En av polisens kriminaltekniker vid brottsplatsen i Haag. PIROSCHKA VAN DE WOUW / TT NYHETSBYRÅN
Knivdådet i Haag

Polisen: Samtliga skadade i Haag är minderåriga

De tre personer som skadades vid knivdådet i centrala Haag på fredagskvällen är samtliga minderåriga, uppger polisen i Haag på Twitter.

De tre ungdomarna befann sig vid shoppingstråket samtidigt som Black Friday-rean pågick.

Vid 23.45-tiden letar man fortfarande efter den misstänkte gärningsmannen som uppges vara mellan 40 och 50 år gammal och svartklädd med joggingbyxor.

Enligt public service-kanalen NOS finns det i nuläget inget som pekar på att det handlar om ett terrorrelaterat dåd.

Haag

Toppnyheter

Stefan Löfven. Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arbetskraftsinvandringen

Analyser: Oppositionen kör över Löfven med S-politik

När oppositionen i form av V, M och KD nu lägger fram ett förslag om skärpta regler kring arbetskraftsinvandringen bedriver de en politik som statsminister Stefan Löfven (S) förmodligen gärna själv hade drivit – men inte kan på grund av januariavtalet. Det skriver SvD:s Göran Eriksson i en analys.

”Frågan är hur de alltmer högljudda S-kritikerna reagerar, när de ser sin statsminister bli överkörd av sin egen politik”, skriver Eriksson.

En annan fråga som besvärar Löfven är det just nu låga väljarstödet för S, nästan nere med de rekordlåga siffrorna under Håkan Juholts tid. På en del håll inom S pekas just januariavtalet ut som orsaken till väljartappet, skriver SVT:s Mats Knutson.

”Skulle de hittills spridda kritiska uttalandena få ett större stöd också bland tyngre S-politiker riskerar Löfven att få en intern partirevolt på halsen”, konstaterar Knutson.

2 tim
Ulf Kristersson/Ebba Busch Thor/Jonas Sjöstedt TT
undefined

M, KD och V är överens om arbetskraftsinvandringen

M, KD och V kommer att rösta för ändringar i reglerna för arbetskraftsinvandringen på torsdagen, framgår av pressmeddelanden från partierna.

Ett gemensamt förslag till utskottsinitiativ läggs ram vid torsdagens möte i socialförsäkringsutskottet.

Ändringarna innebär ett stopp för kompetensutvisningar, skärpta straff för arbetsgivare som utnyttjar systemet samt krav på arbetsgivare att bifoga anställningskontrakt vid sin ansökan till Migrationsverket.

Förslaget väntas få grönt ljus eftersom det stöds av SD, vilket innebär att man har en majoritet bakom sig.

Idag 08:32
Läs mer om Arbetskraftsinvandringen
Mannen åtalas vid Västmanlands tingsrätt Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Terroråtalet i Västerås

Misstänkte mannen filmade sig själv utanför kyrka

Bland bevisningen mot den man i 20-årsåldern i Västerås som nu åtalas misstänkt för terroristbrott finns bilder och filmer i hans mobiltelefon, skriver SVT Nyheter. På en film går mannen runt i Västerås och stannar utanför en kyrka.

”Där skulle man gå in med ett bombbälte”, säger mannen på filmen enligt åklagare Henrik Olin.

Även en film som togs i samband med när mannen greps ingår i bevismaterialet.

– Till en av poliserna sa han att han skulle vilja bli martyr och kanske begå ett attentat utomlands, säger Olin.

Mannen nekar till brott.

1 tim
Henrik Olin.  Adam Ihse/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Åklagaren: Troligen inga planer på ett reellt dåd

Mannen som står åtalad för terrorbrott sedan han bland annat laddat ner en mängd filmer med IS-propaganda och instruktioner för bombtillverkning hade troligen inga reella planer på ett dåd. Det säger åklagare Henrik Olin till TT.

Därför åtalas han för brott mot den relativt nya lagen om straff för offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terroristbrott och annan särskilt allvarlig brottslighet.

– Syftet med den här lagstiftningen är att vid ett tidigt skede i ett händelseförlopp, ännu tidigare än stämpling eller förberedelse, straffbelägga den här typen av beteende, säger Olin.

1 tim
Mannen utreddes av Säpo. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Man åtalas för terrorbrott – lärde sig bygga bomber

En man i 20-årsåldern har åtalats i Västmanlands tingsrätt misstänkt för terrorbrott bland annat sedan han under ett halvårs tid tagit del av instruktioner på nätet kring hur man tillverkar sprängämnen och vapen, skriver Expressen.

Mannen är sedan tidigare dömd för hets mot folkgrupp efter inlägg om judar och homosexuella på ett nätforum. Han har också tidigare konverterat till islam och bytt sitt förnamn mot en känd terroristledares namn.

Mannen nekar till brotten.

2 tim
Läs mer om Terroråtalet i Västerås
Angela Merkel/Polis vid platsen för skjutningen. TT
Skjutningarna i Hanau

Merkel fördömer skjutning: ”Rasism är ett gift”

Tysklands förbundskansler Angela Merkel fördömer gårdagskvällens skjutning i Hanau, där minst nio personer dödades, enligt AFP.

– Rasism är ett gift, hat är ett gift och det här giftet finns i vårt samhälle och har redan hunnit orsaka alltför många brott, säger hon.

Enligt uppgifter till tidningen Bild lämnade den misstänkte gärningsmannen efter sig en video och ett brev där han uttryckte högerradikala åsikter och konspirationsteorier inför dåden. Skjutningen utreds som terrordåd.

2 tim
Tobias Rathjen pekas ut som misstänkt för dåden i Hanau. Youtube och TT
undefined

Uppgifter: Tobias Rathjen misstänks för terrordåden

Tobias Rathjen, 43, sköt ihjäl minst nio personer vid två vattenpipekaféer i tyska Hanau på onsdagskvällen, enligt uppgifter till Bild. Flera av offren ska ha varit ungdomar.

Tidningen, som citerar en video och ett brev som den misstänkte gärningsmannen lämnat efter sig, skriver att han uttryckte högerradikala åsikter och konspirationsteorier inför dåden, som utreds som terrordåd.

Rathjen hittades själv död i sin lägenhet efter en polisjakt. Där hittades också hans mamma död, säger Hessens inrikesminister Peter Beuth till Reuters.

Idag 09:21
Polisens tekniker i Hanau. KAI PFAFFENBACH / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Utreder främlingsfientligt motiv – ska ha erkänt i brev

Mannen som misstänkts för masskjutningen i Hanau i Tyskland lämnade efter sig ett brev och en video där han erkänner dådet, uppger källor för Bild.

Tidningen, som citerar vad de uppger vara gärningsmannens brev, skriver att han hade högerradikala motiv. På torsdagsmorgonen bekräftade myndigheter att man utreder ett främlingsfientligt motiv och att fallet lämnats över till federala terroråklagare.

Sent på onsdagskvällen utbröt skottlossningar mot två vattenpipekaféer i stadens centrum respektive stadsdelen Kesselstadt. Elva personer har dött, inklusive gärningsmannen.

Idag 07:02
Läs mer om Skjutningarna i Hanau

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund