Hem
Björn Ranelid till vänster. Till höger: Sms-konversation med slang. (TT)

Ranelid: Det svenska språket förfaller

I en debattartikel i Expressen beklagar sig författaren Björn Ranelid över det svenska språkets förfall.

”Det tycks vara en dygd för många individer att stympa och förkorta olika ord. Dessutom älskar de att föra in engelska ord när det är helt onödigt och inte tillför det svenska språket någonting.”

Ranelid nämner en rad exempel på ord som inte bör förkortas, exempelvis maximum, Melodifestivalen och mellanmål.

”Jag vet inte vad ett ’mellis’ är. Om de hade stavat förkortningen korrekt, så skulle de ha medverkat i en frukttävling för meloner”, skriver han.

Han går även hårt åt användandet av orden ”typ” och ”liksom” och ser det som bevis på hur fattigt det svenska språket har blivit.

”I dag finns det en språklig underklass som är långt fattigare än en ekonomisk medelklass.”

bakgrund
 
Björn Ranelid
Wikipedia (sv)
Per Björn Sigvardson Ranelid, född 21 maj 1949 i Kirsebergs församling i Malmö, är en svensk författare. Han är en uppmärksammad kulturpersonlighet och föredragshållare, samt tidigare adjunkt i svenska, religionskunskap, matematik och filosofi 1977–1989. Han är bosatt på Österlen och på Södermalm i Stockholm. ”Mina berättelser är flyttfåglar som söker värmen och jag ger mig inte förrän de finner ett bo i ditt hjärta. Jag är herden som vaktar ordet, men ibland händer det att ett litet lamm går vilse eller att rovdjuret river mamman till döds.” Så skriver Ranelid om sitt eget författarskap. Björn Ranelid är ”en person som väcker starka känslor, både genom sin framtoning och genom det sätt han skriver på. Få samtida författare har utsatts för så många aggressiva påhopp, men han tillhör samtidigt den grupp svenska författare som verkligen är älskade och respekterade. I sitt författarskap räds han aldrig att balansera på den hårfina gränsen mellan det som är stort och det som bara är storvulet.” Ranelid erhöll Aftonbladets litteraturpris 1989 och Augustpriset för Synden (1994). I motiveringen till Augustpriset skriver juryn: "Som en skicklig illusionist förvandlar han, med ett överväldigande bildrikt språk, de udda och utsatta människorna till individualister som försvarar den enskilda människans integritet och värdighet."
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen