Så undviker du vanliga stolmissen på jobbet
För låg, för hög eller alldeles för svår att ställa in? Det är inte helt lätt att hitta en kontorsstol som fungerar, eller rättare sagt, som uppfyller alla dina behov. Här är några punkter som kan guida dig till rätt stol – och bättre ergonomi.
Spakar som inte tycks fylla någon funktion. Skrangliga armstöd som mest är i vägen – för att inte tala om omöjligheten i att få in rätt höjd. Runthoppandet för att hitta en av kontorets stolar som är någorlunda kompatibel med hur du vill ha den är oftast mer regel än undantag. Men det är inte heller helt enkelt att hitta en kontorsstol som funkar för just dig. En bra kontorsstol ska nämligen följa kroppens rörelser, minska risken för belastningsskador och hjälpa dig att sitta korrekt.
Det finns med andra ord en hel del aspekter att ta hänsyn till. Här kommer några punkter som kan vara bra att ha i bakhuvudet när du är på jakt efter rätt kontorsstol för just dig.
1. Hur mycket sitter du?
Den första frågan du bör ställa dig är hur mycket, eller lite, du sitter under en dag. Svaret på den frågan avgör nämligen vilken typ av kontorsstol du bör ha. Sitter du större delen av arbetsdagen behöver du en stol med mer ergonomiska fördelar än om du bara sitter kortare stunder.
2. Hur rör du dig?
Ditt rörelsemönster är en annan viktig faktor som påverkar vilken stol du bör ha. En stol med permanent kontakt är bra om du till exempel ändrar din sittställning ofta. Ryggstödet följer då med överkroppens rörelser medan sitsen är fast, vilket gör att det är lätt att variera arbetsställningen.
3. Hur ser din kropp ut?
För att stolen ska ge dig rätt stöd måste den anpassas efter din längd, vikt och kroppsform. Eftersom vi alla är olika byggda bör du därför leta efter en stol med flera olika inställningsmöjligheter. Se till att utnyttja alla stolens funktioner och ställ också om den med jämna mellanrum, så undviker du en statisk sittställning.
4. Har du specifika behov eller önskemål?
Utöver funktioner som rör ergonomi och rörelsemönster, kan du även addera tillbehör och egenskaper som armstöd och nackstöd. Ett annat exempel är att välja bort skinn- och tygklädsel för ett perforerat alternativ som släpper in mer luft, vilket är bra om du lätt blir varm.
Detta är en annons från vår partner, den är inte skriven av journalisterna på Omnis redaktion. Innehållet behöver inte nödvändigtvis reflektera Omniredaktionens åsikter.