Simon Alm Göran Ekeber/Uppsala kommun
SD:s uteslutningar

SD väntas utesluta Uppsalatoppen Simon Alm

Sverigedemokraternas partistyrelse väntas inom kort utesluta Simon Alm, som är ordförande för partidistriktet i Uppland, erfar SVT Nyheter Uppsala.

Alm är sedan en dryg månad tillbaka avstängd och i förra veckan rekommenderade SD:s medlemsutskott, som har hand om uteslutningsärenden, att han utesluts.

Enligt uppgifter som SVT har tagit del av ska Alm bland annat ha försökt påverka partimedlemmar för egen vinning.

Styrelsen för SD i Uppsala ska dock ställa sig bakom Alm och i ett yttrande från slutet av december förra året föreslår man att han ska få sitt medlemskap tillbaka.

Läs mer

Toppnyheter

Coronaviruset Svenska fallen
Anders Tegnell intervjuas.  Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska fallen

Över 100 nya dödsfall i covid-19 sedan måndagen

Totalt 591 svenskar har dött efter att ha smittats av coronaviruset – en ökning med 114 fall sedan måndagen. Det framgår av Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferens.

Sedan några dagar tillbaka har dock antalet intensivvårdspatienter minskat, något som statsepidemiolog Anders Tegnell kallar ”ett gott tecken”.

Han uppmanar ännu en gång svenskarna att hålla avståndet och undvika onödiga resor.

– Tänk på att sjukvården är ansträngd om ni rör er ute i landet.

Totalt har 7 693 personer bekräftats smittade i landet.

26 min
Björn Eriksson/Södertälje sjukhus.  TT
undefined

Patienter från Sörmland erbjuds vård i Stockholm

Region Stockholm har under tisdagen tagit beslut om att ta emot patienter från Region Sörmland, rapporterar Dagens Nyheter.

Totalt rör det sig om 15 patienter för vanlig slutenvård och upp till sju intensivvårdspatienter, platser som framför allt bereds på Karolinska i Huddinge och på Södertälje sjukhus.

Hälso- och sjukvårdsdirektören Björn Eriksson motiverar beslutet med att Stockholm för tillfället ”ligger lite steget före” och har hunnit bygga ut vården.

– Våra marginaler krymper, men Sörmland har en värre kris.

Region Sörmland är en av de fyra regioner med högst andel coronasmittade.

1 tim
Illustrationsbild från Karolinska sjukhuset.  Janerik Henriksson/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regionen: Viruset numera spritt över hela Stockholm

Coronaviruset är nu spritt över hela Stockholm län, skriver Region Stockholm i ett pressmeddelande. Samtidigt redovisar nu regionens smittskydd antalet smittade per kommun eller stadsdel.

”Tidigare har vi rapporterat en överrepresentation av antalet smittade personer per 10 000 invånare främst i stadsdelarna Spånga Tensta och Rinkeby Kista. Det tycks dessvärre hålla i sig”, säger smittskyddsläkare Per Follin.

Förortsområdena Rinkeby Kista och Spånga Tensta hade fram till måndagen 47 respektive 37 rapporterade fall av smitta kumulativt per 10 000 invånare.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska åtgärderna
Statsminister Stefan Löfven (S). Ali Lorestani/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska åtgärderna

Regeringen får igenom omstridd lag om mer makt

Regeringen får igenom den omdiskuterade lagen om mer makt efter dagens förhandlingar, rapporterar TT. Syftet med lagen är att snabbare kunna fatta beslut, utan krav på godkännande i riksdagen.

– Vi är väldigt nöjda, nu har regeringen fått ett brett stöd för lagstiftning, säger Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt till nyhetsbyrån.

Moderaterna har de senaste dagarna haft invändningar mot förslaget. Men både partiledare Ulf Kristersson Jonas Sjöstedt säger att regeringen har lyssnat på oppositionens och Lagrådets synpunkter. Bland annat har regeringen gått oppositionen till mötes när det gäller riksdagens kontrollfunktion – att riksdagen ska ta ställning till varje ny befogenhet.

1 tim
Eva Nordmark  Claudio Bresciani/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Regeringen sänker kraven på svensk skyddsutrustning

Regeringen sänker kraven på skyddsutrustning som får användas inom vården, rapporterar TV4 Nyheterna och SVT Nyheter.

Hittills har man bara godkänt utrustning med en så kallad CE-märkning. Från och med i dag ger regeringen Arbetsmiljöverket i uppdrag att ta fram ett snabbspår för att kunna godkänna skyddsutrustning utan denna märkning.

– Jag tycker inte man ska se det som en kovändning, utan som en krisåtgärd, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) till TV4.

3 tim
Finansminister Magdalena Andersson (S) TT
undefined

Företag fuskar: Tvingar permitterade till heltid

Företag utnyttjar systemet och tvingar personal som permitterats att arbeta heltid, rapporterar SVT Nyheter.

– Min upplevelse är att ledningen anser att det är bra ekonomiskt att permittera personalen, men arbetsbelastningen är densamma, säger en anställd på en kommunikationsbyrå till SVT.

Flera fackförbund bekräftar bilden av att det förekommer fusk med korttidspermitteringar. Jens Lundberg, pressekreterare på Handels, menar att företagen utnyttjar medarbetarnas lojalitet för att ta del av skattemedel.

För att motverka att regeringens stöd används på ett felaktigt sätt kommer 100 handläggare från Skatteverket granska att regelverket efterlevs på ett korrekt sätt.

3 tim
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Storbritannien
Cyklist i London har en skylt med budskapet ”Be för Boris”. Alberto Pezzali / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Smittan i Storbritannien

Talesperson: Johnson stabil och är vid gott mod

Senare i dag kommer detta komma en uppdatering om covid-19-sjuke Boris Johnsons hälsotillstånd, skriver Reuters.

– Premiärministern var stabil över natten och är fortfarande vid gott mod. Han får andningsstöd men andas utan annan hjälp, säger talespersonen till reportrar på tisdagseftermiddagen.

Drottningen har senaste tiden fått regelbundna uppdateringar om premiärministerns hälsa.

9 min
Blomleverans till 10 Downing Street. SIMON DAWSON / TT NYHETSBYRÅN
undefined

”Johnson har fått syrgas – ligger inte i respirator”

Hälsoläget för brittiske premiärministern Boris Johnson är oförändrat, uppger två källor för Reuters. I går kväll togs han in på intensivvårdsavdelning på St Thomas' Hospital i London där han på tisdagsmorgonen fortfarande vårdas.

Enligt Sky News ska han ha haft andningssvårigheter. Kabinettministern Michael Gove säger till LBC att Johnson fått syrgasbehandling, men inte ligger i respirator.

Utrikesminister Dominic Raab har gått in i Johnsons ställe.

– Regeringens arbete kommer att fortsätta, säger Raab enligt AFP.

4 tim
Boris Johnson - / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: Andra ministrar frustrerade när sjuk Boris Johnson fortsatte att styra

Andra ministrar i Boris Johnsons regering blev allt mer frustrerade när deras sjuka premiärminister fortsatte att jobba från sjuksängen, uppger källor för The Guardian.

– Han blev inte bättre. I själva verket hade han blivit sämre, säger en källa till tidningen.

I stället ville många att Johnson redan då skulle lämna över ledarrollen. Nu tar utrikesminister Dominic Raab över premiärministerrollen när Johnson intensivvårdas på sjukhus i London.

Idag 05:07
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Norden
Skylt vid förskola/Erna Solberg. TT
Coronaviruset Smittan i Norden

Källor: Norska skolor öppnar inte efter påsk

Norska skolor och förskolor kommer inte att öppna igen direkt efter påsk, enligt källor till NRK.

Norge har redan förlängt sina restriktioner för att få bukt med coronaspridningen en gång. Nuvarande begränsningar gäller fram till den 13 april, det vill säga annandag påsk.

I en intervju med Bergens Tidende säger statsminister Erna Solberg att många beslut nu fattas under extrem osäkerhet.

– Vi kommer att göra fel.

Klockan 16 på tisdagen kommer Solberg att informera om vilka restriktioner som kommer att gälla under dagarna och veckorna efter påsk.

40 min
Illustrationsbild/Gränsen mellan Finland och Sverige. TT
undefined

Finland skärper gränsregler mot Sverige och Norge

Finlands regering skärper sina gränskontroller mot Sverige och Norge och målet är att minska rörligheten över gränserna, rapporterar flera medier.

Åland är en av regionerna som drabbas. Passagerarfärjorna till och från Sverige uppmanas att inte sälja personbiljetter från påsk fram till 13 maj. Svensk vårdpersonal som pendlar till ön måste vara i karantän i två veckor, något som täcks upp med resurser från finska fastlandet, skriver HBL.

Även Tornedalen påverkas, både svenska och finska. Runt 3 000 arbetspendlare drabbas, men i området görs ett undantag för vårdpersonal som får röra sig fritt över gränsen och utan karantän.

5 tim
Mette Frederiksen. Arkivbild. Ida Guldbaek Arentsen / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Danmark öppnar förskolor och skolor efter påsk

Danmark planerar att öppna förskolor och skolor upp till femte klass efter påsk. Det säger statsminister Mette Frederiksen på en presskonferens enligt danska DR. Hon menar att öppningen är baserad på hälsomyndigheternas bedömningar av coronavirusläget.

– Men öppnandet är under förutsättning att alla fortsätter hålla avståndet och tvättar händerna, säger Mette Frederiksen.

Hon understryker samtidigt att allt inte kommer kunna återgå till det normala än – och att danskarna kommer behöva leva med begränsningarna i vardagen i ”många månader framöver”.

– Vi kommer kanske behöva vänja oss vid det här, säger statsministern.

Igår 18:15
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Fakta om smittan
Karta över virusspridningen i Sverige/Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson i förgrunden och statsepidemiolog Anders Tegnell i bakgrunden. Folkhälsomyndigheten/TT
Coronaviruset Fakta om smittan

Sverigekollen: Detta händer i landet – region för region

Totalt har 7 693 fall av coronaviruset konstaterats i Sverige. Hittills har 591 personer dött.

Nedan bryter Omni ner siffrorna och kollar närmare på den senaste utvecklingen i regionerna. Längre ner lyfts också tre positiva initiativ från olika platser i landet i coronakrisens spår.

Statistiken uppdaterades av Omni klockan 14.15 tisdag 7 april och utgår från Folkhälsomyndighetens officiella uppgifter. Myndighetens uppdaterade siffror offentliggörs 14.00 varje dag.

11 min
WHO
undefined

Över en miljon smittade – totalt nära 70 000 döda

Antalet smittade av coronaviruset har nått 1 210 956, skriver WHO i sin senaste dygnsrapport. 77 200 nya bekräftade smittfall registrerades under det senaste dygnet. 4 810 personer dog, vilket innebär att dödssiffran globalt är 67 594.

Siffrorna kommer från WHO:s senaste dygnsrapport som har en viss eftersläpning. Den kan därför skilja sig från andra rapporter om siffror.

Eftersom siffrorna över antalet smittade bara gäller konstaterade fall kan det faktiska antalet smittade vara högre. Med tanke på att länder mäter på olika sätt kan siffrorna också vara svåra att jämföra mellan länder.

Uppgifterna ovan kommer från WHO:s senaste dagliga uppdatering för den 6 april. Nedan går Omni igenom den senaste statistiken om smittans utbredning.

Texten uppdaterades i Omni den 7 april klockan 06.20.

Idag 04:19
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Svenska jobben
Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
Coronaviruset Svenska jobben

Ikea: Intäkterna kommer rasa med tiotals miljarder

Ikea har fått stänga merparten av sina 400 butiker runt om i världen på grund av coronaviruset, skriver DN.

Detta slår hårt mot möbeljättens intäkter och Jesper Brodin, vd för Ingka Group, säger att de vissa veckor sett intäkterna minska med upp emot 70 procent.

Ikea räknar med att omsättningen ska minska med tiotals miljarder i år, skriver DN och lägger till att butikerna och varuhusen omsatte runt 396 miljarder i fjol.

Brodin vill inte uttrycka det som att 2020 är ett förlorat år.

– Vad vi pratar om är hur vi kan säkra så många jobb så länge som möjligt, säger han.

2 tim
Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Analyser: ”Tydligt att timanställda är utsatta”

Över 25 000 svenskar skrev in sig som arbetslösa i förra veckan, visar Arbetsförmedlingens veckostatistik som presenterades på måndagen.

”Det blir tydligt att särskilt utsatta är timanställda eller de som jobbar i mindre företag inom servicenäringen som fått gå på dagen”, skriver Johanna Cervenka, ekonomikommentator på SVT i en analys.

DI:s analytiker Viktor Munkhammar skriver i en kommentar att det lär bli värre innan det blir bättre och varnar för att ”en utdragen kris bygger upp stora grupper latenta arbetslösa”.

”I ett sådant scenario innebär de ruggiga siffrorna som tickar in från Arbetsförmedlingen snarare en skönmålning av läget”, skriver han i tidningen.

Igår 21:04
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i Kina
 Johan Björnfot. Privat/TT
Coronaviruset Smittan i Kina

Johan i karantän i 75 dagar: Längtar efter uteservering

Svenske Johan Björnfot har suttit i karantän i kinesiska Wuhan sedan 23 januari – nu hoppas han snart får börja röra sig obehindrat i miljonstaden igen.

– Att bara kunna gå till en uteservering och köpa en kaffe, det kommer kännas som en av de bästa upplevelserna i mitt liv. Jag ser så otroligt fram emot att få gå fritt ute, säger han till Aftonbladet.

I nuläget måste Johan Björnfot och alla andra Wuhanbor visa upp en grön hälsokod i en app för att styrka att de är friska.

1 tim
Barn i Peking leker. Mark Schiefelbein / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Ny milstolpe i Kina: Inga nya döda senaste dygnet

Kina rapporterar noll nya dödsfall till följd av coronaviruset det senaste dygnet. Det är första gången det sker sedan landet började presentera siffror i januari, skriver AFP.

Samtidigt anklagas Kina fortfarande för att underrapportera de ”verkliga” siffrorna när det gäller smittade och döda – något regeringen bestämt förnekar. Bland annat har Donald Trump sagt att Kina mörklägger siffror.

På tisdagen rapporterades 32 nya fall av smittan. Samtliga var importerade.

3 tim
Tåg i Hubei, Kina NOEL CELIS / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Friska kan lämna Wuhan i natt – krav på grön kod

Nu börjar Wuhan vakna till liv efter att kinesiska miljonstadens invånare varit instängda i sina bostäder sedan 23 januari på grund av coronavirusets spridning. Natten mot onsdagen kommer friska kunna resa ut ur staden.

Men för att tillåtas göra det behövs en grön hälsokod i appen Alipay, något som kritiserats av människorättsorganisationer. Det kommer fortfarande att finnas kraftiga restriktioner och endast en person från varje hushåll får röra sig ute i samhället två timmar åt gången.

För första gången sedan januari har Kina under tisdagen inte registrerat några nya döda.

Idag 04:12
Läs mer om Coronaviruset
Coronaviruset Smittan i USA
Matthew McConaughey. Skärmdump Facebook
Coronaviruset Smittan i USA

Matthew McConaughey ledde virtuellt seniorbingo

Skådespelaren Matthew McConaughey ledde bingo för boende på ett äldreboende i Texas via länk i går, rapporterar flera medier.

– Vi har en I-24, säger den Oscarsvinnande skådespelaren i ett klipp från bingospelet.

Med på länk var även McConaugheys mamma och fru. CNN skriver att många seniorboenden kämpar med att hitta på aktiviteter för att sysselsätta äldre som är isolerade på grund av coronaviruset.

20 min
En tysk variant av ett antikropptest under utveckling. Jens Meyer / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Uppgifter: USA har börjat med antikroppstester

USA har börja ta blodprov över hela landet för att kartlägga hur omfattande coronavirusspridningen är, rapporterar AFP med hänvisning till källor. Testerna uppges spåra antikroppar och visar därmed både om en person är sjuk vid provtillfället eller har varit det tidigare.

Testerna ses som ett viktigt steg mot att kunna lätta på olika restriktioner eftersom de visar vilka som troligen har utvecklat immunitet mot smittan.

Igår 21:55
Nancy Pelosi och Kevin McCarthy. Andrew Harnik / TT NYHETSBYRÅN
undefined

Källor: Nytt krispaket för 1 500 miljarder tar form

Vita huset och kongressledamöter har signalerat till chefer på Wall Street att nästa stimulansrunda håller på att ta form och att den kan vara värd omkring 1 500 miljarder dollar. Det uppger källor för Fox Business.

Summan skulle i så fall adderas till det krispaket på 2 000 miljarder som Donald Trump signerade för några veckor sedan.

Enligt källorna finns det en samsyn över partigränserna om att det behövs mer stimulanser och nästa paket skulle kunna sjösättas så tidigt som mitten av maj.

Bland de planerade åtgärderna nämns bland annat direktstöd till medborgare och småföretag, samt infrastruktursatsningar.

Idag 04:26
Läs mer om Coronaviruset