Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ekonomi

Saab bekräftar försök till utpressning och sexfällor

Samtidigt som Saab stärkt skydden mot olika typer av cyberangrepp så har de ”klassiska spionmetoderna” mot företagets anställda ökat. Det säger vd:n Håkan Buskhe till SvD Näringsliv.

På en direkt fråga från tidningen bekräftar Buskhe att det kan röra sig om utpressning, sprit och sexfällor. Han säger att det är viktigt att inte vara naiv.

– Det finns ett intresse från främmande makt för vad vi gör och om man har så bra säkerhetssystem som Saab då finns det andra metoder att ta till, säger Buskhe.

Läs även

Toppnyheter

Arkivbild. Tomas Oneborg / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Framtiden i sjukvården

Skyddsombudet: Saknas 30 sjuksköterskor på Sös

Stabsläget på Södersjukhuset kommer inte som någon överraskning för personalen, säger sjuksköterskan och huvudskyddsombudet Carina Hansen till SvD.

Enligt Hansen saknas 30 sjuksköterskor, bara på sjukhusets akutmottagning.

– Stockholmarna borde sätta press på politikerna. Det är mitt absolut viktigaste budskap, säger hon till tidningen.

Sjukhuset gick upp i stabsläge under söndagen på grund av brist på vårdplatser. Under måndagen ska man utvärdera situationen och ta beslut om det ska kvarstå eller hävas.

37 min
Illustrationsbild. LEIF R JANSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Läkare: ”Patientsäkerheten har periodvis varit noll”

Hela veckan har varit krisartad på Södersjukhuset i Stockholm som nu gått upp i stabsläge, rapporterar DN.

– Patientsäkerheten har periodvis varit noll, där sjuka har fått vänta tolv timmar på att få en läkarbedömning, säger Alexandra Rajevic, läkare på akuten, till tidningen.

Hon har själv jobbat 19 timmar under natten mot torsdag.

Beslutet om att gå upp i stabsläge togs eftersom det råder platsbrist på sjukhuset. VD:n för sjukhuset säger till Aftonbladet att influensa är en av orsakerna.

– Vi har en ökad mängd vinterkräksjuka och andra infektioner. Det bidrar och får äldre kroniskt sjuka människor att behöva söka akutvård, säger Mikael Runsiö.

Igår 18:05
Oppositionsrådet Aida Hadzialic (S) är oroad över stabsläget på Södersjukhuset. Jessica Gow/TT samt Yvonne Åsell/SvD/TT
undefined

Hadzialic kritisk: Personal har varnat för krisläge

Oppositionsrådet Aida Hadzialic (S) som sedan hon tillträdde riktat kritik mot den blågröna majoritetens sätt att sköta vården i region Stockholm är nu orolig för patienternas säkerhet.

Detta efter beskedet att Södersjukhuset i Stockholm under söndagen tvingades gå upp i stabsläge.

– Jag ser på läget med oro, men jag är inte förvånad. Tjänstemän och vårdpersonal har varnat för att vi kommer att gå in i ett krisläge, säger hon till SvD.

Sjukhusets vd Mikael Runsiö berättar om stabsläget för Aftonbladet tv.

– Vi stärker vår beslutsförmåga och ökar vår förmåga och vidtar åtgärder för att försöka underlätta för patienter och medarbetare, säger Runsiö.

Igår 16:21
Läs mer om Framtiden i sjukvården
Donald Trump och hustrun Melania Trump.  MANDEL NGAN / TT NYHETSBYRÅN
Trumps Indienresa

Trump har landat i Indien för två dagar långt besök

USA:s president Donald Trump har landat i Ahmedabad i västra Indien där han togs emot av landets premiärminister Narendra Modi, rapporterar CNN.

– Välkommen till Indien, skriver Modi på Twitter.

Trump är i Indien för ett två dagar långt statsbesök där han bland annat ska besöka palatset Taj Mahal och New Delhi.

Den amerikanska presidenten har utlovat ett större handelsavtal med Indien i framtiden, men det är inte troligt att parterna kommer att nå en överenskommelse under det här statsbesöket.

1 tim
Donald Trump och hustrun Melania Trump inför resan till Indien. SAUL LOEB / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Trumps utmaning i Indien: Bara äta vegetarisk mat

Donald Trump är känd för att föredra klassisk amerikansk mat som stekar och hamburgare, men inte vara särskilt förtjust i grönsaker. Men under hans förestående besök i Indien kan han tvingas göra avsteg från sina vanliga matvanor, skriver CNN.

Presidenten ska bland annat besöka områden där kor ses som heliga och köttätande på sina håll är så tabubelagt att det inte görs offentligt.

Den indiske premiärminister Narendra Modi, som är värd för besöket, är också en hängiven vegetarian som uppges planera att bjuda Trump på vegetarisk mat under de officiella måltiderna.

Igår 23:28
Affischer med Modi och Trump på flygplatsen i Ahmedabad. Ajit Solanki / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Jättearrangemang väntar när Trump besöker Indien

USA:s president Donald Trump reste på söndagen till Indien för sitt första besök i landet under sin tid som president. Besöket är ett jättearrangemang som förberetts under lång tid. Bland annat ska Trump tala på en enorm cricketarena dit han ska färdas i en bilkonvoj.

Utmed vägen till arenan har en flera hundra meter lång mur byggts för att dölja ett slumområde.

Trump och den indiske premiärministern Modi uppges komma bra överens och Indien är USA:s näst största handelspartner, skriver Ekot. Men Trumps ”America first”-politik har minskat USA:s handelsunderskott i förhållande till Indien och länderna har haft svårt att enas om ett nytt handelsavtal.

Förväntningarna på att besöket ska leda till konkreta framsteg på handelsområdet är dock lågt ställda, skriver NBC.

Igår 23:15
Läs mer om Trumps Indienresa
Strandade passagerare väntar på att få resa hem.  BORJA SUAREZ / TT NYHETSBYRÅN
Sandstormen på Gran Canaria

Gran Canarias flygplats öppen igen sedan midnatt

Strax efter midnatt öppnade Las Palmas flygplats på Gran Canaria igen. Det meddelade den spanska flygplatsoperatören Aena på Twitter.

Flygplatsen stängdes på lördagen efter att en sandstorm lamslagit flygtrafiken, vilket påverkat mellan 12 000 och 14 000 resenärer. Av dem är flera hundra svenskar som skulle ha rest hem med SAS, Ving, Norwegian och TUI, skriver TT.

Totalt har 822 flighter påverkats av stängningen. Flygplatsoperatören Aena uppmanar alla resenärer att nu kontakta respektive flygbolag för information om avgångar.

Flygbolaget SAS uppgav på söndagskvällen att deras flighter till Stockholm, Oslo, Kristiansand, Göteborg och Köpenhamn kommer att avgå tidigast på måndagsmorgonen.

3 tim
Hela flygplatsen sveptes in i sanden. BORJA SUAREZ / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Strandade turister blir kvar – flygplatsen stängd igen

Flygplatsen på Gran Canaria öppnade under en kort stund på söndagen men fick snabbt stänga igen, skriver TT. Orsaken är den sandstorm som svept in över ön.

Flera tusen turister, varav hundratals svenska, är fast på ön och det är oklart när de kan flyga hem. Enligt SAS kommer bolaget inte att flyga från ön under söndagen. John Eckhoff, informatör på SAS, säger att de jobbar på att hitta hotell åt sina resenärer.

– Men det är svårt att hitta ledig kapacitet, säger han.

Expressen skriver att många svenskar tvingats övernatta på flygplatsen. Mats Linderholm berättar att det under den gångna natten var fullt med folk på flygplatsen.

– Då låg vi nästan på varandra, säger han.

Igår 16:54
Läs mer om Sandstormen på Gran Canaria
Shannon Stapleton / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

Stockholmsbörsen väntas inleda med rejält fall

Efter fredagens svaga stängningar på både Europa- och USA-börserna indikerar förhandeln på IG Markets att även veckans handel kommer inledas med ordentliga nedgångar.

Den tilltagande cornovirusoron med dödsfall som ökade i Sydkorea, Italien och Mellanöstern får investerarna att sälja, rapporterar Reuters.

OMXS30-terminen på IG Markets är ner 1,7 procent med mindre än en timme kvar till Stockholmsbörsens öppning.

Även terminshandeln i USA är ner kraftigt då S&P 500 är ner 1,5 procent och Nasdaq -2 procent.

Spridningen av coronaviruset får också oljepriset att falla tungt på måndagsmorgonen. Både brent och WTI är ner över 2,5 procent.

Börserna i Asien handlades tydligt nedåt på måndagen. Sydkoreas ledande börsindex Kospi rasar över 3 procent på måndagsmorgonen efter att landet höjt sin beredskapsnivå för coronaviruset till den högsta möjliga.

Samtidigt rådde viss lättnad i Kina efter att antalet nya rapporterade coronafall bromsats in. Indexen steg på rapporten, skriver Direkt.

Texten uppdateras.

34 min
Lee Jin-man / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Börsen i Sydkorea rasar efter ny oro för viruset

Sydkoreas ledande börsindex Kospi rasar 3 procent på måndagsmorgonen efter att landet höjt sin beredskapsnivå för coronaviruset till den högsta möjliga. Åtgärden kommer efter flera nya dödsfall i landet, rapporterar CNBC.

Industrijätten Samsung Electronics aktie backar 2,5 procent. Bolaget meddelade i helgen att ett fall av viruset upptäckts på en fabrik för mobildelar i Sydkorea.

I övriga Asien är utvecklingen blandad. Vid 05.50 ser det ut som följer:
• Nikkei: Stängt
• Shanghai: −0,3 %
• Shenzhen: +0,9 %
• Hang Seng: −1,5 %
• Kospi: −3,1 %

3 tim
Läs mer om Dagens börs
Coronaviruset Globala spridningen
Glad man gör tummen upp efter att ha återhämtat sig från coronaviruset.  STR / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Kina lättar på karantänen för invånare i Wuhan

Kinesiska myndigheter har lättat något på de åtgärder man gjort för att förhindra smittspridningen av coronaviruset i staden Wuhan, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Friska personer som inte är bosatta där kan nu få lämna staden om de inte har varit i kontakt med smittade eller visat några tecken på symptom.

Miljonstaden Wuhan är coronavirusets epicentrum och invånarna har varit i karantän sedan den 23 januari.

Samtidigt som restriktionerna i staden lättas uppger kinesiska myndigheter att ytterligare 150 personer i Kina dött i virussjukdomen.

3 tim
Ett tåg som stoppats på den italienska sidan av Brennerpasset. Matthias Schrader / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Österrike stoppar alla tåg till och från Italien

Österrike har beslutat att stoppa alla tåg till och från Italien för att skydda landet från det nya coronaviruset, skriver Sky News.

Landets inrikesminister sa tidigare under kvällen att ett tåg stoppats vid gränsen sedan två passagerare misstänks ha varit smittade.

I Italien har omfattande restriktioner införts i över tio städer för att hindra att viruset sprids vidare. Personer som rör sig in och ut ur det smittade området straffas med böter, skriver The Guardian.

Över 130 personer i landet har bekräftats smittade och tre har hittills dött.

Igår 22:00
En sjukvårdare med andningsskydd i Libanon. ANWAR AMRO / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Experter eniga: Världen på gränsen till en pandemi

Världssamfundets möjlighet att förhindra att utbrottet av det nya coronaviruset covid-19 utvecklas till en global pandemi minskar för varje dag som går. Det säger professor Paul Hunter, expert på virusutbrottet, till The Guardian.

– Brytpunkten då vi inte längre kan förhindra en pandemi tycks ha kommit mycket närmre de senaste 24 timmarna, säger Hunter, sedan fallen i bland annat Italien och Sydkorea fortsatt att öka.

Anthony Fauci, chef för National Institute of Allergy and Infectious Diseases i USA, håller med om att risken för en pandemi är mycket stor.

– Vi står helt klart på gränsen till det, säger han till CNN.

Igår 20:01
Läs mer om Coronaviruset

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund