Morgan Johansson. Erik Simander/TT / TT NYHETSBYRÅN
Svenskarna i IS-kriget

Regeringen drar tillbaka terrorlagen efter kritiken

Regeringen kommer inte att lägga fram sitt förslag om ändrad terrorlagstiftning efter Lagrådets kritik, säger justitieminister Morgan Johansson (S) till Ekot. Regeringen skjuter i stället fram förslaget för att omarbeta innehållet.

Johansson säger att alla lagar ”som är grundlagsnära” är svåra att gå fram med.

– Man kan inte gå fram med lagstiftning som bedöms strida mot regeringsformen. Då kommer domstolar inte döma efter de lagarna, säger han till radion.

Tidigare föreslog regeringen att deltagande i och samröre med terrororganisationer borde förbjudas, något som fick kritik från Lagrådet. Det nya lagförslaget kommer att arbetas fram under våren, enligt Johansson.

Läs mer (20 mars)

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Sverige
Illustrationsbilder.  TT
Coronaviruset Smittan i Sverige

Mängder av skyddsmaterial stoppas: ”Inte desperat”

Svenska myndigheter nobbar flera miljoner skyddsmasker, förkläden, visir och handskar från Kina – trots upprepade larm om brist på utrustning, rapporterar SVT.

Materialet, som en privatperson lyckats ordna fram, är redan packat och redo att levereras i nästa vecka, men stoppas. Anledningen är att skyddsmaskerna inte håller högsta säkerhetsklass.

Johanna Sandwall på Socialstyrelsen får frågan om det inte är bättre med skyddsmasker än inga alls och svarar att hon inte fått informationen att läget skulle vara så desperat ännu.

Hjärtläkaren Peter Giesecke håller inte med.

– Vi tvingas improvisera hela tiden och behoven är enorma.

2 tim
Karin Tegmark Wisell.  SVT/TT
undefined

Folkhälsomyndigheten: Vill öka till 100 000 coronatester i veckan

Folkhälsomyndigheten vill kunna öka testkapaciteten för coronaviruset till upp till 100 000 tester i veckan. Det säger avdelningschef Karin Tegmark Wisell i SVT:s Agenda. I dag tas mellan 12 000 och 13 000 tester i veckan.

Hon vill inte nämna några prognoser för hur många svenskar som kan tänkas dö under virusutbrottet, men säger att man inte har nått upp till toppen på kurvan.

Angående att smittan tagit sig in på många äldreboenden säger hon att det är en konsekvens av det som är gjort några veckor tidigare. Det är också en del i att kurvan i Sverige ser annorlunda ut än i våra nordiska grannländer, enligt Tegmark Wisell.

Igår 19:49
Arkivbild.  Yvonne Åsell/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Patienterna på sjukhusen i Östergötland har blivit färre

Antalet patienter som vårdas för covid-19 på sjukhusen i hårt drabbade Region Östergötland har blivit färre under helgen. Det rapporterar Norrköpings Tidningar.

18 personer fick lämna Universitetssjukhuset i Linköping medan antalet i Norrköping och Motala ökade med fem respektive två patienter. Ser man bara till de som får intensivvård är antalet konstant.

Smittskyddsläkare Jens Raffelsberger säger att man än så länge inte kan dra några slutsatser kring utvecklingen.

– Vi tror fortfarande att antalet smittade kommer att öka, säger han.

Igår 17:01
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Storbritannien
Boris Johnson/ St Thomas’ Hospital i London. TT
Coronaviruset Smittan i Storbritannien

Källor: Boris Johnson fick syrgas på sjukhuset

Downing Street är fortsatt förtegen om covid-19-sjuke premiärministern Boris Johnsons tillstånd. Enligt uppgifter till The Times fördes han till St Thomas’ Hospital inte långt från regeringskvarteren Westminster i London och har fått syrgasbehandling.

Enligt medicinska experter AFP talat med har läkarna troligtvis undersökt Johnsons lung- och hjärtkapacitet.

– Läkarna kommer att hålla koll på viktiga signaler som syremättnad, säger Rupert Beale vid Francis Crick Institute.

3 tim
Boris Johnson. Matt Dunham / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Boris Johnson inlagd på sjukhus för coronatester

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har lagts in på sjukhus för tester – tio dagar efter att han konstaterats ha smittats av coronaviruset, rapporterar BBC.

Enligt en talesperson fortsätter premiärministern att uppvisa ”ihållande symptom från coronaviruset”, bland annat feber. Man framhåller samtidigt att Boris Johnson blivit inlagd som en försiktighetsåtgärd och väntas stanna över natten för ”rutinprover”.

När han mottogs på sjukhuset uppges Johnson också ha tackat det brittiska sjukvårdssystemet för insatserna under coronakrisen.

Igår 20:20
Dirt Rally 2.0/Candy Crush PRESS
undefined

Brittiska regeringen vänder sig till folk genom spel

37 miljoner människor i Storbritannien spelar spel – så den brittiska regeringen har börjat nå ut med budskapet att stanna hemma för att minska smittspridning via spelandet. Det skriver The Guardian.

I samarbete med en rad spelutvecklare har budskapet ”stanna hemma, rädda liv” börjat dyka upp i så vitt skilda spel som ”Dirt rally 2.0”, ”Sniper elite” och ”Candy crush saga”.

Spelutvecklaren Activision Blizzard har också upplåtit över 200 av sina digitala reklamplatser i London för budskap som berör hälsa och råd, platser som i vanliga fall skulle ha gått till att göra reklam för sina produkter.

Igår 21:02
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Europa
Öde motorväg i Österrike/ankommande vid Kastrups flygplats i Köpenhamn.  TT
Coronaviruset Smittan i Europa

Tegnell: Färre restriktioner kan ge Europa ny smittovåg

Samtidigt som flera länder börjar se en allt mindre ökning av antalet coronasmittade tror statsepidemiolog Anders Tegnell att nya lättare restriktioner runtom i Europa kan leda till att smittspridningen tar fart igen, rapporterar Dagens Nyheter.

– Det är ju den stora frågan och de flesta experter skulle nog säga att ja, det kommer den göra, säger han till tidningen.

Coronaviruset har ”överraskat oss gång på gång” och kan göra det igen, menar Tegnell.

Både Danmark och Österrike uppges öppna för att snart kunna lätta på restriktionerna som införts för att minska smittspridningen.

3 tim
Bild från Wien Ronald Zak / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Hoppfulla siffror i Österrike – kan lätta på restriktioner

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz öppnar för att man snart kan komma att lätta på de restriktioner som införts under coronavirusets utbrott, skriver Reuters. Detta efter nya siffror som Kurz beskriver som ”hoppfulla”.

Under söndagen rapporterades 270 nya smittfall i landet, samtidigt som 491 personer konstaterades friska efter att tidigare ha insjuknat. Under de senaste dagarna har man sett en märkbar nedgång av antalet nya fall.

Under måndagen väntas Kurz presentera en plan för hur man stegvis ska kunna återgå till mer normala omständigheter efter påsk.

Igår 22:02
Sjukvårdare lämnar det avskärmade Malakasa-lägret. Yorgos Karahalis / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ytterligare flyktingläger i Grekland satt i karantän

Tre dagar efter att Ritsona-lägret i Grekland satts i karantän på grund av ett coronavirusfall, har nu Malakasa-lägret också avskärmats, skriver Reuters. En afghansk man som testats positivt har förts till ett sjukhus i Aten.

Hundratals asylsökande bor i Malakasa-lägret och nu ska en smittspårning göras. Karantänen kommer pågå i två veckor. Restriktioner har även införts i alla andra flyktingläger, så att de boende hålls skiljda från lokalbefolkningen.

Igår 13:39
Läs mer om Coronaviruset
Arkivbilder TT
Röster om viruset

Ledare: Brottsligheten kan öka i coronakrisens spår

Opinion Coronakrisen fortsätter att dominera de svenska ledarsidorna på måndagen.

Både Expressen och Svenska Dagbladet tar upp det lagförslag som ska ge regeringen kraftigt ökade befogenheter.

”Regeringen stärker sin makt – ett decennium försent”, skriver Expressen och syftar på att Grundlagsutredningen redan 2008 föreslog att regeringen i en allvarlig kris skulle kunna fatta beslut som i vanliga fall kräver riksdagsbeslut.

SvD:s ledarskribent Maria Ludvigsson är av en annan åsikt och skriver att ”regeringens önskan om oinskränkt makt är grotesk”.

Den tillfälliga lagen som ska ge regeringen utökad makt är tänkt att gälla i tre månader, men Ludvigsson frågar sig vad det är som säger att det kommer bli just så. ”Om det tillfälliga är bekvämt för dem som beslutar om det, finns överhängande risk att tillfälligheten blir lång”, skriver hon.

Göteborg-Postens Håkan Boström fokuserar i stället på coronakrisens mer långtgående ekonomiska och politiska följdverkningar. ”Om vi går mot en ekonomisk nedgång efter coronastoppet riskerar brottsligheten att växa ytterligare”, skriver han.

9 min
Bild från Kungens tal TT
undefined

Kungen: ”Jag tänker på alla barn som riskerar förlora sina mor- och farföräldrar”

Coronaviruset har Sverige och hela världen i sitt grepp, säger kung Carl XVI Gustaf i sitt tal till nationen på söndagskvällen. Han menar att han ser hur en ”civil mobilisering” har inletts i Sverige, och tänker på alla som jobbar inom vården under virusutbrottet.

– Trots en ansträngd situation och trots en risk för hälsan.

Inför påsk uppmanar han svenskarna att agera osjälviskt och undvika resor, och han säger att alla har ett ansvar för att skydda äldre och andra riskgrupper.

– Jag tänker på alla barn som riskerar att förlora sina mor- och farföräldrar.

När krisen väl är över kan vi dra nytta av all den omtanke som visats, menar han.

– Även om det kan kännas svårt, kom ihåg, du är inte ensam.

Igår 17:24
Arkivbild.  JESSICA GOW / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Utbrottet skapar en kris som kan öka självmorden”

Utbrottet av coronaviruset sätter världen i en ekonomisk kris som riskerar att leda till fler självmord i Sverige. Det skriver Rickard Bracken, generalsekreterare för Suicide Zero, i ett inlägg på Aftonbladet Debatt.

Därför vill han att kommuner och regioner stärker sitt förebyggande arbete kring självmord. Men mycket hänger också på att vi hjälps åt som medmänniskor, menar han.

”Att få prata om den oro man upplever är ett lika viktigt råd för den psykiska hälsan som det är att tvätta händerna och hålla ett avstånd för att undvika smittspridning.”

Igår 20:37
Läs mer om Röster om viruset
Coronaviruset Smittan i USA
Tigern Nadia. Wildlife Conservation Society/TT
undefined

Tigern Nadia i New York smittad av coronaviruset

Den fyraåriga malayatigern Nadia på Bronx Zoo i New York har testats positivt för nya coronaviruset efter att hon fick torrhosta. Hennes syster Azul, två sibiriska tigrar och tre afrikanska lejon har fått liknande symptom men har inte testats för viruset.

Enligt djurparken har de sju djuren troligtvis smittats av en djurskötare. Tigrarna och lejonen uppges må bra även om de har något minskad aptit.

Ett amerikanskt veterinärförbund uppmanade sjuka djurägare att i väntan på mer information låta någon annan ta hand om husdjuren under sjukdomsperioden, skriver NBC.

2 tim
Lee Fierro i ”Hajen”. Universal Pictures/TT
undefined

”Hajen”-skådespelaren Lee Fierro död i covid-19

Skådespelaren Lee Fierro har dött till följd av coronaviruset, enligt amerikanska medier. Hon var mest känd som Mrs Kintner i Steven Spielberg-klassikern ”Hajen” från 1975. Hon återvände i samma roll i ”Hajen 4” från 1987.

Fierro blev 91 år gammal och enligt Variety ägnade hon större delen av sitt liv åt skådespelarkonsten, främst som teaterlärare och konstnärlig chef för teatersällskapet Island Theatre Workshop i Martha’s Vineyard.

25 min
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Biståndsminister Peter Eriksson och en korridor i en kasern där migrantarbetare arbetar i Doha.  TT
Coronaviruset Smittans effekter

Tufft för fattiga länder när migranter förlorar jobben

Många migrantarbetare runt om i världen har blivit arbetslösa till följd av coronakrisen och tvingats återvända hem. Detta leder till att många utvecklingsländer förlorar omfattande inkomster, rapporterar Sveriges Radio.

De hemsända pengarna kan summeras till mångmiljardbelopp och försvinner inte i korruption. De går mestadels till utgifter som mat, skolavgifter och vård.

– Det är en stor del av fattiga människor på landsbygden och i städerna, som nu inte längre får de pengarna utifrån som har gjort att de klarar livhanken, säger biståndsminister Peter Eriksson.

På onsdag hålls ett extra möte mellan EU:s biståndsministrar där coronakrisens effekter på fattiga länder ska diskuteras.

1 tim
Bebis i Thailand skyddas från coronaviruset/illustrationsbild.  TT
undefined

Ingen babyboom väntas efter coronaviruset

Coronakrisen kan leda till att färre barn föds i Sverige, rapporterar TT. Nyhetsbyrån har intervjuat demografiprofessorn Gunnar Andersson som menar att kristider generellt gör att många väljer att vänta med att skaffa barn.

– Det kan hända att fler idkar samliv nu när man är hemma mer, men det innebär ju inte per automatik ett barnaalstrande, säger han och menar att folk i dag har ”ganska god kontroll över de reproduktiva förmågorna”.

Den främsta anledningen till att födslotalen lär sjunka är den ekonomiska krisen som i sin tur gör att många unga blir utan jobb och därför avvaktar med barn.

23 min
undefined

Sabotage mot 5G-master efter konspirationsteorier

Den brittiska regeringen har kallat flera sociala plattformar till ett möte efter att konspirationsteorier i sociala medier har medfört att personer börjat sätta eld på 5G-master runt om i landet. Det är bland annat i Birmingham, Liverpool och Belfast som master har brunnit, och dessutom har flera telekomingenjörer i landet utsatts för både hot och fysiskt våld.

Det var redan tidigt under det nya coronavirusets spridning som det började dyka upp konspirationsteorier i sociala medier om att 5G-näten har försämrat människors immunsystem och att det bidragit till spridningen.

2 tim
Läs mer om Coronaviruset