TT
Trumps USA USA:s framtid

Professor: ”Nej, Trump kan inte utlysa ett nödläge”

Donald Trump sa i går att han övervägde att utlysa ett nationellt nödläge för att kunna bygga muren mot Mexiko, om han inte lyckas få finansieringen till den genom kongressen.

Men att göra det skulle vara olagligt, skriver Bruce Ackerman, juridikprofessor på Yaleuniversitetet, i en krönika i New York Times. Detta eftersom USA:s konstitution föreskriver att kongressen ska ta beslut om federala utgifter. Dessutom skulle han troligen behöva ta pengar från försvaret och låta militär personal bygga muren.

”Lagen är solklar”, skriver Ackerman.

Toppnyheter

Sökarbetet i Elazig. SERTAC KAYAR / TT NYHETSBYRÅN
Jordbävningen i Turkiet

Dödssiffran stiger – 30 saknas efter jordbävningen

Minst 20 personer har dött efter den kraftiga jordbävningen i områdena Elazig och Malatya i östra Turkiet, bekräftar landets hälsominister Fahrettin Koca för lokala medier. Drygt 900 personer är skadade efter skalvet som även kändes i delar av Syrien och Irak.

Fortfarande pågår ett omfattande sökarbete i de raserade områdena och turkiska myndigheter uppskattar att 30 personer saknas, rapporterar Reuters.

2 tim
Byggnader har rasat samman efter jordskalvet. STRINGER / TT NYHETSBYRÅN
undefined

18 döda och 500 skadade efter jordskalv i Turkiet

En kraftig jordbävning i östra Turkiet på fredagen dödade minst 18 personer, rapporterar Reuters med hänvisning till turkiska myndigheter. Ytterligare över 500 personer ska ha skadats och många uppges sitta fast i kollapsade byggnader, skriver AP.

Jordbävningen som mätte magnituden 6,8 och skedde på 6,7 kilometers djup hade sitt epicentrum nära staden Sivrice, 75 mil öster om Ankara.

Flera räddningsteam har skickats till området och även militären är redo att bistå, uppger landets försvarsminister.

Igår 21:13
Fler hus har rasat samman efter skalvet. DHA / Demiroren News Agency (DHA)
undefined

”Det var väldigt läskigt, möblerna föll över oss”

47-åriga Melahat Can bor i den turkiska staden Elazig och drabbades av den kraftiga jordbävningen på fredagen.

– Det var väldigt läskigt, möblerna började falla över oss, så vi rusade ut, berättar hon för AFP.

Hon och hennes familj kommer nu att bo på en gård ute på landet de kommande dagarna, i väntan på att de kan återvända hem.

Andra människor vittnar om hur det kraftiga skalvet fick flera byggnader att rasa samman. Enligt landets inrikesminister har sex personer bekräftats döda efter skalvet.

Igår 20:52
Läs mer om Jordbävningen i Turkiet
Frankrikes hälsominister Agnès Buzyn. TT
Coronavirusets spridning

Tredje fall har bekräftats i Frankrike – första fallen av nya coronaviruset i Europa

Tre människor har bekräftats smittade av coronaviruset i Frankrike, uppger franska myndigheter.

Frankrikes hälsominister Agnès Buzyn säger att det första fallet upptäcktes i Bordeaux och det andra i Paris, skriver Le Parisien. Samtliga smittade har varit i Kina och två av dem uppges tillhöra samma familj. Patienterna är inlagda på sjukhus i Bordeaux och Paris och har isolerats.

Den smittade i Bordeaux tog kontakt med sjukvården på torsdagen.

– Han har varit i kontakt med ett tiotal personer sedan han anlände till Frankrike, säger hälsoministern enligt Le Figaro.

Tidigare på fredagen rapporterades om två misstänkta fall i Finland. De fallen har avfärdats sedan dess. Under fredagskvällen skriver Bloomberg att ytterligare 15 dödsfall kopplade till coronaviruset har rapporterats i Hubeiprovinsen i Kina, utöver de 25 personer som redan dött i landet.

Igår 23:29
Börje Ekholm.  TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ericsson har 400 anställda i virusplågade Wuhan

Coronavirsuet slår mot affärsklimatet i Kina och därmed även mot Ericsson, anser telekomjättens vd Börje Ekholm enligt SvD Näringsliv.

Han säger att man aldrig ska ”trivialisera den här typen av smittspridning”.

– Människor drabbas och det skapar oro och resulterar i en rad restriktioner, säger Ekholm.

Ingen av Ericssons 400 anställda i Wuhan har drabbats av viruset. Den kinesiska staden är den hårdast drabbade av virusutbrottet.

1 tim
Illustrationsbild. LEIF R JANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: Vanlig influensa ett större hot än viruset

Det kan bli svårt för svensk sjukvård att hantera situationen om coronaviruset sprids i Sverige. Det menar Expressens medicinreporter Anna Bäsén i en analys. Även om smittskyddsexperter säger att det inte finns någon anledning till oro är situationen osäker just nu skriver hon.

”Om det nya viruset – mot förmodan – får stor spridning här står svensk sjukvård inför en extremt svår situation”, skriver Bäsén.

DN:s Amina Manzoor manar till att lyssna på experterna som säger att dödligheten för coronaviruset är lägre än för sars. Hon påpekar dock att det är mycket som är oklart kring viruset och att en faktor spelar stor roll – influensasäsong råder på norra halvklotet.

”Varje år orsakar influensa mellan tre till fem miljoner allvarliga sjukdomsfall och dödar mellan 290 000 och 650 000 människor världen över”, skriver Manzoor.

Igår 21:19
Läs mer om Coronavirusets spridning
Inrikesminister Mikael Damberg och polisutbildningens lokaler på Södertörns högskola i Stockholm.  TT
Svenska brottsbekämpningen

Polisutbildning görs om – civila ska ut på praktik

Utbildningen för civila poliser görs om och kommer i framtiden att innefatta sex månaders obligatorisk aspiranttjänstgöring, rapporterar SR Ekot. Enligt inrikesminister Mikael Damberg innebär detta omkring 100 nya poliser varje år.

– Det är ett viktigt komplement. De som polisen vill utbilda på det här sättet är ju antingen experter i vissa funktioner, eller att man vill ha en viss kompetens till en funktion i polismyndigheten, så det här är bra, säger Damberg till radion.

Beslutet, som börjar gälla den 25 februari, betyder i praktiken att alla civilanställda inom polisen måste gå igenom den sex månader långa praktiken inom polisutbildningen.

1 tim
Mikael Damberg  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Damberg möter byggsektor efter sprängningar

Inrikesminister Mikael Damberg (S) kallar till sig byggindustrin för att ta upp den senaste tidens många sprängningar.

– Polisen säger att de misstänker att man använt civilt sprängmedel. Då måste vi tala med branschen, är det någon som inte anmält stölderna, är det någon som importerar detta från annat håll, sade han vid ett besök i Norrköping, skriver DN.

Inbjudan skickas till bland andra Sveriges byggindustrier och Byggnads. Även polisen, Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), Arbetsmiljöverket och MSB ska delta.

Igår 14:14
Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Börje Ekholm: Regeringen får ta tag i sprängningarna

Det är både allvarligt och illavarslande att det sprängs bomber i svenska bostadsområden, anser Ericssons vd Börje Ekholm enligt TT.

Tidigare i veckan skedde en explosion nära telekomjättens huvudkontor i Kista.

Ekholm säger att han är övertygad om att Sveriges konkurrenskraft minskar av den råare kriminaliteten.

– Det här tycker jag är en av de största frågorna för regeringen att ta tag i, säger Ericssonchefen.

Han säger också:

– Ett av de grundläggande kraven man kan ha på en statsmakt, det är ju egentligen att skapa en säker miljö och en säker närmiljö.

Igår 12:15
Läs mer om Svenska brottsbekämpningen

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund