Hem
Arkivbild. Allbrights vd Amanda Lundeteg. (Lars Pehrson/SvD/TT)

Rapport: 98 procent vitt i börsbolagens styrelserum

Andelen kvinnor på ledningsnivå har ökat en aning jämfört med i fjol. Likvärdigheten är det dock betydligt sämre med, visar morgonens rapport från stiftelsen Allbright.

Enligt rapporten är enbart två procent av de svenska börsbolagens styrelseledamöter att beteckna som icke-vita. Motsvarande siffra för de operativa cheferna är fem procent. Även här är andelen kvinnor avsevärt lägre än andelen män.

– På samma sätt som könsuppdelad statistik har varit avgörande viktigt för att ta kliv när det gäller löner, föräldraledighet och jämställd sjukvård, behöver vi uppdelad statistik som blottlägger rasismen, säger Allbrights vd Amanda Lundeteg i en skriftlig kommentar enligt nyhetsbyrån.

Allbrights årsrapport i korthet

Andel kvinnor på ledningsnivå
Stora bolag: 28%
Medelstora bolag: 27%
Små bolag: 30%

Andel kvinnor på styrelsenivå
Stora bolag: 39%
Medelstora bolag: 36 %
Små bolag: 31%

bakgrund
 
Allbright
Wikipedia (sv)
Allbright, marknadsfört som AllBright, är en ideell stiftelse som verkar för jämställdhet och meritokrati i näringslivet. Allbrights vision är att "verka för meritokratiska ledningsgrupper och styrelser och på så vis skapa ett mer lönsamt och hållbart näringsliv". Stiftelsen är opinionsbildande och bedriver utbildningsverksamhet. Stiftelsen Allbright grundades år 2011 av finansmannen Sven Hagströmer. Stiftelsen har fem anställda och cirka tio volontärer. Från 2011 till 2013 var Rebecca Lucander vd för stiftelsen. År 2013 blev Amanda Lundeteg vd. Våren 2016 öppnade stiftelsen även ett kontor i Berlin, Tyskland, som leds av vd:arna Christian Berg och Wiebke Ankersen. Stommen i Allbrights arbete är framtagandet av rapporter som kartlägger könsfördelningen i svenska börsbolags ledningsgrupper. Som mått på jämställdhet används könsfördelning, där lika utfall i fördelning mellan könen representerar fullständig jämställdhet. Bolagen rangordnas utefter hur jämställda de är i ledningsgruppen och placeras på antingen en grön, gul eller röd lista (tidigare vit, grå och svart lista). Stiftelsen arbetar efter metoden skampåle och uthängning, vilket varit väl omdebatterat i media. Utöver ledningsgrupperna har Allbright granskat börsbolagens styrelser och valberedningar, juristkåren, riskkapitalbolag och universitetsvärlden. Allbright bedriver utbildningsverksamhet gentemot de företag som vill arbeta aktivt med sin företagskultur och för ökad jämställdhet. Stiftelsen delar ut ett årligt Allbrightpris till det bolag som under året visat att de tagit ansvar för att driva företaget mot en mer meritokratisk och jämställd verksamhet. Bland de tidigare vinnarna återfinns industribolaget Mycronic, fastighetsbolaget Kungsleden AB, omsorgsbolaget Humana och konsultbolaget Knowit .

Gör en klok investering – testa Omni Ekonomi

Inflation, högre räntor och stora börsrörelser. Hur stor avkastning vågar vi räkna med ett år som detta? Vilka fällor ska man undvika på börsen? Och inom vilka sektorer finns vinnare?

Med Omnis systerapp Omni Ekonomi får du Sveriges mest heltäckande bevakning av börs- och bolagsnyheter. Lägg därtill att Sveriges främsta aktieexperter svarar på de svåra frågorna och hjälper dig att navigera marknaderna.

Nu får alla Omniläsare chansen till en klok investering – testa Omni Ekonomi i två månader för endast 49 kronor (spara 269 kronor).

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen