Roger Richtoff / Micael Bydén TT
Folk och Försvar 2019

SD utan talartid på Folk och Försvar – ställer in

Sverigedemokraterna kommer inte delta i Folk och Försvars årliga rikskonferens i Sälen. Partiet har ställt in sin medverkan eftersom det inte tilldelats någon talartid.

– Varför ska vi då åka upp dit och sätta oss på åskådarläktaren? säger Roger Richtoff, SD:s försvarspolitiske talesperson, till TT.

Konferensens generalsekreterare Maud Holma säger att SD har fått tid på scen tidigare år och att alla partier inte är representerade i talarschemat varje gång konferensen äger rum.

Toppnyheter

Coronaviruset Smittan i Storbritannien
Dominic Raab, St Thomas' Hospital och Boris Johnson. TT
Coronaviruset Smittan i Storbritannien

”Johnson har fått syrgas – ligger inte i respirator”

Hälsoläget för brittiske premiärministern Boris Johnson är oförändrat, uppger två källor för Reuters. I går kväll togs han in på intensivvårdsavdelning på St Thomas' Hospital i London där han på tisdagsmorgonen fortfarande vårdas.

Enligt Sky News ska han ha haft andningssvårigheter. Kabinettministern Michael Gove säger till LBC att Johnson fått syrgasbehandling, men inte ligger i respirator.

Utrikesminister Dominic Raab har gått in i Johnsons ställe.

– Regeringens arbete kommer att fortsätta, säger Raab enligt AFP.

1 tim
10 Downing Street HENRY NICHOLLS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Andra ministrar frustrerade när sjuk Boris Johnson fortsatte att styra

Andra ministrar i Boris Johnsons regering blev allt mer frustrerade när deras sjuka premiärminister fortsatte att jobba från sjuksängen, uppger källor för The Guardian.

– Han blev inte bättre. I själva verket hade han blivit sämre, säger en källa till tidningen.

I stället ville många att Johnson redan då skulle lämna över ledarrollen. Nu tar utrikesminister Dominic Raab över premiärministerrollen när Johnson intensivvårdas på sjukhus i London.

5 tim
Nicholas Aylott/Boris Johnson. TT
undefined

Statsvetare: Närmast unikt i brittisk politisk historia

Att en sittande premiärminister i Storbritannien läggs in för intensivvård är närmast unikt i brittisk politisk historia. Det menar Nicholas Aylott, docent i statsvetenskap på Södertörns Högskola.

– Det man närmast kan tänka på är Churchill som hade en stroke under sin tid som premiärminister, säger han till SVT Nyheter.

Många är inlagda på sjukhus för covid-19 och över 5 300 personer har dött av sjukdomen. Tecken på spänning mellan polis och allmänhet på grund av karantänen har också setts. Boris Johnsons situation kan förvärra en redan pressad situation i landet.

– Så det kan bli ett nytt trauma om inte läget för premiärministern blir bättre ganska snart, säger Nicholas Aylott.

Igår 21:23
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Eva Nordmark  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Regeringen sänker kraven på svensk skyddsutrustning

Regeringen sänker kraven på skyddsutrustning som får användas inom vården, rapporterar TV4 Nyheterna och SVT Nyheter.

Hittills har man bara godkänt utrustning med en så kallad CE-märkning. Från och med i dag ger regeringen Arbetsmiljöverket i uppdrag att ta fram ett snabbspår för att kunna godkänna skyddsutrustning utan denna märkning.

– Jag tycker inte man ska se det som en kovändning, utan som en krisåtgärd, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till TV4.

37 min
Finansminister Magdalena Andersson (S) TT
undefined

Företag fuskar: Tvingar permitterade till heltid

Företag utnyttjar systemet och tvingar personal som permitterats att arbeta heltid, rapporterar SVT Nyheter.

– Min upplevelse är att ledningen anser att det är bra ekonomiskt att permittera personalen, men arbetsbelastningen är densamma, säger en anställd på en kommunikationsbyrå till SVT.

Flera fackförbund bekräftar bilden av att det förekommer fusk med korttidspermitteringar. Jens Lundberg, pressekreterare på Handels, menar att företagen utnyttjar medarbetarnas lojalitet för att ta del av skattemedel.

För att motverka att regeringens stöd används på ett felaktigt sätt kommer 100 handläggare från Skatteverket granska att regelverket efterlevs på ett korrekt sätt.

1 tim
Statsminister Stefan Löfven  MAXIM THORE / BILDBYRÅN
undefined

Löfven ser ingen möjlighet till heltidspermittering

Samhället står bättre rustat för att klara coronakrisen jämfört med finanskrisen för tio år sedan. Det säger statsminister Stefan Löfven i en intervju med Arbetet.

– Då var det främst tillverkningsindustrin som drabbades. Nu ser fler sektorer hur illa det kan gå. Därför omfattar korttidspermitteringarna en stor del av landets löntagare och det är brett mellan olika samhällssektorer, säger Löfven i intervjun.

I nuläget ser han dock ingen möjlighet till permitteringar på heltid.

När det kommer till frågan om möjligheten att permanenta de tillfälliga reglerna för a-kassan svarar Löfven att man ser behovet av en a-kassa som täcker fler löntagare, men att man ännu inte landat i hur detta kan se ut.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska jobben
Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska jobben

Jättetapp för SAS – 60 procent färre resenärer i mars: ”Aldrig sett en sådan här situation”

Antalet passagerare som flög med SAS i mars minskade med närmare 60 procent jämfört med samma månad i fjol, enligt ett pressmeddelande.

I april kommer dessutom nästan alla SAS-flygningar att ställas in.

Vd:n Rickard Gustafsson säger att det krisande flygbolaget befinner sig i en situation som de ”aldrig tidigare upplevt”. SAS har också permitterat nästan 11 000 anställda i Skandinavien.

1 tim
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: ”Tydligt att timanställda är utsatta”

Över 25 000 svenskar skrev in sig som arbetslösa i förra veckan, visar Arbetsförmedlingens veckostatistik som presenterades på måndagen.

”Det blir tydligt att särskilt utsatta är timanställda eller de som jobbar i mindre företag inom servicenäringen som fått gå på dagen”, skriver Johanna Cervenka, ekonomikommentator på SVT i en analys.

DI:s analytiker Viktor Munkhammar skriver i en kommentar att det lär bli värre innan det blir bättre och varnar för att ”en utdragen kris bygger upp stora grupper latenta arbetslösa”.

”I ett sådant scenario innebär de ruggiga siffrorna som tickar in från Arbetsförmedlingen snarare en skönmålning av läget”, skriver han i tidningen.

Igår 21:04
Hatt, illustrationsbild TT
undefined

Akut behov av arbetskraft: ”Finns 8000 jobb”

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, gör bedömningen att de gröna näringarna har stort behov av säsongsarbetare under de närmaste månaderna. Inom trädgårdsnäringen finns det 5 000 arbetstillfällen och inom skogsplantering 3 000, skriver Dagens Nyheter.

Coronakrisen gör behovet av att hitta svensk arbetskraft större än vanligt. Annars kommer många säsongsarbetare från bland annat Ukraina, Polen och Baltikum.

– Nu kan de inte ta sig till Sverige. Vi är därför i akut behov av arbetskraft, säger Anna Karin Hatt, vd för Lantbrukarnas riksförbund.

Igår 15:41
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittans effekter
Omar, Ali och Mohammad Allatif. SVT
Coronaviruset Smittans effekter

Omar, 10, och Ali, 7, handlar mat åt folk i riskgrupper

Bröderna Omar och Ali Allatif, 10 respektive 7 år, ägnar numera fritiden åt att tillsammans med sin pappa handla åt personer i riskgrupper, enligt ett reportage i SVT.

– De skriver vad de vill ha och sen så skriver vi det på en lapp, säger Omar. Om det är viktiga saker som Alvedon eller så, då handlar vi det direkt.

Marie-Louise Lindström är en av de personer som fått hjälp med matkassar av familjen. Hon lovordar initiativet: ”Det är perfekt!”

5 tim
Karly Domb Sadof / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Whatsapp begränsar möjlighet att vidarebefordra

Whatsapp vidtar nu en ny åtgärd för att få bukt med spridningen av missvisande information om den pågående coronapandemin. Det är en begränsning av möjligheten att vidarebefordra meddelanden som nu införs. Med start idag kommer meddelanden som klassificerats som sådana som vidarebefordrats i hög grad bara att kunna skickas vidare till en person åt gången. Till följd av Whatsapps kryptering så kan man inte läsa användarnas meddelanden, men däremot kan man genom att titta på metadata av olika slag avgöra hur ofta ett specifikt meddelande har vidarebefordrats, skriver The Next Web.

Facebookägda Whatsapp har över två miljarder användare.

2 tim
undefined

Facebook ger forskare corona-data om USA-användare

Facebook har börjat genomföra enkäter bland sina amerikanska användare där man ställer coronarelaterade frågor till dem via en länk som finns högst upp användarnas nyhetsflöden. Informationen som användarna tillhandahåller används därefter i ett forskningsprojekt i regi av Carnegie Mellon-universitetet, där man försöker skapa ett slags ”värmekarta” som visar var det förekommer självrapportering av misstänkta covid-19-fall. Google har sedan tidigare bidragit med liknande information till samma projekt.

Forskarna har ingen möjlighet att identifiera vilka personer som besvarat enkäten, hävdar Facebook i ett blogginlägg.

Facebook hävdar att man eventuellt kan rulla ut konceptet till fler länder, om det visar sig vara till någon hjälp.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Globala spridningen
David Clark/Illustrationsbild. Wikipedia Commons/TT
Coronaviruset Globala spridningen

Hälsominister struntade i karantän – åkte till strand

Nya Zeelands hälsominister David Clark är i blåsväder efter att flera gånger ha blivit påkommen med att bryta mot de strikta nationella karantänsreglerna.

Bland annat tog han med familjen till en strand 20 kilometer hemifrån. I torsdags blev hans kampanjbil smygfotograferad när han var ute och cyklade mountainbike, något han fick be om ursäkt för till premiärminister Jacinda Ardern för.

– Jag har varit en idiot, jag förstår att folk är arga på mig, säger Clark i ett uttalande.

Han har nu degraderats från hälsoministerposten och i stället blivit biträdande finansminister.

2 tim
Sjuksköterskor i USA, Iran och Zimbabwe. TT
undefined

WHO: Världen saknar sex miljoner sjuksköterskor

Världen har sex miljoner för få sjuksköterskor, varnar WHO på tisdagen enligt AFP. I en ny rapport skriven tillsammans med kampanjen Nurses Now och International Nurses Council (INC) lyfter de fram sjuksköterskornas avgörande roll i vården, då de utgör mer än hälften av alla sjukvårdsarbetare världen över.

WHO pekar ut länder i Afrika, Sydostasien, Mellanöstern och delar av Latinamerika där underskottet är som störst. I rapporten vädjar man till länder att identifiera om sjuksköterskor saknas och investera i utbildning och löner.

– Sjuksköterskor är ryggraden i alla vårdsystem, säger WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus i ett uttalande.

5 tim
Läs mer om Coronaviruset