Hem
AvanzaANNONS

Så investerar du smartare i aktier

För att lyckas långsiktigt med aktier gäller det att hitta en investeringsstrategi som passar dig. Fördelen med en strategi är att det är enklare att navigera i stormiga börstider, eller att lägga band på sig själv i febriga tider då börsen stiger kraftigt.

– Genom att utarbeta ett ramverk av investeringsregler i ditt sparande kommer du öka sannolikheten för att fatta rationella och konsekventa beslut. Det kan handla om hur många bolag du ska ha i portföljen, hur stor vikt varje enskilt innehav maximalt får utgöra eller huruvida utdelning är ett krav, säger Felicia Schön, privatekonom på Avanza.

Att utarbeta egna investeringsregler är inte svårt men bör ta lite tid. Dessutom kommer dina regler att utvecklas och förädlas i takt med att du befinner dig i olika faser i livet samtidigt som du blir mer erfaren. Att sakna investeringsregler på börsen är som att försöka orientera i skogen utan karta.

– Det hela handlar helt enkelt om att ha en struktur och ett förhållningssätt till investeringar och din portfölj. På så sätt undviker du att famla i mörkret och ökar sannolikheten för att rida ut stormiga tider på börsen, säger Felicia Schön

Exempel på investeringsregler att inspireras av

  1. Vad har jag för tidshorisont?
  2. Vad har jag för risktolerans, hur mycket får det svänga?
  3. Kan jag investera i alla bolag oavsett börsvärde?
  4. Hur hög vikt får varje enskilt bolag utgöra?
  5. Måste bolagen jag investerar i gå med vinst på sista raden?
  6. Måste bolagen jag investerar i ge utdelning? Om utdelning är viktigt, bör jag fokusera på hög direktavkastning eller hög utdelningstillväxt?
  7. Hur lär jag mig av mina misstag och drar lärdom av dem?

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Avkastningen kan också öka eller minska på grund av förändringar i valutakursen.

Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.