Hem
SkandiaANNONS

Så påverkas sömnen av hemmajobb

Sömn kan göra underverk för kreativiteten och välbefinnandet - men stress, skärmtid och stillasittande får oss att sova allt sämre. Av alla som kontaktar Skandias Hälsosluss har mer än hälften sömnsvårigheter. Aleksandar Djordjevic hos Skandias samarbetspartner Sophiahemmet Rehab Center har koll på sömn och vet vad du ska tänka på. Här är sömntipsen du kan göra något åt.

1. Hur mycket bör man sova?

– Det är ganska individuellt men i genomsnitt behöver vi mellan sju och nio timmars sömn för att må bra. Att sova tillräckligt är viktigt på lång sikt och främjar olika positiva saker som vår förmåga att reglera känslor. Vi blir till exempel inte lika lättirriterade och tappar humöret så lätt. Men det är också viktigt för vår koncentrationsförmåga och kreativitet, vilket ökar vår möjlighet att prestera bra på jobbet.

2. Jag kollar ofta i mobilen innan jag ska sova – ska jag sluta med det?

– När vi tittar på skärmar matar vi hjärnan med information och intryck. Skärmar motverkar alltså den nedvarvning och lugn som vi behöver för att kunna slappna av. Om du har svårt att somna och har vanan att titta i mobilen ända tills du ska sova, då kan det vara värt att stänga av mobilen.

3. Nu när vi jobbar hemma ibland – kan det påverka hälsan?

– Hemma kan man planera sin tid så man får återhämtning och omväxling vilket vi mår bra av. Problemet vid distansarbete kan vara att göra en tydlig avgränsning mellan jobb och fritid. Vi kanske jobbar på kvällen och sover sämre på grund av det. Om vi däremot kan få de positiva effekterna av att träffa kollegor på kontoret kombinerat med lugnet hemma med tid att göra positiva saker som träning och slippa kollektivtrafiken – då kan det här nya arbetssättet vara positivt för många.

Aleksandars bästa tips

  • Förutsättningarna för sömnen skapar vi under dagtid när vi är vakna.
  • Se till att få en omväxling under dagen med lagom mycket arbete och aktivitet samt pauser. Glöm inte bort att fysisk aktivitet och utomhusvistelse är viktigt för vår sömn
  • Ta tid att varva ner på kvällen. Låt sista timmen bli en nedvarvningsrutin där vi släcker ned, tar bort skärmar och andra intryck för att ge kroppen en chans att komma ned i varv.
Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.