Nancy Pelosi. J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Helg Intervjuer

Pelosi om första mötet med Trump: Han ljög direkt

När det amerikanska representanthusets nuvarande talman Nancy Pelosi, då i egenskap av minoritetsledare, för första gången träffade president Donald Trump kort efter valet inledde presidenten inte som seden bjuder med att hålla ett litet anförande om hur han vill styra landet. I stället öppnade Trump med att felaktigt påstå att han fick flest röster i valet. Det berättar Pelosi i en längre intervju med Rolling Stone.

– Jag svarade ”herr president, det där är inte sant. Det du säger finns det inga bevis, ingen data eller någon fakta som stöder”, berättar Pelosi.

I intervjun berättar Pelosi också bland annat om hur hon ser på risken att Trump ställs inför riksrätt och vad hon tror om presidentvalet 2020.

Läs hela intervjun via länken nedan.

Om intervjuer

Under rubriken ”Intervjuer” rekommenderar Omni-redaktionen under helgen några intressanta intervjuer med personer från flera vitt skilda branscher.

Om Omni-helg

Intervjuerna är en del av Omnis helgsatsning med rekommendationer på läsvärda, aktuella och intressanta recensioner, intervjuer och långläsning som publiceras varje helg.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Europa
Frankrikes finansminister Bruno Le Maire talar i telefon under en paus i samband med ett EU-möte i veckan. THOMAS SAMSON / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Europa

Klart: EU-länder har enats om nytt enormt stödpaket – världens största stödinsats

EU är överens om ett nytt stort stödpaket för coronakrisen, bekräftar Frankrikes finansminister Bruno Le Maire på Twitter.

Stödpaketet innehåller satsningar på drygt 5 400 miljarder kronor, som ska gå till länder som drabbats hårt av pandemin, skriver AFP. Paketet beskrivs som världens hittills största ekonomiska stödinsats.

TT skriver att innehållet inför mötet uppgavs handla om lån från stödfonden ESM, garantier från investeringsbanken EIB och ett kommissionsförslag om korttidsarbete.

Länderna har tidigare inte kunnat enas, trots flera försök. Framför allt Nederländerna och Italien har varit starka motståndare.

3 tim
Magdalena Andersson. Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Andersson nöjd: ”Framgång för europeiska samarbetet”

Sveriges finansminister Magdalena Andersson kallar EU:s nya stödpaket för ”historiskt” i ett uttalande till DN.

– Det är en framgång för det europeiska samarbetet, det är också bra för svenska företag, säger hon till tidningen.

Finansministern bygger ut sitt resonemang i en intervju med TT. Hon menar att det är för tidigt att säga om paketet på drygt 5 400 miljarder kommer att räcka.

– Men det är ett ofattbart stort belopp som kommer att vara en betydande injektion för den europeiska ekonomin, och kommer vara till stor hjälp för de mest drabbade.

2 tim
En kvinna i skyddskläder i ett tomt Moskva. VASILY MAXIMOV / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Moskvaborna flydde staden under nedstängningen

Onsdagens 26 mars meddelade Rysslands president Vladimir Putin att den följande veckan skulle bli arbetsfri i Moskva, med anledning av coronaviruset, skriver Reuters. Stadens tolv miljoner invånare uppmanades att hålla sig inomhus.

Men den påföljande fredagen rullade runt 730 000 bilar lastade med runt tio procent av Moskvas invånare ut ur staden mot den omgivande landsbygden. Samtidigt flög 17 000 personer till St Petersburg.

I flera semesterorter oroar sig nu de lokala myndigheterna för eventuell smittspridning och på många håll uppmanas gästande Moskvabor att isolera sig i två veckor.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i USA
Anthony Fauci. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i USA

Fauci sänker prognosen: ”Går mot 60 000 dödsfall”

Den amerikanske folkhälsochefen Anthony Fauci har tidigare bedömt att uppemot 240 000 amerikaner kan dö i coronaviruspandemin. Men när han nu ser effekterna av de amerikanska åtgärderna med bland annat social distansering sänker han den prognosen rejält.

– Det ser mer ut som att det blir 60 000 än 100 000 eller 200 000, sa han när han gästade NBC:s ”Today”.

Bedömningen ligger i linje med en rapport från University of Washington. Enligt den ser 45 delstater ut att gå mot färre dödsfall än i tidigare bedömningar, rapporterar USA Today.

2 tim
Donald Trump under en pressträff i tisdags. Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trump fortsätter skryta om pressträffarnas tittarsiffror

Donald Trump har fått kritik för att han skryter om hur många amerikaner som följer hans dagliga pressträffar om coronapandemin. Men trots det så fortsätter den amerikanske presidenten att berätta om tittarsiffrorna.

”Wall Street Journal ’glömmer’ alltid att nämna att tittarsiffrorna för Vita husets pressträffar slår i taket”, skriver Trump på Twitter på torsdagskvällen.

I inlägget påminner han också om att fler personer ser på hans dagliga pressträffar än på finalen av relationsprogrammet Bachelor.

Kritikerna menar att Trump borde fokusera mindre på sina tittarsiffror och mer på viruset, som hittills har kostat ungefär 15 000 amerikaner livet.

3 tim
New York är nedstängt. ANGELA WEISS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

799 döda i New York senaste dygnet: Smärtsamt

Det senaste dygnet har 799 personer i New York dött till följd av coronaviruset, uppger guvernör Andrew Cuomo på en pressträff enligt flera medier. Det gör dygnet till det dödligaste hittills.

Totalt sett har dödssiffran i New York nu passerat 7 000 personer.

– Det är smärtsamt och tar andan ut oss alla, sa Cuomo.

Men samtidigt tycks antalet personer som skrivs in på sjukhus inte längre öka, vilket tyder på att smittspridsningskurvan kan vara på väg att plana ut, skriver New York Times.

Idag 15:58
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Tyskland
Äldre tyskar med munskydd. Martin Meissner / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Tyskland

Ny tysk studie: Oväntat många hade antikroppar

En tysk studie visar att betydligt fler kan ha smittats av det nya coronaviruset och utvecklat immunitet än vad som tidigare varit känt, skriver The Telegraph.

Studien har undersökt invånare i staden Gangelt som tidigt drabbades hårt av smittan. 15 procent visade sig ha utvecklat antikroppar, tre gånger fler än tidigare uppskattningar gjort gällande. Många av dem hade aldrig uppvisat några symptom på covid-19.

– 15 procent är inte jättelångt från de 60 procent som behövs för att uppnå flockimmunitet, säger professor Gunther Hartmann, en av forskarna bakom studien.

Undersökningen visar också att andelen smittade som dött av sjukdomen var så låg som 0,37 procent.

3 tim
Öde gator i Berlin/Angela Merkel. TT
undefined

Merkel: Vi måste hålla fokus – situationen är skör

Tysklands förbundskansler Angela Merkel tror inte att de tyska restriktionerna för att bromsa coronavirussmittan behöver skärpas ytterligare. I stället tycker hon att de senaste siffrorna när det gäller spridningen inger ett försiktigt hopp, skriver Bloomberg.

Hon uppmanar tyskarna att fortsatt följa restriktionerna noga, inte minst över påsken.

– Vi måste hålla fokus, situationen är skör, sa Merkel.

Den tyska regeringen har börjat mötas av visst tryck på att lätta på restriktionerna av ekonomiska skäl. Men hälsominister Jens Spahn sa i dag att återgången till ett vanligt liv kommer att bli en långsam process.

Idag 15:15
Jens Spahn och förbundskansler Angela Merkel Michael Kappeler / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Tyskland öppnar för lyfta restriktioner efter påsk

Tysklands hälsominister Jens Spahn öppnar för att landets restriktioner kan komma att börja lyftas efter påsk – om den senaste tidens relativt kontrollerade spridning stabiliseras. Det säger han till tidningen Handelsblatt:

– Vi ser en positiv trend. Men den måste hålla i sig.

En förutsättning för att lättnader ska bli aktuella är att befolkningen fortsätter att följa restriktionerna under påskhelgen, säger Spahn.

Idag 10:50
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Storbritannien
Boris Johnson. Pippa Fowles / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Storbritannien

Boris Johnson har lämnat intensivvårdsavdelningen: ”Är vid extremt gott mod”

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har lämnat intensiven och flyttats tillbaka till en vanlig vårdavdelning, skriver Downing Street i ett uttalande, enligt Reuters. En talesperson för regeringen säger att Johnson fortsatt kommer att bevakas noga under återhämtningen från covid-19.

– Han är vid extremt gott mod, säger talespersonen.

Efter tio dagars sjukdom lades Johnson in på sjukhuset, och han flyttades snart till intensiven. Där har han tillbringat de senaste tre nätterna.

5 tim
Arkivbild på Storbritanniens sjukvårdsminister Matt Hancock. Stefan Rousseau / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Världens politiker pustar ut: ”Vården är där för oss alla”

Härliga nyheter, skriver USA:s president Donald Trump på Twitter efter beskedet att Storbritanniens premiärminister Boris Johnson fått lämna intensivvårdsavdelningen.

”Krya på dig Boris!!!” skriver Trump.

Landets sjukvårdsminister Matt Hancock gläds också över beskedet.

”Den brittiska sjukvården är där för oss alla och jag vet att vår fantastiska sjukvårdspersonal har gett honom vård i världsklass”, skriver han på Twitter.

Boris Johnsons partikamrat, Tory-toppen James Cleverly, skriver att Johnson är ”min premiärminister, min chef och min vän” – och är tacksam över nyheten.

4 tim
Tomt i Londons kollektivtrafik. ISABEL INFANTES / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Raab: Ännu för tidigt att lyfta brittiska restriktioner: ”Vi måste följa planen”

Brittiske premiärministern Boris Johnson är kvar på intensivvårdavdelning, men mår bättre och är vid gott mod, sa utrikesminister Dominic Raab på en presskonferens.

Raab sa också att 7 978 personer i Storbritannien nu har dött till följd av coronaviruset och att de strikta åtgärderna i landet inte kommer att lyftas förrän det finns tydliga tecken på att smittan i landet har bromsats. Mer om ”nästa fas” kommer inte att sägas förrän slutet på nästa vecka.

– Vi måste hållas oss till planen och lita på vetenskapen, sa Raab.

Även Patrick Vallance, regeringens vetenskapliga rådgivare, medverkade på presskonferensen. Han sa bland annat att det finns tecken på att kurvan har börjat planat ut men att det kan förändras om människor inte följer direktiven.

Idag 16:17
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Röster om viruset
Ann Linde och Stefan Löfven/Ulf Kristersson. TT
Coronaviruset Röster om viruset

M: Nationell testning krävs – nu måste regeringen leda

Opinion Sverige måste genomföra storskaliga tester för covid-19, skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson på DN Debatt. Han är positiv till att fler tester ska utföras, men oroar sig för att det går för långsamt.

M-ledaren menar att det i nuläget saknas både kapacitet och organisation för att det ska bli verklighet i landet. Forskare, myndigheter, företag och civilsamhället måste nu gå samman i ett ”helt unikt nationellt arbete”, fortsätter Kristersson, som menar att hans parti kommer göra allt för att det ska bli verklighet.

”Men det är regeringen som måste ta ledningen för arbetet. Tiden går, Sverige kan inte vänta.”

6 tim
Donald Trump och Ann Linde. TT
undefined

Linde i CNN: Finns många myter om Sveriges strategi

Utrikesminister Ann Linde (S) försvarar återigen den svenska coronastrategin. Denna gång i en intervju med CNN. Hon tillstår att Sverige har en egen metod, men att det finns många myter om den.

– Som du tidigare hört har Donald Trump kallat strategin för flockimmunitet som svar på covid-19, och det är helt fel. Det är absolut inte Sveriges strategi, säger hon.

Det var på tisdagens pressträff som Trump gick till angrepp mot Sveriges strategi och sa att Sverige ”lider svårt” när man inte stänger igen.

Idag 12:20
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Sverige
Illustrationsbild: Drottninggatan i centrala Stockholm. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Sverige

Studie: 2,5 procent bar på coronaviruset i Stockholm

2,5 procent av stockholmarna bar på coronaviruset i en ny studie som gjordes i förra veckan, avslöjade Folkhälsomyndigheten under dagens pressträff enligt SVT Nyheter.

Men enligt statsepidemiologen Anders Tegnell har betydligt fler smittats sedan dess.

– Det vi vet är att dubbleringstiden är på sex, sju dagar så i dag bär mellan fem och tio procent på viruset, säger Anders Tegnell enligt SVT.

773 personer ingick i studien som gjordes mellan den 27 mars och den 3 april.

5 tim
Illustrationsbild.  Simon Rehnström/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Restauranger som bryter mot reglerna kan stängas

Folkhälsomyndigheten har tagit fram rutiner för hur restauranger och barer som inte följer reglerna om distansering ska kunna stängas.

– Vi kommer göra kontroller i helgen, säger Anders Tegnell under myndighetens dagliga presskonferens.

Det är dock inte bara restaurangägarna som måste se till att det inte blir för trångt på exempelvis uteserveringar i solen.

– Gästerna har också ett ansvar. Det finns ett jättestort personligt ansvar.

793 svenskar har nu dött efter att ha smittats av coronaviruset i Sverige och totalt 9 141 personer har bekräftats smittade.

Idag 12:27
Läs mer om Coronaviruset