Thibault Camus / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Franska protesterna

Premiärminister: Höjning av bränsleskatt skjuts upp

Frankrikes regering skjuter upp höjningen av bränslepriserna med sex månader, meddelar premiärminister Edouard Philipp enligt AFP.

– Inga skattemässiga fördelar är värda att sätta nationen i fara, sa Philippe under i ett direktsänt tv-tal och tillade att protesterna härstammar från den djupa orättvisan att inte kunna leva på sin lön.

Åtgärden har varit ett av huvudkraven från proteströrelsen Gula västarna, vid sidan av högre minimilöner och återinförande av värnskatt för höginkomsttagare. Regeringen vidtar också andra åtgärder för att få slut på de två veckor långa protesterna runt om i landet, enligt källan.

Philippe träffade företrädare för proteströrelsen under tisdagen och ska enligt franska Le Monde ha gått med på en stor gest” för att stoppa de blodiga protesterna som skakat landet under de senaste två veckorna.

Toppnyheter

EU-valet Resultatet
Blandade känslor under Liberalernas valvaka. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Resultatet

Resultatet färdigt på fredag – L nära spärren: ”Hoppas mandatet är kvar i morgon”

Det slutliga resultatet i det svenska EU-parlamentsvalet kommer att vara klart senast på fredag, skriver Aftonbladet. Hittills har 5 984 av 6 305 valdistrikt räknats och inga fler mandat kommer in under natten.

– Det som återstår är 321 uppsamlingsdistrikt som räknar de så kallade onsdagsrösterna, säger Valmyndighetens pressekreterare Lars Aden Lisinki.

Det är sena förtidsröster och utlandsröster som ska räknas, och den räkningen ska vara avslutad senast på torsdag. Länsstyrelsernas slutliga rösträkning ska enligt planen avslutas på fredag. Enligt DN är Liberalerna för tillfället endast omkring 3 800 röster från fyraprocentsspärren, men statsvetarprofessorn Henrik Ekengren Oscarsson menar att partiet har säkrat ett mandat.

– De har en plats i parlamentet, det kan jag säga, säger han i SVT.

Den liberala riksdagsledamoten Fredrik Malm är inte lika säker på saken.

”Nu går jag och lägger mig. Hoppas vårt mandat är kvar till frukost”, skriver han på Twitter.

Igår 23:43
Valmyndigheten
EU-valet Resultatet

Liberalerna får 4,1 procent – blir kvar i parlamentet

Liberalerna klarar sig kvar i EU-parlamentsvalet med minsta möjliga marginal, enligt det preliminära valresultatet. Partiet får 4,1 procent och förlorar ett av sina två mandat i parlamentet.

– Vi hade velat ha fler röster. Vi ville behålla våra mandat, säger partiledaren Jan Björklund på valvakan. Han menar dock att partiet har stått fast vid sina värderingar och inte stuckit upp ”ett blött finger i luften”.

Socialdemokraterna får 23,6 procent av rösterna och blir därmed största parti. Moderaterna blir näst största parti med 16,8 procent, följt av SD på 15,4.

Enligt det preliminära resultatet plockar Kristdemokraterna, Moderaterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna alla ytterligare ett mandat i parlamentet. Miljöpartiet förlorar två av sina fyra mandat. Feministiskt initiativ får bara 0,8 procent av rösterna och åker därmed ut ur parlamentet.

Igår 21:00
Läs mer om EU-valet
EU-valet Reaktioner på valet i Sverige
Bild från talet. Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Reaktioner på valet i Sverige

Löfven nöjd trots sämsta EU-parlamentsvalet hittills

Socialdemokraterna gör sitt sämsta EU-parlamentsval hittills med 23,6 procent av rösterna, men statsminister Stefan Löfven var nöjd när han pratade på valvakan efter att siffrorna presenterats.

– Utvecklingen är långt ifrån becksvart, sa Löfven.

Han menade att den socialdemokratiska gruppen i parlamentet kan bilda majoriteter tillsammans med de liberala och gröna grupperna. På så sätt kan man stänga ute högerpopulisterna från inflytande på ett liknande sätt som i Sverige, menade Löfven.

– Vi avgör Europas framtid, sa han.

I valet 2004 fick Socialdemokraterna 24,6 procent och valet därpå 24,4 procent. För fem år sedan blev valresultatet 24,2 procent, vilket räckte till fem av parlamentets 751 mandat. Trots att partiet går marginellt bakåt behåller man sina mandat i parlamentet.

Igår 21:39
Kristdemokraternas EU-kandidater Sara Skyttedal och David Lega och partiledare Ebba Busch Thor. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Reaktioner på valet i Sverige

Ebba Busch Thor kritiserar ”halvsanningar” och lögner

KD-ledaren Ebba Busch kritiserade EU-valrörelsens “halvsanningar” och direkta lögner.

– Vi har haft motståndare som spridit direkt falska nyheter och påstående om oss i sociala medier. De har gjort det i debatter, det har i vissa debatter varit åtta andra partier mot en kandidat, och Sara Skyttedal har inte alltid fått lov att försvara sig, säger Busch Thor enligt TT.

Hon kommenterade också partiets preliminära siffror, som visar att partiet går fram sedan 2014 och får ett nytt mandat.

– Det är ett historiskt valresultat för KD, säger Busch Thor.

Sara Skyttedal lyfte själv i sitt tal att ”motståndaren trodde att de kunde meja ned oss men lyckades inte”.

– Det är uppenbart att de andra partierna gjort vad de kan med okvädesord och direkta påhopp för att försöka trycka ned Kristdemokraterna. Men det är uppenbart att det inte lyckats, säger hon.

Igår 21:43
Arba Kokalari, Tomas Tobé och Ulf Karlsson är nöjda efter det preliminära valresultatet. Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Reaktioner på valet i Sverige

M-ledaren om resultatet: ”En känsla av revansch”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson kallar söndagens preliminära valresultat för ”jätteroligt”. Partiet får 16,8 procent i jämförelse med valresultatet 13,5 procent 2014.

– Vi hade två mål, att växa från förra valet och ta ett mandat till och vi nådde båda målen, säger han till SVT och fortsätter:

– Det är en känsla av revansch och vi har lärt oss att väljare uppskattar saklighet.

Enligt Kristersson har kandidaterna spelat en stor roll, med Tomas Tobé i spetsen. Enligt det preliminära resultatet får partiet nu ytterligare ett mandat och får fyra platser i EU-parlamentet.

Igår 21:43
Läs mer om EU-valet
EU-valet Valvakorna
EU-valet Valvakorna

C-jubel efter bästa EU-valet någonsin: ”10,8! 10,8! 10,8!”

Väljarnas viktigaste fråga var miljö och klimat, det var där vi lade vårt fokus. Och resultatet ser vi här i kväll.

Det säger C-ledaren Annie Lööf på partiets valvaka efter att de första resultaten kommit in.

– Vi har gjort vårt bästa EU-val någonsin, säger hon till en jublande publik som skanderade resultatsiffran ”tio-komma-åtta! tio-komma-åtta!”.

– Vi är det parti som ökat näst mest i den här valrörelsen, det är fantastiskt.

Toppkandidaten Fredrik Federley lyfter i SVT:s valvaka fram att man tagit kampen mot högerpopulisterna och klimatet, men även jordbruksfrågorna.

På en fråga från programledaren om han verkligen tror att C vunnit röster på att prata om jordbruksbudgeten, svarar Federley:

– Ja, det tror jag definitivt. Vi är ett parti som bryr oss om människor som äter mat och det är tenderar att vara de flesta.

Igår 21:22
Partiledare Jimmie Åkesson jublar då preliminärt valresultat presenterats. Arkivbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Valvakorna

SD-ledaren Åkesson till partiet: ”Jag älskar er”

Sverigedemokraterna är det parti som ökar mest i EU-valet, visar det preliminära valresultatet. Partiet får 15,4 procent, vilket är en ökning från valet 2014 då partiet fick 9,9 procent.

– Jag är så otroligt stolt, säger Jimmie Åkesson i ett tal efter att det preliminära valresultatet presenterats.

– Vi står här nu och så vinner vi på det här sättet. Jag älskar er.

Åkesson säger att det varit tydligt de senaste veckorna att SD inte är ett litet uppstickarparti längre.

– Vi är på riktigt en folkrörelse, vi finns i varje kommun. Vi finns överallt och jag älskar att se det, säger han.

Igår 21:23
Bild från Vänsterpartiets valvaka. Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Valvakorna

Vänstern skyller resultatet på SVT-granskning av Björk

Vänsterpartiet hade kunnat växa i valet om det inte vore för granskningen av toppnamnet Malin Björks traktamenten. Det säger partisekreteraren Aron Etzler till TT.

– Man kan notera att V hade betydligt större siffror fram till dess att SVT gjorde en, tycker jag, helt missvisande granskning av Malin Björks traktamenten, säger Etzler.

– Det känns inte bara orättvist utan helt felaktigt, fortsätter han.

När partiledaren Jonas Sjöstedt gästar SVT delar han kritiken.

– Man framställde henne som en fuskare trots att hon har följt alla regler, säger han.

Igår 22:14
Läs mer om EU-valet
EU-valet Röster om valet
Jimmie Åkesson talar på SD:s valvaka/Sara Skyttedal, David Lega och Ebba Busch Thor på KD:s valvaka. TT
EU-valet Röster om valet

Analyser: I Sverige blåser det konservativa vindar

”Som bekant blir man inte profet i sitt eget hemland”, skriver DN:s Ewa Stenberg i sin analys av det svenska EU-parlamentsvalet.

I Europa talade man på söndagskvällen om en grön våg, delvis tack vare en ”Greta Thunberg-effekt”, men i Sverige är det högern som går framåt. De tre partierna till höger – M, SD och KD – går framåt och ökar från sex mandat till nio.

Även SVT:s Mats Knutson drar slutsatsen att opinionen i Sverige går år höger men tillägger att man inte ska övertolka resultatet i ett EU-val.

”Vi vet från tidigare EU-val att det inte är självklart att överföra dessa till rikspolitiken, även om partierna ibland vill få oss att tro det.”

Centerpartiet gör ett överraskande starkt resultat och att döma av siffrorna har Annie Lööfs hårda angrepp på KD när det gäller aborter och hållningen till Viktor Orbán betalat sig, skriver SvD:s Göran Eriksson.

Det skulle innebära att C kommer att fortsätta med attackerna mot KD, tror han.

”Efter den här EU-valrörelsen är relationen mellan Centern och Kristdemokraterna – två av partierna i den framlidna Alliansen – söndertrasad”, skriver Eriksson.

5 min
Matteo Salvini/Marine Le Pen/Jimmie Åkesson. TT
EU-valet Röster om valet

Analyser: EU-vänner håller fortet mot skeptikerna

Det som skulle bli EU-skeptiska partiers stora val kom av sig under söndagen, skriver The Guardians Jon Henley i en analys. Trots att flera av de EU-kritiska partierna till höger gjorde starka val kommer parlamentet även fortsatt ha en EU-positiv majoritet.

Henley påpekar att även de högerpopulistiska och nationalistiska partierna är oense sinsemellan och att den koalition som Italiens Matteo Salvini drömmer om är långt ifrån att bli verklighet.

”Polska nationalisterna i Lag och rättvisa och högerradikala Sverigedemokraterna har motsatt sig Salvinis allians på grund av hans förkärlek för Vladimir Putin”, skriver han.

Reuters skriver i sin analys att storkoalitionen mellan EPP och S&D inte längre har majoritet, vilket kommer att leda till att man söker stöd hos liberala Alde och den gröna gruppen.

”Det sänker hoppet hos Le Pen, Salvini och andra”, skriver nyhetsbyrån.

Aftonbladets Wolfgang Hansson skriver att högerpopulisternas segertåg kom av sig men tillägger:

”Många av de etablerade partierna har anpassat sin politik, framför allt på invandringsområdet, till högerpopulisterna för att stoppa väljarflykten. Utan den anpassningen hade nationalisternas framgångar varit ännu större.”

2 tim
Ett Greta Thunberg-plakat.  JONATHAN NACKSTRAND / AFP
EU-valet Röster om valet

Internationella medier om den gröna vågen i Europa: ”En Greta Thunberg-effekt”

Resultatet i EU-valet är än så länge preliminärt, men flera medier och bedömare slår ändå fast att en ”grön våg” har dragit över Europa. Och de flesta pekar på svenska Greta Thunberg.

Framgången för de gröna har byggts upp under flera månader, skriver franska nyhetsbyrån AFP.

”Strejkerna som initierades av den svenska aktivisten Greta Thunberg har inte bara vägrat att tappa fart – de har också fångat ungdomars uppmärksamhet över hela världen.”

Nyhetssajten Axios konstaterar att gröna partier har ”översvämmat vallokalerna” i norra och västra Europa och konstaterar också att de överträffar Politicos prognoser med fler än tio mandat.

”En del kommentatorer pratar om en ’Greta Thunberg-effekt’”, skriver sajten.

Även Euronews tillägnar Greta Thunberg de gröna framgångarna.

Igår 22:23
Läs mer om EU-valet
EU-valet Storbritanniens framtid
Farage jublar med partikamrater. TOLGA AKMEN / AFP
EU-valet Storbritanniens framtid

Brexitpartiet klart störst: ”De kan lära sig en läxa”

Nigel Farages nystartade Brexitpartiet blir klart största parti i det brittiska EU-parlamentsvalet. När 85 procent av rösterna var räknade låg partiet på 31,6 procent enligt Europe Elects. Näst största parti, Liberaldemokraterna, hamnar på 20,3 procent.

I ett segertal i Southampton sa partiledaren Farage att det aldrig tidigare har hänt att ett parti som bildades för sex veckor sedan vinner ett nationellt val.

– Anledningen är såklart väldigt självklar: Vi röstade för att lämna EU i en folkomröstning, vi borde ha gjort det den 29 mars och det har inte hänt, sa Farage enligt The Guardian.

– Labour och Torypartiet kan lära sig en rejäl läxa i kväll, även om jag inte tror att de kommer att göra det, fortsatte han.

Labour och Torypartiet, som historiskt sett har varit landets två starka partier, gör båda svaga val. Labour får 14,1 procent av rösterna och Torypartiet får bara 9,1 procent.

Storbritannien har 73 av 751 platser i EU-parlamentet.

2 tim
Leadsom, Johnson, Hunt, Gove, Javid och Raab STF / AFP
Brexit Storbritanniens framtid

Fler kandidater in i spelet om att efterträda May

Andrea Leadsom och Michael Gove ger sig in i kampen om att efterträda Theresa May som partiledare för Tories och brittisk premiärminister, enligt brittiska medier. De övriga kandidaterna är Esther McVey, Jeremy Hunt, Dominic Raab, Matt Hancock, Rory Stewart och favoriten Boris Johnson, skriver The Guardian.

I nuläget har Jeremy Hunt det största stödet bland parlamentsledamöter, enligt Conservative Home. 27 ledamöter har uttryckt sitt stöd för utrikesministern medan Boris Johnson ligger tvåa med stöd från 20 ledamöter. Sajten betonar dock att sympatierna högst sannolikt kommer att ändras längs vägen.

Igår 15:01
Storbritanniens finansminister Philip Hammond och avgående premiärminister Theresa May.  Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

”Svårt för efterträdare att sträva efter hård brexit”

Theresa Mays efterträdare kommer att få svårt att trotsa det brittiska parlamentets vilja och försöka ta Storbritannien ut ur EU utan ett avtal. Det säger landets finansminister Philip Hammond till BBC.

Sedan May meddelade sin avgång har flera premiärministerkandidater sagt att Storbritannien måste lämna EU den 31 oktober, med eller utan ett avtal. Men det brittiska parlamentet har flera gånger röstat mot en brexit utan avtal, skriver Reuters.

– En premiärminister som ignorerar parlamentets vilja kan inte vänta sig att överleva särskilt länge, säger Hammond till BBC.

Igår 15:04
Läs mer om EU-valet
EU-valet Nya EU-parlamentet
EU-valet Nya EU-parlamentet

EPP tappar stort men blir största grupp i parlamentet

Den konservativa EPP-gruppen ser ut att bli största partigrupp i EU-parlamentet trots att partiet tappar mellan 40 och 50 mandat, visar parlamentets egen prognos. Tidigt på måndagsmorgonen visade EU-parlamentets prognos att gruppen tappat uppemot 40 mandat.

– För EPP är det inte en känsla av seger, för vi går tillbaka. Men vi är glada över att vi är den största gruppen, säger EPP:s toppkandidat Manfred Weber.

Näst störst blir socialdemokratiska S&D med omkring 150 mandat, även de backar med mellan 40 och 50 mandat.

Även den nationalkonservativa gruppen ECR backar och ligger på 58 mandat i prognosen.

Bland de grupper som växer märks framför allt liberala Alde som enligt prognosen får 107 mandat, jämfört med 67 under förra mandatperioden. Detta förklaras till stor del med att Emmanuel Macrons parti En marche kommer att ansluta sig till gruppen.

Även den gröna gruppen går starkt framåt och ökar med 20 mandat till 70 enligt prognosen.

Igår 22:19
Manfred Weber. Francois Lenoir / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Nya EU-parlamentet

Manfred Weber vill ha en bred koalition i parlamentet

EPP-gruppens toppkandidat till att ta över som EU-kommissionens ordförande, Manfred Weber, vill ha en bred koalition i parlamentet.

Weber riktar sig till den gröna gruppen, socialdemokratiska S&D och liberala Alde, enligt Reuters.

– Mittenpartierna krymper. När jag tittar på resultatet ser jag inte en majoritet mot liberalerna, jag ser inte en majoritet mot socialisterna, jag ser inte en majoritet mot EPP, säger Weber.

– Så jag skulle vilja uppmana oss att slå oss samman och arbeta tillsammans från och med nu.

Igår 23:05
Ska Keller och Bas Eickhout. YVES HERMAN / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Nya EU-parlamentet

De gröna kan bli tungan på vågen i parlamentet

EU-parlamentsgruppen De gröna gjorde sitt bästa EU-parlamentsval någonsin och ökar till någonstans mellan 64 och 67 mandat. Bakom valframgången låg starka resultat i länder som Tyskland, Irland och Finland.

– Den gröna vågen har spritt sig över Europa, säger EU-parlamentsledamoten Ska Keller till den församlade journalistkåren i EU-parlamentets plenisal i Bryssel.

Den gröna gruppen får nu en nyckelroll när spelet om vem som blir nästa ordförande i EU-kommissionen drar i gång.

– Vi kommer att kämpa hårt för allt i vårt manifest. Vi kommer att vara tuffa när det gäller klimatåtgärder, säger gruppens toppkandidat Bas Eickhout.

Igår 23:32
Läs mer om EU-valet
EU-valet Europa röstar
Orbán jublar. BERNADETT SZABO / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Europa röstar

Succé för Orbán – lovar att stoppa invandringen i EU

Europaparlamentsvalet blev en rejäl framgång för Ungerns premiärminister Viktor Orbán och hans parti Fidesz. Partiet fick 52 procent av rösterna och var långt före närmaste konkurrent, vänsterpartiet Demokratiska koalitionen som fick 16 procent.

– Valsegern innebär att ungrarna gav oss uppgiften att stoppa invandringen till hela Europa, sa Orbán inför jublande anhängare i Budapest när valsegern var klar.

Igår 22:10
TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Europa röstar

Salvinis Lega störst i det italienska EU-valet

EU-kritiska och främlingsfientliga Lega gör ett succéval i Italien och blir största parti, enligt en vallokalsundersökning från tv-bolaget Rai. Partiet får mellan 27 och 31 procent i undersökningen, det bästa resultatet i dess historia.

Partiledaren Matteo Salvini la ut en bild på sig själv med ett stort leende på läpparna och en skylt med texten ”största partiet i Italien. Tack”.

Socialdemokratiska Demokratiska partiet får mellan 20,5 och 25 procent och Legas regeringspartner Femstjärnerörelsen får mellan 18,5 och 23 procent.

Igår 21:22
Yorgos Karahalis / TT NYHETSBYRÅN
EU-valet Europa röstar

Tsipras utlyser nyval i Grekland efter bakslag

Greklands premiärminister Alexis Tsipras kommer att utlysa nyval i landet. Beskedet kommer efter att Tsipras parti Syriza ser ut att förlora toppstriden i EU-valet mot oppositionspartiet Ny demokrati. Enligt preliminära siffror fick Syriza 23,9 procent av rösterna medan konservativa Ny Demokrati fick 33,3 procent.

Inför valet sa premiärminister Alexis Tsipras (Syriza) att han såg valet som en förtroendeomröstning om honom.

Mittenvänsteralliansen Kinal, där det gamla socialdemokratiska Pasok ingår, hamnar på 7,7 procent mot 5,5 procent för Kommunistpartiet och nynazistiska Gyllene gryning.

Igår 21:15
Läs mer om EU-valet
Finlands målvakt Kevin Lankinen firar med VM-bucklan. JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Ishockey-VM 2019

Krönikörerna överens: Finlands ”Miracle on ice”

Ett VM-mirakel. Tidningarnas krönikörer är helt eniga om hur man ska klassa Finlands VM-guld.

Hufvudstadsbladets Filip Saxén kallar det för Finlands eget ”Miracle on ice” – en referens till när ett gäng amerikanska collegespelare slog mäktiga Sovjet i OS i Lake Placid. Nu var det ”ett gäng spelare från de europeiska ligorna” som utmanade och slog den ena stormakten efter den andra, skriver han.

Vasabladets Jona Nyström funderar över vad som just hände och konstaterar att ”ett doldisgäng” spelade lite hockey riktigt bra.

Även på den svenska sidan om Bottenviken talar krönikörerna om underverk: ”Ett sant finländskt mirakel” slår Sportbladets Mats Wennerholm fast medan Expressens Tomas Pettersson återknyter till vinter-OS 1980. ”Det är ett stycke hockeyhistoria vi inte fått uppleva sedan...tja, Lake Placid”.

Igår 22:28
Harri Pesonen jublar efter 3–1. JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Ishockey-VM 2019

Finska bragden fullbordad – slog Kanada i VM-finalen

Finland är världsmästare i ishockey efter att ha besegrat Kanada i finalen med 3–1. Stor matchhjälte blev Marko Anttila som gjorde två av Finlands mål.

Att Finland vinner guldet är en stor skräll. Laget består i huvudsak av spelare från den inhemska ligan och sågades på hemmaplan inför turneringen. Bland annat kallade Hufvudstadsbladets krönikör Filip Saxén laget för ”ett av alla tiders sämsta VM-lag”.

– Jag är full av beundran. En historisk idrottsprestation, säger SVT:s expert Jonas Andersson.

VM-guldet är Finlands tredje.

Igår 20:29
Läs mer om Ishockey-VM 2019