Hem
Bill Gates. (Gian Ehrenzeller / TT NYHETSBYRÅN)

Så vill Gates bygga nästa generations kärnkraft

Räddaren i nöden eller en ulv i fårakläder? Kärnkraften har en komplicerad roll när det kommer till framtidens energiförsörjning. Å ena sidan är dilemmat med hur det radioaktiva avfallet ska hanteras alltjämt olöst. Å andra sidan är det i nuläget den enda energikällan som kan producera tillräckligt med ström för att ersätta klimatbovarna kol och gas.

I Sverige är planen att kärnkraften ska vara helt avvecklad och ersatt med förnybara energikällor till 2040. Men på flera andra håll i världen planeras nya reaktorer.

En som tror att kärnkraftens fördelar kommer att vinna är Microsoftfadern och miljardären Bill Gates. Han är en av grundarna av TerraPower, som ska bygga nya slags kärnkraftsreaktorer i amerikanska Wyoming. Sedan 2006 har företaget utvecklat så kallade vågreaktorer (traveling wave reactors), som genom en vågreaktion ska kunna utnyttja även låganrikat uran. På så sätt kan bränsleutvinningen bli långt mer effektiv än i traditionella reaktorer som endast kan ta vara på höganrikat uran i fissionsprocessen, beskriver tekniksajten Inverse.

Rektorerna ska göras säkrare än sina föregångare, bland annat genom att flytande natrium ska användas i stället för vatten för att kyla ned reaktorerna. Natrium har en högre kokpunkt och därmed blir det mindre tryck i reaktorn, vilket i sin tur minskar risken för härdsmälta. Tekniken gör dessutom att reaktorerna inte behöver vara lika stora och därför också blir billigare att bygga.

– När vi löser de här tekniska och finansiella problemen hoppas jag att människor ska bli öppna för hur otroligt säkra nästa generations reaktorer kommer att vara, sa Gates till CNBC förra året. 

Tanken är att de nya kraftverken ska generera ström hela tiden, men framförallt leverera den när sol- och vindkraft inte räcker till. Därför är en central del i TerraPowers koncept att med natriumtekniken även förvara el som i stora batterier.

Vissa är dock inte övertygade om att kärnkraft är rätt väg att gå och tekniken är tätt förknippad med katastrofala olyckor som i Tjernobyl och Fukushima. Gates är dock fast i sin tro att misstagen inte behöver återupprepas.

– Jag erkänner att det kommer vara nästan lika svårt att förvissa människor om det som att faktiskt bygga kärnkraften. Men eftersom det kan vara nödvändigt för att undvika klimatförändringar, bör vi inte ge upp, säger han i CBS:s program 60 minutes.

Detta är Omni Passion

Omni Passion är en satsning där vi djupdyker i ämnen som vi – och förhoppningsvis ni läsare – är passionerat intresserade av. Fokus ligger på mänskliga och tekniska framsteg, men även trender och företeelser som kommer att forma den värld vi lever i.

Hittills har vi avhandlat ämnen som människan i rymden, framtidens mat och kampen mot mänskligt åldrande. Vad vill du läsa om härnäst? Tankar, synpunkter och idéer? Mejla till olivia.wikstrom@schibsted.com.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen