Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Opinionsläget

Panel: Sjukvården den viktigaste politiska frågan

När Aftonbladet frågar sin självrekryterade panel om vilken politisk fråga som är viktigast svarar 40 procent ”sjukvård”, som hamnar på plats ett.
På andra och tredje plats hamnar ”flyktingar och invandring” respektive ”lag och ordning”. Längst ner på listan hamnar ”skatter” – endast 10 procent anser att den frågan är viktigast.
Aftonbladet/Inizio ställde samma fråga till sin panel i september och även då toppade sjukvården.
Panelen fick även frågor om vilket parti som ”äger vilken sakfråga”, och Moderaterna toppar listan med fyra områden: Svensk ekonomi, jobb och sysselsättning, lag och ordning samt Sveriges försvar. Socialdemokraterna anses äga tre politiska frågor: Sjukvård, äldreomsorg samt skolan.

Så gjordes undersökningen

Schibsted/Inizios opinonspanel rekryteras bland besökarna på Schibsteds svenska sajter. Mellan 8 och 14 december 2017 intervjuades 1 857 personer över 16 år.

Toppnyheter

TT
Skåpbilsdådet i Toronto

25-åringen anklagas för tio mord och 13 mordförsök

25-årige Alek Minassian, som misstänks för lastbilsattacken i Toronto i går, anklagas formellt för tio mord och 13 mordförsök. Motivet till attacken är ännu inte känt men många hoppas få fler detaljer när den misstänkte framträder framför rätten för första gången på tisdagseftermiddagen, svensk tid.
Minassian har inga kända kopplingar till terrororganisationer och den federala polisen har sagt att man inte såg något större nationellt säkerhetshot. En tidigare klasskamrat beskriver honom som ”inte en social person, men fullständigt harmlös”, skriver Reuters.

2 tim
Polischefen Mark Saunders Nathan Denette / TT / NTB Scanpix
Skåpbilsdådet i Toronto

Polisen: Hoppas förhören ska ge klarhet om motiv

Den man som körde ihjäl minst tio människor i Toronto, Kanada, har identifierats som Alek Minassian. Han greps av polis kort efter dådet. Flera medier försöker teckna bilden av vad som än så länge är känt om honom.
Ari Bluff gick i skolan med Minassian. Han säger att han är osäker på om han hade några nära vänner.
– Jag såg honom aldrig med ett gäng kompisar, säger han till CBC.
Motivet till attacken är inte känt. Polisen säger att de hoppas att förhören med honom ska ge klarhet, rapporterar AFP.

Idag 08:36
Skåpbilsdådet i Toronto

Polismannen hyllas för gripandet: Borde få medalj

Dramatiska bilder visar hur föraren av skåpbilen i Toronto konfronteras av en polis efter att han kört ihjäl minst tio människor. Trots att föraren hotar med att han har ett vapen så avlossar polisen inget skott.
– Jag har ett vapen i fickan, säger föraren och pekar mot polisen.
– Jag bryr mig inte, lägg dig ner, svarar polisen.
– Skjut mig i huvudet, säger föraren.
Händelsen slutar med att föraren kan gripas.
Nu hyllas polismannen för sin insats.
”Med tanke på vad som var känt vid tidpunkten, så visade Torontopolisen en otrolig återhållsamhet som inte sköt mot den misstänkte”, skriver advokaten Ari Goldkind enligt Toronto Star.
Mediekommentatorn Bob Reid är mer kärnfull, skriver tidningen: ”Polisen förtjänar en medalj”, skriver han.
Polismannen själv är skakad av händelsen, säger fackordföranden Mike McCormack.
– Han sa till mig, ”du vet, jag gjorde bara mitt jobb”.

Idag 05:03
Läs mer om Skåpbilsdådet i Toronto
Valet 2018 Svenskt mottagande
Paula Bieler (SD), Benjamin Dousa (M), Fredrik Malm (L) och Annie Lööf (C). TT
Valet 2018 Svenskt mottagande

Oppositionens hårda kritik: ”C kan väl betala själva”

Centerpartiets ja till regeringens förslag att ge ensamkommande en ny chans att stanna i Sverige beklagas av oppositionspartierna, skriver SVT Nyheter.
– Centerpartiet är ett naivt och populistiskt parti som låter känslor gå före lag och rätt. Det här är anmärkningsvärt, säger Paula Bieler, migrationspolitisk talesperson för SD, till SVT.
Även SD-ledaren Jimmie Åkesson är kritisk och menar att ”vi har en välfärd i djup kris”, skriver han i ett pressmeddelande.
Moderaternas ungdomsförbunds ordförande Benjamin Dousa rasar på Twitter: ”Centern kan väl betala de 3 miljarder förslaget kostar ur den egna partikassan”.
Liberalernas migrationspolitiske talesperson Fredrik Malm beklagar att C och regeringen nu vill gå ifrån utgångspunkten att Migrationsverket och Migrationsdomstolarna beslutar om asylärenden.
– Vi beklagar att det nu tycks finnas majoritet i riksdagen för en ordning som går rakt på tvärs mot detta och där Lagrådets kritik helt nonchaleras, säger han till SVT.

1 tim
Centerpartiet säger ja till förslag om ensamkommande. TT
Valet 2018 Svenskt mottagande

C stöder regeringen: Säger ja till ensamkommande

Centerpartiet har nu fattat beslut om hur de ställer sig till regeringens förslag om att ensamkommande ska få en ny chans att stanna i Sverige.
– Vi kommer att släppa igenom förslaget. De medmänskliga konsekvenserna blir alldeles för stora om vi stoppar det här förslaget, säger Annie Lööf.
- Det är ett riktigt dåligt utformat förslag, illa framtaget. Det bär regeringen ansvaret för. Centerns linje har under många år varit att de unga som var minderåriga när de kom och som drabbats av Migrationsverkets långa handläggningstider ska ha en ny chans. Nu är det det här förslaget vi har att ta ställning till och då väljer vi att släppa igenom det, säger Lööf enligt TT.
– Det här är ett tufft beslut. Vi sätter medmänsklighet och humanitära konsekvenser för tusentals människor i första rummet.
Regeringen lämnade sin proposition till riksdagen i förra veckan. För att förslaget ska gå igenom måste det också få stöd av C. Företrädare för regerinen hyllar nu C-beslutet. Jakop Dalunde, Europaparlamentariker och ledamot i Miljöpartiets partistyrelse, skriver på Twitter att han blir stolt över svensk politik: ”Hatten av till Annie Lööf och Centerpartiet”, skriver han.
Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna har meddelat att de tänker rösta nej.

3 tim
Ebba Busch Thor (KD), Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) och Ulf Kristersson (M). Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Svenskt mottagande

Analyser: Ingen tvekan om att Alliansen är splittrad

”Det råder ingen tvekan om att Alliansen är splittrad i frågan om integration, invandring och flyktingpolitik”, säger SVT:s Mats Knutson till den egna kanalen. Han menar att Centerpartiets beslut att släppa igenom regeringens förslag att ge ensamkommande en ny chans att stanna i Sverige är bekymmersamt för oppositionen.
– Det är ju bekymmersamt när vi går in i en valrörelse där just migrationspolitiken har en viktig betydelse för väljarna, säger han och tillägger att Alliansen inte har någon gemensam politik i frågan.
DN:s Ewa Stenberg är inne på samma spår. Hon menar att C:s beslut kommer att öka spänningen i Alliansen. ”Men samtidigt minska den i Centerpartiet” eftersom det finns många inom partiet som är starkt engagerade i frågan, skriver hon på Twitter.

2 tim
Läs mer om Svenskt mottagande
Trumps USA Trumps team
Arkivbild. Trump och Jackson. Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Trumps team

”Allvarliga anklagelser” mot tilltänkt Trump-minister

Senatorsutfrågningen av Donald Trumps tilltänkta veteranminister Ronny Jackson har skjutits upp, rapporterar CNN. Detta efter att ”allvarliga anklagelser” riktats mot Jackson om hans ledarstil och agerande i sin roll som Vita husets läkare, säger den republikanske senatorn Mike Rounds i en intervju med NPR.
Veteranutskottet har inlett en utredning om anklagelserna. Vita huset har inte kommenterat deras natur men meddelade på måndagen att man fortsatt står bakom Trumps kandidat:
– Amiral Jackson har varit på frontlinjen och räddat livet på flera personer för sitt land. Han har arbetat som läkare åt tre presidenter – både republikaner och demokrater – och hyllats av dem alla, sa pressekreteraren Hogan Gidley enligt NY Times.

1 tim
KEVIN LAMARQUE / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Trumps team

NBC: Bolton ledde anti-muslimsk tankesmedja

Donald Trumps nya nationella säkerhetsrådgivare John Bolton var fram tills nyligen ordförande för tankesmedjan Gatestone Institute, som gjort sig känd för att sprida ”falska, anti-muslimska nyheter”. Det skriver NBC News.
På tankesmedjans hemsida finns texter som varnar för ett ”jihadistiskt övertagande” av Europa och som beskriver Sverige som ”Västvärldens våldtäktshuvudstad”. Den senare formuleringen kommer från den svenska journalisten Ingrid Carlqvist, som samarbetade med Gatestone Institute fram till år 2016.
Den civilrättsliga amerikansk-muslimska organisationen Council on American-Islamic Relations (CAIR) säger till NBC att tankesmedjan spelar en nyckelroll i islamofobin på nätet som beskriver det som ”mycket oroväckande” att en person med koppling till dem nu har en sån maktposition som John Bolton.

Igår 19:08
Läs mer om Trumps team
Horace Engdahl anländer till Börshuset i Gamla stan och Svenska Akademiens utdelning. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

Engdahl: Fel av Akademien att ”rusa med i upploppet”

Svenska Akademien borde ha hållit sig från att ”rusa med i upploppet” när anklagelserna mot kulturprofilen Jean-Claude Arnault framkom i november. Det säger den tidigare ständige sekreteraren Horace Engdahl i en intervju med Epstein och Nordegren i Sveriges Radio.
– Vi borde hållit fast vid den självklara rättsprincipen att ingen är skyldig förrän detta har bevisats och en anklagelse är inte lika med en fällande dom, säger han.
Engdahl vill själv inte kommentera anklagelserna mot Arnault med hänvisning till att han aldrig pratat med kulturprofilen om dennes sexliv.
– Vi grabbar pratar inte om sådant, säger han.
Vidare beskriver Horace Engdahl det som sin ”hetaste önskan” att splittringen i Svenska Akademien ska gå att laga och att de avhoppade ledamöterna ska återvända.
– Jag är beredd att göra vad som helst, säger han.

3 tim
Arkivbild: Björn Hurtig JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom Svenska Akademien

Advokaten: Finns en rad frågetecken i utredningen

Den så kallade Kulturprofilens advokat Björn Hurtig säger till DN att varken han eller hans klient, Jean-Claude Arnault, har fått se den utredning som Svenska Akademien låtit göra, och som nu överlämnats till rättsväsendet.
För att kunna göra sig någon bedömning av riktigheten så vill Hurtig få veta det bakomliggande motivet och vad som sagts i kontakten med advokatbyrån. Han säger att utredningen inte går att jämföra med en polisutredning där man går in med objektivitet som grund.
–Det finns en rad frågetecken vi vill ha svar på kring den här utredningen.
Arnault förnekar alla påståenden som lagts fram, säger Hurtig till DN.

Idag 06:31
Läs mer om Krisen inom Svenska Akademien
Valet 2018 Valrörelsen
Centerns partisekreterare Michael Arthursson och centerledaren Annie Lööf. Lars Larsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

C om blocköverskridande samarbete: ”Inga planer”

Fyra av tio svenskar vill se en blocköverskridande regering, enligt en undersökning av SOM-institutet vid Göteborgs universitet. Det mest populära förslaget är en koalition med S, C och L.
– Vi har inga planer på att tänka om, säger C:s partisekreterare Michael Arthursson till TT och tillägger att ”en Alliansregering skulle föra en mycket bättre politik”.
Finansminister Magdalena Andersson (S) tycker däremot att ett samarbete mellan blockgränserna är en bra idé.
– Det är inte upp till mig att i dagsläget recensera olika regeringskonstellationer. Men däremot tror vi att det är bra för Sverige att ha mer samarbete och så får vi se sedan hur det kan se ut.

1 tim
Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

4 av 10 väljare vill ha regering över blocken

4 av 10 väljare vill se en blocköverskridande regering efter valet, enligt en undersökning från SOM-institutet vid Göteborgs universitet. Det rapporterar SVT.
– Det är ett rekord och det är överraskande, men samtidigt så har ju olika regeringskonstellationer diskuterats under lång tid. Det skrivs mer och mer om blocköverskridande alternativ, säger statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson till SVT.
Undersökningen genomfördes under sista halvåret 2017.

Idag 09:25
Arkiv. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

”Vi är det enda parti som stått upp för realism”

Opinion I en debattartikel i samtliga Mittmedia-tidningar skriver Jimmie Åkesson om ”de kulturella, sociala och ekonomiska klyftor” som han anser präglar Sverige. I artikeln specificerar Åkesson en rad förslag inför valrörelsen. Bland annat att en civilkuragelag och medborgarplikt införs och att den ”den svenska kulturen tillgängliggörs” genom särskilda kulturlotsar och Sverigecenter som ska etableras i utanförskapsområden:
”Sverigedemokraterna är det enda parti som konsekvent stått upp för realism och ansvarstagande (...) Vi vill återupprätta det land Sverige en gång har varit, och kan bli igen. På riktigt.”
Åkessons artikel är den andra i en serie där tidningskoncernen Mittmedia publicerar debattartiklar av samtliga partiledare inför valet.

5 tim
Läs mer om Valrörelsen
CHRISTIAN KLINDT SOELBECK / Ritzau Scanpix
Valet på Grönland

Väljare: Vill lämna Danmark – när vi löst våra problem

Grönlänningarna själva vill enligt opinionsmätningar gärna ha självständighet, men inte på bekostnad av sämre levnadsstandard.
– Jag vill att vi ska bli självständiga en dag men vi måste vara realistiska och ta ett steg i taget, säger den 51-åriga sekreteraren Heidi Møller Isaksen, till AFP, och tillägger att Grönland först måste komma till rätta med sin många sociala problem.
Mikaa Mered, professor i ekonomi och geopolitik och expert på arktiska områden, lyfter bland annat att Grönland har den högsta andelen självmord i världen, att ett av tre barn har utsatts för sexuella övergrepp och att den global uppvärmningen tvingar människor att lämna sina byar och sin traditionella sysselsättning.
– Det är förödande för grönländsk kultur, säger han till AFP.

2 tim
Sara Olsvig, Ataqatigiit-partiets ledare, röstar på tisdagen. TT
Valet på Grönland

Självständighet största frågan i valet på Grönland

Självständighet från Danmark är den hetaste frågan när Grönlands omkring 56 000 invånare går till valurnorna på tisdagen. Sex av sju partier i valet vill att Grönland ska bli självständigt – men hur det skulle gå till rent praktiskt är inte klart.
Om opinionsmätningarna stämmer ligger det vänsterinriktade Ataqatigiit-partiet bäst till i kampen om parlamentets 31 platser. Socialdemokratiska Siumut, som har dominerat den grönländska politiken sedan 1979, fick drygt 27 procent i samma undersökning men många väljare uppger att de ännu inte har bestämt vad de ska rösta på.
Grönland har varit en dansk koloni sedan 1814 men har fått sitt självstyre successivt utvidgat. Danmarks årliga bidrag motsvarar runt hälften av Grönlands budget. Den viktigaste inkomstkällan utöver pengarna från Danmark är fiske.

3 tim
Läs mer om Valet på Grönland

Vill du ladda ner Sveriges bästa nyhetsapp?

Ja tack!

Omni har utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp två år i rad av Guldmobilen.

Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2016
Sveriges bästa nyhetsappMobilgalan 2015
Europas bästa nyhetsappWan-Ifra 2014

Missa inte
Omni i mobilen!

Omni ger alla mediers nyheter och perspektiv – i en app. Två år i rad har Omni utsetts till Sveriges bästa nyhetsapp.