Per Molander. TT
Läget i svenska skolan

”Sämst skola för dem med sämst förutsättningar”

Den svenska skolan misslyckas med att jämna ut sociala skillnader i samhället. Det sa Per Molander som leder regeringens jämlikhetskommission när han gästade Ekots Lördagsintervju.

– De elever som har sämst förutsättningar tenderar i statistisk mening också att få den sämsta undervisningen, sa Molander.

Han sa vidare att han har svårt att se några snabba lösningar på problemet, utan anser att det måste till långsiktiga insatser.

Toppnyheter

Annika Andersson, Vilhelminas kommunalråd. Vilhelmina kommun/TT
Kommunernas intäkter

Kommunen tvingas låna miljoner för att betala löner

Vilhelminas ekonomi är i botten och nu vill kommunstyrelsen låna cirka 60 miljoner för att klara årets löpande utgifter, som till exempel att betala ut anställdas löner, skriver Dagens Samhälle.

Det är en mycket stor summa i en liten kommun med endast 6 700 invånare.

– Det är fruktansvärt. Jag trodde aldrig att vi någonsin skulle hamna i en sådan situation, säger kommunalrådet Annika Andersson (C) till Dagens Samhälle.

Efter flera goda år, bland annat tack vare bidrag från staten för flyktingmottagning, rasade kommunens ekonomi 2018. Några av Vilhelminas stora kostnader finns inom utbildningsnämnden och inför nästa kommunfullmäktige föreslås att flera skolor läggas ner.

1 tim
Illustration. CHRISTINE OLSSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Ge kommuner ekonomiska incitament att gå samman”

Opinion Det kommer bli svårt att erbjuda god kommunal välfärd i hela Sverige om inte kommuner med svag ekonomi ges incitament att gå ihop. Det skriver Niklas Karlsson (S), ordförande i den kommunutredning som under onsdagen lämnas över till regeringen, på DN Debatt. Karlsson ser det som en lösning som kan stärka kommunernas verksamheter.

Han ser en ökad polarisering mellan Sveriges kommuner, med en alltmer ansträngd ekonomi på många håll. Utan stora förändringar på området kan ojämlikheten mellan kommunerna bli större, skriver han.

Han listar flera punkter som särskilt viktiga i utredningen. Det handlar bland annat om att man vill inrätta en kommundelegation som i samråd med kommuner och landshövdingar ska föra dialog om hur kommuner kan gå samman.

Igår 21:27
Läs mer om Kommunernas intäkter
Coronaviruset Globala spridningen
Ebba Andersson under vinter-OS i Pyeongchang 2018. Heikki Saukkomaa / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Globala spridningen

Sverige ställer in OS-resor efter virusutbrottet i Kina

Sveriges olympiska kommitté (SOK) har ställt in ett antal förberedelseresor till Kina inför vinter-OS i Peking 2022, rapporterar TT.

Anledningen är det nya coronavirusets spridning, säger verksamhetschefen Peter Reinebo till nyhetsbyrån:

–  Vi följer de officiella rekommendationerna och som det är nu påverkar dessa Kina och då låter vi bli att åka till Kina, säger han.

UD avråder sedan tidigare från att åka till den värst drabbade Hubei-provinsen och sedan i veckan även från att resa till övriga Kina, med vissa undantag.

32 min
Passagerare får lämna Diamond Princess.  TT
undefined

Friska passagerare lämnar isolerat kryssningsfartyg

Hundratals konstaterat friska passagerare lämnar under onsdagen kryssningsfartyget Diamond Princess som ligger i karantän utanför Yokohama i Japan, rapporterar internationella medier. De som får gå i land har testas negativt och visar inte heller några symptom på att ha blivit smittade.

Strax efteråt kom beskedet att 79 nya fall bekräftats ombord, vilket innebär att minst 621 passagerare på fartyget har smittats. Fartyget har hållits isolerat i två veckor.

5 tim
Demonstranter till stöd för människorättsaktivisten Xu Zhiyong som gripits av polisen. Vincent Yu / TT NYHETSBYRÅN
undefined

351 kritiker mot kinesiska styret uppges ha tystats

Sedan coronavirusets utbrott i Kina har 351 kritiker av den kommunistiska ledningen tystats. Detta enligt människorättsgruppen Chinese Human Rights Defenders, skriver SvD.

Bland annat har människorättskämpen Xu Zhiyong uppmanat Kinas president Xi Jinping att avgå. Enligt Amnesty International har han gripits av polisen.

Andra kända fall av tystade kritiker är medborgarjournalisterna Fang Bin och Chen Qiushio, som har dokumenterat situationen i miljonstaden Wuhan som sedan flera veckor tillbaka är i karantän. Båda personerna är sedan en tid tillbaka försvunna.

Igår 19:41
Läs mer om Coronaviruset
Syriska flyktingar/Michelle Bachelet. TT
undefined

FN om Syrien: ”Grymt bortom vett och sans”

De syriska regeringstyrkornas fortsatta strider och attacker i nordvästra Syrien är ”urskillningslösa och inhumana”. Det säger FN:s människorättschef Michelle Bachelet, enligt AP.

Nästan en miljon människor har tvingats på flykt, en stor majoritet av dem kvinnor och barn. Bachelet kallar det ”grymt bortom vett och sans” att civila bombas, samtidigt som de söker skydd under vintersäsongens låga temperaturer.

Michelle Bachelet vädjar också till parterna i konflikten att upprätta säkra flyktvägar för de syriska flyktingarna.

Igår 17:11
Kvinna med barn i Syrien. DELIL SOULEIMAN / TT NYHETSBYRÅN
undefined

900 000 på flykt i Syrien – småbarn dör i kylan

900 000 människor är på flykt i Idlibregionen i Syrien, vilket är 100 000 fler än vad FN tidigare uppgett, enligt AFP.

– Krisen i nordvästra Syrien har nått en ny och skräckinjagande nivå, säger Mark Lowcock, chef för FN:s organ för katastrofhjälp.

En stor majoritet av människorna som flyr är kvinnor och barn som måste sova under bar himmel eftersom att flyktinglägren är överfulla.

– Bebisar och småbarn dör på grund av kylan, säger han.

Striderna i Idlib har pågått sedan december och orsakat den största tvångsförflyttningen av människor sedan inbördeskriget började år 2011.

17 feb
Läs mer om Syrienkriget

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund