Hem
(Christine Olsson/TT)

SAS varslar om lockout på Arlanda vid en pilotstrejk

SAS varslar om lockout på Arlanda om piloterna går ut i strejk på onsdag. Det visar ett brev till svenska Medlingsinstitutet som NRK tagit del av.

I skrivelsen hävdar SAS att Svensk Pilotförening har sagt upp kollektivavtalet med flygbolaget i och med att man varslat om att gå ut i strejk, skriver kanalen.

Avsikten med varslet om en spegellockout vara att få pilotfacket att backa och att begränsa skadan för SAS vid en konflikt.

Medlingsfristen löper ut vid midnatt natten till onsdag nästa vecka och då kan runt 900 SAS-piloter från Norge, Sverige och Danmark tas ut i strejk.

Enligt NRK ska även SAS i Danmark ha skickat ut varsel. I Norge ligger det i stället ett permitteringsvarsel för samtliga medarbetare, skriver NRK.

bakgrund
 
Lockout
Wikipedia (sv)
Lockout (en. stänga ute) är en stridsåtgärd där en arbetsgivare utestänger anställda från deras arbetsplats. Termen används ibland även om andra former av utestängning. Lockout används normalt i samband med förhandlingar om nya avtal. Den är endast effektiv om arbetsgivarna är organiserade, men kan då snabbt bli omfattande eftersom den ofta berör alla anställda inom ett visst fackligt område. I Sverige var lockout en effektiv åtgärd för arbetsgivarsidan vid exempelvis storstrejken år 1909 och metallstrejken år 1945. Nära 700 000 arbetare lockoutades av SAF under storkonflikten 1980. Under senare år har dock lockout blivit mindre attraktivt för arbetsgivarsidan. Svensk fackföreningsrörelse har byggt upp betydande reserver just för att klara av en lockout. Det är också en utnötningsstrategi som blivit svårare att genomföra då kunder lätt kan vända sig till en annan leverantör vid långvariga produktionsbortfall. Det är dock möjligt att vissa arbetsgivare i stället fått andra påtryckningsmöjligheter, exempelvis informella hot om flytt av produktion till annan plats. Det förekommer, men är ovanligt, att arbetsgivaren använder konfliktåtgärden offensivt.

Erbjudande: Läs Omni Ekonomi gratis i två månader

Nyheten du läste här kommer från Omni Ekonomi, som är Omnis systerapp för affärsläsare. Omni Ekonomi ger dig Sveriges bästa och mest heltäckande bevakning av börs-, bolags- och marknadsnyheter. Dessutom får du dagliga expertkommentarer och långläsning från bland annat Wall Street Journal, Financial Times och The Economist. Du kan också välja att bevaka de bolag och/eller ämnen som intresserar dig allra mest.

Nu kan du som Omni-läsare testa Omni Ekonomi gratis i två månader (värde 318 kronor). Erbjudandet är helt utan förpliktelser, det blir ingen automatisk förlängning och du behöver inte ange något kreditkortsnummer.

Erbjudandet gäller endast dig som inte har nyttjat prova-på-erbjudande från Omni Ekonomi tidigare.

Omni är politiskt obundna och oberoende. Vi strävar efter att ge fler perspektiv på nyheterna. Har du frågor eller synpunkter kring vår rapportering? Kontakta redaktionen