Hem
Nilfebersmygga (SVA/Anders Lindström)

Rödbrun virusmygga nu i Sverige: ”Ingen risk”

En för Sverige ny myggart – Nilfebersmyggan – har nyligen noterats i Halland och väntas nu sprida sig i andra delar av västra Sverige. Det rapporterar P4 Göteborg. Myggan beskrivs som rödbrun med mörk bakkropp och rund spets.

Den finns sedan tidigare i Centraleuropa och har rört sig norrut som ett resultat av klimatförändringarna. I flera länder i södra Europa bär myggan West Nile viruset, som i värsta fall kan leda till hjärnhinneinflammation.

Myggforskaren Anders Lindström på Statens veterinärmedicinska anstalt, gör bedömningen att någon risk för detta inte finns i Sverige.

– Vi har inte hittat viruset, inte än i alla fall. Så för närvarande tror vi inte att det finns någon risk, säger han till P4.

bakgrund
 
Nilfebersmygga
Wikipedia (sv)
Nilfebersmygga, Culex modestus är en tvåvingeart som beskrevs av Ficalbi 1889. Culex modestus ingår i släktet Culex och familjen stickmyggor. Inga underarter finns listade i Catalogue of Life.Det svenska namnet har myggan fått på grund av att den ofta spelar en nyckelroll vid utbrott av sjukdomen West Nile Fever, som orsakas av ett virus med samma namn (West Nile-virus). Sjukdomen West Nile Fever finns inte i Sverige. Nilfebersmyggan upptäcktes för första gången i Sverige i juni 2016. Det var myggforskaren Anders Lindström vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, som själv fångade ett exemplar i en trädgård i Simrishamn. I och med fyndet har Sverige nu femtio arter stickmyggor.
bakgrund
 
West Nile-feber
Wikipedia (sv)
West Nile-feber eller West Nile fever (efter engelskans West Nile = västra Nilen och fever = feber), på svenska numera även kallad nilfeber, är en infektionssjukdom som orsakas av West Nile-viruset som ingår i släktet Flavivirus i familjen Flaviviridae. Fåglar är den naturliga värden och viruset sprids mellan fåglar via myggor, vanligtvis myggor inom släktet Culex. Patienter uppvisar vanligtvis inga symtom men i vissa fall leder sjukdomen till hjärninflammation eller hjärnhinneinflammation vilket kan ha dödlig utgång. Viruspartikeln består av en enkelsträngad RNA molekyl omgiven av en kapsid som i sin tur är omgiven av ett lipidmembran. West Nile-feber förekommer i Afrika, Europa, Asien, Australien och Nordamerika. Idag finns inga vaccin mot sjukdomen och det bästa sättet att begränsa sjukdomens spridning är att bekämpa myggorna som bär på viruset. Flyttande fåglar anses vara virusets primära sätt att sprida sig till nya områden.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen