Så vill Vattenfall bryta beroendet av fossila bränslen
Att leva fossilfritt kan kännas svårt i en värld där varje handling orsakar utsläpp. Vattenfall arbetar för fossilfrihet och visar att omställningen är möjlig – genom satsningar på transportlösningar, fossilfri produktion och genom att erbjuda fossilfri el och värme.
– Målet måste vara att ställa om hela samhället – utan att lägga hela ansvaret på individen, säger Paul Morel, Brand Campaign Manager på Vattenfall.
Lampan du tänder på morgonen, bussen du tar till jobbet, till och med den första koppen kaffe. Allt har producerats eller transporterats med hjälp av fossila bränslen – och bidrar på så sätt till klimatförändringen vi nu upplever. Vi lever helt enkelt i ett samhälle som är beroende av fossila bränslen.
Sett ur det perspektivet är det inte svårt att förstå att det kan kännas hopplöst. Till exempel när vi blickar tillbaka efter en rekordvarm sommar i sydligaste Europa. Eller vänder blicken mot Centraleuropa, som i mitten av september drabbades av stora översvämningar.
Verklig förändring
Då är det lätt att tänka: vad kan vi göra i allt detta?
Just den frågan är ett fundament för Vattenfall – det är en fråga som företaget ständigt ställer sig. Som en av Europas största elproducenter och Sveriges största producent av fossilfri el är beslut som Vattenfall fattar viktiga pusselbitar för att få till verklig förändring.
– Vi vill att det ska vara möjligt att leva fossilfritt och vårt mål är att det ska vara möjligt år 2040. I dag går det inte – vår värld är sammankopplad på så sätt att du orsakar utsläpp vad du än gör. Det vill vi ändra på, säger Paul Morel på Vattenfall.
Det här är avgörande
Vattenfalls vision om fossilfrihet bygger på tre centrala pelare som vägleder företagets arbete. Dessa områden är avgörande för att forma en fossilfri framtid och speglar Vattenfalls tolkning av vad det innebär att bryta beroendet av fossila bränslen. Målen är att:
- Leva fossilfritt: Det innebär att Vattenfall ska kunna erbjuda fossilfri el och värme för alla företagets kunder.
- Producera fossilfritt: Det innebär för Vattenfall möjligheten att kunna använda byggmaterial som stål och cement som är producerat fossilfritt.
- Transportera fossilfritt: Det är transportlösningar som bygger på el, vätgas och andra elektrobränslen.
Leva fossilfritt
Ur perspektivet “Leva fossilfritt” så har Sverige redan en superkraft på plats. Vårt lands mix av fossilfria energislag i kombination av förnybara energikällor gör att det redan i dag går att använda fossilfri el i stor utsträckning i Sverige – om man vill.
– Vattenfall har redan i dag närmare 100 procent fossilfri elproduktion i Sverige. I Europa gör vi investeringar, i exempelvis havsbaserad vindkraft, för att ställa om hela produktionen på sikt.
Samtidigt gör Vattenfall stora investeringar i Sverige för att ytterligare bygga ut kapaciteten att producera ännu mer fossilfri el. Teknologier som kan hjälpa oss att bryta fossilberoendet kommer att kräva stora mängder fossilfri el. Exempel på energiintensiv teknik är vätgasproduktion, elektrifiering av transportsektorn och produktion av kolfiber som används i vindkraftverk.
Fakta: Vindkraft
Vindkraft är inte bara en av de billigaste formerna av ny energiproduktion, utan den har också ett mycket lågt klimatavtryck. Moderna vindkraftsparker kompenserar för sitt eget koldioxidavtryck efter bara ett år av sina cirka 30 år i drift. Efter livstiden kan vindkraftverken återvinnas till upp till 99 procent.
Producera fossilfritt
Det är ingen slump att Vattenfall, tillsammans med andra aktörer, investerar och forskar i sätt att kunna producera stål och betong fossilfritt. Stål och betong står för en stor andel av världens totala koldioxidutsläpp, och om vi kan minska dessa utsläpp kommer vi långt. För Vattenfall går det åt mycket stål och betong för att bygga nya kraftverk, därför är fossilfritt producerat stål och betong en förutsättning för den framtid som Vattenfall vill uppnå.
– Vi tar ansvar för att förändra det som individen inte kan påverka, men som får stora positiva effekter för densamma i framtiden, säger Paul Morel.
Ett samarbete som fått mycket uppmärksamhet är det lyckade initiativet att utveckla en fossilfri produktionskedja för att tillverka fossilfritt stål tillsammans med LKAB och SBAB. Nu är målet att tillverkningen ska skalas upp. Och runt om i världen pågår nu utveckling av liknande tillverkningsprocesser för stål med hjälp av vätgas.
– Det var viktigt att vi kunde visa att det faktiskt går att tillverka stål med väsentligt lägre klimatpåverkan, säger Paul Morel.
Fakta: HYBRIT
HYBRIT står för HYdrogen BReakthrough Ironmaking Technology. Det är ett samarbetsprojekt där SSAB, LKAB och Vattenfall tillsammans utvecklar tekniken för att kunna producera fossilfritt stål med hjälp av fossilfri el och vätgas, med praktiskt taget inget koldioxidavtryck genom hela värdekedjan från gruvdrift till stålproduktion.
Transportera fossilfritt
Transport är så mycket mer än bara att ta sig runt själv. I vår globala värld är transport något vi tar för givet och ofta reflekterar vi inte ens över utsläppen som de genererar. Faktum är att den globala transporten står för ungefär 20 procent av koldioxidutsläppen. Eldrivna fordon och utbyggnad av laddinfrastrukturen är en del av lösningen.
– För att ställa om här krävs att det är enkelt och lättillgängligt att ladda, säger Paul Morel.
Under de senaste åren har Vattenfall installerat, och driver nu, tusentals publika laddplatser och snabbladdare.
Det är inte bara privatbilismen som förändras. Elektrifiering av tunga transporter är en viktig del i omställningen mot fossilfrihet.
Fakta: Laddlösningar
Totalt driver Vattenfall genom sitt nätverk InCharge cirka 60 000 laddningspunkter i norra Europa, och antalet växer snabbt. Fler än 800 000 laddningar sker vid Vattenfalls laddningsstationer varje månad, vilket visar att elbilar är på väg att bli det nya normala.
Systemförändring krävs
Att kunna leva fossilfritt handlar i slutändan om en systemförändring – för att samhället ska kunna bryta sig loss från beroendet av fossila bränslen.
– Det är en förändring som kräver att företag tar de första stegen mot en fossilfri framtid. Målet måste vara att ställa om hela samhället för att hålla oss inom ramen för klimatavtalet i Paris – utan att lägga hela ansvaret på individen. Dit kan vi nå genom investeringar och samarbeten mellan företag och samhället, säger Paul Morel.
Fakta: Vattenfall arbetar för fossilfrihet
- Vattenfalls vision är en framtid där det är möjligt för alla att transportera, producera och leva fossilfritt.
- Målet till 2040 är att inte längre använda fossila bränslen (till exempel kol, olja, naturgas eller torv) eller några bränslen som härrör från fossila bränslen (till exempel blå vätgas) i den egna primära el- eller värmeproduktionen. Vattenfall strävar efter att göra alla led i produktionskedjorna fossilfria, så att alla kunder (oavsett el- eller värme) ska kunna använda fossilfri energi. Målet är att kunna erbjuda ett fossilfritt alternativ för alla andra produkter och tjänster i bolagets portfölj, till exempel biogas eller biometan i stället för naturgas.
- Vattenfall arbetar också för att hjälpa andra sektorer och industrier att bli fossilfria, så att även de ska kunna erbjuda sina kunder möjlighet att transportera, producera och leva fossilfritt.