Hem
(Claudio Bresciani / TT / TT NYHETSBYRÅN)

Så slipper du få ont i huvudet av glass

Att man kan få ont i huvudet efter intensivt glassätande beror på att smärtcentrat som kontrollerar svalg och panna ligger nära varandra i hjärnstammen.
– Kroppen kan inte alltid placera smärta rätt, det är samma sak när man har hjärtbesvär och får ont i armen, säger Jesper Peterson, verksamhetschef för neurologin på Skånes universitetssjukhus, till TT.
Det enda som kan hindra huvudvärken? Ät glassen långsammare.

bakgrund
 
Glasshuvudvärk (sphenopalatine ganglioneuralgia)
Wikipedia (sv)
Glasshuvudvärk, "brain freeze" eller Sphenopalatine Ganglioneuralgia kallas den plötsliga, kortvariga huvudvärk som vissa människor upplever då de äter glass eller annan kall mat. Det har funnits olika teorier om den exakta orsaken till fenomenet, men värken uppstår då kyla påverkar nerver i gommen, som exempelvis trillingnerven (nervus trigeminus). Enligt en grupp forskare vid Harvard Medical School är det inte kylan som orsakar smärtan, utan värme. När det kalla når gommen sänds signaler som ökar blodflödet i den artär som förser hjärnan med syre. Hjärnan överhettas då för att kompensera för kylan, och det är denna överhettning som orsakar smärtan. Efter en liten stund drar sig blodkärlen samman igen och smärtan försvinner.
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen