Hem
Nalin Pekgul. (PONTUS LUNDAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN)

Pekgul: ”Därför passar islamister bäst hos SD”

”Sverigedemokraterna borde vara det givna partiet för islamister”, sa Nalin Pekgul, före detta socialdemokratisk riksdagsledamot, i Agenda i slutet av april med anledning av krisen inom Miljöpartiet. I en krönika på Expressens kultursida utvecklar hon sina tankar.
Pekgul nämner den ”kände islamisten” Tariq Ramadan och hur det i Frankrike främst är ”vänsterintellektuella, antirasister och feminister” som kritiserat hans budskap. Bland annat uttalandet om att homosexualitet inte är ”tillåtet i islam eller i dess lagstiftning, såsom det praktiseras i Europa”.
Ramadan nämner inga skäl, utan hänvisar bara till religionen. ”Därför menar jag att det bland de svenska partierna ligger närmast till hands att förknippa islamismen med Sverigedemokraterna, som har kopplingar till den totalitära fascismen”, skriver Pekgul.

bakgrund
 
Tariq Ramadan
Wikipedia (sv)
Tariq Ramadan, född 26 augusti 1962 i Genève, är en schweizisk muslimsk teolog med egyptisk bakgrund som uppmärksammats i hela världen för sina reformistiska åsikter och sina teser om en europeisk islam. Han är också professor i samtida islamiska studier vid fakulteten för orientaliska studier vid Oxford University. Han är gästprofessor vid fakulteten för islamiska studier i Qatar, och chef för forskningscentret för islamisk lagstiftning och etik i Qatar. Tariq Ramadan uppmanar demokratiska muslimer att förena sig och förespråkar studier och omtolkningar av islamiska texter och betonar den heterogena karaktären av Västerlandets muslimer. Han är dotterson till Hassan al-Banna, grundaren av det egyptiska Muslimska brödraskapet, och son till Said Ramadan, vilken var en betydande kraft i Muslimska brödraskapet och som fördrevs från Egypten av Gamal Abdel Nasser för sin verksamhet. Fadern flyttade till Saudiarabien där han grundade World Islamic League, en välgörenhets- och missionärsorganisation. Ramadan har även uttalat sig i franska Nouvelles d'Arménie Magazine om det armeniska folkmordet och menar att det inte går att ifrågasätta fakta i frågan om armeniernas öde i det osmanska Turkiet. [1] Vidare menar Ramadan i en kontext om Turkiet utöver folkmord att landet är europeisk och kommer att bli medlem i EU, men att det kommer att ta lång tid, 1-2 generationer. Detta kommer både EU och Turkiet vinna på säger teologen.[2] Ramadan har hyllats som fredsälskande och humanistisk, men även kritiserats som en talare som byter åsikt beroende på vilka hans åhörare är. Han anser till exempel inte – helt i enlighet med islam – att män och kvinnor ska få bada i samma pool.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen