Vänster: PSA-prov i form av ett blodprov. Höger: Socialminister Annika Strandhäll (S). TT
Framtiden i sjukvården

Regeringen vill se allmänna prostatacancertester

Regeringen vill se en allmän screening av män för att upptäcka prostatacancer och avsätter nu 8,4 miljoner kronor till de regionala cancercentrumen.
– Jag hoppas att satsningen ger erfarenheter som lägger en bra grund för ett framtida screeningprogram för prostatacancer, som kan införas så fort metoderna är tillräckligt bra, säger socialminister Annika Strandhäll (S) i ett pressmeddelande.
Prostatacancer är den vanligaste formen av cancer i Sverige, men arbetet med prostatacancertestning, så kallade PSA-prov, ser olika ut i olika delar av landet, skriver regeringen.

Toppnyheter

Arkivbilder. Mohammed bin Salman (t v),  Ahmed al-Assiri (t h). TT
Fallet Jamal Khashoggi

Kronprinsens rådgivare kan få skuld för Khashoggis död

Saudiarabien överväger att lägga skulden för journalisten Jamal Khashoggis död på en general vid namn Ahmed al-Assiri. Det skriver New York Times, som hänvisar till tre källor med insyn i processen.
Landet har hittills förnekat all inblandning i journalistens försvinnande och befarade död.
Vita huset ska redan ha fått namnet på generalen. Den officiella historien väntas bli att al-Assiri, kronprins Mohammed bin Salmans nära rådgivare, fått befogenhet att ta in Khashoggi för förhör. Därefter ska generalen antingen ha missförstått eller gått emot sina order och mördat journalisten.

2 tim
Trump får stöd. Carolyn Kaster / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Fallet Jamal Khashoggi

Trumps partikollegor vänder sig mot Khashoggi

Konservativa republikaner i USA:s representanthus har internt delat högerextrema artiklar som eldar på konspiratoriska misstankar mot journalisten Jamal Khashoggi, uppger fyra källor för Washington Post.
Artiklarna handlar om att den saudiska journalisten i sin ungdom hade kopplingar till Muslimska brödraskapet och att han också har arbetat som inbäddad journalist i närheten av Osama bin Laden.
Syftet med delningarna är att skydda Trump från kritik kring hantering av fallet. Samtidigt vill partikollegorna stödja presidentens motvilja till att kraftfullt ta avstånd från handelspartnerns handlingar, skriver tidningen.

4 tim
Osman Orsal / TT NYHETSBYRÅN
Fallet Jamal Khashoggi

Turkiska utredarna söker efter kvarlevorna i skog

Turkisk polis genomsöker en skog i utkanten av Istanbul i jakt på kvarlevor efter den saudiske journalisten Jamal Khashoggi, uppger källor för Reuters.
Utredare ska ha följt efter bilar som lämnade det saudiska konsulatet i staden den 2 oktober, dagen då Khashoggi försvann. Det uppges ha lett dem till skogen, som ligger nära staden Yalova.
Källorna säger också att utredare har kunnat säkra många spår i samband med genomsökningarna av konsulatet och av konsulns hem. Dessa ska nu genomgå dna-analys.
Khashoggi misstänks ha mördats på konsulatet men Saudiarabien nekar till anklagelserna.

Igår 21:31
Läs mer om Fallet Jamal Khashoggi
Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Miljardsvindleriet mot statskassorna

Tidigare chef: Har utfört skatteupplägg i Sverige

SEB har medverkat till avancerade upplägg för att minska skatten på aktieutdelningar i Sverige. Det säger en tidigare SEB-chef till SVT.
Den förre tyske bankchefen beskriver upplägget som en ”standardtransaktion” som SEB utfört i flera länder. I praktiken går det till så att aktieägaren under en kort period flyttar aktien från utlandet till det land banken finns i. Allt för att undvika skatt på aktier.
– På SEB har vi gjort sådana affärer i stor skala helt tills 2015 när de tyska skattelagarna ändrades. Då var det inte möjligt att utföra sådana affärer längre, åtminstone inte i Tyskland, säger han till SVT.

2 tim
TT
Miljardsvindleriet mot statskassorna

Ledare: Det räcker nu – bankerna måste skärpa sig

Opinion Den svenska storbanken SEB har varit inblandad i en gigantisk svindelaffär som har plundrat europeiska statskassor på miljardbelopp. Torsdagens avslöjande fick de svenska ledarsidorna att tända till.
”Vill du ha en framgångsrik karriär som riktigt stor bov tycks en bra bankman vara det första du behöver skaffa dig”, skriver Aftonbladets Ingvar Persson.
Men det får faktiskt vara nog nu, tycker Persson. Bankerna, som har skattebetalarna i ryggen och är viktiga för hela samhället, måste bli mer ödmjuka och öppna för insyn.
Bankskandalerna har avlöst varandra på senare tid, konstaterar Sydsvenskan. Risken finns att allmänhetens tilltro till hela banksektorn urholkas.
”Bara misstanken att banker, även svenska, tar aktiv del i skumraskaffärer är skadlig”, skriver ledarsidan.

2 tim
SEB, Nordea och Danske Bank har alla pekats ut i olika härvor den senaste tiden.
Miljardsvindleriet mot statskassorna

Analys: ”Påhittiga trollkarlar drivs av bonus”

Att myndigheterna börjar vrida åt skruvarna runt bankernas klåfingriga tummar visar att etik och moral stigit på värdeskalan. Det skriver SvD:s Birgitta Forsberg i en analys om den senaste tidens bankskandaler.
”Men även om det är nya tider så är jakten på stora pengar inte slut. Bankernas påhittiga trollkarlar, som gör de "smarta" affärerna, drivs av bonus. Och bankernas ägare kräver hög avkastning från styrelse och ledning. En avkastning som är omöjlig att nå utan att ta rätt mycket risk.”
DN:s Carl Johan von Seth skriver att bankerna genom sina ageranden riskerar stukat förtroende, miljardböter, sjunkande börsvärden och strängare tillsyn.
”Men det som saknas är en tillsyn med ordentliga tänder. Inom Sverige är myndigheternas ansvar splittrat, och på EU-nivå är problemet ännu värre. En konsekvens av skandalerna borde bli mer samordning.”

3 tim
Läs mer om Miljardsvindleriet mot statskassorna
Brexit Förhandlingarna
Arkivbild: Theresa May och Angela Merkel. TT
Brexit Förhandlingarna

Källor: May pratade för fort – Merkel förstod inte

Theresa May pratade så snabbt under sitt tal vid brexitmiddagen med EU:s ledare att Angela Merkel inte hängde med. Det uppger tre källor för Bloomberg.
Den tyska förbundskanslern uppges efter middagen på onsdagskvällen ha sagt att hon skulle be EU:s chefsförhandlare Michel Barnier förklara vad May hade sagt.
Under de 15 minuter den brittiska premiärministern hade på sig att imponera på EU-ledarna med en ny utväg i förhandlingarna framstod hon som nervös och forcerad, skriver nyhetsbyrån.

Igår 21:40
Piroschka Van De Wouw / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Förhandlingarna

EU-ledare ska hjälpa May att övertyga parlamentet

EU:s ledare planerar att hjälpa Storbritanniens premiärminister Theresa May att sälja in ett brexitavtal till det motsträviga brittiska parlamentet. Det rapporterar Guardian efter veckans toppmöte i Bryssel.
– Allt går att lösa bara man vill, säger Tysklands förbundskansler Angela Merkel enligt tidningen.
Även EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker tror att man kan lyckas övertyga parlamentet.
Frankrikes president Emmanuel Macron säger att det nu är upp till Storbritannien att agera för att uppnå en kompromiss, skriver AFP.

Igår 21:43
Läs mer om Brexit
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Moderaternas ekonomiska talesperson Elisabeth Svantesson tillsammans med partiledaren Ulf Kristersson. Oscar Sjöstedt (SD). TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

SD öppnar för att stödja en moderat övergångsbudget

Sverigedemokraterna stänger inte dörren för att rösta på en moderat budgetmotion om regeringsförhandlingarna drar ut på tiden. Det innebär att övergångsregeringen kan tvingas regera med moderat politik.
– Vi kommer att lägga en egen budgetmotion. Den kommer vi så klart att rösta på. Vad vi gör om den faller håller vi öppet, säger SD:s ekonomiska talesperson Oscar Sjöstedt till SR Ekot.
I den nya riksdagen skulle det räcka att Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna röstar på Moderaternas budget för att den ska bli gällande politik, skriver Ekot.

4 tim
Stefan Löfven (S). Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Allianskälla: ”Vi har inte fått något bud från Löfven”

Stefan Löfvens försök att bilda regering uppges gå trögt. Få uppgifter har framkommit efter S-ledarens möte med Alliansens partiledare, men enligt en uppgiftslämnare till Ekot har samtalen inte handlat om sakpolitiska frågor eller tänkbara kompromisser.
– Vi har inte fått något bud, säger en högt uppsatt allianspolitiker till SR.
Löfven ska på måndag ge en avstämning till talmannen Andreas Norlén och därefter har han ytterligare en vecka på sig att sondera för att försöka bilda regering.

Igår 14:18
Jimmie Åkesson och Ebba Busch Thor.  TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Uppmaningen: ”Samtala med oss om du är så orädd”

I en intervju i Expressen i går sa KD-ledaren Ebba Busch Thor att hon är ”mest orädd” av alliansledarna för att tillträda med ett stöd i riksdagen som även inkluderar Sverigedemokraterna.
– Jag kommer inte att bli så nervös över hur ett annat parti i kammaren röstar att jag avstår från att rösta för den jag tror vore bäst som statsminister, sa hon.
SD-ledaren Jimmie Åkesson är mycket nöjd med uttalandet – men kräver också handling.
– Om nu Ebba Busch Thor verkligen är så orädd som hon säger, så borde hon använda det modet till att börja samtala med oss, säger Åkesson till tidningen.

Igår 10:47
Läs mer om Valet 2018
Helg Recensioner
Lyrro – In & utvandrarna. Nordisk film
Helg Recensioner

”Lorryfilmen utan kvalitet – har lastgamla sketcher”

Sketcherna i nya Lorryfilmen ”Lyrro – In & utvandrarna” känns lastgamla och hade lika gärna kunnat vara inspelade 89/90, skriver GP:s recensent Mats Johnson.
Han ställer sig frågande till att Svenska filminstitutet bidragit till finansieringen eftersom den ”verkligen inte är högkvalitativ”. Johnson ställer sig också frågande till vem satiren är riktad mot.
”Men glasklart är att Lorrygänget på 29 år gått från vassa och kontroversiella till upprepande och lite trötta.”
Filmen börjar med Big Bang och sedan får vi följa Josef, Maria och en åsna när de i nutid försöker ta sig till himmelriket på jorden – alltså Södertälje.
SVT:s Fredrik Sahlin håller med om att Lorryfilmen känns daterad. Han menar att den är trubbig, trött och vevar mot allt och alla – utan att någon behöver känna sig träffad.
Sahlin skriver att ”Lyrro” på samma sätt som ”Yrrol” är en krävande mix av iakttagelser och lyteskomik, men att den första filmen var underhållande och den här en ”mer lättglömd historia”.
Läs recensionerna i länkarna nedan.

13 min
Andrew Eccles
Helg Recensioner

Nya ”Halloween” kämpar för att vara fansen till lags

Skräckfilmgenren har tagit stora kliv sedan ”Alla helgons blodiga natt” släpptes 1978. Men trots monstruösa förväntningar på uppföljaren ”Halloween” görs inga försök till modernisering, skriver Indiewires Eric Kohn i en recension. Filmen flörtar hela tiden med John Carpenters original, från soundtrack till eftertexter, konstaterar han och tillägger att det märks att ”Halloween” är angelägen om att vara sina fans till lags.
New York Times Jeannette Catsoulis skriver att filmen står och faller med Jamie Lee Curtis rollprestation. Utan henne är det en ganska konventionell splatterfilm.
TT:s recensent lyfter fram hur kvinnorna tar fajten mot den tyste, våldsamme mannen, här i Michael Myers gestalt. ”Vem har någonsin sett en så stenhård mormor ge mördaren en match som den här?”
Läs recensionerna i länkarna nedan.

13 min
Läs mer om Helg

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Valaffischer för kandidaten Hameeda Danesh. Rahmat Gul / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Valet i Afghanistan

Trots våldet: Rekordmånga kvinnor ställer upp i valet

I morgon går Afghanistan till val efter en valrörelse kantad av blodiga attacker. Men årets parlamentsval utmärker sig även på ett annat sätt: 417 kvinnor, fler än någonsin tidigare, kandiderar.
– Säkerheten är ett stort orosmoln, men jag försöker att tona ned riskerna. Vi behöver utbilda kvinnor så att de kan stå upp för och skydda sina rättigheter, säger en av dem, Fatema Nazari, till tyska Deutsche Welle.
Sedan 2004 kvoteras kvinnor in på en fjärdedel av platserna i parlamentet – men även utöver dessa utmärker sig kvinnorna i valrörelsen, enligt Afghanistankännaren Anders Fänge.
– Kvinnornas beslutsamhet, att de vill göra sina röster hörda, är en av få positiva saker med valet, säger han till TT.

1 tim
Scott Miller Tech. Sgt. Sharida Jackson / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Afghanistan

Talibanerna: Toppmilitär från USA var mål för attack

Den amerikanske militärchefen Scott Miller var ett av målen för dagens attack vid ett politiskt möte i Kandaharprovinsen i Afghanistan, uppger talibanerna enligt AFP. Miller överlevde angreppet men två andra amerikanska soldater skadades.
Det andra målet för attacken var den afghanske polischefen Abdul Raziq. Han dödades i angreppet, enligt landets myndigheter.
Enligt uppgifter ska en man som agerat säkerhetsvakt ha öppnat eld när ett möte med högt uppsatta deltagare avslutades. Razig uppges ha skjutits i ryggen.

Igår 15:06
Abdul Raziq STRINGER / TT NYHETSBYRÅN
Valet i Afghanistan

Angrepp mot militärmöte: Polischef som kämpade mot talibanerna dödades

Den afghanske polischefen Abdul Raziq har dödats i samband med en attack i provinsen Kandahar i dag. Raziq har enligt BBC gjort sig känd som en mäktig motståndare till talibanrörelsen och gruppen har pekat ut honom som ett av målen för attacken.
Den amerikanska befälhavaren Scott Miller, enligt talibanerna det andra målet för attacken, ska ha klarat sig oskadd. Två amerikanska soldater skadades.
Dådet utfördes vid ett säkerhetsmöte på hög nivå som hölls med amerikansk militär.
Uppgifterna om vilka som dödats och skadats går isär. Det har förekommit rapporter om att Kandahars guvernör dödats men enligt BBC har han skadats svårt.
Attacken inträffar bara dagar för parlamentsvalet i landet.

Igår 15:15
Läs mer om Valet i Afghanistan