Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska jobben

Partierna svarar: Hur ska jobben bli fler?

Hur ska fler komma i arbete? Det är en av de mest omdiskuterade frågorna i svensk politik. Och lösningarna är lika många som partierna. Omni har bett alla riksdagspartier att besvara två konkreta frågeställningar inom området.

• Ska Arbetsförmedlingen avskaffas?

• Bör rutavdraget utökas?

Centerpartiet:

• C vill ersätta den arbetsförmedlande delen av Arbetsförmedlingen med en arbetsförmedlarpeng. Pengen ska belöna förmedlare, privata eller ideella, efter deras förmåga att hitta varaktiga jobb åt arbetslösa. Den kvarvarande delen av Arbetsförmedlingen ska enligt C ägna sig åt kontroll och uppföljning.

• Ja. C vill att rutavdraget breddas till att omfatta fler tjänster, exempelvis tillsyn av hemmet vid resa och vid avdrag för tvätt som sker utanför hemmet. C vill också se flytt- och hämt-rut. Partiet vill även tredubbla taket i rut, från 25 000 kronor till 75 000 kronor.

Liberalerna:

• L vill avskaffa Arbetsförmedlingen och pekar på att myndighetens förtroendesiffror är i botten. I stället vill L se en myndighet inriktad på de grupper som behöver mest stöd, samt på att tidigarelägga nyanlända kvinnors inträde på arbetsmarknaden.

• Partiet vill se en ny rutreform där taket för avdrag tredubblas, där äldre får dra av 60 procent av arbetskostnaden och där rutavdrag omfattar fler tjänster än i dag. ”Tusentals vita jobb har skapats, särskilt för utrikes födda kvinnor som fått jobb med egen lön.”

Kristdemokraterna:

• KD vill lägga ner Arbetsförmedlingen i sin nuvarande form och avveckla de program och åtgärder som inte leder till jobb.

• Partiet vill tredubbla taket i rut till 75 000 kr per person samt vidga rut till att omfatta flyttjänster, tvättjänster och trygghetstjänster. Dessutom bör möjligheten att bredda rut ytterligare för dem över 70 år ses över, anser KD.

Moderaterna:

• M vill lägga ner Arbetsförmedlingen och lyfter att matchningen på arbetsmarknaden fungerar dåligt. I stället vill M se en mer effektiv myndighet. Fristående aktörer, som är etablerade och seriösa, ska ta över ansvaret för att matcha lediga jobb med de jobbsökande, enligt M.

• Partiet vill tredubbla rutavdraget till 75 000 kronor per person och år. Avdraget ska också breddas och omfatta fler tjänster. Det skulle skapa förutsättningar för fler enklare jobb att växa fram, menar M.

Sverigedemokraterna:

• SD vill avskaffa Arbetsförmedlingen i dess nuvarande form och öppna upp marknaden för fler aktörer. ”Arbetsförmedlingen har vare sig förtroende från arbetssökande eller arbetsgivare. Resultat i form av reguljära arbeten uteblir.”

• Partiet vill bredda rutavdraget till ett omfattande hemavdrag som omfattar samtliga tjänster utförda i, eller i anslutning, till hemmet. Man vill även höja avdraget till 50 000 kr för personer under 65 år och 100 000 för personer över 65 år.

Socialdemokraterna

• S vill inte avskaffa Arbetsförmedlingen. Myndigheten fyller en central funktion som ett nav för omställning på arbetsmarknaden, enligt S.

• Partiet vill inte utöka rut. ”Både rut och rot-skattebidragen är mycket generösa i den utformning de har idag. Det är väldigt få som köper rut-tjänster för över 25 000 kronor om året.”

Miljöpartiet

• MP vill inte avskaffa Arbetsförmedlingen. Det pågående förändringsarbetet av myndigheten bör i stället inväntas och utvärderas, enligt partiet. MP menar att det också saknas trovärdiga förslag på hur Arbetsförmedlingen ska ersättas.

• Partiet föreslår varken en höjning av taket eller procentsatsen. ”Däremot har vi sänkt momsen på reparation av cyklar, kläder och skor och föreslår framåt att införa ett HYBER-avdrag som ger dig sänkt skatt på vanliga varor som du hyr, köper begagnat eller reparerar.”

Vänsterpartiet:

• V vill inte avskaffa Arbetsförmedlingen men vill förbättra styrningen, uppdraget och arbetssättet genom exempelvis mindre byråkrati, detaljreglering och kontroller och mer aktiva, riktade, individanpassade åtgärder som stärker de arbetslösas möjligheter till anställning.

• Nej. Höginkomsttagare gör rutavdrag i betydligt högre utsträckning jämfört med låg- och medelinkomsttagare. Det är inte rimligt att låginkomsttagare ska skattesubventionera höginkomsttagares städning, menar V.

Toppnyheter

Trumps USA Rysslandsutredningen
BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Trumps USA Rysslandsutredningen

Källa: Barr kan släppa slutsatser redan i kväll

Justitieminister William Barr siktar på att släppa de viktigaste slutsatserna från den särskilde åklagaren Robert Muellers Rysslandsutredning redan i kväll, hävdar en källa till Fox News.

Barr kan besluta att rapporten ska offentliggöras i sin helhet men det kan ta tid då det finns delar i materialet som till exempel är hemligstämplat, rapporterar Fox. Han har redan sagt att kongressens justitieutskott kan informeras redan under helgen.

Enligt uppgifter kan tänkas att Barr berättar om slutsatserna i rapporten för två av Vita husets rådgivare innan offentliggörandet. Däremot är det inte troligt att Donald Trumps personliga advokater kommer att informeras.

1 tim
William Barr.  Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysslandsutredningen

Analyser: Nu riktas allas ögon mot William Barr

Efter att slutrapporten från Rysslandsutredningen lämnats över till det amerikanska justitiedepartementet är det nu upp till justitieminister William Barr att bestämma om rapporten ska offentliggöras. Och han kan därmed hamna mitt i en konflikt mellan president Donald Trump och Demokraterna, skriver Washington Posts Aaron Steckelberg och Dan Keating i en analys.

Barr kan besluta att allmänintresset kräver att rapporten publiceras i sin helhet, eller så kan han undanhålla delar av rapporten med hänvisning till regler som skyddar privatlivet hos personer som inte åtalats för något brott. Eftersom en sittande president inte kan åtalas så kan han således stoppa information om Trump från att offentliggöras, skriver de.

CNN:s Stephen Collinson skriver att Trumps anhängare jublar eftersom ingen åtalats för att ha haft samröre med Ryssland, men menar att utredningen fortfarande kan få stora politiska konsekvenser.

Samtidigt pågår fortfarande flera rättsprocesser mot presidenten och hans medarbetare på andra håll, skriver Wall Street Journals Rebecca Ballhaus och Nicole Hong. Utredningen av utbetalningar till kvinnor som påstått sig ha affärer med Trump fortgår i New York och åklagare har också begärt ut dokument om hur Trumps invigningsceremoni finansierades. Dessutom granskar åklagare Trumps affärsimperium.

Idag 10:23
Arkivbild. Mueller.  ALEX WONG / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Trumps USA Rysslandsutredningen

Källor: Inga fler åtal är att vänta från Ryssutredningen

Robert Mueller har inte rekommenderat några fler åtal kopplade till Rysslandsutredningen i den rapport som lämnats till justitieministern, uppger källor inom justitiedepartementet för flera amerikanska medier.

Det innebär att flera personer nära president Trump, däribland hans son Donald Trump Jr, inte kommer att prövas i domstol, skriver Bloomberg.

Utredningen har resulterat i att minst sju personer, bland annat Trumps tidigare kampanjchef Paul Manafort och hans tidigare advokat Michael Cohen, erkänt sig skyldiga eller fällts, enligt TT. Ytterligare minst 27 har åtalats.

Igår 22:23
Läs mer om Trumps USA
IS sista fäste utanför staden Baghuz. GIUSEPPE CACACE / AFP
Svenskarna i IS-kriget

SVT: Runt 80 IS-barn med koppling till Sverige i Syrien

Runt 80 barn till IS-anhängare med koppling till Sverige finns i Syrien, uppger SVT Nyheter som tagit del av information från Säpo till berörda kommuner.

Barnen är i 11-årsåldern och yngre. Bland barnen finns fem av IS-rekryteraren Michael Skråmos sju barn. Förra veckan blev det känt att Skråmo själv har dödats.

Säpo bedömer att runt 300 personer från Sverige anslutit sig till IS eller andra extremistgrupper i Syrien och Irak. 150 av dem har återvänt.

18 min
Ulf Kristersson (M). Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskarna i IS-kriget

Kristersson: Lagen måste följas även i Staffanstorp

M-ledaren Ulf Kristersson reagerar nu på att Staffanstorps moderata kommunstyrelse i veckan beslutade att neka IS-återvändare stöd och sa att de inte är välkomna till kommunen.

Kristersson säger till TT att det inte finns någon särskild lagstiftning i Staffanstorp, utan lagen som gäller måste följas av alla. Däremot anser M-ledaren att skyldigheterna från samhället gentemot de som anslutit sig till IS är ”extremt begränsade”.

– Jag förstår signalen man vill skicka, men jag skulle föreslå att kommunen gör som de flesta andra kommuner: följer lagstiftningen. Sedan får man göra vad man kan för att ändra den lagstiftningen, säger Kristersson.

6 tim
IS-krigare i Irak. Arkivbild. TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Svenskarna i IS-kriget

Damberg: Radikaliseringen har inte tagits på allvar

Inrikesminister Mikael Damberg (S) anser att många bär ansvar för att Sverige inte har agerat tillräckligt förebyggande gällande radikaliseringen av medborgare som rest från Sverige och anslutit sig till IS eller andra grupper.

– Det är ett ansvar vi delar, att vi inte tog frågan om radikalisering på tillräckligt stort allvar, säger Damberg till Dagens Nyheter.

För att ändra den utvecklingen har polisen och säkerhetspolisen fått mer pengar för att få till en starkare beredskap om personer väljer att återvända.

Men Damberg anser även att det förebyggande arbetet på myndigheter och i skolor måste bli bättre, vilket han menar inte alltid varit så genomtänkt.

Idag 11:24
Läs mer om Svenskarna i IS-kriget
Brexit Storbritanniens framtid
Tim Ireland / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Tusentals på gatorna: ”Brexit är en katastrof”

Hundratusentals marscherar genom London på lördagseftermiddagen för att stoppa landets utträde ur EU och kräva en ny folkomröstning, rapporterar brittiska medier. Över en miljon ska vara med i demonstrationen, hävdar The Peoples Vote-kampanjen som anordnar marschen.

”Det är nog nu – det är dags att ge det brittiska folket det sista ordet om brexit”, skrev Londons borgmästare Sadiq Khan på Twitter när marschen startade.

Många har samlats med plakat som lyder: ”Brexit är tokigt”, ”May måste gå” och ”Tänk på halloumipriserna!”

– Brexit är en katastrof för vårt land, jag har inte marscherat sedan 1962 när jag marscherade ut ur armén. Men jag kände starkt att jag behövde komma hit i dag, säger David Frost, 80, tidigare polis till The Guardian.

Marschen går från Park Lane till parlamentet där flera parlamentsledamöter ska tala under demonstrationen.

6 min
Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Brexit Storbritanniens framtid

Källor: May pressas att sätta datum för sin avgång

Theresa May är satt under hård press av flera ministrar att meddela ett datum för sin avgång, rapporterar brittiska tidningar med hänvisning till källor.

Enligt The Times har premiärministerns stöd inom regeringen vittrat bort under brexitprocessen. Även hennes närmaste allierade uppges ha slagit fast att det är oundvikligt att May måste avgå.

The Daily Telegraph skriver att flera tunga ministrar uppmanat May att träda tillbaka, och enligt Buzzfeed har en ”inpiskare” i Torypartiet ombett premiärministern att lägga fram en tidsplan för sin avgång i söndagens tidningar.

2 tim
Uri Geller och Theresa May.  TT
Brexit Storbritanniens framtid

Uri Geller lovar att stoppa brexit med telepati

Magikern Uri Geller kommer försöka använda telepati för att stoppa Theresa May från att ta Storbritannien ut ur EU. Det skriver han i ett öppet brev till premiärministern, som han publicerar på Twitter.

”Även om jag beundrar dig mycket, så kommer jag att stoppa dig telepatiskt från att göra detta – och tro mig att jag kan göra det”, skriver han.

Magikern, som är känd för sina skedböjningstrick, skriver också att han kommer använda sina sinnens fulla kraft för att säkerställa att oppositionsledaren Jeremy Corbyn ”aldrig får nycklarna till 10 Downing Street”.

Geller har både brittiskt och israeliskt medborgarskap och bodde tidigare i Sonning i Mays valkrets Maidenhead. Han skriver att han har känt premiärministern i tolv år.

Idag 09:00
Läs mer om Brexit
Mikael Lustig grinar illa. SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Fotbolls-EM 2020

Just nu: Lustig är skadad – tvingas byta mot Krafth

SVE 0–0 RUM | Sveriges inledingsmatch i EM-kvalet mot Rumänien har blåsts igång på Friends Arena.

Sverige inledde frejdigt utan att lyckas skapa några heta chanser. Med 20 minuter spelade drabbades landslaget av ytterligare en skada i backlinjen. Högerbacken Mikael Lustig tog sig åt baksida lår och byttes ut mot Emil Krafth.

Förbundskapten Janne Andersson väljer att starta med Robin Quaison i anfallet bredvid Marcus Berg. I backlinjen går Filip Helander in som mittback bredvid Andreas Granqvist. Viktor Claesson, Kristoffer Olsson, Sebastian Larsson och Emil Forsberg bildar mittfält.

Följ matchen i TV4 eller via länkarna nedan.

33 min
Rumänska fotbollsfans. STRINGER / BILDBYRÅN
Fotbolls-EM 2020

Spionen varnar för hårt jobbande lag: ”Skickliga”

Rumänien kan bli en tuff uppgift för de svenska fotbollsherrarna när EM-kvalet inleds i kväll. Det säger Sveriges Rumänien-spion Lasse Jacobsson till Radiosporten.

– De är skickliga i sina omställningar och jobbar hårt och springer mycket åt bägge håll, så det är en tuff motståndare, säger han till radion.

Rumänien placerar sig på plats 25 på världsrankningen, att jämföra med Sverige på plats 14. Matchen börjar klockan 18.00.

6 tim
Träning i Stockholm i går. JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN
Fotbolls-EM 2020

Fördel Sverige när EM-kval inleds: ”Laget är hotet”

I kväll inleds EM-kvalet för de blågula fotbollsherrarna. Rumänien står för motståndet.

En historisk tillbakablick visar att det är fördel Sverige i inbördes möten. Av tio möten sedan 1935 har Sverige vunnit fem, förlorat tre och spelat två oavgjorda, skriver Fotbollskanalen. Men Rumänien, som inte förlorade en enda match under 2018, har två raka segrar mot Sverige i just EM-kvalsammanhang.

Rumäniens förbundskaptenen Cosmin Contra kommer att hålla extra koll på Emil Forsberg, Marcus Berg och Sebastian Larsson, säger han till Sportbladet.

– Men det största hotet är hela laget.

Idag 08:28
Läs mer om Fotbolls-EM 2020
Frank Einar Vatne / TT NYHETSBYRÅN
Norska kryssningsfartyget i sjönöd

Kryssningsfartyg i sjönöd – passagerare evakueras

Ett kryssningsfartyg med 1 300 passagerare ombord har fått motorproblem i hårt väder utanför Norges västkust. Norsk sjöräddning bekräftar för tidningen VG att fartyget Viking Sky har skickat nödmeddelande och bett om assistans. Enligt tidningen har två räddningsbåtar tvingats vända i det hårda vädret.

Enligt NRK har en evakuering av fartyget inletts.

– Två helikoptrar hänger över skeppet nu. För mig ser det ut som att de får med sig 10–15 människor i taget, säger frilansjournalisten och ögonvittnet Odd Roar Lange till NRK.

3 tim
Viking Sky.  Frank Einar Vatne / TT NYHETSBYRÅN
Norska kryssningsfartyget i sjönöd

Vittne: ”Vågorna är troligen både 10 och 15 meter”

Passagerare evakueras från kryssningsfartyget Viking Sky efter att fartyget fått motorproblem i hårt väder utanför Norges västkust.

– Det är väldigt höga vågor. Vågorna är troligen både 10 och 15 meter, säger ögonvittnet Odd Roar Lange till NRK.

Han berättar att han ser hur helikoptrar räddar människor ur fartyget. Fyra helikoptrar ska vara redo att delta i evakueringen, enligt räddningstjänsten i Norge. Även räddningsfartyg är på väg.

Marit Holten blev vittne vid land när hon satt på en buss och såg fartyget:

– Busschauffören såg på långt håll att det var något som inte stämde. När vi kom närmare såg vi att skeppet låg för ankare i stormen. Sen körde ambulanser och brandbilar förbi oss, säger hon till SVT Nyheter.

2 tim
Läs mer om Norska kryssningsfartyget i sjönöd
Et plan av typen B52. Master Sgt. John Rohrer / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Säkerhetssituationen runt Östersjön

Sex amerikanska bombplan i Europa – flög nära Gotland

USA har placerat sex bombplan, sannolikt av typen B-52H, på en bas i Storbritannien, rapporterar SVT. Planet kan bära både kärnvapen och kryssningsrobotar.

USA:s flygvapen uppger för SVT att planen tillfälligt har placerats på en flygbas nära staden Fairford. De exakta rutterna som planen flyger är dock hemliga.

Expressen rapporterar att ett av planen har gjort en flygning över Östersjön på fredagskvällen och då kommit nära Gotland, men utan att ha varit inne på svenskt territorium.

2 tim
Mike Winnerstig. Wikimedia
Säkerhetssituationen runt Östersjön

Försvarsxpert: ”Mycket signifikant och ovanligt”

Att USA har stationerat sex bombplan i Europa är en mycket stark markering mot potentiella fiender. Det säger Mike Winnerstig, säkerhetspolitisk expert på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) till SVT Nyheter.

– Det handlar om att visa potentiella motståndare att USA är både villigt och kapabelt att sända kvalificerade vapensystem, även sådana som har kärnvapenkapacitet, för att avskräcka motståndare från att hota eller angripa USA:s allierade i Europa, säger Winnerstig.

Han säger också att det faktum att planen har flugit över Östersjön är ”mycket signifikant och ovanligt”.

Planen är troligen av typen B-52H och kan bära både kryssningsrobotar och kärnvapen.

1 tim
Läs mer om Säkerhetssituationen runt Östersjön

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund