MP-ledaren Gustav Fridolin. Alexander Larsson Vierth/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Krisen inom MP

Gustav Fridolin avslöjar: Var nära att hoppa av

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin var nära att lämna politiken kring påsk förra året, avslöjar han i en intervju med Expressen. Det var i samband med svikande opinionssiffror, samtidigt som hans bästa vän fått besked om att han inte skulle överleva sin cancer och det varit minnestund för den mördade partikollegan och vännen Zaida Catalán.

– Det blev en fråga om ”orkar jag?”, säger Fridolin till tidningen.

MP-ledaren bestämde sig för att bli kvar, och i helgen samlas partiet till kongress i Västerås. Opinionsläget är fortsatt kärvt för partiet, som ligger kring riksdagsspärren, men Fridolin säger i en intervju med DN att MP är som bäst när de slåss ur underläge.

– Det är lite roligare än att sitta där på högen av procent och vara rädd för att tappa dem. Vi vågar lyfta konsumtionskritiken och prata ärligt om hur vi behöver ställa om våra samhällen just för att vi är underdogs, säger han.

Toppnyheter

Brandrök från en av oljeanläggningarna. TT
Drönardådet i Saudiarabien

Flera stormakter fördömer attacken – ska ta fram svar

Flera stormakter sluter upp bakom Saudiarabien efter att den saudiskledda koalitionen slagit fast i sin preliminära undersökning att vapnen som använts mot de saudiska oljeanläggningarna kom från Iran, skriver flera medier.

Bland länderna finns Ryssland, USA och Storbritannien. Storbritannien fördömer attacken och lovar att man tillsammans med länder som USA, Tyskland och Frankrike ska ta fram ett effektiv svar mot attacken.

Irans president Hassan Rouhani har tillbakavisat alla påståenden om att Iran skulle ligga bakom attackerna och menar det rör sig om självförsvar från jemenitiska Huthirebeller.

Igår 20:55
Jens Stoltenberg. Arkivbild. Francisco Seco / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Natochef oroas för ökade spänningar efter attacken

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg är oroad för att attacken mot oljeanläggningar i Saudiarabien i lördags ska leda till ökade spänningar, rapporterar AFP. Han anklagar även Iran för att destabilisera regionen.

– Vi uppmanar alla parter att förhindra att sådana här attacker inträffar igen eftersom det kan ha negativa konsekvenser för hela regionen, sa han.

Uttalandet var Stoltenbergs första efter drönarattacken, som Huthirebellerna tagit på sig, men som USA och Saudiarabien menar att Iran ligger bakom.

Irans utrikesdepartement förnekar all inblandning.

Igår 18:04
Rök från oljeanläggningen i Abqaiq i Saudiarabien. Arkivbild. TT.
undefined

Saudiska militären: Iranska vapen bakom attacken

Den saudiskledda koalitionen, som kämpar mot Huthirebellerna i Jemen, säger att allt pekar på att attacken mot två stora oljeanläggningar i Saudiarabien i helgen genomfördes med iranska vapen och att attacken inte skedde från Jemen. Det visar den preliminära utredningen, rapporterar Reuters.

Koalitionens talesperson, Turki al-Malki, sa under en presskonferens att utredningen från attacken i lördags fortfarande pågår och att myndigheter försöker att fastställa avfyrningsplatsen.

Irans utrikesdepartement förnekar all inblandning. Däremot har Huthirebellerna tagit på sig drönardådet mot oljebolaget Saudi Aramco.

Igår 14:22
Läs mer om Drönardådet i Saudiarabien
Trumps USA Nordkoreakrisen
Donald Trump. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Nordkoreakrisen

Trump: Inte rätt tidpunkt att besöka Pyongyang

USA:s president Donald Trump säger att det antagligen inte är rätt tidpunkt för honom att besöka Nordkorea, rapporterar AFP.

Tidigare under dagen skrev flera medier att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un skickat ett brev till Trump om att han är välkommen till Pyongyang. Redan i juni bjöd Kim in Trump till Nordkorea via ett brev.

Senast ledarna träffades var i juni vid den demilitariserade zonen, DMZ, alltså vid gränsen mellan Syd- och Nordkorea. Trump blev då den första amerikanska presidenten att sätta sin fot i Nordkorea.

Igår 20:00
Donald Trump och Kim Jong-Un under mötet i somras. Arkivbild. TT
undefined

Ledarna kan träffas igen – fjärde mötet på kort tid

Om mötet mellan Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump blir av är det fjärde gången som ledarna möts öga mot öga på kort tid.

Tidigare i dag skrev flera medier att Kim skickat ett brev Trump till i augusti där diktatorn välkomnar presidenten till Pyongyang.

I slutet av juni träffades ledarna vid den demilitariserade zonen, DMZ. Första gången de träffades var i Singapore i juni förra året och andra gången i Hanoi i februari i år.

Efter mötet i juni i år har Nordkorea avfyrat flera kortdistansrobotar.

Igår 18:19
Läs mer om Trumps USA
Per Bolund och Ebba Busch Thor. SVT
Höstbudgeten

Busch Thor kritisk mot nya satsningen: ”Ineffektiv”

Regeringens satsning på utvecklingstid, en ny variant av friåret, ”är märklig och rent av felaktig”. Det sa LO:s vice ordförande i SVT:s Aktuellt. Även KD-ledaren Ebba Busch Thor var kritisk och sa att åtgärden är ineffektiv. Hon efterfrågade i stället riktade satsningar på kompetensutveckling.

MP-språkröret Per Bolund försvarade satsningen.

– Att ge människor möjlighet att pröva en ny väg i livet och skaffa en ny kompetens så att man kan ta ett steg in i en annan karriär, och att utbilda sig inom bristyrken, det tror jag är väl investerad tid, sa Bolund.

Igår 20:54
Isabella Lövin, språkrör för MP. Karin Wesslén/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Friåret gör comeback i ny form: ”Framgång för MP”

En ny version av det gamla friåret kommer att införas under nästa år, rapporterar SVT Nyheter.

– Det här är en framgång för Miljöpartiet att vi har fått igenom det här, säger Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin.

Den här gången kommer reformen kallas ”utvecklingstid” och kravet för att man ska få ledigt är att man använder tiden till att vidareutbilda sig eller starta eget.

Fullt utbyggd väntas reformen kosta en knapp miljard och omfatta upp till 5 000 personer.

Igår 16:09
Illustrationsbild. TT
undefined

Facktoppar: ”Nya friåret rätt tänkt – men ändå fel”

Opinion Regeringens förslag om en ny form av friår, kallat utvecklingstid, är vällovligt, men i sin nuvarande form kommer det inte fylla sitt syfte, att få in fler människor i yrken där det i dag råder personalbrist. Det skriver ordförandena för Akademikerförbundet SSR, Lärarnas riksförbund och Sveriges läkarförbund på DN Debatt.

De vill bland annat i stället att förslaget justeras så att det enbart används för att åtgärda rekryteringsbehov i bristyrken och att rätten till utvecklingstid ska avgöras efter en ansökan hos myndighet, inte via en överenskommelse med arbetsgivaren.

De vill också att ersättningstaket ska vara högre än arbetslöshetsförsäkringen och att utvecklingstiden ska kunna utnyttjas på både hel- och deltid.

Igår 16:30
Läs mer om Höstbudgeten
Hallen totalförstördes. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
Branden i Slottsskogshallen

Åklagare har öppnat utredning efter branden

Åklagare har inlett en utredning efter den stora branden i Göteborg som totalförstörde Slotsskogshallen, rapporterar SVT Väst. Det handlar om en utredning enligt Lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare, LUL paragraf 31, eftersom två 12-åriga pojkar har erkänt att de orsakade branden.

– Det handlar i stort sett om en vanlig förundersökning med bland annat förhör och tekniska utredningar. Skillnaden är att det inte går att döma en minderårig, säger åklagaren Thomas Willén som leder utredningen.

Igår 20:29
Hallen totalförstördes i branden. Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Pojkarna har medgett – låg bakom branden: ”Trauma”

Två pojkar i 12-årsåldern har medgett att det var de som orsakade den kraftiga brand som totalförstörde Slottsskogshallen i Göteborg på söndagskvällen, skriver flera medier.

– Just nu har vi fokus på att socialtjänsten ska hjälpa de här pojkarna och deras familjer med det trauma som de befinner sig i, säger Anna Jansson vid polisen i Göteborg till DN.

Enligt Jansson har dock inga regelrätta förhör hållits och att pojkarna har medgett innebär inte att de har tagit ställning till brottsrubriceringen, som är grov mordbrand.

Eftersom pojkarna är under 15 år kan de inte åtalas. Däremot kan en domstol genomföra en bevistalan där skuldfrågan utreds. På sikt kan det också bli tal om en civilrättslig process där krav på skadestånd kan prövas.

Igår 13:39
Hallen dagen efter branden Björn Larsson Rosvall/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Efter branden: Staden ska hitta ersättningshallar

Göteborgs stad försöker hitta ersättningshallar efter den brand som totalförstörde Slottsskogshallen vid Friidrottens hus i Göteborg på söndagskvällen, skriver GT. Det är staden som äger idrottshallen och just nu genomförs en inventering av vad som har förstörts.

Enligt Niklas Wallenlind, som är friidrottschef vid Göteborgs Friidrottsförbund, påverkas hundratals ungdomar av branden.

– Det är självklart tungt. Det är en viktig anläggning för oss, säger han till tidningen.

Igår 13:42
Läs mer om Branden i Slottsskogshallen