Distriktsåklagaren Geoffrey Berman på pressträff där bild av Epstein visas upp. Shannon Stapleton / TT NYHETSBYRÅN
Jeffrey Epstein-fallet

Psykolog godkände att suicidtillsynen upphörde

En psykolog på häktet i New York godkände att den sexbrottsanklagade miljardären Jeffrey Epstein togs bort från listan över interner som hade särskild tillsyn på grund av att självmordsrisk förelåg. Det bekräftar USA:s justitiedepartement enligt Reuters.

66-årige Epstein hittades död i sin cell den 10 augusti. Enligt den rättsmedicinska undersökningen hade han tagit sitt liv.

Det är oklart varför man tidigare gjort bedömningen att det fanns en suicidrisk i Epsteins fall – men det är känt att han vid ett tillfälle i juni hittades medvetslös i sin cell med märken på halsen.

Epstein anklagades för sextrafficking i en lång rad fall där offren var flickor så unga som 14 år.

Toppnyheter

Protester i Minnesota TT
Polisvåldet i USA

Drygt 50 demonstranter gripna – militära styrkor redo: ”Oerhört farligt här”

Drygt 50 personer har gripits i samband med protesterna mot polisvåld i Minneapolis i Minnesota, skriver CNN. Under natten har protesterna, plundringarna och bränderna fortsatt efter att tusentals brutit mot utegångsförbudet.

– Situationen är oerhört farlig här, säger guvernören Tim Walz vid en pressträff tidigt på lördagsmorgonen.

Efter order från president Donald Trump har Pentagon förberett militära styrkor som är redo att sättas in.

I Houston, Texas, har närmare 200 demonstranter gripits. Även i städer som Denver, Los Angeles och Atlanta har det varit stundtals våldsamma protester under natten.

2 tim
Bild från nattens protester i Portland, Orgeon. Dave Killen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Protesterna fortsätter: ”Upplopp i Portland”

Protesterna mot polisvåld efter att George Floyd i måndags dog under ett polisingripande fortsätter att sprida sig som en löpeld över USA.

I Portland, Oregon, har situationen eskalerat under natten.

– Det pågår ett fullskaligt upplopp här, ssäger borgmästaren Ted Wheeler till NBC.

Georgias guvernör Brian Kemp har utfärdat undantagstillstånd efter att protester i centrala Atlanta blivit våldsamma, skriver ABC News.

På Manhattan och i Brooklyn har demonstranter sammandrabbat med polisen under fredagskvällen.

2 tim
Demonstranter utanför Vita huset i Washington D.C. Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Vita huset stängdes av vid protester mot polisvåld

Vita huset i Washington stängdes under fredagen efter att hundratals demonstranter som protesterade mot polisvåld samlats utanför. Ingen fick komma in eller lämna området, rapporterar amerikanska medier.

Trots att ett utegångsförbud i Minnesota började gälla under fredagskvällen samlades människor ute på gatorna även där. Polisen uppges ha skjutit mot demonstranter med gummikulor. Protesterna mot polisvåld har eskalerat i USA efter att George Floyds död, en svart obeväpnad man som i måndags dog efter ett våldsamt polisingripande.

Idag 03:56
Läs mer om Polisvåldet i USA
Coronaviruset Smittan i Sverige
Thomas Wahlberg TT
Coronaviruset Smittan i Sverige

Uppmanar studenter att ta ansvar: ”Måste skärpa sig”

Privata fester och mottagningar riskerar att öka spridningen av det nya coronaviruset.

På flera håll i landet har medier rapporterat om att smitta misstänks ha spridits när studenter samlats i det fina vädret.

Thomas Wahlberg, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, känner inte till några fall i den egna regionen men menar att det är svårt att nå den yngre gruppen.

– Det är de som nu faktiskt kan vara med och späda på den här smittspridningen. De måste också verkligen skärpa till sig, säger han till Göteborgs-Posten.

3 tim
Illustrationsbild. Anders Ahlgren/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Risk för dominoeffekt när färre följer råden

Sveriges coronastrategi som bygger på frivillighet riskerar att rasa helt om fler börjar slappna av. Det menar filosofiprofessorn Erik Agner. Grundförutsättningen är socialt tryck och viljan att följa normer.

Enligt honom kan det bli en dominoeffekt när medier och makthavare uppmärksammar att folk inte följer råden. Det är viktigt, menar han, att belysa att majoriteten av svenskarna håller sig till reglerna.

– Det är en väldigt liten andel som inte gör det. De allra flesta har inte gått tillbaka till sina vanliga liv, vi accepterar fortfarande extrema restriktioner, säger han till TT.

1 tim
Arlanda/Arkivbild. Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Folkhälsomyndighetens hypotes: Tidig smitta från Storbritannien och USA

Folkhälsomyndigheten tror att coronaviruset kom till Sverige från USA och Storbritannien, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Hypotesen bygger på undersökningar av virusets gener där man kan se koppling mellan tidiga fall i Sverige och de två länderna.

Trots att det redan var känt att det fanns en samhällsspridning i USA och Storbritannien testades inte resenärer därifrån tidigt i mars.

– Vi gick ju väldigt mycket på den information vi fick från WHO och ECDC i det läget, och vi får i efterhand titta på vad var det för tecken som kom, och hur tydliga de var, säger Karin Tegmark Wisell, chef för avdelningen för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten.

Idag 04:44
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
WHO-chefen Tedros Adhanom/Peter Eriksson AP/TT
Coronaviruset Globala spridningen

Peter Eriksson: Fler kan lämna WHO efter USA

Donald Trumps besked att USA bryter med WHO är ”väldigt bekymrande”, säger biståndsminister Peter Eriksson (MP) i en intervju med TT.

Eriksson anser att WHO i och med coronapandemin behövs mer än någonsin men att organisationen nu riskerar att drabbas av avhopp från fler länder, något som skulle öka Kina och andra odemokratiska länders inflytande.

Biståndsministern tror också att Trumps beslut främst har med den amerikanska inrikespolitiken att göra.

– Relationen till Kina är en av de stora frågorna i USA. WHO används som ett slagträ i debatten inför presidentvalet.

36 min
Angela Merkel.  KAY NIETFELD / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Merkel nobbar Trumps fysiska G7-möte i USA

Tysklands förbundskansler Angela Merkel säger tack, men nej tack till att delta i det fysiska G7-möte som Donald Trump har bjudit in till i Washington i slutet av juni, skriver Politico.

Världsledarna har bjudits in att närvara fysiskt, något som Trump enligt sajten ser som en viktig symbol för en återgång till mer normala förhållanden – trots att coronapandemin inte ännu är avblåst.

En talesperson för den tyska regeringen säger till Politico att pandemin också är orsaken till att Merkel avstår resan till Washington.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska fallen
IVA på Södertälje sjukhus under coronakrisen 2020. Staffan Löwstedt/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska fallen

Andelen äldre på IVA föll kraftigt under den värsta perioden av utbrottet i vår

Kurvan över antalet patienter som intensivvårdas för covid-19 har hela tiden legat under taket för den maximala vårdkapaciteten, trots stigande dödstal. Samtidigt visar statistik att andelen äldre som fick intensivvård minskade kraftigt under perioden när läget var som värst, skriver SvD.

Tidningen har granskat den omdiskuterade frågan om äldre har prioriterats bort och om behövande på äldreboenden fått korrekt medicinsk bedömning.

Men att äldre skulle användas som ”dragspel” för att klara kapaciteten har sjukvårdsregionrådet i Stockholm, Anna Starbrink (L), svårt att tro.

– Jag har svårt att tro att det skulle ha hänt under pandemin eftersom vi hittills inte haft någon brist på IVA-platser i Stockholm.

5 tim
Illustrationsbild. ADAM IHSE / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Väntade på munskydd av oro för smitta – person dog

En person med lunginflammation på ett boende i Bohuslän dog efter att personalen dröjt med hänvisning till brist på munskydd, rapporterar P4 Göteborg.

Personen var sjuk i lunginflammation och skulle därför få regelbundna kontroller. Men personalen ville inte gå in till personen utan munskydd på grund av oro för covid-19. I väntan på en leverans av skyddsmaterial hann lunginflammationen försämras och personen skickades akut till sjukhus där hen avled efter två dygn.

Händelsen har anmälts enligt både lex Maria och lex Sarah.

1 tim
St Görans akutintag, arkivbild/skidort. TT
undefined

IVA-sjuksköterska fick inte testas efter Österrikeresa

Sverige borde tidigare ha testat återvändande Österrike-resenärer, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Expressen.

Enligt tidningen fick Folkhälsomyndighetens långsamma reaktion på larmrapporter om fall från skidorten Ischgl konsekvenser för coronavirusets tidiga spridning i Sverige.

Det långa reportaget beskriver hur en svensk sjuksköterska, anställd vid intensivvårdsavdelningen på Varbergs sjukhus, tidigt i mars kom hem från alpbyn och ville testa sig för symptom. Hon fick nej eftersom österrikiska Alperna inte fanns på listan över riskområden.

Först när flera kollegor insjuknat fick hon klartecken att testa sig – ett test som visade positivt för covid-19.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Arkivbild.  PONTUS LUNDAHL
undefined

Högtrycket Stephen drar in – kan bli 30 grader varmt

Efter en kall maj månad har vädret nu slagit om. Under helgen och början av nästa vecka drar högtrycket ”Stephen” in över Sverige vilket ger stabilt och soligt väder.

Meteorologen Lasse Rydqvist säger till Expressen att riktiga högsommartemperaturer är att vänta i stora delar av landet.

– På tisdag skulle det kunna bli nära 30 grader. Jag vågar ändå säga att det kan komma att bli 28 grader i Östersjölandskapen, säger han.

Igår 19:49
Illustrationsbild. Henrik Holmberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Långtidsprognos visar: Tidig semester en god idé

Juni och juli verkar bli torrare och varmare än normalt, enligt långtidsprognosen, medan augusti ser ut att bjuda på ovanligt mycket regn. Det rapporterar Aftonbladet som skriver att det kan löna sig med en tidig semester i år.

Redan de kommande dagarna blir det rejält varmt, både i södra och norra Sverige. Det säger Lasse Rydqvist från väderinstitutet Storm till Expressen.

Den meteorologiska sommaren har kommit till flera platser i södra Sverige och delar av Norrbottens län.

– Men det är fortfarande en del platser som får vänta, säger han.

Igår 10:04
Läs mer om Sommarvädret
Illustrationsbild Shutterstock
Passion I Framtidens mat

Mer än tequila – miljösmart agave är på frammarsch

Agaveväxtens kanske främsta användningsområde som råvara till mexikansk tequila kan komma att utmanas. Forskare i Australien ser nämligen potential i att använda succulentväxten för att ta fram bioetanol på ett mindre resurskrävande sätt än i dag, skriver The Land och Food Navigator.

Professor Daniel Tan och hans kolleger ser fördelar med agaven jämfört med annan biomassa som används för etanolframställning, såsom majs och sockerrör. Dels för att grödan kräver mindre vatten, dels för att den genererar mindre växthusgaser och mer etanol. Agaven kräver 69 procent mindre vatten än sockerrör för samma mängd skörd och 46 procent mindre vatten än majs.

– Agave kan växa i halvtorra områden utan bevattning, den konkurrerar inte ut andra grödor eller ställer krav när det finns begränsade möjligheter till bevattning och gödning, säger Daniel Tan till Food Navigator.

Studien har genomförts vid en pilotfarm i australiska Queensland, vars klimat passar agaven bra. Den ekonomiska analysen visar dock att det i nuläget inte är kommersiellt gångbart att dra igång en produktion utan att det får ekonomiskt stöd från regeringen. Men läget kan snabbt komma att förändras menar Daniel Tan. Han pekar på det ökade behovet av etanolbaserade produkter i samband med coronakrisen, som gjort att efterfrågan på rengöringsprodukter har skjutit i höjden.

– Det här visar att agave är en vinnande produkt ekonomiskt och miljömässigt de kommande åren, säger han.

Idag 04:30
Illustrationsbild. Shutterstock.
Passion I Framtidens mat

Etiketten kan skvallra om att matvaran blivit dålig

I framtiden kan en etikett på förpackningen skvallra om ifall matvaran du tänkt köpa verkligen har förvarats i rätt temperatur. Det är åtminstone vad forskare vid Korea Research Institute of Chemical Technology hoppas på, skriver sajterna New Atlas och Foodprocessing.

Enkelt beskrivet fungerar klisterlapparna som en timer. Etiketterna består av polymera nanofiber och så länge omgivningen är kall syns inte den hemliga bilden. Uppgår temperaturen till över 10 grader under en viss tidsperiod så ”smälter” fibrerna. Då framträder bilden som fortsätter att vara synlig även om livsmedlet kyls ner igen.

– Det betyder att det praktiskt taget inte finns plats för någon manipulation, säger forskaren Oh Dongyeop till Foodprocessing.

Tekniken beskrivs som lämplig för temperaturkänsliga livsmedel som kött, fisk och grönsaker och de koreanska forskarna tror att det finns en potential för märkningen även inom läkemedelsbranschen, där viss medicin och utrustning måste hållas kall.

– Eftersom marknaden för att leverera matvaror växer snabbt kommer även efterfrågan på den här teknologin att öka, säger Oh Dongyeop.

Igår 04:30
Marsvin i Peru. Martin Mejia / TT NYHETSBYRÅN
Passion I Framtidens mat

Marsvin ersätter nötkött i Peru – mer miljövänligt

Jakten på klimatsmarta proteinkällor har lett till att det återigen blivit populärt att äta marsvin i Peru, skriver The Guardian. Under flera år minskade marsvinsätandet i landet, delvis eftersom turister problematiserat rätten. Men nu ser man ett uppsving för marsvin som föds upp på ekologiskt vis och som marknadsförs som ett alternativ till fågel och rött kött.

– I Peru ser man marsvinsuppfödningen som ett sätt att minska sin påverkan på miljön. Till skillnad från boskap så bidrar de inte till regnskogsskövling. De har heller inte lika mycket avföring som boskap vilket gör att det blir mindre växthusgaser, säger Lionel Vigil, chef för World Neighbors, en organisation som jobbar med att bekämpa fattigdom i isolerade byar i Latinamerika, Afrika och Asien.

Man hoppas också på att marsvinsuppfödandet ska ge kvinnor på landsbygden i Peru större ekonomisk frihet. Samtidigt är det en rätt som omvärlden ser med skepsis på, i många delar av världen fungerar marsvin som sällskapsdjur och älskade familjemedlemmar.

I höstas vållade det uppmärksamhet när glass med marsvinssmak började säljas i Ecuadors huvudstad Quito. Glassbutiksägaren María del Carmen Pilapaña lyckades utvinna smaken genom att göra en paté av marsvinskött, mixa det med mjölk och sedan frysa det till glass, rapporterar NBC News. Efter nytillskottet i glassdisken såg hon ett uppsving i försäljningen. Att glassen blev populär är inte konstigt menar Carolina Páez, chef över den antropoligiska institutet på det katolska universitetet i Quito.

– Marsvin är en väldigt viktig och uråldrig maträtt i Anderna, på grund av deras höga innehåll av protein. Det är inte alls konstigt att ecuadorianer äter dem, även som glass, säger Páez till NBC.

28 maj
Läs mer om Passion I Framtidens mat
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Illustrationsbild. HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Ledare: Nu måste hela Sverige öppnas upp igen

Opinion Inrikesresorna, allsvensk fotboll och Skånes coronasituation är tre ämnen som avhandlas på lördagens ledarsidor.

Regeringen måste öppna upp Sverige igen så att företagen kan planera sommarsäsongen, skriver Ellen Gustafsson på DI:s ledarsida. Gustafsson anser inte att fredagens besked om skolöppningar och allsvensk fotboll är tillräckliga och efterfrågar ett datum för när det återigen blir tillåtet att resa fritt inom landet.

Även Aftonbladets Ingvar Persson tar upp gårdagens besked om skolorna och idrotten och skriver att tomma fotbollsläktare kommer att påminna oss om att vi fortfarande lever mitt i en pandemi.

Men Persson ser i grunden de lättade restriktionerna som ett tecken på att Sverige är på väg åt rätt håll.

I Sydsvenskans osignerade ledare står krisens Skåne i fokus. Regeringen, menar man, tar inte det sydsvenska länets situation på allvar och pekar bland annat på att en utvidgad testning behövs för att möjliggöra en mer normal pendlingssituation för skåningar som arbetar i Danmark.

3 tim
Illustrationsbild: Resenär på Arlanda.  TT NEWS AGENCY / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Kinas ambassadör vill testa affärsresande på Arlanda

En testinrättning för covid-19-provtagning bör kunna upprättas på Arlanda, så att friska resenärer kan göra affärsresor till Kina. Det förslaget ger Kinas ambassadör i Sverige, Gui Congyou, i en intervju med SvD Näringsliv.

Om den svenska regeringen nappar på förslaget och omständigheterna tillåter står Kina redo att hjälpa till med utrustning och testpersonal, menar han.

– Kina och Sverige är varandras mycket viktiga handelspartners, säger han till tidningen.

2 tim
Illustrationsbilder. TT
undefined

Professor om svenska testerna: ”Allt hade varit bättre än det vi gjorde”

Om Sverige tidigt hade gjort en tillfällig nedstängning av landet hade man vunnit tid att diskutera lösningar på logistiken kring smittspårning. Det säger Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, till Expressen.

Eftersom metoder inte togs fram tvingades Sverige i stället att släppa smittspårningen snabbt, menar han.

– Hade vi utan politiska förtecken testat i alla grupper i förorten, i city, slumpmässigt eller i drive in. Vad som helst, för allt hade varit bättre än det vi gjorde, säger han.

6 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Uttrar i Singapore TT
Coronaviruset Smittans effekter

Uttrarna lever livet när Singapore går på lågvarv

När ovanligt många människor i Singapore stannar hemma på grund av coronaviruset har uttrar börjat synas på allt fler platser i staden, skriver AFP.

– När det är färre fordon och färre människor i rörelse så öppnas urbana områden upp, säger biologen N. Sivasothi.

Djuren, som vanligtvis är populära bland stadens naturälskare, har den senaste tiden betett sig på ett sätt som skapat irritation bland vissa.

Den hittills mest uppmärksammade incidenten var när en damm som hörde till ett spa plundrades på en asiatisk arowana, en fiskart som kan säljas för tiotusentals dollar.

3 tim
Stockholm Marathon Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Låga förhoppningar om Stockholm Marathon i höst

Stockholm Marathon som flyttats fram till hösten riskerar att ställas in, skriver TT.

I går meddelade statsminister Stefan Löfven att elitfotbollen och andra idrotter som utövas utomhus kan starta från 14 juni. Men beskedet hjälper inte de stora motionsloppen eftersom förbudet mot offentliga folksamlingar på mer än 50 personer fortfarande gäller.

Nu inväntar Stockholm Marathon besked från myndigheter och politiker.

– Vår egen deadline är runt midsommar, en absolut gräns runt månadsskiftet juni-juli, då vi måste veta om vi kan köra den 5 september, säger vd:n Daniel Almgren.

5 tim
Börshuset i Gamla stan i Stockholm.  HASSE HOLMBERG / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Coronapandemin stoppar inval i Svenska Akademien

Den pågående coronakrisen hindrar inval av nya ledamöter i Svenska Akademien, skriver Svenska Dagbladet.

Två stolar gapar tomma efter Göran Malmqvist och Kristina Lugn. Planen var att välja in en ny ledamot efter Malmqvist under våren, men detta har inte gått att genomföra eftersom de kvarvarande ledamöterna på grund av pandemin sammanträder över mejl.

Det är ännu oklart när ledamöterna kan samlas i Börshuset igen och när nya inval kan ske.

Igår 16:21
Läs mer om Coronaviruset