Grete Lien Metlid  NRK/Skärmdump.
Majorstuen-mordet

Polisen: Har varit en intensiv jakt dag och natt

Den efterlyste mordmisstänkte 20-åringen från Uppsala greps i Dijon i Frankrike på tisdagen, bekräftar Oslopolisen vid en presskonferens på tisdagskvällen. Utredarna har haft samarbete med polismyndigheter i flera europeiska länder, säger polisinspektör Grete Lien Metlid.

– Det har varit en intensiv jakt som pågått dag och natt, säger åklagare Kristian Hatlo.

I övrigt är de mycket förtegna kring detaljerna i utredningen.

20-åringen hade varit efterlyst sedan i torsdags förra veckan, misstänkt för att ha mördat en 24-årig man i Oslo den 15 oktober.

Tidigare artiklar

Toppnyheter

Vänsterpartiets ekonomiskpolitiska talesperson Ulla Andersson skakar hand med finansminister Magdalena Andersson  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Höstbudgeten

Vänsterns budgetkritik: ”Ett svek mot välfärden”

Regeringens budgetproposition som just nu debatteras i riksdagen får hård kritik från både höger och vänster.

– När man ska göra satsningar kan jag bara konstatera att man lägger mer pengar på friåret än på polisen. Hur tondöv kan en regering och dess stödpartier bli? frågar Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna tycker alla att budgetsatsningarna på rättsväsendet är för skrala.

SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt framhöll även att hans parti vill tillföra mer pengar till kommunerna.

Vänsterpartiets Ulla Andersson passar under debatten på att gratulera den ekonomiska eliten som hon menar är de som gynnas av regeringens skattesänkningar.

– Det är ett svek mot välfärden, säger hon i riksdagens talarstol.

2 tim
Finansminister Magdalena Andersson överlämnar budgeten till talmannen.  Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Rika män gynnas mest: ”Kommer öka klyftorna”

Män med höga inkomster är de som gynnas mest i höstbudgeten. Regeringen konstaterar själv att knappt två tredjedelar av reformerna går till män och att en tredjedel av medlen går till män i den högsta inkomstgruppen.

– Det kommer att öka klyftorna, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till Aftonbladet.

Anledningen är bland annat slopandet av värnskatten som är en reform för dem med en årslön eller arvoden över 703 000 kronor. Utöver värnskatten får även cirka en miljon pensionärer med en inkomst över 17 000 kronor i månaden sänkt skatt. Både när det gäller den avskaffade värnskatten och den sänkta skatten för pensionärer är den största delen av dem som gynnas män.

Då kvinnor oftare har lägre pensioner är det dock fler kvinnor bland dem som gynnas av det höjda grundskyddet.

3 tim
Läs mer om Höstbudgeten
Nyamko Sabuni och Magdalena Andersson  TT
Reaktioner på höstbudgeten

Analys: Slopad värnskatt speglar det extraordinära

Höstbudgeten präglas mer av januariavtalets byteshandel än de samhällsproblem som dominerar den politiska debatten, skriver Ekots politiska kommentator Tomas Ramberg i en analys.

Han menar att man kan tolka finansministerns avståndstagande från den slopade värnskatten i höstbudgeten som ett offentligt inledande av nästa års förhandlingar med C och L. ”’Vi kommer inte att acceptera en budget till med den här fördelningsprofilen’, låter budskapet från finansministern”, skriver Ramberg.

SvD:s Göran Eriksson menar att den avskaffade värnskatten speglar det extraordinära tillståndet i svensk politik eftersom S inte alls argumenterar för den största posten i sin egen budget.

SVT:s ekonomikommentator Johanna Cervenka skriver i en analys att regeringen inte ser någon anledning att lätta plånboken trots att det blåser ekonomisk snålblåst. ”I stället räknar finansminister Magdalena Andersson med att det är du och jag som ska hålla ekonomin igång”, skriver hon.

1 tim
Bettina Kashefi. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Svenskt Näringsliv ställer krav på snabba reformer

Sverige är på väg mot avmattning med stigande arbetslöshet, vilket får till följd att de som redan står långt från arbetsmarknaden nu riskerar att bli permanent utestängda, utrikes födda och lågutbildade. Det menar arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv som nu efterlyser snabba strukturreformer i Sverige med Tyskland och Storbritannien som förebilder.

– Man bör också avstå från alla åtgärder som kan leda till färre arbetade timmar i ekonomin. Viktiga åtgärder som borde prioriteras är bättre genomströmning och högre kvalitet i utbildningssystemet. Det behövs även reformer som gör det lönsamt att gå från bidrag till jobb, säger Svenskt Näringslivs chefekonom Bettina Kashefi i en kommentar till höstbudgeten.

Regeringen har fått skarp kritik av ekonomer för att underskatta arbetslösheten i sin budgetprognos. Enligt de senaste mätningarna gjorda av SCB ligger arbetslösheten redan över sju procent, vilket kan jämföras med regeringens prognos på 6,4 procent, skriver TT.

2 tim
Magdalena Andersson.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Reformerna ökar klyftorna och gynnar män

Regeringen har fått betala ett högt sakpolitiskt pris till Centerpartiet och Liberalerna och detta märks i budgeten, skriver SVT:s politiska kommentator Mats Knutson i en analys.

”Det här svider förstås i den socialdemokratiska själen, men är priset Stefan Löfven får betala för att sitta kvar som statsminister”.

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin kallar höstbudgeten för ”ett smörgåsbord med regeringens, Annie Lööfs och Nyamko Sabunis favoriträtter”.

Hon lyfter fram avskaffad värnskatt, sänkt skatt på landsbygden, utvecklingstid samt satsningar på arbetsmarknadsåtgärder som viktiga delar av budgeten där alla fyra partier kommer att utropa sig till vinnare. Samtidigt konstaterar hon att det för väljarna blir oklart vad som är viktigast vid sidan om makten själv.

Ekots Fredrik Furtenbach säger att den största posten i höstbudgeten är skattesänkningar, bland annat eftersom man nu slopar värnskatten.

– De viktigaste reformerna i budgeten ökar klyftorna, det beror framför allt på att värnskatten slopas. Dessutom ökar ojämlikheten mellan könen eftersom män gynnas, säger han när han analyserar budgeten.

6 tim
Läs mer om Reaktioner på höstbudgeten
Thorwaldsson, Löfven/Botström, Baudin och Andersson. TT
Röster om höstbudgeten

Kritiken inifrån: ”Tar fram skämskudden, ärligt talat”

SSU:s ordförande Philip Botström totalsågar regeringens budget, skriver Aftonbladet. Han menar att den kommer att gynna ”rika gubbar på Östermalm som har kristallkrona i taket”.

– Jag tar fram skämskudden, ärligt talat, säger han till TT.

Även LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson är kritisk till skattesänkningarna och menar att högre arbetslöshet och större problem i landets kommuner är att vänta.

Kommunals ordförande Tobias Baudin säger i ett pressmeddelande att politikerna måste släppa sina ”ideologiska käpphästar” och satsa på välfärden.

Avskaffad värnskatt, familjevecka och det så kallade utvecklingsåret kostar tillsammans nio miljarder kronor, pekar Kommunal på.

– Bara dessa tre reformer motsvarar 21 000 undersköterskor, säger Baudin.

3 tim
Elisabeth Svantesson på dagens pressträff. Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”De fyra partierna har bockat av i önskelistorna”

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson varnar för att höstbudgeten läggs i ett läge där omvärlden blir allt mer osäker.

– Alltifrån handelskriget mellan USA och Kina och vi vet ännu inte hur brexit slutar. Risken är att vi får en hård brexit och att Europa och Sverige påverkas. Vi har en svag krona och låg tillväxt per person.

Svantesson menar att budgeten, den första som tagits fram med stöd av L och C, inte utgår från Sveriges största behov.

– Det här är fyra partier som inte har tittat ut från Sverige och ser de här behoven, utan tittat ner i sitt 73-punktsprogram och bockat av på sina önskelistor.

Tidigare har flera andra partier kommenterat budgeten, däribland V:s Ulla Andersson som menar att budgeten gör de högavlönade männen i Djursholm till vinnare.

– I Socialdemokraternas Sverige sliter lågavlönade kvinnor ut sig medan högavlönade män belönas, säger hon och kritiserar att regeringen lagt fokuset på skattesänkningar.

Liberalerna är däremot nöjda med höstbudgeten och partiets ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson lyfter bland annat upp pengarna till försvaret.

– Vi är mycket nöjda med att vi har bundit upp S att ställa sig bakom Försvarsberedningen, säger han på presskonferensen.

Centerpartiets Emil Källström menar att budgeten som läggs fram är ”en skattesänkarbudget”. Han lyfter fram sänkta arbetsgivaravgifter, sänkta inkomstskatter och grön skatteväxling.

Kristdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed anser däremot att budgeten som regeringen lägger fram är ett resultat av att partierna tvingat på varandra sina favoritreformer.

– Det är helt uppenbart välfärden som får plocka upp notan för det här kostsamma samarbetet, säger han på en presskonferens.

Sverigedemokraternas Oscar Sjöstedt lägger också fokus på välfärden som partiet menar har halkat efter. Den budget som nu lagts gynnar rika, män och yngre åldersgrupper, säger han.

4 tim
Jimmie Åkesson.  Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Åkesson: ”En pyttipanna för liberala intressen”

SD-ledaren Jimmie Åkesson beskriver höstbudgeten som i dag har presenterats som ”en pyttipanna för att tillfredställa alla liberala intressen.”

– Det här är en budget som egentligen ingen vill ha och som är ett resultat av kohandel mellan de här politiska partierna, säger Åkesson när han gästar SVT:s Morgonstudion.

Han menar att regeringen visserligen satsar på polisen men att satsningar på rättsväsendet och välfärden får stå tillbaka i budgeten.

– Vi tycker att det är en felaktig prioritering att ta bort värnskatten. SD sänker i stället skatten för de äldre och de med normala inkomster, säger han.

5 tim
Läs mer om Röster om höstbudgeten
Östersunds tränare Ian Burchnall och AIK:s Kolbeinn Sighorsson och Sebastian Larsson. Bildbyrån
Klubbkrisen i ÖFK

Krisen i ÖFK kan rita om den allsvenska tabellen

Östersunds FK är i ekonomisk kris och måste få in tio miljoner kronor inom loppet av tio dagar, annars riskerar klubben att gå i konkurs. Om så blir fallet kan hela serietabellen ritas om, eftersom alla ÖFK:s resultat då skulle strykas.

Vinnarna i guldstriden skulle då bli AIK och Malmö FF, som båda spelat oavgjort mot ÖFK under säsongen.

– Det är väldigt teoretiskt att vi hamnar där, men jag vill ändå vara tydlig med att redovisa vad regelverket säger om vi skulle hamna där, säger förbundsjuristen Tobias Tibell till SVT Sport.

Ett annat scenario är att ÖFK kan spela klart hela säsongen och sedan flyttas ner efter säsongen.

11 min
Östersunds Eirik Haugann JOHAN AXELSSON / BILDBYRÅN
undefined

Kommunen säger nej till att hjälpa ÖFK ekonomiskt

Östersunds kommun har sagt nej till att hjälpa ÖFK ur deras ekonomiska kris, rapporterar P4 Jämtland. Det var under ett medlemsmöte igår som det framgick att klubben måste få in tio miljoner kronor på tio dagar för att undvika en eventuell konkurs, vilket Östersundsposten var först med att skriva om.

Beslutet att inte stödja ÖFK ekonomiskt är brett politiskt förankrat, enligt kommunalrådet Bosse Svensson (C), som pekar på att klubben saknar transparens kring sin ekonomi.

– Vi har ett grundansvar för kommunens skattebetalare och våra kärnverksamheter. Vi måste veta att vi inte lägger pengarna i ett svart hål, säger han till radiokanalen.

1 tim
ÖFK:s Rewan Amin och klubbens emblem Bildbyrån / TT
undefined

ÖFK kan gå i konkurs – läget beskrivs som akut

Allsvenska Östersunds FK riskerar att gå i konkurs, rapporterar Östersunds-Posten. Enligt tidningen framkom det, under tisdagens medlemsmöte, att klubben måste få in tio miljoner kronor på tio dagar för att undvika ekonomisk kris.

Om klubben inte lyckas reglera sina skulder måste styrelsen ta beslut om verksamheten över huvudtaget kan fortsätta bedrivas. På frågan om vad det värsta som kan hända blev svaret kort:

– Det blir konkurs, svarade klubbens vice ordförande Maria Wilén enligt tidningen.

5 tim
Läs mer om Klubbkrisen i ÖFK
Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. AMMAR AWAD / TT NYHETSBYRÅN
Nyvalet i Israel

Analys: ”Ett förödmjukande slag för Netanyahu”

Det jämna valresultatet i Israel framstår som ett ”förödmjukade slag” mot premiärministern Benjamin Netanyahu och hans parti Likud, skriver SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren i en analys.

Kraven på en samlingsregering som kommer från Avigdor Lieberman, ledare för nationalistiska partiet Yisrael Beitenu, sätter Netanyahu på spel skriver Blomgren.

Anledningen till det är att Benny Gantz, ledare för Blåvita alliansen, vägrar sitta i regering med premiärministern på grund av det korruptionsåtal som väntas väckas mot Netanyahu skriver Dominic Waghorn på Sky News i en analys.

”Frågan är nu om Likud kommer att offra Netanyahu för att behålla makten” skriver Waghorn.

1 tim
Benny Gantz, ledare av partiet Blåvita alliansen. GALI TIBBON / AFP
undefined

Krav på samlingsregering efter jämna valresultatet

Sittande premiärministern Benjamin Netanyahus parti Likud och Blåvita alliansen får 32 platser var i parlamentet i Israel, rapporterar flera medier. Både Netanyahu och tidigare militärchefen Benny Gantz som leder Blåvita alliansen, kommer nu behöva förhandla med mindre partier för att nå majoritet.

– Vi kommer att inleda förhandlingar och vi kommer att prata med alla, säger Gantz.

Nu ställs krav på en samlingsregering, bland annat från Avigdor Lieberman, ledare för nationalistiska partiet Yisrael Beiteinu och tidigare Likud-politiker.

– Vi har bara ett val, en nationalistisk, liberal och bred regering som består av Yisrael Beiteinu, Likud och Blåvita alliansen, säger Lieberman enligt Sky News.

5 tim
Benjamin Netanyahu med hustrun Sara Netanyahu. MENAHEM KAHANA / AFP
undefined

Efter jämna valet i Israel: Båda rivalerna lovar att försöka bilda regering

Vallokalsundersökningar indikerar att premiärminister Benjamin Netanyahu misslyckades med att säkra en majoritet i Israels nyval i går.

I ett tal inför anhängare i Tel Aviv i natt lovade Netanyahu att han ska bilda en koalitionsregering. Uttalandet gjordes bara en halvtimme efter att Blåvita alliansens ledare, tidigare militärchefen Benny Gantz, hållit tal och lovat samma sak, rapporterar Jerusalem Post.

Enligt premiärministern vill alla nuvarande allianspartier till hans Likud forma en koalition och undvika en, med Netanyahus ord, ”farlig anti-zionistisk regering”.

Ingen av de båda rivalerna utropade sig officiellt som segrare.

Idag 04:03
Läs mer om Nyvalet i Israel
Person med pistol CLAUDIO BRESCIANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenska brottsbekämpningen

Unga frihetsberövas sällan: ”Inte rädda att åka fast”

Personer under 18 år som begår lagöverträdelser blir sällan frihetsberövade. Det framgår i SVT:s Uppdrag Granskning.

Enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ) återfaller omkring 20 procent av de 15- till 17-åringar som begår brott i brottslighet inom ett år. Något som får stöd i granskningen.

– Polisen gör sitt jobb. De griper dem, sen släpps de igen. Efter 45 minuter är de tillbaka, säger trygghetsvärden Mona Jokhaji i programmet innan hon tillägger att ”de är inte rädda för att åka fast”.

Upp till 18 års ålder krävs det synnerliga skäl för att anhålla eller häkta, varpå många släpps efter förhör och blir socialtjänstens ansvar. Enligt de poliser som Uppdrag Granskning pratat med råder en frustration om vilka vidare åtgärder som tas efter att ansvaret lämnats över.

2 tim
SVT/Uppdrag granskning
undefined

Brommabo stal lyxbilar för en miljon: ”Ångrar inget”

En 19-årig man från Bromma som gjorde sig skyldig till ett antal uppmärksammade stölder av lyxbilar i västerort för fyra år sedan ångrar inte sina brott. Det rapporterar SVT:s Uppdrag granskning som har kartlagt ungas kriminalitet.

– Nej, jag ångrar inte mig, jag ångrar inte mina brott. Jag tror inte på att det kommer hjälpa mig, säger han i en intervju i programmet.

Mannen, som då var 16 år gammal, stal lyxbilar för nästan en miljon kronor genom att bryta sig in i villor och stjäla bilnycklar där lyxbilar stod parkerade. Han placerades i ungdomshem men har efter det fortsatt på den brottsliga banan.

I dag sitter mannen i fängelse för bland annat rån. Enligt SVT har han varit misstänkt för 221 brott.

3 tim
Arkivbilder TT
undefined

Åklagare: Gör det lättare att avlyssna telefoner

Åklagarmyndigheten vill att det ska bli lättare för polisen att avlyssna telefoner om en person misstänks för flera mindre allvarliga brott, rapporterar Ekot.

I dag måste varje enskilt brott ha ett straffvärde på minst två år för att polisen ska få genomföra en avlyssning.

Kammaråklagaren Christer Sammens har därför föreslagit för regeringen att rättegångsbalken ändras. Detta gör att domstolar kan väga ihop den totala misstänkta brottsligheten och på så sätt kunna fatta beslut om hemlig avlyssning.

Även Åklagarmyndigheten vill se en sådan lagändring och myndigheten har fört fram idén för regeringen i de pågående samtalen om hur gängkriminaliteten ska bekämpas.

Idag 04:42
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen