Stefan Löfven, Annie Lööf och Bernie Sanders. TT
Valet 2018 Valrörelsen

Sanders strateg: Svenska partier har urusla hemsidor

Sverige står inför en valrörelse som på allvar sätter igång efter julhelgerna. Nu kommer kritik från oväntat håll – Barack Obamas och Bernie Sanders tidigare digitala strateg Scott Goodstein sågar partiernas digitala närvaro.
I en intervju med Dagens Nyheter säger Goodstein, som föreläste i Stockholm så sent som i höstas, att det är ironiskt att ett land som är så ”digitalt sofistikerat” som Sverige samtidigt har så dålig koll på hur det mobila fungerar.
– Det är chockerande att se hur förfärliga hemsidor som många politiska organisationer har i Sverige, säger han till DN.
Goodstein säger att det bortsett från ”främlingsfientligheten, hatet och skrämseltaktiken” finns stora likheter mellan Trumps kampanj och de han hjälpt driva. Enligt honom stod den nu amerikanske presidenten i en nära dialog med sina väljare.
I en analyserande text i New York Times efter USA-valet förra året konstaterade han att Trump ”hade trollat oss alla” och att ”vi var tvugna att dra lärdomar av det”.

Toppnyheter

Valet 2018 Talmansvalet
Annie Lööf. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Talmansvalet

Lööf: Alliansen ser hellre reformer med S än med SD

Sverigedemokraterna har meddelat att de kommer att rösta på Alliansens talmanskandidat Andreas Norlén. Vad de kommer partiet att kräva i utbyte? undrar Expressen.
Den tidigare C-ledaren Olof Johansson säger till tidningen att han tror att Centern och Liberalerna ligger på sina kollegor i Alliansen, Moderaterna och Kristdemokraterna, om att inte låta SD få inflytande. Hans teori är att de borgerliga partierna kommer att söka stöd från Socialdemokraterna, inte SD, för politiska reformer. På söndagskvällen la C-ledaren Annie Lööf ut ett inlägg på Instagram där hon betonade att de föredrar S framför SD.
”I det komplicerade parlamentariska läget som Sverige nu befinner sig i behöver partier agera ansvarsfullt och konstruktivt. I valet mellan att ta stöd av SD eller S har Centerpartiet, och hela Alliansen, valt att ta det stödet för politiska reformer över blockgränsen av S”, skriver hon.

Igår 22:28
Åsa Lindestam (S) och Andreas Norlén (M). TT.
Valet 2018 Talmansvalet

Därför är prestigefyllda talmansposten så viktig

Varför är talmansvalet så viktigt? frågar sig många just nu. Talmannen har en central roll när en ny regering ska bildas, leder förhandlingarna och föreslår vem som ska bli ny statsminister. En tuff och prestigefylld post, menar statsvetaren Tommy Möller.
– Det är många svåra val som en talman kommer att behöva göra. Det är ett annat handlingsutrymme för talmannen, samtidigt som man måste betona att det är riksdagen som beslutar, säger Möller till TT.
Enligt Möller är talmannen extra viktig nu när det råder ett låst politiskt läge. Båda blocken hävdar att de är det större regeringsalternativet, samtidigt som Sverigedemokraterna tänker rösta ner en kandidat som inte ger dem inflytande över politiken.

Igår 13:44
Åsa Lindestam. Hossein Salmanzadeh/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Talmansvalet

MP röstar på S kandidat – och vill se V framför SD

Miljöpartiet kommer att rösta på Socialdemokraternas talmanskandidat Åsa Lindestam och uttrycker också att de tycker att det är beklagligt att de borgerliga partierna väljer att ge SD inflytande över vem som blir talman, rapporterar TT.
”Vi hade velat se en lösning där vi kunnat komma överens om en talman med brett stöd. De borgerliga partierna har inte varit intresserade av det”, skriver MP:s gruppledare Maria Ferm i ett pressmeddelande.
Miljöpartiet väljer också att frångå praxis och rösta på Vänsterpartiets andre vice talmanskandidat, Lotta Johnsson Fornarve, då man inte vill att Björn Söder (SD) ska få posten.
V:s 28 mandat och MP:s 16 mandat räcker dock inte för att Fornarve ska bli vald utan det krävs att S också röstar på V-kandidaten.

Igår 09:01
Läs mer om Valet 2018
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten
Alliansen. Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

DN/Ipsos: Alliansväljarna splittrade mellan S och SD

Bland Centerpartiets väljare kan nästan 6 av 10 tolerera en regering där Socialdemokraterna ingår – men färre än var tionde kan acceptera en regering med Sverigedemokraterna, enligt en undersökning från DN/Ipsos.
Bland Moderaternas väljare kan mer än 3 av 10 acceptera att SD ingår i en regering men bara 2 av 10 svarar att de kan tänka sig en regering med S.
– I valet mellan samarbete med Socialdemokraterna eller med Sverigedemokraterna finns en djup klyfta bland borgerliga väljare, säger David Ahlin, opinionschef på Ipsos.
Liberalernas väljare ligger närmare C-väljarna och Kristdemokraternas väljare ligger närmare M-väljarna i synen på vem man kan tänka sig att bilda regering med, enligt undersökningen.

Igår 20:17
Jimmie Åkesson och Anna Kinberg Batra TT
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Kinberg Batra: Det måste gå att förhandla med SD

Det måste gå att förhandla med Sverigedemokraterna i vissa frågor. Det säger den förra Moderatledaren Anna Kinberg Batra i en intervju med Dagens industri.
Hon betonar att hon inte vill lägga sig i frågan om regeringsbildning men påpekar samtidigt att flera SD-politiker sitter i riksdagens utskott.
– Vi har pratat om dem i åratal och under hela valrörelsen och veckorna efter valet. Under tiden har de blivit martyrer, säger hon och pekar på att även om man inte delar partiets värderingar så behövs ett ”vanligt riksdagsarbete”.
Den tidigare partiledaren säger att det politiska innehållet och vilka förslag som går igenom som är det viktiga.

Igår 14:53
Alliansen och Jimmie Åkesson. TT.
Valet 2018 Spelet om regeringsmakten

Ledare: Borgligheten bör stå emot SD:s frestelse

Opinion Söndagens ledarsidor tar upp olika ämnen men domineras av regeringsbildningen. Möjligen har vi en ny statsminister med ett blåbrunt regeringsunderlag redan på fredag, skriver Anders Lindberg på Aftonbladets ledarsida.
”Det stora problemet efter valet är att Moderaterna försöker lura sina väljare. De påstår att de vann trots att de fick färre röster. Retoriken skapar enorma förväntningar som de inte kommer att kunna infria utan samarbete med Sverigedemokraterna. Det är dags att syna den bluffen nu”.
Expressens ledarskribent Anna Dahlberg skriver att borgligheten bör stå emot frestelsen att försätta sig i en utpressningssituation gentemot Åkesson & Co. Vidare skriver Dahlberg att SD är ett opålitligt parti och att det är svårt att veta på förhand vad partiet skulle vilja ha i utbyte mot att stödja en alliansregering.

Igår 07:20
Läs mer om Valet 2018
Valet 2018 Lokalvalen i Stockholm
Illustrationsbild. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Lokalvalen i Stockholm

Uppgifter: Flera fel vid rösträkningen i Stockholm

Flera fel har begåtts vid länsstyrelsens rösträkning i Stockholm. Det visar stickprovskontroller, enligt uppgifter till SVT. Enligt SVT har stickprovet visat på flera fel i räkningen – även bland det som blivit kontrollräknat.
Enligt SVT ska personal ha skickats hem efter att ha manipulerat personkrysset i kommunvalet. Länsstyrelsens avdelningschef bekräftar detta och säger att de rösterna är omräknade.
– Vi har räknat om kommunvalet och i den mån det berördes av landstingsvalet, säger Åsa Ryding, avdelningschef på länsstyrelsen i Stockholm.
På frågan varför de inte har räknat om rösterna till riksdagsvalet svarar Ryding att det resultatet redan är fastställt. Om de upptäcker fler fel får de rapportera till Valmyndigheten, tillägger hon.
– Det vill till väldigt många fel för att det ska påverka det slutgiltiga resultatet, säger Åsa Ryding.

Igår 18:03
Illustrationsbild. HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 Lokalvalen i Stockholm

Valresultatet försenat i kommuner efter datahaveri

Resultatet till landstingsvalet i Stockholms län som skulle ha varit klart i dag är försenat på grund av tekniska problem med valdatasystemet, rapporterar SVT Nyheter.
18 av kommunerna och landstinget i Stockholms län har fortfarande inte fått sina slutliga valresultat.
Majoriteten av kommunerna och landstinget i Stockholms län har inte fått sina valresultat. Samtliga röster har räknats men det tekniska problemet gör att mandatfördelningen inte kan presenteras förrän i morgon.

Igår 17:13
Läs mer om Valet 2018
Trumps USA Kavanaughs HD-kandidatur
Brett Kavanaugh. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
Trumps USA Kavanaughs HD-kandidatur

Kalender från 1982 ska bevisa Kavanaughs oskuld

Den nominerade HD-domaren Brett Kavanaugh har sparat sin kalender från sommaren 1982 och ska använda den som bevis mot kvinnan som anklagar honom för sexuella övergrepp, uppger en källa med insyn för New York Times.
Almanackan som Kavanaugh ska lämna över till senatsutskottet påstås visa att han inte var på den fest som Christine Blasey Ford säger att övergreppet inträffade på. Hans försvarare kommer att använda det nya beviset för att ifrågasätta Blasey Fords berättelse om festen. Hon har har hävdat att Kavanaugh, som då var 17 år, tryckte ner henne mot en säng och försökte få av henne kläderna. Hon vad 15 år gammal vid händelsen.
Kavanaugh är nominerad av president Trump som ny domare i Högsta domstolen, och skulle ge domstolen en tydlig, konservativ majoritet.

Igår 21:15
Brett Kavanaugh J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Trumps USA Kavanaughs HD-kandidatur

Christine Blasey Ford går med på öppen utfrågning

Den amerikanska professorn Christine Blasey Ford har gått med på att under en öppen utfrågning på torsdag berätta om sina anklagelser mot den nominerade HD-domaren Brett Kavanaugh, rapporterar amerikanska medier.
Efter flera dagars spända förhandlingar mellan Fords advokater och senatens justitieutskott om formerna för vittnesmålet står det nu klart att hon kommer att infinna sig i senaten klockan 10.00, lokal tid, på torsdag.
Men utskottet har inte gått med på alla hennes krav, som att kalla in den man som påstås ha bevittnat händelsen.
Enligt Ford utsatte Kavanaugh henne för ett sexuellt övergrepp på en fest när de var tonåringar i början av 1980-talet. Efter att hon gick ut med anklagelserna har senatens justitieutskott skjutit upp sin omröstning om Kavanaugh.

Igår 19:16
Alyssa Milano twittrade till Trump om övergreppet. Susan Walsh / TT NYHETSBYR≈N/ NTB Scanpix
Trumps USA Kavanaughs HD-kandidatur

#WhyIDidntReport samlar vittnesmål om övergrepp: ”Skulle förstöra karriären”

Donald Trump ifrågasatte Christine Blasey Fords uppgifter om att Brett Kavanaugh, som Trump nominerat till USA:s högsta domstol, begått ett sexövergrepp under deras tonårstid. Vore det sant skulle hon ha anmält tidigare, menade Trump.
Efter det har en storm av vittnesmål under hashtagen #WhyIDidntReport (därför anmälde jag inte) blossat upp på sociala medier. I fredags fick skådespelaren Alyssa Milano, som förra året bröt ny mark med #metoo, den nya hasthagen #WhyIDidntReport att trenda på Twitter, skriver NBC News.
Under hashtagen berättar kvinnor och män om sina anledningar till att de inte polisanmält eller berättat att de utsatts för övergrepp. Se några av vittnesmålen nedan.

Igår 09:57
Läs mer om Trumps USA
Tiger Woods. Tim Bradbury / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Golfsäsongen 2018

Woods första seger på fem år: ”Fick hålla in tårarna”

Tiger Woods är segrare i Tour Championship – hans första på PGA-touren sedan 2013.
– Jag älskade varje stund av det, säger Woods i segerintervjun.
Han var dessutom nära att ta hem hela PGA-slutspelet – men Justin Rose klarade trycket på sista hålet.
Med totalt elva under par och en två slag stor ledning till andraplacerade Billy Horschel så tog Tiger Woods, 42, hem segern efter att ha gått den fjärde och sista rundan på ett över par. När han spatserade fram mot avslutningen av det 18:e hålet så var det med en ofantlig mängd människor som följde varje steg han tog. Och jublet visste inga gränser när han satte en enkel parputt och sträckte armarna i skyn.
– Jag fick kämpa för att hålla in tårarna på sista hålet, säger Woods.

Igår 22:40
Tiger Woods. John Amis / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Golfsäsongen 2018

Gamla Woods tillbaka – i slagläge inför sista rundan

Tiger Woods visar på gamla takter och kan ta sin första titel på fem år. Inför avgörandet av deltävlingen i PGA-tourens slutspel FedEx Cup leder amerikanen med tre slag, rapporterar Golf Channel.
Woods inledde tredje rundan med sex birdies på de första sju hålen och gick rundan på imponerande fem under par och ligger därmed på totalt tolv under par inför sistarundan.
– Jag har varit i den här situationen förut och det är en situation jag trivs med, säger Woods.
Britten Justin Rose och nordirländske Rory McIlroy jagar närmast på delad andraplats.

Igår 11:14
Läs mer om Golfsäsongen 2018
Kristianstadsmålvakten Brett Elizabeth Maron fick en smäll under söndagens fotbollsmatch i Damallsvenskan mellan FC Rosengård och Kristianstads DFF på Malmö IP. Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Damallsvenskan 2018

Allsvensk målvakt på intensiven efter otäck smäll

Kristianstads målvakt Brett Maron får intensivvård efter en smäll under söndagens fotbollsmatch i Damallsvenskan mellan FC Rosengård och Kristianstads DFF.
– Det ser inte bra ut för Brett. Hon ligger på intensiven med en skada på njuren, säger KDFF-tränaren Elisabet Gunnarsdottir till Kvällsposten.
Brett ska även ha fått en spricka på urinröret, enligt Gunnarsdottir.
Det var när Rosengårds Celia Jimenez Delgado i den 42:a minuten gjorde 2–0 för Rosengård som Rosengårdsspelaren kolliderade med Kristianstadmålvakten.
Maron fortsatte spela en stund innan hon tvingades lämna planen på grund av svåra smärtor.

Igår 21:20
Piteås Madelen Janogy under söndagens fotbollsmatch i Damallsvenskan mellan Djurgårdens IF FF och Piteå IF DFF på Stockholms Stadion.  Henrik Montgomery/TT / TT NYHETSBYRÅN
Damallsvenskan 2018

Piteå ryckte i guldstriden: ”Riktigt skönt”

Serieledarna Piteå säkrade tre poäng borta mot Djurgården efter 1–0 och gör nu ett litet guldryck i damallsvenskan, med bara fyra omgångar kvar.
– Riktigt skönt, säger anfallaren Madelen Janogy efter matchen.
Piteå har nu ett försprång på fyra poäng till Göteborg och tre till Rosengård. Sett till både tabell och spel, åtminstone i den första halvleken mot Djurgården, så ser det onekligen lovande ut för norrbottningarna.
Under de första 20 minuterna var det spel på en planhalva – och Djurgården tilläts inte ha ett enda kontrollerat anfall.
– Vi vinner mycket bollar på mitten och kan ställa om. Sen är det ju det här sista tredjedelen som kan bli lite vassare såklart, säger Nina Jakobsson.
Ledningsmålet kom i den 20:e minuten, när June Pedersens frispark seglade in i mål.

Igår 16:58
Läs mer om Damallsvenskan 2018

Lokala nyheter

Välj mellan Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund
Valet 2018 SD:s uppgång
Antonia Ax:son Johnson, en av flera näringslivsprofiler som krävt att Alliansen ska bilda regering med stöd av Sverigedemokraterna. Staffan Claesson / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 SD:s uppgång

Styrelseproffs kritiserar topparnas SD-utspel

Det vore naivt att tro att Alliansen skulle kunna ta makten med hjälp av Sverigedemokraterna utan att partiet skulle kräva något i gengäld, anser det högprofilerade styrelseproffset Marcus Storch. Han är därför ”väldigt besviken” över veckans utspel från sin tidigare styrelsekollega Antonia Ax:son Johnson och en handfull andra näringslivstoppar.
– Jag har jobbat med henne i 20 år och hon har alltid stått upp för humanism och liberalism och gjort otroliga insatser, och så slår hon om på det här sättet, säger han till DI.

Igår 20:42
Stina Stjernkvist/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 SD:s uppgång

L och C kommenterar inte näringslivskravet

Centerpartiet och Liberalerna lägger locket på om hur de ställer sig till flera tunga näringslivsprofilers krav på att Alliansen ska ta makten med stöd av Sverigedemokraterna. Det skriver DI som sökt de båda partierna för en kommentar.
Näringslivstopparna, däribland Antonia Ax:son Johnson, efterfrågade en mer pragmatisk inställning till SD. Bland annat borde allianspartierna inleda samtal med partiet, enligt profilerna.

22 sep
Jimmie Åkesson. Lars Pehrson/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Valet 2018 SD:s uppgång

SD kan bli vågmästare i sex av tio kommuner

Sverigedemokraterna blev största parti i elva kommuner i Sverige, tio av dem i Skåne. Partiet ökade även i de flesta kommuner och kan nu bli vågmästare i sex av tio kommuner, rapporterar TT.
I flera kommuner har inget av de traditionella blocken egen majoritet, men kan få det med ett samarbete med SD.
– Jag tror att man i flertalet kommuner ändå inte är beredda att gå så långt. Den ena anledningen är förstås att man tycker att det är ett för stort ideologiskt avstånd till SD, säger forskaren Johan Wänström.
Den andra anledningen är att kommunalpolitiken är väldigt pragmatisk. Politikerna vill kunna lita på varandra, på att människorna man samarbetar med är regeringsdugliga, menar Wänström.

Igår 05:10
Läs mer om Valet 2018
Flyktingsituationen Svenskt mottagande
Maria Ferm (MP). TT
Flyktingsituationen Svenskt mottagande

Ferm (MP): Får hitta lösning om gymnasielagen fälls

Tusentals av de ungdomar som sökt uppehållstillstånd via gymnasielagen riskerar att hamna på gatan eftersom varken migrationsverket eller kommunerna har ansvar för deras boendesituation.
I kväll debatterade Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet med Fredrik Malm, migrationspolitisk talesperson för Liberalerna om vad som ska hända med dessa ungdomar.
– Hela anledningen till att vi har kämpat så hårt med att få fram den här lagstiftningen är just för att vi såg den här situationen komma, säger Maria Ferm (MP) som menar att ungdomarna skulle hamnat i hemlöshet och utsatthet om de inte gjorde någonting.
– Till att börja med skulle den här lagen aldrig ha genomförts. Det är fel att välja ut en grupp och ge en särbehandling när dessutom samtliga fått avslag på sina ansökningar, säger Fredrik Malm (L).
Han menar att den här lagen inte har hjälpt de utsatta ungdomarna utan lett till att till att ungdomarna nu sover i parker och i källarförråd och att de som röstat igenom lagen bär ansvar för ungdomarnas situation.
– Det vilar ett mycket stort ansvar nu på de rödgröna partierna och Centerpartiet som har drivit igenom den här lagen och skapat den här situationen, säger Malm.
– Om lagen inte går att tillämpa är det klart att vi kommer att arbeta för en annan lösning – en annan lag som gör det möjligt för dem att få uppehållstillstånd, säger Maria Ferm (MP).
Se programmet i länken nedan.

Igår 19:23
Illustrationsbild Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Svenskt mottagande

Mustafa blev hemlös: ”Känner sig väldigt ensam”

På fredag kommer beskedet om den omstridda nya gymnasielagen går att tillämpa eller inte, enligt uppgift till SVT:s program Agenda. I väntan har flera unga som sökt uppehållstillstånd via gymnasielagen blivit hemlösa när varken Migrationsverket eller kommunerna har ansvar för deras boendesituation.
– På den här bänken har jag sovit många nätter. Man känner sig väldigt ensam, säger Mustafa till SVT. Han är en av de som kom till Sverige 2015 och nu väntar på besked.
I kväll debatteras situationen i SVT Agenda. Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson för Miljöpartiet och Fredrik Malm, migrationspolitisk talesperson för Liberalerna möts i studion.

Igår 15:38
Illustrationsbild Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Flyktingsituationen Svenskt mottagande

Tusentals ungdomar riskerar att hamna på gatan

Ungdomar som sökt uppehållstillstånd enligt den nya gymnasielagen riskerar att hamna på gatan när varken Migrationsverket eller kommunerna har ansvar för att hjälpa dem med boende, rapporterar SVT Nyheter.
Flera tusen ungdomar har sökt uppehållstillstånd. Eftersom de fått avslag på sin asylansökan får de inte bo på Migrationsverkets boenden och måste lösa sitt boende själva. Kommunerna kan enbart lösa tillfälligt boende natt till natt.
På Sveriges kommuner och landsting menar man att ungdomarna borde vara statens ansvar. SVT har sökt ansvarig minister Heléne Fritzon (S) som inte vill kommentera saken i dagsläget.

Igår 14:22
Läs mer om Flyktingsituationen