Pontus Lundahl / TT / TT NYHETSBYRÅN
Dagens börs

SBAB pressade bankerna – SCA vinnare på börsen

Stockholmsbörsen fortsatte att ha det kämpigt under veckans andra handelsdag, i linje med måndagens session på Wall Street. Vid stängning visade huvudindexen som följer:
• OMXSPI: –0,1%
• OMXS30: −0,2%
Storbankerna pressades efter att SBAB under morgonen meddelat att de sänker räntorna. Handelsbanken, Swedbank, SEB och Nordea låg alla i de nedre regionerna av storbolagsindexet.

Billerud Korsnäs besked i går kväll att de säljer 89,9 av Bergviks Skog Öst till AMF till en total bolagsvärdering på 12,2 miljarder kronor på skuldfri basis. Aktien steg 7,6 procent.

Nyheten drog även med sig andra skogsbolag och SCA rusade hela 9 procent – bäst av storbolagen.

Under morgonen släppte mode- och skobolaget Venue Retail Group delårsrapport och aktien backade 5,8 procent.

Strax före börsöppning meddelade Zetadisplay att de slutit ett avtal med Ingka Group som ingår i Ikea-koncernen. Aktien steg 11 procent.

Analytiker som följer Saab tror att det finns en rejäl uppsida i försvarskoncernens aktie, skriver DI. Den genomsnittliga snittkursen ligger på 388,60 kronor, enligt tidningen – drygt 30 procent högre än måndagens stängningskurs på 298,40 kronor. Saabs aktie stängde 0,1 procent upp.

Essity fick en höjd riktkurs av JP Morgan till 315 från 310 kronor. Övervikt upprepades. Aktien steg 0,4 procent.

New York-börserna i går
S&P 500: −0,2%
Nasdaq: −0,3%
Dow Jones: +/-0,0%

Börstjänster

Nyheter, analys & rekar

Kalender

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Daniel Andrews, avspärrat flerfamiljhus, protester mot nedstängningen i norra Melbourne. TT
Coronaviruset Globala spridningen

Melbourne stängs ned i sex veckor efter coronautbrott

Melbourne kommer att gå in i en sex veckor lång lockdown efter den senaste tidens kraftiga ökning av bekräftade fall av covid-19 i området. Det meddelar delstaten Victorias regeringschef Daniel Andrews på en presskonferens.

– Vi måste agera innan det är utom kontroll, säger han.

Beslutet gäller hela storstadsområdet, med närmare 5 miljoner människor. Det omfattande utbrottet av coronaviruset är framför allt koncentrerat till ett socialt utsatt område i norra Melbourne och minst nio flerfamiljshus är försatta i karantän.

1 tim
Bostadsminister Megan Woods. TT
undefined

Nyzeeländska medborgare hindras från att resa hem

Nyzeeländska flygbolaget Air New Zealand begränsar tillfälligt antalet nya bokningar de kommande tre veckorna – eftersom det är fullt i karantänsfaciliteterna, rapporterar Reuters.

Beskedet från regeringen innebär att tusentals nyzeeländska medborgare utomlands kommer få vänta med att resa hem. Så snart myndigheterna kan garantera tillgång till karantänsmöjligheter kommer bokningssystemet att öppna igen, meddelar bostadsminister Megan Woods.

Medborgare som reser in från utlandet måste sitta i 14 dagars obligatorisk karantän.

2 tim
En kvinna i Caracas, Venezuela, testas för covid-19 Ariana Cubillos / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Larmet: Miljöförstöringen kommer leda till nya smittor

Utan åtgärder för att skydda vilda djur och växter och förhindra miljöförstöring så kommer sjukdomar, som likt covid-19, sprider sig från djur till människor att bli vanligare. Den varningen kommer från en ny FN-rapport, rapporterar flera medier.

– Det senaste århundradet har vi upplevt åtminstone sex utbrott av nya coronavirus, säger Inger Andersen vid FN:s miljöprogram till BBC.

Förutom Covid-19 är ebola och sars exempel på sjukdomar som startat hos djur och spridit sig till människan.

Delia Grace, en av författarna bakom rapporten, säger till The Guardian att åtgärderna mot covid-19 framförallt sett sjukdomen som en ekonomisk utmaning eller en medicinsk utmaning.

– Men dess ursprung finns i miljön, livsmedelssystemen och i djurhälsan.

Inger Andersen menar att vetenskapen är tydlig:

– Om vi fortsätter att utnyttja naturen och förstöra våra ekosystem så kan vi vänta oss att se en stadig ström av den här typen av sjukdomar.

Igår 20:39
Läs mer om Coronaviruset