Hilda Heine/storm i Marshallöarnas huvudstad Majuro. TT
Klimatmötet i Madrid

Presidenten till toppmötet i Madrid: ”Vi är dödsdömda”

Klimatförändringarna innebär ett omedelbart och existentiellt hot mot atollnationer i Stilla havet. Det sa Hilda Heine, president för Marshallöarna, när hon talade på videolänk inför klimattoppmötet COP 25 i Madrid i dag.

– De mest sårbara atollnationerna som exempelvis mitt land är dödsdömda på grund av stigande havsnivåer och förödande stormfloder, sa Heine.

Önationen skakades av kraftiga översvämningar förra veckan, då vågsvall på över fem meter översköljde huvudstaden Majuro.

– Det är en kamp på liv och död för alla som inte vill fly landet. Som nation vägrar vi att fly. Men vi vägrar också att dö, sa Heine.

Marshallöarna

Toppnyheter

Olof Palme TT
Palmemordet

Palmeåklagaren: Mordet är närmare en lösning – åtal kan väckas inom månader

Antingen åtalas någon för Palmemordet innan sommaren eller så läggs utredningen kring mordet ner. Det säger åklagaren Krister Petersson till SVT:s Veckans brott. Han är av uppfattningen att man kommit närmare en lösning.

– Jag har varit positiv hela tiden sedan jag tog över utredningen 2017, säger han till SVT.

Han säger att det finns ”högintressanta spår”. På frågan om det lutar åt att det kommer väckas åtal mot en misstänkt gärningsman säger han att han inte vill svara på det, men att ”tolkningen är fri”.

Enligt uppgifter till Expressen har det på senare tid hållits flera nya förhör med fokus på den så kallade Skandiamannen, Stig Engström.

1 tim
Mårten Palme.  JANERIK HENRIKSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Beskedet ger Palmes son nytt hopp: ”Är glädjande”

Olof Palmes son Mårten Palme är försiktigt positiv till att åklagare Krister Petersson tror att åtal kan väckas i fallet inom fem månader. Han har talat med flera medier och säger att det är glädjande med ny information.

– Det är klart att det är glädjande och att ett hopp tänds, säger han till Expressen.

Till Aftonbladet säger han att han inte vet vilken ny information som tillkommit och att han därför inte kan värdera hur bra den är. Om det inte blir ett åtal läggs förundersökningen ner, säger åklagaren.

8 min
Platsen där Olof Palme mördades.  Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Expert: Misstanke lär gälla någon som lever än i dag

Förundersökningsledaren har en god bild av vad som hände när Olof Palme mördades – och det finns troligtvis en ”konkret misstanke” mot en person som är i livet. Den tolkningen gör Johanna Björkman, före detta åklagare och expert, i SVT:s Veckans brott efter att åklagaren Krister Petersson sagt att man är nära en lösning.

– När man ställs inför beslutet att antingen åtala eller lägga ned en förundersökning så bygger ju det på att man har en person att åtala, säger hon.

Palmeåklagaren Krister Petersson säger att ett åtal kan väckas inom fem månader.

31 min
Läs mer om Palmemordet
Annie Lööf och Maud Olofsson.  Vilhelm Stokstad/TT / TT NYHETSBYRÅN
Debatten om Rut

Olofsson: Bara den yttersta vänstern vill slopa avdraget

Förra C-ledaren och näringsministern Maud Olofsson tycker att Riksrevisionen missar målet i den nya rapporten om rutavdraget. Till SVT Nyheter säger hon att hon inte ångrar reformen, och att huvudargumentet för den aldrig var att den skulle bekosta sig själv.

– Det fanns många bra argument för avdraget, säger hon.

Enligt Olofsson har avdraget lett till att fler kvinnor fått en bättre balans mellan karriär och hemarbete, och svarta jobb har blivit vita – något som hon menar att Riksrevisionen missat i sin rapport. Hon säger också att det bara är den ”yttersta vänsterkanten” som vill förändra rutavdraget.

1 tim
Illustrationsbild. FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Arbetsgivarorganisation till försvar för rutavdraget

Enligt Riksrevisionen innebär Rut-avdraget en kostnad för staten på flera miljarder per år.

Men arbetsgivarorganisationen Almega delar inte den bilden.

– Rut-avdraget är självfinansierat till 90 procent, säger Patrick Joy, chefsekonom på Almega, till Sveriges Radio Ekot.

Han hänvisar bland annat till skatteintäkter från arbetstagare i rutbranschen och att många tjänster som tidigare utförts svart blev vita i och med att reformen trädde i kraft 2007.

5 tim
Anna Brink/Arkivbild. Riksrevisionen/TT
undefined

Rutavdrag kostar miljarder – finansierar inte sig självt

Rutavdraget påverkar statens finanser negativt, enligt en granskning från Riksrevisionen. Förra året kostade avdraget staten 5,4 miljarder.

– Det är en offentligfinansiell kostnad för staten och det här belastar andra skattebetalare som inte köper tjänsten, säger Anna Brink, som lett granskningen av rutavdraget, till SVT Nyheter.

När reformen infördes hävdade den borgerliga regeringen att den skulle betala sig själv. En positiv aspekt av rutavdraget är att utrikes födda som börjat arbeta i rutbranschen tjänar mer och fått en starkare ställning på arbetsmarknaden.

Idag 07:03
Läs mer om Debatten om Rut
Dagens börs

Börserna föll av coronaoro – Scandic steg 10 procent

Coronavirusets ekonomiska skadeverkningar sprider oro på de globala börserna. Stockholmsbörsen inledde dagen med ett ras och stängde klart ner – trots en viss återhämtning under dagen. De ledande indexen stängde som följer:
• OMXSPI: –0,7 procent
• OMXS30: –0,5 procent
Svenska kronan föll ordentligt mot ledande valutor och var ner 6 öre mot både dollarn och euron.

Annars fortsatte rapportsäsongen för fullt. Stockholmsbörsens stora bjässar är avverkade men tisdagen bjöd på rapporter från flera småspararpopulära bolag. Bland annat rapporterade Paradox vad vd:n Ebba Ljungerud beskriver lite som ett mellankvartal inför detta årets stora spellanseringar. Aktien steg drygt 5 procent.

Catena Media vinstvarnade under morgonen och meddelade att bolaget tar stora nedskrivningar. Aktien rasade som mest 20 procent och stängde till slut ner 16 procent på 29,20 kronor.

Scandic hotels rusade 10 procent på rapporten. I rapporten framgår också att bolaget ska öppna flera nya hotell under det nya varumärket Scandic Go. Det handlar om fyra stycken i Stockholm och Oslo och ett i Köpenhamn under året. 

First North-noterade Powercell var den mest omsatta i den tidiga tisdagshandeln. Under dagen har aktier för drygt 560 miljoner kronor bytt händer. Powercell-aktien stängde upp 7 procent.

Astra Zeneca gick starkast av OMXS30-bolagen och stängde 2,17 procent upp. Boliden var svagast av de större bolagen och stängde ner 2,42 procent.

24 min
Coronaviruset har slagit mot Apples försäljning i Kina CARLOS GARCIA RAWLINS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Apple faller efter varningen – Tesla stiger på bull-case

Börserna i USA öppnar svagt ner när handeln drar igång för veckan efter att ha varit stängd i går. Apples varning för att det nya coronaviruset slår mot försäljningen har förnyat oron och några minuter efter öppning ser de stora indexen ut så här:


• S&P 500: −0,2 %
• Nasdaq: −0,3 %
• Dow Jones: −0,3 %

Apples aktie öppnade inledningsvis ner med omkring 3 procent, men fallet mattades snart och stabiliserade sig kring 2,4 procent. Och beskedet sände vågor i bolagets leveransled över hela världen, rapporterar CNBC. I Asien föll AAC Technologies med över 3,6 procent, samtidigt som chiptillverkarna TSMC och Samsung även de föll. I Europa faller Dialog Semiconductor, AMS, Stmicro och ASML.

När det gäller enskilda aktier märks Walmart, som handlas upp omkring 1 procent efter kvartalsrapporten, och Tesla som stärkts nära 7 procent efter att Morgan Stanley lyft sitt bull-case för aktien till 1 200 dollar (från 650 dollar).

2 tim
ISAAC LAWRENCE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Corona sänker Asienbörser igen – Apples varning oroar

Asiens börser backade överlag på tisdagen på fortsatt oro för hur coronaviruset ska slå mot bolag och ekonomin, rapporterar CNBC. Nedgångarna var däremot inte direkt skarpa och Kinabörserna gick mot strömmen.
• Nikkei: –1,4 %
• Shanghai: +0,1 %
• Shenzhen: +0,6 %
• Hang Seng: -1,5 %
• Kospi: -1,5%

Apple vinstvarnade i går på grund av virusets utbredning, vilket är en varningssignal för hela Kina då bolaget har den största delen av sin tillverkning där.

”De här oväntade nyheterna bekräftar våra värsta farhågor om att utbrottet dramatiskt har påverkat Iphones utbud medan efterfrågan är fortsatt hög internationellt”, skriver Wedbush Securities analytiker Daniel Ives och Strecker Backe i en marknadskommentar, rapporterar CNBC.

Den internationella storbanken HSBC, som har mycket verksamhet i Asien, rapporterade ett resultat under analytikernas förväntningar på morgonen. Aktien är ner 6 procent i London en bit in i Europahandeln.

Idag 05:01
Läs mer om Dagens börs

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund