Sex fakta om hyllade Penedés-cavan Privat
Privat Brut Nature Reserva är en cava som ursprungligen togs fram för Cava-regionens privata styrelsemöten, men som länge varit populär långt utanför Spaniens gränser.
Här är sex fakta om Privat Brut Nature Reserva, som bland annat förklarar varför den smakar som den gör:
1. Jordmånen och druvorna
Cavan görs på Xarel-lo, Parellada, Macabeo och Chardonnay som odlas ekologiskt och handplockas på Celler Privats vingård Finca Almirall de Puigdespi, som ligger i det uppskattade cava-området Penedés, Katalonien. Vinrankorna växer här på en jord rik på kalksten som ger en tydlig mineralitet och friskhet i vinet.
2. Traditionell tillverkningsmetod
För cava används samma traditionella metod som för champagne, där vinet får sina bubblor genom en andra jäsning på flaska. ”Brut Nature” innebär att man inte tillsätter något socker utan behåller den naturliga sockerhalten.
3. Lång lagring på jästfällningen
Privat Brut Nature Reserva är just en ”reserva” och har kvalitetsstämpeln Cava de Guarda Superior, vilket innebär att den måste ha lagrats i minst 18 månader och oftast större delen på sin jästfällning.
4. Degorgeringsdatumet finns på flaskan
Det innebär att man kan se när jästfällningen togs bort från vinet.
5. Fruktig och mycket frisk smak
Privat Brut Nature Reserva har en fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, krusbär, kex, päron, lime och tydlig mineralitet.
6. Passar till
Cavan passar som aperitif, till lättare rätter av fisk och skaldjur, eller till vegetariskt.
Sagt om vinet:
Årets bästa cava
vinbanken.se, juli 2024
GULD
dryckeslistan.se v 50 2024
Ett av årets bubbel med bäst betyg! BRA KÖP!
Allt om Mat nr 16-2024