Elias Pettersson.  SERGEI BELSKI / BILDBYR N
NHL 18/19

Pettersson är månadens rookie – för andra gången

Elias Pettersson har blivit utsedd till månadens rookie – för andra gången, skriver TT.

Sammanlagt har 20-åringen noterats för 39 poäng på 36 matcher och med det toppar han den interna poängligan i Vancouver.

Pettersson utsågs till månadens rookie även i oktober och i november var det det andra svensk stjärnskottet, Rasmus Dahlin, som vann utmärkelsen.

Toppnyheter

Helg Långläsning
Nordkoreansak soldatera patrullerar. Arkivbild. Ng Han Guan / TT NYHETSBYRÅN
Helg Långläsning

Oväntade vännernas plan: Fly Nordkorea tillsammans

En oväntad vänskap med en fångvaktare gjorde att en kvinnlig fånge vid Onsong-fängelset i Nordkorea kunde fly i juni 2019. I ett ambitiöst reportage berättar BBC om fången Kim och fångvaktaren Jean Gwang-Jin och hur de planerade sin flykt.

Hon avtjänade ett straff för att ha hjälpt familjer som flytt att upprätthålla kontakten med släktingar som är kvar i diktaturen. Han hade planer på en karriär inom polisen – planer som krossades eftersom han inte hade pengar nog för mutor.

Genom viskningar knöt de ett band till varandra och drömde om ett annat slags liv.

– Mitt hjärta slog galet vilt. Aldrig någonsin i Nordkoreas historia hade en fånge och en vakt flytt tillsammans, berättar Kim.

Läs hela reportaget via länken nedan.

Idag 05:47
En skugga av Donald Trump faller över den amerikanska flaggan. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vad händer om Trump vägrar lämna Vita huset?

Gång på gång har Donald Trump och hans vänner skämtat om att han ska vara president för alltid. Att han aldrig ska lämna Vita huset. Men vad händer om han faktiskt menar det han säger? frågar sig Atlantic i ett reportage.

Samma sekund som en annan president tillträder blir Trump en vanlig privat medborgare. Han förlorar rätten att styra över militären och den federala polismyndigheten. Makten över institutionerna går genast över till den nyvalda presidenten, vilket gör det mycket svårt att inte respektera resultatet.

Det närmaste en president kommit till att hålla kvar vid makten var Franklin D Roosevelt, som trotsade traditionen att bara vara president i åtta år. Han vann valen 1932, 1936, 1940 och 1944.

Läs hela reportaget via länken nedan.

3 tim
En kvinna framför en jurta på den mongolska stäppen. Petr David Josek / SCANPIX
undefined

Därför älskar mongoler mjölk – fast de inte tål det

I Mongoliet är mejeriprodukter gjorda på mjölk från kor, getter, får, hästar och jakar en grundsten i matkulturen sedan årtusenden. Under sommarmånaderna kan hälften av många mongolers totala kaloriintag komma från mejeriprodukter. Detta trots att 95 procent av befolkningen på grund av sitt dna kan vara laktosintoleranta och därför ha svårt att bryta ner laktosen i mjölk.

Popular Science följer i ett längre reportage forskaren Christina Warinner på en resa till den mongoliska stäppen i jakten på svar kring landets märkliga relation till mjölk.

Det hon hittar kan både skriva om historien om hur människan en gång började dricka mjölk och ge en varning om vad som kan gå förlorat när vi överger våra traditionella matkulturer.

Idag 05:48
Läs mer om Helg
Loginov i går. ANDREAS PRANTER / BILDBYRÅN
undefined

Efter razzian: Loginov inte med i dagens VM-masstart

Den skandalomsusade skidskytten Alexander Loginov kommer inte till start i dagens VM-masstart, skriver flera medier.

Den ryska stjärnan, som tidigare har varit avstängd för epodopning, har redan vunnit ett guld och ett brons under VM. Tidigare i veckan, mitt under brinnande mästerskap, utfördes en polisrazzia mot hans boende.

”På grund av de senaste omständigheterna är han inte i optimalt psykologiskt tillstånd”, skriver det ryska skidförbundet på Twitter.

Räden utfördes i lördags, och senare under dagen ställde Loginov upp i stafetten.

1 tim
Hanna Öberg under gårdagens stafett. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Sista medaljchansen – har Hanna Öberg laddat om?

Inför VM i italienska Antholz var Hanna Öberg en av medaljfavoriterna. När mästerskapets sista lopp går av stapeln i dag jagar Sverige fortfarande sin första medalj.

På lördagen låg Hanna Öberg tvåa inför sista skyttet men bommade till sig en straffrunda och slutade på femteplats. Hon var bedrövad efteråt men lovade att ”bryta ihop och komma igen”.

– Jag lider så mycket med henne. Man går sönder som mamma och önskar att man kunde göra något, säger Hanna Öbergs mamma Viktoria till Sportbladet.

Dagens masstart startar klockan 12.30. Förutom Hanna Öberg startar även hennes syster Elvira.

3 tim
Läs mer om Skidskytte-VM 2020
Ett stillastående plan på Gran Canarias flygplats. BORJA SUAREZ / TT NYHETSBYRÅN
Sandstormen på Gran Canaria

SAS och Norwegian ställer planen även på söndagen

SAS och Norwegians flighter från Gran Canaria ställs in även under söndagen, skriver SVT. Totalt rör det sig om åtta avgångar till Sverige och Köpenhamn.

– Väderutsikterna är dåliga, och därför har vi bestämt oss för att ställa in avgångar till och från Skandinavien, säger Andreas Hjørnholm, pressansvarig på Norwegian, till SVT vid 11.30-tiden på söndagen.

John Eckhoff, presschef på SAS, säger att inga flyg kommer kunna lyfta förrän tidigast på måndagen.

1 tim
Flygtornet på flygplatsen i Gran Canaria BORJA SUAREZ / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hundratals svenskar fick övernatta på flygplatsen

Enligt SAS har 360 passagerare som var på väg till Arlanda fått övernatta på flygplatsen på Gran Canaria. Flygbolagets norska presschef uppger att det för närvarande inte finns några tillgängliga hotellrum för passagerarna, skriver TT.

Även hundratals svenskar som skulle flyga med Ving, Norwegian och Tui drabbades av stormen som förde med sig sand från Sahara till Kanarieöarna.

På söndagsmorgonen har SAS dessutom ställt in tre flyg till Las Palmas – från Stockholm, Oslo och Köpenhamn.

SAS meddelar att de under söndagen kommer att flyga hem passagerare till Göteborg och Köpenhamn, däremot får resenärer till Stockholm, Oslo och Kristiansand vänta till tidigast i morgon måndag.

Idag 05:38
Läs mer om Sandstormen på Gran Canaria
Coronaviruset Globala spridningen
Lim Hwa-young / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Miljontals företag i Kina riskerar att gå i konkurs

Stora delar av Kinas ekonomi går på tomgång och myndigheterna försöker hålla coronaviruset i schack. För miljontals företag i landet är det nu en kamp mot klockan för att hålla sig flytande, skriver Bloomberg.

Nyhetsbyrån hänvisar till en undersökning som gjorts bland små och medelstora företag i Kina under februari. En tredjedel av företagen hade bara pengar för att täcka fasta kostnader en månad framåt. Lika många uppgav att pengarna skulle vara slut inom två månader.

– Om Kina misslyckas att hålla viruset under kontroll i första kvartalet så tror jag att många små företag går under, säger analytikern Lv Changshun.

Kina har tagit till flera åtgärder för att stimulera ekonomin – bland annat har banker beordrats att sänka räntorna.

1 tim
Moon Jae-in på en presskonferens.  Lee Jin-wook / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Högsta beredskap mot coronavirus i Sydkorea

Efter de senaste dagarnas snabba spridning av coronaviruset i Sydkorea höjer landet nu sin varningsnivån för virussjukdomen till den högsta, uppger landets president Moon Jae-in enligt nyhetsbyrån AFP.

– Händelserna med covid-19 har lett till en allvarlig vändpunkt, de kommande dagarna kommer att bli avgörande, sa presidenten på en presskonferens.

Sydkorea är nu uppe i 556 fall av coronaviruset, vilket är den högsta siffran utanför Kina om man bortser från antalet fall ombord på kryssningsfartyget Diamond Princess i Japan.

4 tim
Donald Trump/Fartyget Diamond Princess. TT
undefined

Fjorton smittade flögs till USA – Trump rasande

14 amerikaner som konstaterats bära på det nya coronaviruset flögs hem till USA från Japan tidigare i veckan. Beslutet som fattades utan Donald Trumps godkännande gjorde presidenten ”rasande”, eftersom han försäkrats om att smittade personer skulle sättas i karantän i Japan, skriver Washington Post.

Beskedet om att de 14 personerna bar på viruset kom när de redan satt och väntade på det chartrade flyget till USA och beslutet att de skulle få följa med till USA fattades på tjänstemannanivå utan att presidenten tillfrågades.

Total har 35 personer bekräftats vara smittade av viruset i USA, skriver Fox News. En amerikansk medborgare i Kina har dött.

Igår 22:33
Läs mer om Coronaviruset
Presidentvalet i USA Primärvalen 2020
Bernie Sanders.  Patrick Semansky / TT NYHETSBYRÅN
Presidentvalet i USA Primärvalen 2020

Analyser: Sanders breda stöd får rivaler att darra

Bernie Sanders stora framgång i nattens nomineringsmöte beror till stor del på att han lyckats mobilisera ett starkt stöd bland olika demografiska grupper, skriver NBC:s politiske kommentator Jonathan Allen.

”Vermontsenatorns vinst i Nevada borde göra rivalerna darriga. Hans väljare är ett bra tvärsnitt av det demokratiska partiet”, skriver Allen i en analys.

BBC:s Anthony Zurcher skriver i en analys att Sanders starka stöd bland väljare med latinamerikanska rötter bäddar väl inför de viktiga delstaterna Kalifornien och Texas.

Kan Sanders stoppas? frågar sig John McCormack i en analys i National Review som publicerades tidigare i veckan. Han drar paralleller mellan Sanders medvind nu och den som Donald Trump upplevde under presidentkampanjen 2016. Samtidigt pekar McCormack att Sanders tidigare har haft svårt att locka svarta och äldre väljare.

1 tim
Trumps tidigare pressekreterare Sarah Sanders och president Donald Trump.  JONATHAN ERNST / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trumps ex-medarbetare: ”Underskatta inte Sanders”

Vita husets tidigare pressekreterare Sarah Sanders varnar republikaner för att underskatta den demokraten Bernie Sanders.

När hon gästade Fox-programmet ”Justice with Judge Jeanine” på lördagskvällen underströk hon vikten av att alla republikaner röstar i presidentvalet i november så att Trump blir återvald.

– Bernie Sanders ser ut som den troliga demokratiska presidentkandidaten just nu. Republikaner måste vara väldigt försiktiga. Vi kan inte ta någonting för givet, insatsen har aldrig varit högre, säger hon i programmet.

Vermontsenatorn Bernie Sanders, som inte är släkt med Sarah Sanders, tog med bred marginal hem segern i nattens nomineringsmöte i delstaten Nevada.

2 tim
Bernie Sanders och hustrun Jane Sanders.  Eric Gay / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Bernie Sanders tar hem segern i delstaten Nevada

Vermontsenatorn Bernie Sanders ser ut att vinna nomineringsmötet i Nevada med en bred marginal, rapporterar flera internationella medier.

När nästan hälften av distrikten rapporterat sina resultat samlar Sanders 47 procent av väljarstödet mot den tidigare vicepresidenten Joe Biden som har stöd av 21 procent. Indianaborgmästaren Pete Buttigieg hamnar på tredje plats med 15 procent.

Flera olika väljargrupper i Nevada ser ut att ge Sanders sitt stöd. Månaderna innan nomineringsmötet har hans kampanj kraftsamlat i delstaten och genomfört en stor dörrknackningskampanj.

– Ingen annan kampanj har en gräsrotsrörelse som vi har, det är därför vi kommer att vinna det här valet, sa Sanders i ett tal under natten.

Idag 04:26
Läs mer om Presidentvalet i USA

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund