Lisa Magnusson skriver om våldtäktsutredningar som läggs ner. TT
Svenska brottsbekämpningen

”Polisen kan inte bara strunta i våldtagna barn”

Att fall där barn blivit våldtagna nedprioriteras och inte utreds på flera månader av polisen är oacceptabelt. Det skriver Lisa Magnusson i en ledare i DN. Hon är en av flera som reagerat på ett inslag i Sveriges Radios Studio Ett, som bland annat uppmärksammar ett fall med en tolvårig flicka som blev våldtagen på en offentlig toalett i Stenungsund. Trots att polisen vet vem den misstänkte gärningsmannen är går det två månader utan att de ens förhör honom.
Att försöka få fler att anmäla sexualbrott är lönlöst om brotten inte utreds, skriver Magnusson. ”Fortsätter det så här är det inte bara offren som kommer att tappa förtroendet för rättsväsendet, utan hela allmänheten.”

Toppnyheter

TT
Skottlossningen i Malmö

Två döda och fyra skadade i skottlossningen i Malmö

En 18-årig man och en 29-årig man har dött efter skottlossningen på Drottninggatan, mellan Värnhem och Slussen, i centrala Malmö, uppger polisen. Ytterligare fyra personer har skadats, men skadeläget är oklart. Polisen är kvar på platsen för att säkra bevis och samla in uppgifter.
Personerna ska ha skjutits när de gick ut från ett internetkafé och gärningsmannen ska ha skjutit från en bil, enligt uppgifter till Aftonbladet.
Ingen person har gripits i nuläget, men enligt polisen behöver allmänheten inte oroa sig. Polisen har gått upp i stabsläge med anledning av händelsen, vilket innebär att man får mer verktyg och resurser att använda, skriver SVT Nyheter.

26 min
Polisen har spärrat av Drottninggatan och ett område nära Rättscentrum i Malmö efter att flera personer skjutits på öppen gata. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skottlossningen i Malmö

Uppgifter: Polisen söker mörk bil efter skjutningen

Ingen person har gripits efter skottlossningen då två män dödades och fyra personer skadades på Drottninggatan i centrala Malmö. Polisen söker efter en mörk bil som ska ha lämnat platsen i hög fart, enligt uppgifter till Aftonbladet.
Enligt tidningens uppgifter ska personerna ha skjutits av en gärningsman som satt i en bil när de gick ut från ett internetkafé.
Polisen har gått upp i stabsläge vilket innebär att man får mer verktyg och redskap för att utreda brottet, skriver SVT Nyheter. Men allmänheten behöver inte oroa sig, enligt polisen.

1 tim
Polisen har spärrat av Drottninggatan och ett område nära Rättscentrum i Malmö efter att flera personer skjutits på öppen gata. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skottlossningen i Malmö

Vittne: ”Det smattrade – hörde minst 15, 20 skott”

Två personer har dött och fyra har skadats i en skottlossning på öppen gata i centrala Malmö. Ett vittne säger till Aftonbladet att han hörde hur det ”smattrade” utanför hans fönster.
– Det lät som minst 15, 20 skott, och som att det kom från ett automatvapen, säger han.
Ingen har gripits efter händelsen och ett stort polisuppbåd befinner sig på platsen för att förhöra vittnen och samla bevis.

4 tim
Läs mer om Skottlossningen i Malmö
Trumps USA Trumps gränspolitik
Melania Trump, Laura Bush.  TT
Trumps USA Trumps gränspolitik

Analyser: Trumpkritiken kommer från ovanligt håll

Den tidigare presidenthustrun Laura Bushs kritik mot Donald Trumps gränspolitik är ovanlig och exceptionellt hård, skriver Jeet Heer i en analys i magasinet New Republic. Men även om hon är mycket omtyckt bland republikaner är det inte säkert att hon kommer att påverka partiet.
”En faktor som driver på Trumps popularitet bland republikaner är att han avfärdar Bushfamiljens ”godhjärtade konservatism”, skriver Jeet Heer.
Sedan Trumpadministrationen införde så kallad nolltolerans mot illegal invandring har över 2 000 barn separerats från sina föräldrar efter att familjerna tagit sig över gränsen till USA från Mexiko.
Aftonbladets Wolfgang Hansson är förvånad över att att presidentens egen hustru, Melania Trump, i ett skriftigt uttalande uttryckt hur hon ”hatar att se att barn skiljas från sina familjer”.
”Att presidenten och rikets första dam öppet har olika åsikter i en viktig policyfråga hör definitivt inte till vanligheterna”, skriver Hansson.

2 tim
Donald Trump.   Evan Vucci / TT / NTB Scanpix
Trumps gränspolitik

Trump: USA kommer inte att bli ett migrantläger

”USA kommer inte att bli ett migrantläger”, säger Donald Trump vid en pressträff samtidigt som tonläget i USA blir allt mer upptrissat kring familjeseparationerna vid gränsen till Mexiko.
Trumps hustru Melania Trump, den tidigare presidentfrun Laura Bush och FN:s människorättschef är några av dem som beklagat sig över att barn separeras från föräldrar efter att de olagligt tagit sig över gränsen till USA från Mexiko.
”Titta vad som händer i Europa, titta vad som händer på andra platser. Vi kan inte tillåta att det händer i USA. Inte om jag får bestämma”, twittrade Trump tidigare i dag.
De senaste sex veckorna har nära 2 000 barn separerats från sina föräldrar efter att deras familjer olagligt tagit sig över gränsen, enligt siffror från departementet för inrikes säkerhet.

6 tim
Bilden har delats ut av USA:s tull- och gränspolis. Fotografer har inte fått ta bilder inifrån centret. RGV-FCB / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Trumps gränspolitik

Hundratals barn hålls i burar utan sina föräldrar

Hundratals barn väntar i burar i ett migrationscenter i McAllen i södra Texas efter att ha blivit separerade från sina föräldrar vid USA:s gräns, rapporterar AP. I en bur ska så många som 20 barn ha hållits med vatten, chips och foliefiltar som ska fungera som täcken. Enligt nyhetsbyrån är ljuset i lokalen tänt dygnet runt.
Under söndagen fick reportrar besöka centret där familjer som illegalt tagit sig över gränsen hålls. Nära 200 av de 1 100 som befinner sig inne på migrationscentret är barn som skiljts från sina föräldrar.
Nära 2 000 barn har skiljts från sina föräldrar som illegalt tagit sig över gränsen till USA under de senaste sex veckorna, rapporterar AFP.

Idag 05:41
Läs mer om Trumps gränspolitik
Valet 2018 Valrörelsen
Magdalena Andersson (S). Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

S ska stoppa proteströster på SD – med ny retorik

Socialdemokraterna ska tydligare informera vad en röst på Sverigedemokraterna innebär – och på så vis sätta stopp för missnöjesröstandet, skriver Aftonbladet. Partiet har slagit fast att det till valet ska vara ”tydliga med hur man röstar spelar roll” och att det inte finns någon ångervecka.
– Röstar man på Jimmie Åkesson, ja, då riskerar han att bli statsminister, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till tidningen.
Bakgrunden är SCB-undersökningen som visade att andelen som tänker rösta på SD är större än den som uppger att de gillar partiet, vilken experter tror betyder att SD fångar upp så kallade proteströster. Det har lett till att frågan diskuterats intensivt i regeringskansliet, enligt Aftonbladets källor.

2 tim
Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Varannan svensk oroar sig för utländsk valpåverkan

Varannan svensk oroar sig för utländsk valpåverkan på riksdagsvalet i höst, visar en Ipsos-undersökning som SvD tagit del av. Det är en rimlig tanke med anledning av att det har hänt i flera andra val på senare tid, men samtidigt en obefogad oro, enligt Karl Zetterlund som är it-säkerhetsexpert på Sentor.
– Samtidigt som det är en låg risk att själva valprocessen störs med röstfusk och liknande, bör vi räkna med påverkansförsök på sociala medier, säger han till tidningen.
För att skydda sig på sociala medier tipsar Zetterlund om att man bör ta sig en funderare på vem eller vilka som ligger bakom vissa Facebook-grupper eller Twitter-konton.

43 min
Jan Björklund och Jimmie Åkesson. TT
Valet 2018 Valrörelsen

Björklund sågar SD: ”Där kom det, kravet på Swexit”

I en intervju med Dagens Industri säger SD-ledaren Jimmie Åkesson att han vill att Sverige gör som Storbritannien och lämnar EU-samarbetet. Sverigedemokraterna vill att det ska hållas en folkomröstning redan efter valet.
Liberalernas partiledare Jan Björklund är starkt kritisk till uttalandet.
”Där kom det. Krav på Swexit inom några år. Sanslöst. EU har gett oss ett fredligare och mer demokratiskt Europa än någonsin”, skriver han på Twitter.
De båda ledarna hade nyligen ett hett meningsutbyte i den sista partiledardebatten i riksdagen före valet, där Björklund ifrågasatte Åkessons svar på frågan om när nationalismen historiskt varit överlägsen socialliberalismen.

Idag 07:49
Läs mer om Valrörelsen
Fotbolls-VM Grupp F
 Son Heung-Min tröstar Kim Min-woo, som orsakade straffen/Andreas Granqvist jublar efter vinsten. TT
Fotbolls-VM Grupp F

Sydkoreas stjärna ber om ursäkt efter förlusten

Sydkoreas stjärnspelare Son Heung-Min var märkbart nedstämd efter förlusten mot Sverige. På presskonferensen efter matchen, som slutade 1–0 till Sverige, bad han sina landsmän om ursäkt.
– Det här handlade inte om domaren, utan om vår egen insats. Och den får vi be om ursäkt för, sa han enligt Sportexpressen.
Son Heung-Min försvarade även lagkamraten Kim Min-Woo, som gav Sverige en straff efter att ha kapat Viktor Claesson i 62:a minuten.
– Som lagkompis var det sorgligt att se. Men jag är säker på att han kommer att resa sig efter det här, sa Son Heung-Min.

3 tim
Pontus Jansson och Victor Nilsson Lindelöf. Bildbyrån
Fotbolls-VM Grupp F

Nilsson Lindelöf bedrövad: ”Fällde nästan en tår själv”

Mittbacken Victor Nilsson Lindelöf var förkrossad när det stod klart att han inte skulle kunna spela VM-premiären. Det säger ersättaren Pontus Jansson till flera medier.
Nilsson Lindelöf insjuknade i går men mådde bättre i morse. Några timmar före avspark blev han återigen sämre.
– Jag gick in till honom och gav honom en kram och han var jävligt ledsen och det var nästan så jag själv fick en tår i ögat, säger Jansson till Expressen.

Idag 15:51
Andreas Granqvist och Albin Ekdal jublar efter straffmålet. JOEL MARKLUND / BILDBYR N
Fotbolls-VM Grupp F

Svensk drömstart i fotbolls-VM – Granqvists straffmål avgjorde mot Sydkorea

Sverige fick en drömstart på fotbolls-VM när man slog Sydkorea med 1–0. Matchhjälte blev lagkaptenen Andreas Granqvist som gjorde enda målet på straff i den 64:e minuten. Svenskarna tilldömdes straffen efter att domaren videogranskat en situation där Viktor Claesson fälldes.
Segern var välförtjänt. Efter en trevande första kvart tog Sverige över matchen och radade upp målchanser. Den bästa fick Marcus Berg som i den 20:e minuten blev helt fri, men skottet räddades av den sydkoreanske målvakten.
Sydkorea var blekt och hade mycket svårt att skapa lägen mot det nykomponerade svenska försvaret, där Pontus Jansson ersatte sjuke Victor Nilsson Lindelöf.
Sverige toppar nu gruppen tillsammans med Mexiko. Nästa match är på midsommardagen mot världsmästaren Tyskland.

Idag 13:51
Läs mer om Grupp F
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa
Andreas Granqvist och John Guidetti kramas efter  Sveriges seger. MATTHEW CHILDS / TT NYHETSBYRÅN
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Krönikor: ”Granen” är det här lagets trygga famn

Den svenska VM-drömmen lever. Tacka Andreas Granqvist för det. Lagkaptenen var Sveriges klart bästa spelare i premiären mot Sydkorea, skriver Expressens krönikör Noa Bachner.
”När saker ramlar nedåt i det här landslaget finns det en famn att landa i, en kapten som lämnar fartyget sist av alla.”
Senast Sverige spelade en VM-match var 2006. För många unga fotbollsfans var det här första gången man såg det svenska herrlandslaget vinna i VM, påpekar Sportbladets Erik Niva.
”Såhär känns det i alla fall, såhär satans skönt känns det. Spring ut i sommarkvällen nu. Låtsas att ni är Andreas Granqvist.”

Idag 14:38
Bildbyrån/kollage
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Internationella medier inte imponerade av Sverige

Många svenskar satt som på nålar under VM-premiären mot Sydkorea. Men i utländska medier beskrivs matchen som en trist historia.
”Det finns matcher som är så händelsefattiga att chansfattigheten blir närmast heroisk”, skriver The Guardian.
Amerikanska jätten ESPN skriver att det var tydligt att Zlatan Ibrahimovic saknades i det svenska laget.
”Han skulle ha gett det här laget lite fart, arrogans och – för att vara ärlig – något intresseväckande”.
Tyska Bild vinklar av naturliga skäl på vad Sveriges seger innebär för gruppkonkurrenten Tyskland.
”Vi måste vinna mot Sverige på lördag för att gå vidare”, skriver de.

Idag 15:27
Andreas Granqvist och Viktor Claesson. IVAN ALVARADO / BILDBYR N
Fotbolls-VM Sveriges VM-resa

Claesson och Granqvist får högst betyg i Sverige

Andreas Granqvist och Viktor Claesson hyllas i medierna efter Sveriges VM-premiär. Fotbollskanalen och Sportbladet ger dem fyra av fem i betyg.
”När laget inledde svagt så var det Granen som efter 13 minuter tog tag i det och drev upp ett anfall på egen hand”, skriver Fotbollskanalen.
Expressen ger visserligen bara en trea till Claesson, men skriver också att han var Sveriges näst bästa spelare efter Granqvist.
”Skapade mycket framåt, höll i bollen och fixade även straffen”, skriver tidningen.

Idag 14:38
Läs mer om Sveriges VM-resa