Yvonne Åsell / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN
Folk och Försvar 2019

”Skåne måste ha högsta prioritet i försvarsbeslutet”

Opinion ”Skåne är sårbart för ett militärt angrepp och försvarslöst mot eventuella ryska påverkansoperationer”, skriver Sebastian Merlöv (S) i en debattartikel i Kvällsposten. Han konstaterar att försvaret av Norrland uttalat finns med på programmet för årets Folk och försvar, men att samma fokus inte lagts på Skåne. Detta är ett misstag, menar Merlöv. Regionens strategiska betydelse för både Nato och Ryssland samt faktumet att regionen står för omkring 30 procent av hela landets varuflöden betyder att försvaret av Skåne måste prioriteras före andra regioner, anser han.

Om debattören

Opinion Sebastian Merlöv (S) Tidvis anställd i försvaret och ordförande i Lomma arbetarekommun.

Toppnyheter

Coronaviruset Globala spridningen
Sju månader gamla Issa Ibrahim Nasser undersöks på en klinik i Deir Al-Hassi i Jemen. Han väger bara tre kilo. Issa Al-Rajhi / TT NYHETSBYRÅN
undefined

122 miljoner riskerar att nå svältgräns i virusets skugga

Hjälporganisationen Oxfam varnar i en ny rapport för att 12 000 människor per dag kan dö av hunger som en följd av coronavirusets effekter på samhället. Fler riskerar att dö av svält än av själva viruset, skriver de i rapporten ”The hunger virus”.

Hundratals miljoner människor har förlorat sin inkomst när samhällen stänger ner vilket innebär att ytterligare 122 miljoner människor kan hamna på svältgränsen i år. Det skulle innebära att totala antalet gick från 149 miljoner förra året till över 270 miljoner i år.

”Covid-19 är droppen för miljoner människor som redan kämpar med effekterna av konflikt, klimatförändringar, ojämlikhet och ett icke-fungerande livsmedelssystem som lett till att miljontals arbetare och producenter lever i fattigdom”, skriver Chema Vera, Oxfams internationella vd, i ett pressmeddelande.

4 tim
Läs mer om Coronaviruset