Arkivbild: Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Falun. Ulf Palm/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nazistmarscherna i Göteborg

Polisens flygblad: Undvik detta under marschen

Polisen i Göteborg tror att det kan bli stökigt under nazistiska Nordiska motståndsrörelsens (NMR) demonstration den 30 september. Därför kommer man dela ut flygblad där man bland annat tipsar om hur man undviker att rapporteras för hets mot folkgrupp, rapporterar Dagens Nyheter.
Även de som ska genomföra motdemonstrationer har fått flygblad. Polisen berättar för DN att syftet är att förebygga och undvika våldsamheter.
Demonstrationen har fått kritik från flera håll och har överklagats av Judriska centralrådet, då marschen går förbi synagogan under jom kippur.
I går kommenterade statsminister Stefan Löfven saken då riksdagen öppnades,
– Säkerheten för minoritetsgrupper och religiösa lokaler ska höjas, sa han enligt GP.

Toppnyheter

Trumps USA Mötet mellan Trump och Putin
KEVIN LAMARQUE / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Mötet mellan Trump och Putin

Trump inför mötet: Vi ska prata Kina och kärnvapen

Presidenterna Donald Trump och Vladimir Putin har för första gången satt sig ner för ett enskilt möte. Putin anlände till Helsingfors strax efter klockan 12, något senare än beräknat. Tillsammans höll de en kort pressträff i det finska presidentpalatset innan mötet inleddes.
– Vi ska prata om allt från handel till försvar och missiler, kärnvapen och Kina, säger Trump.
– Jag tror verkligen världen vill att vi kommer överens. Vi är två stora kärnvapennationer, fortsatte han.
Putin gjorde ett kort uttalande om att de varit i kontakt regelbundet över telefon men att det nu var dags att träffas eftersom ”så mycket händer i världen som vi måste prata om”
Det finns ingen officiell agenda för mötet med ämnen som väntas komma upp är Syrien, Ukraina, anklagelserna om rysk inblandning i USA-valet och det nya START-avtalet (fördraget om kärnvapennedrustning).
Några timmar innan mötet har Trump uttryckt att det är USA:s fel att relationen mellan USA och Ryssland är dålig och pekar på den pågående utredningen om hackning under valet. Washington Post noterade att tweeten gillades av det ryska utrikesdepartementet på Twitter.
Senare i eftermiddag ska de två världsledarna hålla en gemensam pressträff.

1 tim
Trump. Putin. TT
Trumps USA Mötet mellan Trump och Putin

Analyser: Risk för Trump att gulla med Putin

Det är med bävan som omvärlden inväntar vad som kan ske under mötet mellan Donald Trump och Vladimir Putin. Det är de flesta analytiker överens om.
Vad mötet egentligen har för syfte är oklart och det är talande att det saknas en formell dagordning, skriver DN:s Michael Winiarski. Inledningsvis ska de båda presidenterna träffas i enrum med enbart tolkar närvarande.
Mötet beskrivs som surrealistiskt av CNN:s Stephen Collinson. ”Resten av världen kanske aldrig får reda på vad som sägs där med tanke på båda männens vana att undanhålla sanningen”, skriver han.
Det finns en utbredd oro både i Washington och i övriga västvärlden för att den världspolitiskt rutinerade Putin på något vis ska lyckas dupera Trump, konstaterar flera skribenter.
Att Trump pekat ut EU som sin just nu största fiende gör att det ser ut som att han ”redan anammat en stor del av Putins världsbild”, skriver Aftonbladets Wolfgang Hansson. Enligt Hansson tar Trump en större risk med mötet än Putin och kan få kritik om han ”gullar” för mycket med den ryska presidenten.
CNN:s Collinson skriver att om ledarna trots de lågt ställda förväntningarna lyckas tina upp relationerna länderna emellan kan Trumps kritiker tvingas ta tillbaka sina hårda ord.

4 tim
Margot Wallström. John Alexander Sahlin /TT / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Mötet mellan Trump och Putin

Wallström: Fantastiskt om de pratade nedrustning

Både Syrien, Iranavtalet och ländernas ekonomiska relationer väntas komma upp på dagens toppmöte mellan Donald Trump och Vladimir Putin. Sveriges utrikesminister Margot Wallström hoppas på att de diskuterar nedrustning.
– Det är klart att det mest fantastiska vore ju om man diskuterade till exempel nedrustningsfrågor och Syrien. Det behövs ju en uppgörelse mellan USA och Ryssland om inte minst Start-avtalet och INF-avtalet. Men vi får se, säger hon till TT.
EU:s utrikeschef Federica Mogherini vill att Donald Trump funderar över vem som egentligen är en vän efter att han pekat ut EU som USA:s största fiende.
– Vi vet tydligt vilka våra vänner är och USA är definitivt en. Jag har sagt många gånger att ett ledningsskifte inte ändrar vänskapen mellan länder och folk, säger Mogherini i Bryssel.

2 tim
Läs mer om Trumps USA
Brandkåren i Mora
Skogsbränderna i Sverige

Fler varningar från SMHI: Stor brandrisk när värmen breder ut sig norrut

Brandrisken är mycket stor i hela landet, varnar SMHI. Under gårdagen gick SMHI ut med en klass 2-varning för höga temperarturer i flera län i östra Svealand. När temperaturerna nu stiger ytterligare utökas varningarna, skriver TT.
Förutom klass 2-varningarna, den allvarligaste klassificeringen, i Örebro, Västmanland, Södermanland, Uppsala och Stockholm utfärdas nu även klass 1-varningar för Östergötland, Dalarna och Gävleborg.
– Brandrisken är väldigt stor, framförallt i de södra delarna av landet. Det är torrt i skog och mark på många håll, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI, till TT.
I både Dalarna och Gävleborg kämpar räddningstjänsten redan mot kraftiga skogsbränder.

3 tim
Skogsbrand vid Kårböle strax utanför Ljusdal härjade på söndagskvällen. Mats Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna i Sverige

Släckningsarbete försvåras av ammunition i skogen

Släckningsarbetet i Älvdalen försvåras av att det ska finnas odetonerad ammunition runt ett skjutfält i området, rapporterar SVT Nyheter Dalarna.
Under natten har 15–20 brandmän arbetat med att bekämpa branden, men räddningstjänsten vågar inte skicka in personal på skjutfältet. De två helikoptrar som flugits in från Norge har dessutom blivit stående på marken.
– Tills vi har säkrat ammunitionen kör vi bara med de svenska helikoptrarna, säger Per-Erik Jonsson, räddningsledare, vid 06.30-tiden på måndagsmorgonen till SVT.

Idag 06:02
Skogsbrand vid Kårböle strax utanför Ljusdal. Mats Andersson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Skogsbränderna i Sverige

Hårt ansatt räddningstjänst kämpar mot bränderna

Räddningstjänsten går på knäna i arbetet med att släcka skogsbränder runt om i landet, skriver Dagens Nyheter. För att stötta har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) börjat köra ut containrar med extra material.
– Vi jobbar på och försöker så gott det går men det tar inte så jättebra med våra resurser, utan det behövs helikopter också, säger Martin Jonsson, inre befäl vid räddningstjänsten Jämtland, till TT.
I Ragunda i Jämtland har en person fått evakuerats från sitt hem på grund av skogsbranden. I byn Ängra i Ljusdals kommun uppmanades boende på söndagen att lämna sina hem, och andra som bor i närheten har uppmanats att hålla sig inomhus, skriver TT.

4 tim
Läs mer om Skogsbränderna i Sverige
Fotbolls-VM Slutspelet
Champs-Elysees Jean-Francois Badias / TT / NTB Scanpix
Fotbolls-VM Slutspelet

Frankrike inväntar vinnarna – döper om stationer

Sex stycken tunnelbanestationer i Paris har tillfälligt fått nya namn efter landets VM-seger, skriver AFP. Bland annat kallas nu stationen Victor Hugo för ”Victor Hugo Lloris” efter landets lagkapten. Stationen Avron heter ”Nous Avron Gagne”, en ordlek med betydelsen ”Vi har vunnit”, och Notre-Dame des Chames har blivit ”Notre Didier Deschamps”, som anspelar på tränaren Didier Deschamps.
Hela Paris gör sig nu redo för landslaget återkomst till hemlandet och Champs-Elysees. Bland annat ska de då få träffa landets president Emmanuel Macron, som gav laget en blixtvisit i omklädningsrummet redan efter segern, rapporterar Ekot.
– Nu är ni förebilder för många unga, och för resten av era liv, sa presidenten då.

23 min
Medlemmarna i aktivistgruppen stormade planen i andra halvlek DARREN STAPLES / BILDBYR N
Fotbolls-VM Slutspelet

Pussy Riot formellt anklagade efter stormning

De medlemmar i aktivistgruppen Pussy Riot som stormade planen under VM-finalen på söndagen är formellt anklagade av ryska myndigheter för att ha brutit mot sina rättigheter som åskådare och för att olovligen ha burit polissymboler, skriver AP. Straffet kan bli böter på 11 500 rubel, vilket motsvarar ungefär 1 600 svenska kronor, eller 160 timmars samhällstjänst, enligt nyhetsbyrån som hänvisar till ryska Interfax.
Tre män och en kvinna stormade planen i andra halvlek av VM-finalen och Pussy Riot tog snart på sig ansvaret via sina kanaler i sociala medier.

Idag 05:42
Bilder från Paris. TT
Fotbolls-VM Slutspelet

Stökigt firande i Frankrike – polisen använde tårgas

Hundratusentals fransmän firade VM-guldet runt om i landet och på en del håll blev det stökigt. I Paris utbröt flera mindre upplopp, vilket ledde till att folkmassorna möttes med tårgas från kravallpolis. Liknande upplopp ägde rum i Lyon, skriver Le Parisien.
AFP skriver att 30 personer plundrade en affär längs Champs Elysees. Två dödsfall rapporteras också från firandet, båda som en följd av olyckor. I Nancy dog en man när han föll från en bil i firandet och i Annecy dog en man när han hoppade i en kanal, skriver Parisien.

Igår 21:27
Läs mer om Fotbolls-VM
Valet 2018 Valrörelsen
Jimmie Åkesson/Donald Trump TT
Valet 2018 Valrörelsen

SD:s likhet med Trump utreds i amerikansk artikel

Svenskarnas negativa inställning till den amerikanska presidenten har mer att göra med hans personlighet än med hans politik. Det är en av slutsatserna i ett reportage om svensk politik på den amerikanska nyhetssajten Huffington Post. Trumps namn verkar mest användas som en förolämpning i den svenska debatten, skriver nyhetssajten som bland annat har pratat med statsvetaren Li Bennich-Björkman.
Att svenskarna inte gillar Trump betyder inte att de är främmande för restriktiv invandringspolitik, står det i reportaget. SD vinner väljare på liknande politik som Trump, menar Huffington Post. Men partiet har anammat bilden av att stå för sunt förnuft och noggrant undvikit bombastiska utfall som kännetecknar den amerikanska presidenten.

2 tim
Anders Ygeman/Sverigedemokratiska riksdagsledamöter 2014 TT
Valet 2018 Valrörelsen

Ygeman: ”SD är ett parti av skolkande politiker”

Opinion SD-politiker som väljarna har lagt sin röst på tar inte sina uppdrag på allvar, menar Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Anders Ygeman i en debattartikel i Aftonbladet. Han pekar på en undersökning som LO har gjort med tankesmedjan och magasinet Tiden och som visar att partiet i nästan hälften av de kommuner där det finns representerat – 43 procent – inte har lämnat in någon budget.
”Att inte lägga fram en budget är att kasta bort möjligheten att få igenom sin politik”, skriver Ygeman.
Partiet består av skolkande politiker som inte förvaltar väljarnas röster, menar Ygeman som skriver att en röst på partiet ofta är detsamma som en röst i papperskorgen.

4 tim
Jimmie Åkesson (SD) och Ebba Bush Thor (KD) Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Valrörelsen

Ledare: ”Konservativa får stå ut med nationalister”

Opinion Med knappt två månader kvar till riksdagsvalet är det flera ledarsidor som sätter pulsen på det politiska landskapet.
• KD riskerar att åka ur riksdagen efter valet. Partiets ungdomsförbund, som växer, ser hellre samarbete med SD än över blockgränsen, skriver Andreas Johansson Heinö i moderata Borås Tidning. I dagens politiska landskap är det svårt att skapa allianser mellan liberaler och moralkonservativa, menar han. ”Det krävs också att man står ut med sällskapet från den nationalistiska högerpopulismen”, skriver han.
• Mattias Svensson på oberoende liberala Blekinge Läns Tidning skriver att han är rädd för den utveckling det innebär att Sverigedemokraterna sannolikt kommer att växa ytterligare i detta val. Men han skriver också att det är dags att börja lyssna på och tala med partiets väljare och företrädare. ”Hur ska de kunna vinnas över av någon som vägrar prata med dem?” frågar han sig.
• Politikerna är inte förmögna att koppla samman frågor om klimatet med frågor om välfärden, menar socialdemokratiska Aftonbladets Kalle Sundin. Högern saknar svar, anser han. För MP, som kan frågan, kommer välfärden samtidigt i andrahand. Då står hoppet till S, skriver han, men menar att partiet inte mäktar med klimatfrågan. ”Det är förödande, såväl för klimatet som för socialdemokratin”, skriver han.

5 tim
Läs mer om Valet 2018

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Ko med kalv. Stefan Gustavsson / Svd / TT / TT NYHETSBYRÅN
Torkan i Sverige

Försvaret kan stötta bönder med betesmark åt djuren

För att stötta de bönder som drabbas hårt av den torra och varma sommaren kommer försvaret nu låta djur beta på sina marker, skriver DN. Först krävs en översyn för att kontrollera att att det inte finns odetonerad ammunition i gräset.
”Den torra sommaren har skapat problem för Sveriges lantbrukare som inte har tillräckligt med foder till sina djur. Därför är det viktigt att allt tillgängligt foder kan komma till nytta och användas”, står det i ett pressmeddelande från Fortifikationsverket som förvaltar Försvarets mark.
Torkan har slagit hårt mot lantbrukare och många kan tvingas nödslakta sina djur. Enligt Lantmännens skördeprognos förväntas den svenska skörden bli den sämsta sedan 1992, rapporterar SVT Nyheter Norrbotten.

1 tim
FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Torkan i Sverige

Vd: Ser allvarligt på regnbrist – ger konsekvenser

Det varma sommarvädret under delar av det andra kvartalet, april till juni, både gynnade och hämmade Axfoods försäljning. Men bolaget ser allvarligt på vädrets negativa konsekvenser på svensk matproduktion, enligt rapporten.
”Sommarens brist på regn får allvarliga konsekvenser, som bland annat påverkar fodertillgången för nötdjur”, skriver bolagets vd Klas Balkow i rapporten.
Det varma vädret gav positiv inverkan på Axfood Snabbgross som säljer till café och restaurangmarknaden. Den hämmade dock försäljningen på viss frukt och grönt, där dåliga skördar inneburit kraftiga prisökningar.

1 tim
EU-kommissionen i Bryssel/Sven-Erik Bucht TT
Torkan i Sverige

Bucht i Bryssel – hoppas på EU-stöd till bönderna

På måndagen träffar landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan, skriver TT. Han hoppas att EU kommer att ställa sina krisfonder till förfogande efter sommarens torka som har drabbat många bönder.
Men det kommer inte räcka med att EU öppnar plånboken, menar han. I helgen utlovade regeringen också ett krispaket till de bönder som har drabbats.
– Det här kommer inte lantbruket att klara själv och det kommer inte att räcka även om man skulle släppa på krisfonderna för de är ändå begränsade, säger Bucht till nyhetsbyrån.

4 tim
Läs mer om Torkan i Sverige
Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar i Ludvika. Arkivbild.  Ulf Palm/TT / TT NYHETSBYRÅN
Förslaget mot rasistförbund

”Ett nazistförbud kan få allvarliga konsekvenser”

Att förbjuda nazister, deras närvaro eller organisering öppnar upp för allvarliga konsekvenser, skriver Elin Morén från Tillsammansskapets förbundsstyrelse på SvD Debatt.
Nästa steg riskerar att bli att fler organisationer klassas som odemokratiska och förbjuds. Det hände i Tyskland, där muslimska föreningar och vänsterorganisationer förbjöds till följd av en liknande lagstiftning, skriver Morén som frågar sig vilka organisationer som skulle klassas som odemokratiska under en eventuell SD-regering.
I stället för att tävla om vem som kan banna nazisterna bör de politiska partierna fokusera på samhällsinsatser som gynnar gemenskap, samförstånd och framtidstro, menar hon.
”När vi känner allt vi vinner av att hålla ihop så värjer vi oss bäst mot de som vill splittra oss oavsett om det kommer uppifrån makten eller från extremisterna.”

3 tim
Morgan Johansson Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Förslaget mot rasistförbund

Regeringen vill förbjuda rasistiska organisationer

Regeringen menar att nazistiska och rasistiska organisationer både kan och ska förbjudas enligt lag, rapporterar Ekot. Sedan år 2010 finns det redan ett stycke i Regeringsformen som inte har tillämpats och som innebär att sammanslutningar som ”innebär förföljelse av en folkgrupp på grund av etniskt ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande” kan förbjudas.
Enligt justitieminister Morgan Johansson (S) innebär det ett stort steg för Sverige att införa ett förbud.
– Men nu tycker vi, att nu får det vara nog när det gäller den här typen av aktiviteter, säger han till Ekot.
Han menar vidare att det finns ett brett stöd i riksdagen för saken.

13 jul
Läs mer om Förslaget mot rasistförbund