Hem
Magdalena Andersson tillsammans med sina ministrar. (Pontus Lundahl/TT)

S-lyft firas och tonas ner: ”Magdaeffekt” – ”beror på kriget”

Flera partier menar att det stora opinionslyftet för S är en effekt av det pågående kriget i Ukraina.

– I det stora handlar det om att viktiga sakpolitiska frågor hamnat i skymundan (...) Regeringen har misslyckats med frågorna men ändå går de framåt, säger SD:s partisekreterare Richard Jomshof till Expressen.

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin kallar analysen för ”en våldsam förenkling”. Han tror i stället att det är en ”Magda-effekt” som ligger till grund för ökningen.

– Det är ett bevis att vi har en stark partiordförande och statsminister som verkligen klarar av att leda det här landet och sätta Sverige främst, säger han till Aftonbladet.

I SCB:s senaste partisympatiundersökning ökar Socialdemokraterna 4,2 procentenheter till 33,3 procent, jämfört med samma mätning i november. Trots det bedömer Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer att läget inför höstens val är helt jämnt.

– Nu kommer vi tillbaka till de inrikespolitiska konfliktfrågorna. Om brottslighet, människors hushållsekonomi och energi- och klimatfrågorna, säger han till SvD.

SCB-mätningen (novembermätningen inom parentes)

S: 33,3 (29,1)
M: 21,3 (22,7)
SD: 17 (18,6)
C: 6,7 (8,4)
V: 7,8 (9,2)
KD: 5,2 (4,6)
MP: 3,3 (3,9)
L: 3,4 (2,5)

Valresultatet 2018

S: 28,26
M: 19,84
SD: 17,53
C:
8,61
V: 8
KD:
6,32
MP: 4,41
L: 5,49

Om Partisympatiundersökningen (PSU) från SCB

Partisympatiundersökningen (PSU) genomförs av SCB i maj och november varje år. Resultaten publiceras alltid månaden efter och mätningarna anses vara mycket viktiga för partierna.

Undersökningen ställer två frågor: vilket parti väljarna skulle rösta på om det var val i dag och vilket parti som är bästa parti. Undersökningen frågar också om EU-sympatier. Resultatet i PSU bryts ned på till exempel kön, ålder, socioekonomisk bakgrund, och utländsk/svensk bakgrund.

Genom ett slumpmässigt urval intervjuas cirka 9 000 personer. Svaren samlas in via telefonintervjuer och webbenkäter. Den som inte har besvarat webbenkäten blir kontaktad via telefon.

Undersökningen har pågått sedan 1972.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen