Mehmet Kaplan, Isabella Lövin, Gustav Fridolin och Åsa Romson år 2014. Linn Malmén / TT / TT NYHETSBYRÅN
Krisen inom MP

Kurdo Baksi: MP måste utesluta Kaplan direkt

Opinion Uteslut Mehmet Kaplan ur Miljöpartiet för att få en utmärkt nystart, skriver författaren och den före detta MP-medlemmen Kurdo Baksi på Expressen debatt.

”Det kommer även att öka MP:s trovärdighet i kampen mot SD och den nya regeringens trovärdighet i kampen mot våldsbejakande jihadism och dess rekrytering”, skriver han.

Den tidigare MP-toppens värderingar går ut på att stödja förtryckare i stället för att ge stöd till de förtrycka, menar Baksi, som uppmanar miljöpartisterna att börja se ”såväl den radikala som den politiska islamismen och Erdoganisterna som omger er”.

Om debattören

Opinion Kurdo Baksi, författare, opinionsbildare och före detta MP-medlem

Läs mer

Toppnyheter

Trumps USA Visselblåsarlarmet
Nancy Pelosi, Adam Schiff och Alexandria Ocasio-Cortez. TT
Trumps USA Visselblåsarlarmet

Frustrationen växer – fler demokrater kräver riksrätt

Frustrationen inom vissa läger i Demokraterna i USA växer över att partiet fortfarande inte öppnat ett riksrättsförfarande mot president Donald Trump, skriver Washington Post. Presidentens kritiker menar att Trumps uppmaning till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om att utreda den demokratiska före detta vicepresidenten Joe Bidens son var droppen.

En alltmer högljudd grupp inom partiet kämpar nu för att få till en sådan process, något som representanthusets talman Nancy Pelosi konsekvent har vänt sig emot. Men andra mer moderata demokratiska politiker öppnar nu för en kursändring, exempelvis Adam Schiff, den Pelosi-allierade ordföranden i representanthusets underrättelseutskott. Det skriver New York Times.

Samtidigt skärper partiets mer progressiva läger tonen mot presidenten ytterligare. Alexandria Ocasio-Cortez som tillhör partiets vänsterfalang kritiserar sitt eget parti i hårda ordalag.

”Den större nationella skandalen är inte längre att presidenten bryter mot lagen – det är Demokraternas vägran att väcka riksrättsförfarande mot honom för det”, skriver Ocasio-Cortez på Twitter.

15 min
Donald Trump och Joe Biden. TT
undefined

Trump medger att han talat om Biden i telefonsamtal

USA:s president Donald Trump medgav i natt att han diskuterat den demokratiska presidentaspiranten Joe Biden under sitt telefonsamtal med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i juli. Ett häpnadsväckande medgivande om att han försökt sätta press på en utländsk regering i ett försök att skada en politisk rival, skriver New York Times.

Trump själv beskriver samtalet som ”perfekt”.

– Vi vill inte att våra människor, som vicepresident Biden och hans son, bidrar till korruptionen som finns i Ukraina, sa Trump till reportrar.

I samtalet ska Trump ha uppmanat landet att utreda korruptionsrykten kring Joe Bidens son i utbyte mot fortsatt militär hjälp.

Idag 04:20
Läs mer om Trumps USA
António Guterres skakar hand med Greta Thunberg.  Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
FN:s klimatmöte i New York

Guterres hoppfull – tror på en vändning för klimatet

Världen kan ha nått en positiv vändpunkt i kampen mot klimatkrisen, tror FN:s generalsekreterare António Guterres, enligt The Guardian.

– För sex månader sedan måste jag säga att jag var ganska pessimistisk kring allt. Jag såg ingen framåtrörelse, säger han till tidningen.

Men framväxten av ungas engagemang i klimatfrågan och sättet flera länder och företag agerat på de senaste månaderna har gett honom nytt hopp.

Guterres tycker sig se ”ett nytt momentum” och förväntar sig att ”väldigt meningsfulla” beslut fattas under FN:s klimatmöte som startar under måndagen.

1 tim
Statsminister Stefan Löfven med sina regeringskollegor. Thomas Johansson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Löfven inför FN-toppmötet: ”Är viktigt att inte ge upp”

Flera svenskar finns bland talarna när FN:s klimatmöte inleds i dag. Klimataktivisten Greta Thunberg kommer att vara en av öppningstalarna och SSAB:s vd Martin Lindqvist ska berätta om ett samarbete mellan SSAB, LKAB och Vattenfall om att ta fram fossilfri tillverkning av stål, rapporterar Ekot.

Även statsminister Stefan Löfven (S) finns bland talarna.

– Vi är ändå på rätt väg och det är viktigt att inte ge upp. Forskningen säger att vi kan klara det här och det ska vi göra, säger Löfven till radion.

Tanken är att mötet ska mynna ut i nio olika spår för hur världen ska nå de klimatmålen som tidigare har satts upp i Paris.

5 tim
Sveriges miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) på plats i New York för FN:s klimatkonferens. Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sverige får tid i talarstolen – USA och Brasilien nobbas

Mäktiga nationer som USA, Brasilien och Saudiarabien får ingen plats i talarstolen på FN:s klimattoppmöte som inleds i dag. Det har FN:s generalsekreterare António Guterres bestämt, skriver TT. USA har dragit sig ur Parisavtalet och de andra två länderna har kritiserat det.

– Ribban är hög för att komma in på klimattoppmötet. Man måste visa en hög ambition eller presentera något helt nytt, säger Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog till nyhetsbyrån.

Statsminister Stefan Löfven (S) kommer att tala strax före 23.00 svensk tid under segmentet ”Ekonomi från grått till grönt”.

4 tim
Läs mer om FN:s klimatmöte i New York
Familjen Bergström och Gustavsson som inte kom iväg till Larnaca, försöker boka om resan och tillslut verkar det som man kommer iväg till Fuerteventura. Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
Resejätten Thomas Cooks konkurs

Familj drabbas: ”Har varit omtumlande för barnen”

Några av dem som drabbas av att resejätten Thomas Cook försätts i konkurs är familjerna Bergström och Gustavsson som skulle ha rest med Ving till Larnaca. De insåg i morse på Landvetter att de inte skulle komma iväg på den efterlängtade semestern.

– Det har varit omtumlande, inte minst för barnen, säger Marcus Bergström till TT.

Några andra som inte kom söderut är familjen Gustafsson/Wennström/Hindrikes på nio personer från Dalarna. De fick reda på att deras Vingresa till Cypern ställts in först när de kom till Arlanda.

– En annan kan ju ta det, men barnen har ju verkligen sett fram emot det här, säger Mattias Hindrikes till SVT Nyheter.

Familjen hade velat ha besked tidigare och tycker att Ving borde gått ut med information om vad som höll på att hända.

Tusentals resenärer drabbas av att alla Ving-flygningar från Norden ställs in.

1 tim
Illustrationsbild.  Gero Breloer / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analys: ”Bara en tidsfråga innan giganten kollapsade”

Ändrade resevanor och en internetrevolution bidrog till resejätten Thomas Cooks fall, skriver flera kommentatorer efter konkursen.

Eländet startade redan 2007, när bolagets skulder växte och resenärer började boka sina resor själva via nätet. ”Lägg till brexitoron, så var det kanske bara en tidsfråga innan reseindustrins gigant kollapsade”, skriver The Guardians Patrick Collinson i en analys. Bolag som Ryan Air, Easy Jet och Airbnb, vars kunder bokar allt själva, pekas ut som de stora vinnarna efter konkursen.

Hamish McRae på The Independent lyfter hur såväl ett ändrat resemönster som nya billiga boendemöjligheter har tyngt ner branschen, och beskriver hur en brittisk saga fått sitt slut efter över 150 år.

5 tim
Illustrationsbild.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Thomas Cook i konkurs – hundratusentals resenärer kan strandas: ”Beklagar”

Den brittiska resejätten Thomas Cook försätts i konkurs, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Alla Ving-flygningar från Norden ställs in. Konkursen gör att hundratusentals resenärer riskerar att bli strandade runt om i världen, skriver Reuters.

Ving-ägaren har totalt 22 000 anställda globalt och 3 000 hotell är knutna till företaget.

Vd:n Peter Fankhauser säger att han och styrelsen beklagar att de inte lyckats rädda bolaget.

– Jag vill be om ursäkt till våra flera miljoner kunder och tusentals anställda, leverantörer och samarbetspartner som har stöttat oss i många år, säger han i pressmeddelandet.

Reseexperten Lottie Knutson säger till Expressen att det är ”den största konkursen som har hänt i svensk resehistoria”.

Idag 04:09
Läs mer om Resejätten Thomas Cooks konkurs
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

M satsar miljard på 2 000 statliga ordningsvakter – ska frigöra tid för polisen

Moderaterna satsar en miljard kronor i sin skuggbudget för att anställa 2 000 statliga ordningsvakter, säger partiledaren Ulf Kristersson på en pressträff. Tanken är att ordningsvakterna ska hantera mindre akuta insatser och på så sätt frigöra tid för polisen.

– Det skulle innebära att polisen redan 2020 kan utföra de uppgifter som poliser ska göra, säger Kristersson.

I början av pressträffen sa partiets rättpolitiske talesperson Johan Forssell att Moderaterna i princip är överens med regeringen om alla förslag gällande förebyggande insatser.

– Där har jag klart och tydligt markerat att vi kan stödja det. Men när det gäller allting som är riktigt skarpt, mönsterbytande, här och nu – där var Socialdemokraterna inte beredda att göra vad som krävs, sa Forssell.

2 tim
Rikspolischef Anders Thornberg TT
undefined

Rikspolischefen: Det viktigaste är mer resurser

”Vi har en utomordentligt allvarlig situation i Sverige där våldet har accelererat under lång tid”, säger rikspolischef Anders Thornberg i P1-morgon. Han berättar att han fått delta i de politiska samtalen om gängkriminalitet.

Thornberg säger att polisen kommer att få mer resurser och långsiktigt ska myndigheten växa med 10 000 personer.

– Det absolut viktigaste är den långsiktiga tillförseln av resurser till polisen och det verkar som att alla är överens och vill leverera det.

2 tim
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och partiets rättspolitiske talesperson Johan Forssell guidas runt av polisinspektör Victor Eriksson under ett besök i Malmö. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ledare: Märklig kullerbytta när M hade föräldrafritt

Opinion De politiska samtalen om gängbrottsligheten och klimatet är i fokus i dagens ledarsvep. DN:s ledarsida reagerar på att Moderaterna hoppade av de politiska samtalen om gängbrottsligheten, men att partiledare Ulf Kristersson ändå meddelade att partiet kommer att rösta för förslagen efter att han kommit hem från kändisfesten i Tel Aviv.

”Hur ska man förklara denna märkliga kullerbytta? Kan det vara så enkelt som att det var föräldrafritt hos Moderaterna?” skriver tidningen.

Det var klokt av oppositionen att hoppa av, tycker DI:s skribent PM Nilsson. Han tycker att de svenska politikerna ska inspireras av New Yorks folkvalda, som med offensiv politik mot brottsligheten återerövrade allmänhetens förtroende.

Aftonbladets Ingvar Persson och GP:s Karin Pihl fokuserar på klimatet. Synen på företagande måste förändras om stålindustrin ska minska sina utsläpp, skriver Persson. Pihl menar att klimatkämparna riskerar att putta undan potentiella sympatisörer genom ”fanatisk stämning” – något som inte gynnar klimatet.

5 tim
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen
Stena Impero låg fortfarande för ankar i iranskt vatten på söndagen.  Wana News Agency / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Stena Bulk: Fartyget är fast, förhandlingarna pågår

Det svenskägda tankerfartyget Stena Impero ska släppas inom kort. Det rapporterar den halvstatliga iranska nyhetsbyrån Fars, skriver Reuters. På söndagskvällen svensk tid var fartyget dock fortfarande kvar under iransk kontroll, enligt ägarrederiet Stena Bulks talesperson Will Marks.

– Förhandlingarna pågår, och tills vi har en officiell bekräftelse och fartyget kan lätta ankar och segla ut från iranskt vatten kan vi inte säga någonting, säger han till Reuters.

Någon exakt tidpunkt för när fartyget ska släppas framgår inte. Men enligt Fars uppger iranska sjöfartsorganisationen att Stena Impero ska ”släppas snart, och efter att 65 dagar har passerat, påbörja sin resa från hamnen i Bandar Abbas mot internationellt vatten”.

Igår 18:49
Arkivbild, Stena Bulk visas på iransk tv. HO / IRIB
undefined

Iranska medier bekräftar uppgifter om svenskfartyg

Det svenskägda tankfartyget Stena Impero kommer att ”släppas snart”. Det uppger den halvstatliga iranska nyhetsbyrån Fars enligt TT.

Tidigare i dag sa Stena Bulks vd Erik Hånell till SVT att man fått besked om att Iran beslutat att släppa fartyget, som seglar under brittisk flagg.

– Vi hoppas kunna komma iväg inom några timmar, men vi vill inte ta ut något i förskott, sa Hanell då.

Fartyget har befunnit sig i hamnstaden Bandar Abbas sedan den 19 juli när Iran beslagtog det. Bakgrunden är spänningarna i Hormuzsundet och att Storbritannien tidigare tog ett iranskt skepp i beslag utanför Gibraltar, då man misstänkte att det fraktade olja till Syrien.

Igår 16:41
Läs mer om Spänningarna i Hormuzsundet