Hans Rosling. Arkivbild. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Hans Rosling 1948–2017

Roslings minne hedras – i dag begravs professorn

En begravningsceremoni till minne av Hans Rosling hålls i dag i Rikssalen på Uppsala slott, skriver SVT Nyheter. Därefter gravsätts han på Gamla kyrkogården följt av en minnesstund på slottet.

Hans Rosling, professor i internationell hälsa vid KI, dog den 7 februari till följd av cancer i bukspottskörteln. Han blev 68 år gammal.

Toppnyheter

Brexit Storbritanniens framtid
Boris Johnson i en helikopter över Hongkong 2013.  Andrew Parsons / TT NYHETSBYRÅN
Brexit Storbritanniens framtid

Analys: Skakigt grepp om makten för Boris Johnson

Enligt hans anhängare var valet av Boris Johnson som Torypartiets ledare och Theresa Mays efterträdare på premiärministerposten ett mandat för hans visioner för brexit, skriver Lewis Goodall i en analys för Sky News.

Men den här regeringens grepp om makten är skakigare än på årtionden menar Goodall. Han skriver att Johnson har ett starkt stöd men att han inte har mandat från alla – varken väljare eller parlamentsledamöter. Det är inte säkert att ledamöterna tar instruktioner från sin lokala partiledning.

”De flesta tycker att insatserna för en hård brexit är så höga att de inte kommer att bry sig”, skriver han och pekar på att många inom partiet faktiskt också röstade emot honom.

Oavsett vad man tycker om Boris Johnson kommer valet av honom att beröra dig, skriver BBC:s politiska kommentator.

”Nu är han Torypartiets kung och brexitörerna är hans hov”, skriver hon.

2 tim
TOBY MELVILLE / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Boris Johnson blir ny brittisk premiärminister

Boris Johnson väljs till Torypartiets ledare och Storbritanniens nya premiärminister med bara tre månader till ny brexit-deadline. Johnson fick 92 153 röster mot Hunts 46 656 röster vilket motsvarar 66 procent mot 34 procent av rösterna.

Boris Johnson tackar Torypartiet och Theresa May i sitt segertal och säger att Jeremy Hunt var en ”formidabel” motståndare.

Johnson säger att han läste i morse i Financial Times att han står inför ett av de mest avskräckande uppdragen någon kan få inför brexit och frågar publiken: ”Känner ni er avskräckta? Ni ser inte avskräckta ut.”

– Vi kommer att ge energi till landet och vi kommer att genomföra brexit, säger han inför publiken.

– Kampanjen är över, nu börjar jobbet!

Följ rapporteringen i länkarna nedan.

3 tim
Boris Johnson. NIKLAS HALLE'N / AFP
undefined

Ministrar flyr BoJo:s ledarskap – flera avgår

När det stod klart att Boris Johnson tar över som Torypartiets nya ledare avgick justitieminister David Guake, meddelar han på Twitter.

Han är en i raden som antingen hotat avgå eller lämnat i samband med att det står klart att Boris Johnson tar över som premiärminister efter Theresa May.

Inför att Boris Johnson väntades utses avgick bland andra utbildningsminister Anne Milton. Hon skrev i ett brev till Theresa May att hon är allvarligt oroad över att lämna EU utan ett avtal, något Johnson inte utesluter.

2 tim
Läs mer om Brexit
Stormzy, Johnny Marr och Thom Yorke. TT
Röster om nya Toryledaren

Brittiska musikeliten: ”Dra åt helvete, Boris Johnson”

En rad brittiska musiker har ventilerat ut sin vrede och besvikelse över att Boris Johnson nu valts till Storbritanniens premiärminister. Rapparen Stormzy har retweetat ett klipp från en av sina låtar, känd för frasen ”Fuck Boris” – ett kort och koncist budskap som även Radiohead-sångaren Thom Yorke twittrat ut tillsammans med ett kritiskt brev från en av Johnsons tidigare mentorer från Eton College.

The Smiths tidigare gitarrist Johnny Marr twittrar att han hoppas att folk ska sluta kalla honom för ”bara ’Boris’, som att han är någon mysig och kul karaktär” – och i stället referera honom vid hans fulla namn: ”That Wanker Boris Johnson”.

24 min
Boris Johnson. Frank Augstein / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
undefined

”Johnson står inför samma brexitproblem som May”

Storbritanniens nyvalde premiärminister Boris Johnson kommer få svårt att bilda en balanserad regering, eftersom flera av Theresa Mays ministrar redan har avgått eller uppgett att de tänker göra det. Det säger brittiska valexperten John Curtice till TT.

Boris Johnson har också lovat att dra Storbritannien ur EU senast den 31 oktober – med eller utan avtal. Men här står han inför samma problem som ledde till Theresa Mays avgång, menar Curtice.

– Kan han öppna förhandlingarna igen med EU? Inte solklart. Kan han få ett avtal godkänt av underhuset? Inte solklart. Kan han få underhusets godkännande att lämna utan avtal? Inte solklart.

1 tim
Boris Johnson och Donald Trump. Kevin Lamarque / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Politiker gratulerar och utmanar – ”Vågar BoJo?”

”Han kommer bli suverän”, skriver Donald Trump på Twitter när han gratulerar Boris Johnson till segern och posten som Storbritanniens nästa premiärminister.

Brexitpartiets ledare Nigel Farage både gratulerar och utmanar Johnson när han skriver på Twitter. ”Jag önskar honom lycka till som premiärminister och med sitt löfte om en brexit till varje pris. Har han modet att leverera?”, undrar Farage.

Londons borgmästare gratulerar och säger sig hoppas på framtida samarbete i flera frågor, men säger samtidigt att han inte kommer sluta kritisera brexit.

EU:s chefsförhandlare för brexit, Michel Barnier, skriver att han ser fram emot framtida samarbete kring brexit.

3 tim
Läs mer om Röster om nya Toryledaren
Sim-VM
Sjöström efter semifinalen. JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Sim-VM

Sliten Sjöström till final – får kritik av Lars Frölander

Sarah Sjöström är klar för final på 200 meter fritt efter att ha simmat på fjärde bästa tid i semifinalen. Efter loppen klappade simstjärnan sig själv på låren, skriver DN.

– De är stenhårda. Det gör ont, och svider lite i benen, säger Sjöström till tidningen.

Sjöströms taktik var att ta det lugnt de första 100 meterna, för att sedan höja tempot. En taktik som inte är särskilt bra och som gör att hon ”måste ta i som tusan i slutet”, sa SVT:s expert och den tidigare världssimmaren Lars Frölander efter loppet, enligt Sportexpressen. Finalen är i morgon.

– Då finns det ingenting att spara på. Hon har tagit en svår väg dit. Hon gör loppen alldeles för svåra, säger Frölander.

24 min
Sun Yang vann 200 meter fritt på sim-VM i Sydkorea. JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
undefined

Omstridd simmare tog hem kontroversiellt guld

Den dopingmisstänkte Sun Yang från Kina kammade hem sitt andra guld i sim-VM på ett kontroversiellt sätt. Först i mål på 200 meter fritt var nämligen egentligen litauern Danas Rapsys, men han diskades då han inte stått stilla på startpallen.

Sun Yangs seger möttes dock av missnöje och burop från publiken i Gwangju. Han misstänktes för att ha saboterat ett dopingtest i fjol och har tidigare fällts för dopning en gång.

2 tim
Sarah Sjöström. JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
undefined

Efter guldmissen: Sjöström snabbast i försöken

Efter förlusten på 100 meter fjäril i sim-VM i Sydkorea i går visar Sarah Sjöström upp sina superkrafter igen. I försöken på 200 meter fritt var hon med sina 1.55,14 snabbast på distansen och slog även årsbästa.

Förväntningarna på Sarah Sjöström var skyhöga inför gårdagens final i 100 meter fjäril. Men guldchansen blev inte mer än just än chans, Sjöström hamnade efter en riktig rysare på andra plats.

Semifinalen i 200 meter frisim simmas i eftermiddag svensk tid och finalen är i morgon onsdag.

Idag 06:38
Läs mer om Sim-VM