Hem
En kvinna plockar saffranskrokusar. Arkivbild (Mukhtar Khan / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix)

Saffransplockare: ”Vi plockar fyra till fem kilo var”

Redan före gryning ger sig en strid ström av Afghanistans saffransplockare ut på fälten för att plocka de färgglada krokusarna som ska ge landets bönder ett nytt inkomstmedel, rapporterar AFP.

Jomar Khan är en av omkring 156 000 säsongsarbetare som arbetar med att skörda blommans pistill, som på grund av sitt relativt höga pris fått epitetet ”rött guld”. Själv tjänar han ungefär en dollar i timmen.

– Vi börjar arbeta på fälten före soluppgången och var och en av oss kan samla omkring fyra till fem kilo saffransblommor, säger 16-åringen till nyhetsbyrån.

bakgrund
 
Saffran
Wikipedia (sv)
Saffran, som kommer från pistillmärken i saffranskrokus, är den dyrbaraste av alla kryddor. Det krävs minst 100 000–150 000 krokusar, som måste plockas och rensas för hand, för att utvinna 1 kg torkad saffran. Det tidigaste omnämnandet av saffran är på sumeriska lertavlor från 4000-talet f.Kr. Saffran nämns även i Gamla testamentet. Saffran används som krydda i vissa brödsorter ("saffransbröd"). Numera blandas saffranet i degen, men i äldre tider penslade man bullarna med saffransvatten, när de färdiggräddade just tagits ur ugnen. I Sverige används den främst till lussekatter, men även i till exempel paella, bouillabaisse och den gotländska efterrätten saffranspannkaka. Det har också använts som pigment i måleri och boktryckning. 95 % av världens saffran produceras i dag i Iran.

Kandahar

karta
Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen