Vänster: PSA-prov i form av ett blodprov. Höger: Socialminister Annika Strandhäll (S). TT
Framtiden i sjukvården

Regeringen vill se allmänna prostatacancertester

Regeringen vill se en allmän screening av män för att upptäcka prostatacancer och avsätter nu 8,4 miljoner kronor till de regionala cancercentrumen.

– Jag hoppas att satsningen ger erfarenheter som lägger en bra grund för ett framtida screeningprogram för prostatacancer, som kan införas så fort metoderna är tillräckligt bra, säger socialminister Annika Strandhäll (S) i ett pressmeddelande.

Prostatacancer är den vanligaste formen av cancer i Sverige, men arbetet med prostatacancertestning, så kallade PSA-prov, ser olika ut i olika delar av landet, skriver regeringen.

Toppnyheter

Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Ulf Kristersson.  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Ulf Kristersson: ”Vi borde försöka ta oss samman”

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson är inte rädd för ett extra val, säger han i en intervju med Expressen. Men han tror inte att svenska folket vill ha det.

– Vi borde försöka ta oss samman. Sen förstår jag också att talmannen nu tvekar inför att slösa bort ytterligare omröstningar som bara faller, säger Kristersson.

M-ledaren säger också att han är beredd på att regeringsfrågan kan lösas innan jul, men tror att det kan bli så att partierna behöver ta julhelgen på sig för att överväga om det finns lösningar framåt eller om det ska bli ett extra val.

41 min
Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Ännu ett L-förbund vill släppa fram Ulf Kristersson

Liberalernas Länsförbund i Västerbotten vill att partiet ska släppa fram Moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister.

I går diskuterade förbundet regeringsfrågan och landade i att Liberalernas riksdagsgrupp bör släppa fram Kristersson om hans stöd som statsminister återigen ska prövas.

Detta framgår av ett mejl som förbundet skickat till Liberalernas partiledning som Ekot har tagit del av.

Sedan tidigare står det klart att Liberalernas länsförbund i Sörmland, Örebro och Skåne vill släppa fram Kristersson medan Stockholms län och Uppland har sagt nej till detta.

1 tim
Stefan Löfven och Annie Lööf  TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Löfven: Redo att förhandla med Centern på nytt

Stefan Löfven har inte gett upp hoppet om att återuppta förhandlingar med Centerpartiet.

– Jag finns redo att förhandla och diskutera och se till att vi får på plats en regering så snabbt som möjligt, säger han till Dagens Industri men betonar att det är talmannen som fattar beslut om vad nästa steg i regeringsbildningsprocessen blir.

Under förra veckan hade Socialdemokraterna flera möten som lade grunden till en vidare diskussion i regeringsfrågan – men Löfven menar att man för tillfället inte har några pågående förhandlingar med Liberalerna och Centerpartiet, skriver Expressen.

3 tim
Läs mer om Valet 2018
VINCENT KESSLER / TT NYHETSBYRÅN
Dådet i Strasbourg

Offrens vän: Skadades när de försökte stoppa Chekatt

Den man som på söndagen bekräftats död efter dådet i Strasbourg skadades när han försökte stoppa gärningsmannen från att ta sig in på en bar, säger en av hans vänner till AFP.

Den 36-årige mannen, en polsk medborgare som bott i Strasbourg i 20 år, ska ha utfört den heroiska gärningen tillsammans med en italiensk vän som också blev ett av Cherif Chekatts offer.

36-åringens bror bekräftar bortgången i ett Facebook-inlägg.

”Han tackar för den kärlek och styrka ni gett honom”, skriver brodern enligt AFP.

Igår 22:46
Bild från minnesstunden. Jean-Francois Badias / TT NYHETSBYRÅN
Dådet i Strasbourg

Strasbourg hedrade offren: ”Fanatism har slagit till”

Över 1 000 personer samlades i Strasbourg på söndagen för att hedra offren för masskjutningen mot en julmarknad i staden i tisdags.

– Fanatism har slagit till i hjärtat av Strasbourg, vår öppna stad, de mänskliga rättigheternas huvudstad, säger arrangören Christine Panzer till AFP.

I stället för en traditionsenligt tyst minut ägnade folkmassan en minut åt att skrika och applådera i solidaritet med offren, skriver nyhetsbyrån.

– Vi är här för att visa att vi inte ger upp, att vi fortsätter leva, säger 25-årige Jonathan, som deltog vid minnesstunden.

Igår 21:57
Läs mer om Dådet i Strasbourg
Trumps USA Rysslandsutredningen
Trumps tidigare rådgivare Michael Flynn Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysslandsutredningen

Flynns affärspartner åtalas för lobbying i Turkiet

Två affärspartners till Trumps tidigare rådgivare Michael Flynn åtalas för olaglig lobbying i Turkiet, rapporterar Washington Post. Bijan Kian misstänks ha agerat som agent för en utländsk regering för att få den turkiske predikanten Fethullah Gülen utlämnad från USA. Den andra åtalade är affärsmannen Ekim Alptekin som ska ha gett pengar till Flynn och Kian.

Utredningen om kopplingarna mellan Flynn och Turkiet startade 2016 efter att Michael Flynn skrivit en gästkrönika i The Hill där han attackerade Fethullah Gülen.

5 min
James Comey JOSHUA ROBERTS / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Rysslandsutredningen

Ny rond mellan Comey och kongressens republikaner

Den tidigare FBI-chefen James Comey ställs på nytt inför den amerikanska kongressen. Två utskott frågar på måndagen ut Comey och på onsdag den tidigare justitieministern Loretta Lynch.

Förhören med Comey blir en uppföljare till en sex timmar lång utfrågning tidigare i december, rapporterar CNN. Då uttryckte republikanska politiker besvikelse över Comeys svar, eller brist på svar, på vissa frågor.

– Comey tror att han alltid har rätt och det spelar ingen roll om (justitiedepartementets internutredare Michael) Horowitz tycker att han har fel, och det spelar ingen roll om alla andra drar slutsatsen att han gjorde fel. Han vet bättre, sa republikanen Trey Gowdy till Fox News då.

Förhören är en del av kongressens utredning av FBI:s agerande under valrörelsen 2016.

4 tim
Till vänster: Två av de grupper som enligt en tidigare utredning skapats av ryska troll för att påverka amerikanska väljare. Till höger: Byggnad i St Petersburg där en så kallad trollfabrik tros sitta TT
Trumps USA Rysslandsutredningen

Amerikaner grupperades – fick målinriktad påverkan

Ryssland har försökt påverka amerikansk inrikespolitik genom sociala medier sedan år 2013. Det framkommer i en rapport till den amerikanska senaten som Washington Post tagit del av.

Enligt rapporten ska den ryska så kallade trollfabriken ”Internet Research Agency” ha delat upp amerikaner i intressegrupper och skickat målinriktade budskap till dem. Mängden ska ha varierat över tid, men varit särskilt intensiv vid viktiga politiska skeenden som presidentvalsdebatter eller partiernas konvent.

Rapporten visar hur nästan alla de stora sociala medieplattformarna använts både för att stödja Trumps kampanj och för att distrahera eller avskräcka Trumps motståndare, konstaterar Axios i en analys.

Idag 08:06
Läs mer om Trumps USA

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Statsminister Stefan Löfven och Moderaternas rättspolitiska talesperson  TT
Tiggeridebatten

Löfven: ”Bra att det prövats i högsta instans”

Statsminister Stefan Löfven tycker att det är bra att beslutet om Vellinges tiggeriförbud har prövats i högsta instans.

– Med det beskedet så har vi en ny praxis uppenbarligen. Nu vet vi det och kommunerna vet det, säger statsminister Stefan Löfven till TT.

Moderaternas rättspolitiska talesperson Tomas Tobé menar att lokala tiggeriförbud riskerar att flytta runt problemet med tiggeri och att modellen med lokala ordningsföreskrifter skulle vara svårt att införa i en storstad. Partiet vill istället se ett nationellt tiggeriförbud.

5 tim
Kommunstyrelsens ordförande i Vellinge, Carina Wutzler Björn Lindgren /TT / TT NYHETSBYRÅN
Tiggeridebatten

Kommuntoppen: ”Jag är jätteglad naturligtvis”

Kommunstyrelsens ordförande i Vellinge, Carina Wutzler (M), säger till Sveriges Radio Ekot att hon är jätteglad över att kommunen nu har fått grönt ljus för att införa tiggeriförbud.

– Vi tycker inte att tiggeri hör hemma i Sverige 2018, det finns andra sätt att bekämpa fattigdom. Det ska göras i deras hemländer, inte här i Sverige, säger hon till Ekot.

Vellinge kommun fick nej till sitt beslut om att införa tiggeriförbud på särskilt avgränsade områden i både kammarrätten och förvaltningsrätten innan Högsta förvaltningsdomstolen i dag sa ja. Carina Wutzler har hela tiden varit tydlig med att hon vill att kommunen ska driva frågan till högsta instans.

6 tim
Högsta förvaltningsdomstolen säger ja till tiggeriförbud  TT
Tiggeridebatten

Grönt ljus för tiggeriförbud i Vellinge kommun

Högsta förvaltningsdomstolen godkänner Vellinge kommuns tiggeriförbud, skriver man i ett pressmeddelande.

Därmed fastställer Högsta förvaltningsdomstolen kommunens beslut om att införa tiggeriförbud på särskilt avgränsade områden genom lokala ordningsföreskrifter.

Domen upphäver tidigare beslut från kammarrätten och förvaltningsrätten.

Vellinge vill förbjuda tiggeri på vissa avgränsade platser i kommunen och motiverar det med att en del invånare finner det obehagligt att gå till affärer där tiggare sitter.

Idag 09:07
Läs mer om Tiggeridebatten