av de städer som drabbades när en rad självmordsdåd utfördes mot lyxhotell och kristna kyrkor i söndags.

Omkring 100 av de 359 människor som dödades befann sig i kyrkan St. Sebastian i Negombo. På onsdagen trängde hundratals muslimska sig in i bussar som körde bort från hamnstaden.

– Lokala lankeser har attackerat våra hus på grund av bomberna och explosionerna som ägt rum här, säger Adnan Ali som har pakistansk bakgrund till Reuters.

AFP skriver att många ur den muslimska minoriteten som tidigare flytt förföljelse i länder som Pakistan, Afghanistan, Yemen och Iran nu kastas ut från sina hem.

2 tim
Säkerhetspoliser i staden Pugoda öster om huvudstaden Colombo. THOMAS PETER / TT NYHETSBYRÅN
Terrordåden i Sri Lanka

Söner till kryddmogul utförde självmordsdåden

Två söner till en av Sri Lankas rikaste kryddhandlare, Mohammad Yusuf Ibrahim, uppges ha ingått i den grupp av självmordsbombare som utförde terrorattackerna mot kyrkor och lyxhotell i söndags. Det rapporterar New York Times.

Polis slog kort efter dåden till mot familjens lyxiga villa nära huvudstaden Colombo och en kvinna som misstänktes för inblandning ska ha sprängt sig – framför sina båda barn. Alla tre dog, uppger en källa enligt tidningen. Kvinnan ska enligt uppgift ha varit gift med en av Ibrahims två söner.

Mohammad Yusuf Ibrahim har byggt sin förmögenhet på handel med svartpeppar, muskot, kryddnejlika och vanilj.

Myndigheterna i Sri Lanka har varit återhållsamma med detaljer om gärningsmännen men har bekräftat att de flesta hade medelklass- eller överklassbakgrund.

6 tim
Läs mer om Terrordåden i Sri Lanka
ULF PALM / TT / TT NYHETSBYRÅN
Politikernas kvitton

Erik Bengtzboe (M) lämnar riksdagen efter skandalen

Riksdagsledamoten Erik Bengtzboe (M) lämnar sin riksdagsplats, uppger han för TT.

Bengtzboe lämnar efter Aftonbladets granskning av hans boendesituation där det framkom att han fått ut 158 000 kronor genom att uppge att han bor i sin mammas fritidshus i Nyköping. Han har samtidigt uppgett att bostadsrätten i södra Stockholm – där hans familj är skriven – är en övernattningslägenhet.

– Jag tror stenhårt på Moderaterna och våra idéer men det är uppenbart att mitt misstag gör det svårt för mig att verka fullt ut som ledamot i riksdagen, säger Bengtzboe till TT.

Enligt Bengtzboe har det handlat om slarv från hans sida och att han missat att uppdatera sin folkbokföringsadress.

4 tim
Moderatledaren Ulf Kristersson.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Politikernas kvitton

M-ledaren välkomnar avgång: ”Rätt slutsats”

Moderatledaren Ulf Kristersson tycker det är bra att Erik Bengtzboe (M) lämnar sin riksdagsplats.

”Jag tycker att Erik Bengtzboe har dragit rätt slutsats när han nu lämnar sina politiska förtroendeuppdrag och därmed tar ansvar för de fel han har begått” skriver M-ledaren i en kommentar till TT.

Under påskhelgen kom besked om att Bengtzboe avgår från uppdraget som vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, och därmed rollen som M:s talesperson för arbetsmarknadsfrågor.

Bengtzboe lämnar efter Aftonbladets granskning av hans boendesituation där det framkom att han fått ut 158 000 kronor genom att uppge att han bor i sin mammas fritidshus i Nyköping. Han har samtidigt uppgett att bostadsrätten i södra Stockholm – där hans familj är skriven – är en övernattningslägenhet.

3 tim
Läs mer om Politikernas kvitton

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
 Elisabeth Svantesson Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Oppositionens budgetförslag

M om regeringens budget: ”Skickar helt fel signaler”

I sin gemensamma budgetmotion vill M och KD ge mer pengar till polis och äldreomsorg och istället spara på bland annat klimatsatsningar, skriver TT.

M:s ekonomisk politiska talesperson Elisabeth Svantesson tycker att regeringen gör helt fel som tar 232 miljoner kronor från polisen i den liggande budgeten för 2019.

– I en tid då otrygghet och brottslighet ökar så skickar det helt fel signaler, säger hon till TT.

Regeringen pekar på att de pengarna överförs till Kriminalvården eftersom den myndigheten samtidigt får överta ansvaret för olika transporter från polisen.

2 tim
Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor  TT
Oppositionens budgetförslag

M och KD vill satsa mer på polis och äldreomsorg

Moderaterna och Kristdemokraterna lägger fram en gemensam motion med förslag på ändringar i regeringens vårändringsbudget, skriver TT.

Partierna vill ge mer pengar till polis och äldreomsorg och sparar istället på bland annat klimatsatsningar.

Regeringens vårändringsbudget innebär förändringar i den M-KD-budget för 2019 som riksdagen antog i december, innan regeringsförhandlingar efter valet var klara.

Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach skriver på Twitter att de båda oppositionspartierna för kommande år kommer att ha separata ekonomiskpolitiska förslag.

Idag 08:07
Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson, Jimmie Åkesson, partiledare, Katja Nyberg och Clara Aranda presenterar partiets budget under en pressträff i riksdagens presscenter.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Oppositionens budgetförslag

SD:s vårbudget: Mer till psykiatrin, nej till flygskatt

Sverigedemokraterna presenterade i dag sin vårbudgetmotion. Partiet vill att kriminalvården ska få ett tillskott på 500 miljoner kronor, vilket går att jämföra med regeringens löfte om 300 extra miljoner till myndigheten i år.

Förutom kriminalvården lyfter SD den psykiska ohälsan som ett prioriterat område. Här säger partiet nej till regeringens besparing i år på 90 miljoner kronor. För de kommande tre åren vill SD satsa 800 miljoner kronor extra per år för att möta den psykiska ohälsan.

SD föreslår även 300 miljoner kronor mer till kommunsektorn i år och 6 miljarder de kommande tre åren, samt mer pengar till bland annat inlandsbanan och Österleden.

SD föreslår även att Sverige ska hyra fängelseplatser utomlands, vilket partiet lyfte på SvD Debatt i morse.

2 tim
Läs mer om Oppositionens budgetförslag
Illustrationsbild. TT.
Vårvädret

Rekordlåga vattennivåer – vattenkris kan vänta

På många håll i landet är grundvattennivåerna klart lägre än inför förra sommaren och en ny vattenkris kan vänta, rapporterar flera medier. Chansen att vattennivåerna ska hinna återhämta sig innan sommaren är inte särskilt stor, menar Bo Thunholm, hydrogeolog och grundvattenexpert vid Sveriges geologiska undersökning.

– Det krävs väldigt stora nederbördsmängder nu när värmen och grönskan har kommit igång, säger han till TT.

Låga grundvattennivåer tros främst skapa problem i de södra delarna av landet samt längs kusten.

1 tim
Illustrationsbild. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vårvädret

Bevattningsförbud redan infört på Gotland

Vårvärmen ställer till problem med bränder och torka runt om i Sverige. Redan den 1 april införde Gotland bevattningsförbud över hela ön och grundvattennivåerna i magasinen är låga. Det innebär att det inte är tillåtet att vattna med slang, tvätta bilen hemma eller fylla poolen med vattnet från det kommunala nätet.

– Vi har ett besvärligt läge sedan tidigare och har inte kommit ikapp sedan i fjol, säger Peter Daun, kommunikatör på tekniska förvaltningen på Region Gotland, till TT.

1 tim
Illustrationsbild. TT.
Vårvädret

Regn drar in i väst – men bönderna vågar inte jubla

Trots att väderprognosen utlovar regn i väst vågar inte lantbrukarna pusta ut.

– Med tanke på torkan som har varit så kommer det mesta ändå bara rinna bort, säger Henrik Johansson från Björlanda Gård till Göteborgs-Posten.

Enligt vädertjänsten Foreca ska ett omfattande regnområde dra in till helgen med ihållande regn ända in till natten mot måndag. Men Henrik Johansson oroar sig för en repris av förra årets heta sommar.

– Vi har inget förråd, vattennivån i bäckar och drag är väldigt låg, säger han.

Idag 05:57
Läs mer om Vårvädret